Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

GP

NOS czy odnawiany? Najlepiej Girard Perregaux!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chyba już zrezygnuję z marzeń o nowym mechaniku z manualnym naciągiem - nie na moją kieszeń!

Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem byłby NOS. Tylko złapać okazję starego a nie używanego zegarka wydaje się graniczyć z cudem. Z kolei kupując stary odnowiony zegarek, nie wiesz, co masz w środku. W końcu przecież nie chodzi o to, żeby chwalić się pięknym zegarkiem z lat sześćdziesiątych, który spóźnia się 5 do 10 min. na dobę. Sam nie wiem, co robić.

Może coś doradzicie?

A może na forum jest ktoś, komu można zaufać, kto handluje odnawianymi vintage (albo odkrył jakąś kopalnię NOS-ów ;))?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okresl o jaki zegarek Ci chodzi.

Marka? Styl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marka? Styl?

Właśnie - określ styl.

O NOSa nie jest łatwo, ale się trafiają.

A zegarek w bardzo dobrym stanie nie jest tak trudno znaleźć.

Zapewniam Cię, że taki zegarek potrafi chodzić przyzwoicie i długo może Cię cieszyć. Ale zeby coś podpowiedzieć, sprecyzuj styl no i budżet ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marka? Styl?

Szczerze przyznam, że najchętniej GIRARD-PERREGAUX (ma moje inicjały ;) ), ale nie wiem, czy ta marka produkowała "dużą linię" - wszystkie, które widzę na ebay mają średnicę 34 - 36 mm, a ja poniżej 38 absolutnie nie chcę schodzić. Ten jest piękny ( chociaż kolor tarczy, jak dla mnie zbyt rażący - wolałbym czarny, biały lub kremowy )

64c5f484fee8c5a6m.jpg

Podoba mi się też ta omega, ale też za mała.

4e700c27b0881b38m.jpg

Generalnie chodzi mi o 38 mm, mała sekunda (ale nie zbyt mała - ma być widoczna) i duże uszy :) marka nie jest dla mnie aż tak ważna.

cafc8f0a97f5c841m.jpg

Ogromną sympatię mam też do czystego stylu tarczy, do jakiego powrócił np Junghans w Max Bill-u

792c62f826778171m.jpg

Ten styl w latach pięćdziesiątych, sześćdziesiątych był chyba dość powszechny.

d6b5bc9ae15bdcd6m.jpg

Jeśli chodzi o cenę, to myślę, że poniżej 500 PLN pewno będzie ciężko coś naprawdę dobrego znaleźć. Gdybym miał pewność, że zegarek, który wpadł mi w oko jest naprawdę dobry, byłbym gotowy przekroczyć tę sumę może nawet trzykrotnie.

Trochę się boję ebay czy Allegro - pięćdziesięcioletni zegarek zazwyczaj w opisie jest na "precyzyjnym chodzie". Skąd mogę wiedzieć, że ktoś nie wciska po prostu szajsu? Nie chciałbym zegarka, który trzeba codziennie korygować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy pokazanych gp to franken watch - produkcja z argentyny:)

co do okreslenia rozmiaru to raczej zostaja ci 70 te i pozne 60te

moje chrono gp z wczesnych 50 tych smiga z dokladnoscia 2sekund na dobe :D - wiec to raczej nie jest problem

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GP jest niedoceniany - a to b szacowna marka. Niektorzy mowia ze powyzej Zenitha a nawet Rolexa. A juz napeweno Omegi.

Mam 2 - 1 lata 40 w orginale z odnowiona tylko koperta oraz orginal z lat 70 w monokopercie - niestety wszystkie mikruski 33-34 - sprawuja sie doskonale.

Byl na sprzedaz Zenith w krabie - szukaj w ogloszeniach na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie w latach 50-tych i 60-tych zegarki były mniejsze niż obecnie. Średnica 33-34mm to normalna sprawa, a 35-36 to już duża linia. Większe trafiają się rzadko. Z popularnych marek można trafić w rozmiarze 37-38mm atlantica, doxę, tissota, niektóre delbany. Ogólnie trzeba się uzbroić w cieprpliwosć i szukać :D

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na NOS w dużym rozmiarze i z tamtych lat o których mówisz raczej szykuj bliżej 1000pln. Poza tym wpisz w ebay NOS vintage i dużo znajdziesz, zapewniam Cię :D a komentarze i ich ilości sporo mówią o sprzedawcy, nie masz się czego obawiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy pokazanych gp to franken watch - produkcja z argentyny:)

co do okreslenia rozmiaru to raczej zostaja ci 70 te i pozne 60te

moje chrono gp z wczesnych 50 tych smiga z dokladnoscia 2sekund na dobe :D - wiec to raczej nie jest problem

Dzięki Panowie!

Zaskoczyliście mnie!

Tak życzliwością, jak odpowiedziami!

Nie myślałem, że GP tak wysoko stał w piramidzie prestiżu lat sześćdziesiątych. Jeśli wiecie coś jeszcze - napiszcie, proszę. Umieściłbym GP w temacie i wątek mógłby posłużyć wszystkim.

Na przykład - kto to jest ten Franken stein z Argentyny?! :) Czy może dla GP Argentyna była wtedy tym, czym dla wielu marek dziś są Chiny? :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej chodziło o to, że sprzedawcy zegarków z Argentyny na Ebayu słyną z niezwykłej inwencji składania kilku zegarków w jeden i domalowywania niezwykłych efektów kolorystycznych. Krótko mówiąc ich zegarki są pomalowane w fantazyjne, nie istniejące w prawdziwym zegarku kolory i elementy graficzne. Sam chciałem kupić od jednego ze sprzedawców pewnego Zenitha za 450 dolarów, ale po wymianie korespondencji odpuściłem z powodu nieautentycznej kolorystyki zegarka. Odmalowali fantazyjnie tarczę, nie powiem - ciekawie, ale nie o to mi chodziło przy zakupie. Teraz ten Zenith jest za 700 dolarów - nie wiem jaki to ma sens skoro nie poszedł za 450.

Girard Perregaux to bardzo wysoko notowana marka. W piramidzie prestiżu to pierwsza dziesiątka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś z kolegów zauważył, że GP nie tyle boi się zakupu zegarka vintage co jego nieprecyzyjnego chodu. Osobiście uważam, że na naszym alledrogo można również trafić fajny zegarek za niewielka cenę czasem 300 czasem 500 złotych z bardzo przyzwoitej półki i oryginalnym stanie. Wówczas sam fakt, że doprowadziłeś go do stanu idealnego bardziej emocjonalnie zwiąże cie z tym zegarkiem. Musisz mieć tez świadomość, że gro ludzi odnawia i sprzedaje zegarki, nie zwracając uwagi na jego odchyłki czasowe. Sporo ludzi sprzedających jest tez kolekcjonerami, pozbywają się jednych egzemplarzy w to miejsce nabywając inne. Ale zawsze, powtarzam zawsze jeżeli nabywasz zegarek kilku czy kilkudziesięcioletni, nie masz tak na prawdę pewności czy był on smarowany i czyszczony w tym roku czy leżał w gablocie 5 lat. Jeżeli mechanizm jest zachowany w stanie dobrym czy bardzo dobrym zawsze dobry zegarmistrz może regulować chód tak aby uzyskać minimalna odchyłkę, która pozwoli na jego codzienne używanie w taki sposób abyś tych drobnych różnic nie odczuwał. Powodzenia w poszukiwaniach ;)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś z kolegów zauważył, że GP nie tyle boi się zakupu zegarka vintage co jego nieprecyzyjnego chodu. Osobiście uważam, że na naszym alledrogo można również trafić fajny zegarek za niewielka cenę czasem 300 czasem 500 złotych z bardzo przyzwoitej półki i oryginalnym stanie. Wówczas sam fakt, że doprowadziłeś go do stanu idealnego bardziej emocjonalnie zwiąże cie z tym zegarkiem. Musisz mieć tez świadomość, że gro ludzi odnawia i sprzedaje zegarki, nie zwracając uwagi na jego odchyłki czasowe. Sporo ludzi sprzedających jest tez kolekcjonerami, pozbywają się jednych egzemplarzy w to miejsce nabywając inne. Ale zawsze, powtarzam zawsze jeżeli nabywasz zegarek kilku czy kilkudziesięcioletni, nie masz tak na prawdę pewności czy był on smarowany i czyszczony w tym roku czy leżał w gablocie 5 lat. Jeżeli mechanizm jest zachowany w stanie dobrym czy bardzo dobrym zawsze dobry zegarmistrz może regulować chód tak aby uzyskać minimalna odchyłkę, która pozwoli na jego codzienne używanie w taki sposób abyś tych drobnych różnic nie odczuwał. Powodzenia w poszukiwaniach ;)

A niech Was!!!

Przecież temat był "Nos, czy odnawiany?"! A ja już szukam na ebay zardzewiałych zegarków! Wiedziałem, że to forum jest niebezpieczne, ale żeby do tego stopnia?! :)

A tak poważnie, to może jeszcze jedno pytanko.

Istnieje możliwość wizualnej oceny jakości (możliwości doprowadzenia do w miarę precyzyjnego chodu) mechanizmu ze zdjęcia? Czy też, rzeczywiście jedyne co można zrobić, to zwracać uwagę na ewentualną rdzę, lub fizyczny brak jakichś elementów mechanizmu? Na które części trzeba zwrócić szczególną uwagę i jakie są oznaki ich zniszczenia lub nie?

Gdyby istniała odpowiedź na te pytania można by uniknąć niemiłych niespodzianek. Ale czy istnieje?

A tak przy okazji - jeszcze w temacie GP - umiałby ktoś powiedzieć coś o tym?

4f7646609a8e4c95m.jpg

5ef4d20b50560b88m.jpg

Co to jest? Warte kupna? Ile byście dali?

No, ale jeśli jestem zbyt upie...wy, to nie odpowiadajcie ( chociaż informacje o wizualnej ocenie mechanizmu ze zdjęcia - może wszystkim by się przydały )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Na GP nie znam sie az tak, jednakze wydaje mi sie ze mechanizm w tym zegarku powinien byc lepszej klasy(sygnatura GP na werku jakby byla dograwerowana/sztancowana),osobiscie bym go nie kupil.Zegarek jest po totalnej renowacji,zas sam mechanizm to as1130(wehrmachtswerk) z pozniejszego okresu(lata 50-te).Byly to bardzo dokladne mechanizmy(z certyfikatem chronometru-wymog kontraktowy niemieckich sil zbrojnych) z zabezpieczeniem antywstrzasowym incabloc lub shock protect, pierwotnie montowane do zegarkow sluzbowych armii niemieckiej podczas 2WS, po wojnie w ubozszej wersji do cywili.Do wad tego mechnizmu nalezy bardzo podatny na korozje remontuar, co bylo glowna z przyczyn wycofania w 1942r.zegarkow z tym mechanizmem ze sluzby i zastapienie ich egzemplarzami ze zmodyfikowanym as1130 juz w niemczech-PUW300. Powojenne szwajcarskie as1130 chodza roznie,zalezy to od stanu podzespolow mechanizmmu glownie wlosa i sprezyny,natomiast woje z 2WS sa nie do zdarcia i chodza idealnie.Mechanizm w tym GP jest bez zabezpieczen antywstrzasowych.Zegarkow z rdza nalezy unikac,tak samo zegarkow bez elementow,z latajacymi elementami, czy brudnych.

Elementy na ktore nalezy zwracac uwage:

Zespol balansowy( w tym wlos),lozyska,czopy,os minutowa,os sekundowa, wal bebena,stan kol i zebow na nich,stan wychwytu,kotwicy( w tym palet),cwiertnika,kola zmianowego, godzinowego,wodzika,tiretu,sprezyn wodzika, sprezyny naciagowej,beczki, polbeczki,klucza,........i mozna jeszcze wymieniac. Wiekszosc z wymienionych nie sprawdzisz golym okiem tylko po calkowitym rozebraniu mechanizmu na czesci pierwsze, a stan ich odgrywa glowna role w dokladnosci chodu jak i prawidlowego dzialania mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki!

Powaliłeś mnie na kolana! Autentycznie!

Tylko zazdrościć takiej wiedzy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

W dzisiejszych czasach w dziedzinie vintage o braku wiedzy nie moze byc mowy .Akurat ten mechanizm jak jego pochodne ze trony niemieckiej i szwajcarskiej znam na wylot.Jest to dosc popularny mechanizm z tamtego okresu produkowany od 1936 do polowy lat 60-tych(do 42r wylacznie dla niemieckiej doktryny wojennej).Jak szukasz vintage tej klasy co ten GP to szukaj zegarkow na mechanizmach: AS1187-1190,Felsa465N,Unitas6205(mod AS1130),Eta1026,Eta900,Arogno150,151,152,Durowe410 i 412,Geneva41, a wtedy o dokladnosc nie bedziesz musial sie tak martwic,jedynie zapewne trzeba bedzie zegarek dac do przegladu(czyszczenie, smarowanie, regulacja).Zaznaczam iz zegarki z okresu lat 50,60 to male linie jak na dzisiejsze czasy(33-35mm), a sporadycznie mozna spotkac np Delbany,Pallasy, Atlantiki,Doxy 36mm.Wieksze rozmiarowki to niestety pozniejsze lata(od polowy lat 70-tych).Mozesz polowac jeszcze na automaty,sa ciut wieksze 36-38mm np cos z Tissota, lub Omegi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten GP jest jakis trefny, przy zalozeniu ze mozna zrobic napis na mechanizmie to za dawce mogla sluzyc kazda z innych marek ktore mialy taki mech a byly tansze.

Przegladnalem moje zdjecia i czcinka na GP jest bardziej fantazyjna jakby recznie pisana, i widac ze mechanizm jest podrasowany...

Niestety zona mnie pogania i musze jechac. :blink: A jak wroce pokaze swojego GP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Czyli dobrze czulem ze to kombinacja. Zreszta jakos ciezko mi sobie wyobrazic GP z werkiem w tak slabym wykonaniu,w takiej wariacji i do tego AS1130.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazji - jeszcze w temacie GP - umiałby ktoś powiedzieć coś o tym?

4f7646609a8e4c95m.jpg

5ef4d20b50560b88m.jpg

Mechanizm taki sam, ale jednak na wyższym oktanie (cały zegarek też):

http://www.chrono24.com/pl/girardperregaux/vintage--id1539429.htm?comingFromRewrite=1&id=1539429&picnum=6&tab=pics

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winny jestem zdjecia:

94532555.jpg

By ulan65 at 2010-11-02

52404359.jpg

By ulan65 at 2010-11-02

12641067.jpg

By ulan65 at 2010-11-02

Widac roznice.

Moj egzemplarz ma zrobiona koperte i reszta orginalna - tarcza dobrze wyglada na zdjeciu, ale ma smugi na 3 - ciej

BTW - nie moge znalezsc co to za mechanizm - nie ma oznaczen kalibru a szukajac w dostepnych zrodlach pod GP nic nie znalazlem - pomoze ktos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52404359.jpg

BTW - nie moge znalezsc co to za mechanizm - nie ma oznaczen kalibru a szukajac w dostepnych zrodlach pod GP nic nie znalazlem - pomoze ktos?

też dokładnie takiego nie znalazłem, jest to na pewno wyrób własny podobny do tego: Girard-Perregaux 12

ale będę szukał dalej,,,

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale będę szukał dalej,,,

Z gory dziekuje, no wiec wlasnie jesli 1960: 1209409 to moj jest pozniejszy - a po konstrukcji mech i stylu tarczy myslalem ze jakiesz 5-10 lat wczesniejszy.

Mam zagwozke.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ulan - dzięki za zdjęcia!

Przy zakupie GP warto zwracać uwagę na wnętrze koperty, czy dekla. Wyczytałem, że w 1932 r GP otworzyło swoją "filię" w Nowym Jorku (chyba żeby uniknąć opłat celnych). Przesyłali do Stanów swoje mechanizmy, ale tylko to! Reszta robiona była i przez firmy takie jak: Wadsworth, Star Watch Co, Keystone and Bell&Ross. GP w całości produkowane i składane w Szwjcarii mają na spodzie dekla takie logo, jakie ma zegarek prezentowany wyżej przez Ulan. Te składane w Stanach w produkowanych tam kopertach nie miały prawa do tego loga. Sygnowały je tylko literami G/P

346e0a28e83e46fcm.jpg

f58af9841ce503fdm.jpg

Pozwoliłem sobie dodać do tematu nazwę tej pięknej marki, w razie, gdyby inni chcieli dodać coś ze swojej wiedzy o vintage Girard Perregaux.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JESZCZE ODNOŚNIE DO NAPISÓW NA MECHANIZMIE.

Chyba jednak istnieją różne, zależnie może od okresu? Nie wiem.

Przykład z lat pięćdziesiątych:

b9676553ac989da5m.jpg300aadc808db0734m.jpg

Z lat czterdziestych:

ca9f36a76dc2ad25m.jpgdce9cdc011e5201dm.jpg

A ten - z jakich lat? Może ktoś wie?

ead6fe1e545a5c70m.jpgf425b6ed0464ec4fm.jpge960bb9832dd8d0fm.jpg

A może potraficie coś powiedzieć o tych mechanizmach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JESZCZE ODNOŚNIE DO NAPISÓW NA MECHANIZMIE.

Chyba jednak istnieją różne, zależnie może od okresu? Nie wiem.

Oczywiście, że istnieją, ale w pewnych granicach, a ten Twój jest raczej poza nimi...

A może potraficie coś powiedzieć o tych mechanizmach?

300aadc808db0734m.jpg Rodzinka: Girard-Perregaux 12

dce9cdc011e5201dm.jpg Któryś tej rodziny: ETA 1147

A ten - z jakich lat? Może ktoś wie?

f425b6ed0464ec4fm.jpg Hmm... jest to GP kaliber 05 coś tam, bez incabloca to raczej przed 1950.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tworzy sie fajny watek o GP.

GP - zadales sobie troche trudu - dzieki za zdjecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.