Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lukaszr

INVICTA podrabia CITIZENA

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając jak zwykle zegarkowe stronice natknąłem sie na taka oto Invictę,

która jako żywo zerżnięta została z Citka,

moge jeszcze pojąć zrzynanie elementów stylistyki z największych tego światka,

z resztą Invicta daje temu świetny przykład z modelami roleksowatymi,

ale kopiowanie, prawie identyczne, zegarka konkurenta niemalże z jednej półki to juz nie rozumiem:o .

A może jakiś układ mają :D

a03631762e6aabb2med.jpg

fakt, że z białą tarczą Citka nie ma, więc może to już nie podrabianie :)

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na alle jest ostatnio wysyp zegarków tej marki...Kogóż to one nie podrabiają, co drugi zegarek z czymś się kojarzy...

fakt, że z białą tarczą Citka nie ma, więc może to już nie podrabianie :D

To nie podrabianie, to inspiracja... :)

Rżną za przeproszeniem panowie z Invicty, z czego się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kopiowanie, prawie identyczne, zegarka konkurenta niemalże z jednej półki to juz nie rozumiem:o .

Faktycznie dziwne, być może chodzi o to, że wielcy, typu Citizena, mogą wprowadzać własny styl i kreować trendy, zaś mali, typu Invicta - głównie iść za tym nurtem. Z tego co kojarzę, po wprowadzeniu przez Citizena ten model zegarków całkiem nieźle się sprzedawał. Do dziś produkowanych jest kilka odmian, dodatkowo wyposażonych w RC.

Natomiast faktycznie, nie ma białego Nighthawk'a, więc to w sumie cwany zabieg, a nuż ktoś się skusi na taką wersję. Równie dobrze mogą zrobić zielonego Monstera - ktoś się na to skusi na kolekcjonerskiej zasadzie pewnie.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdziwiło mnie właśnie to że choc sam bardzo wysoko cenię citizena,

to jednak nie jest to najwyzsza półka, z której czerpanie gwarantuje

przynajmniej wizualny sukces,

wiadomym jest że w takich przypadkach chodzi o znacznie niższą cenę

w porównaniu z zerżniętym oryginałem,

tu różnica jest niewielka, dodatkowo zegarek jest bez Eco-Drive,

więc tym bardziej zasadnożć zakupu takiego podrabiaka przestaje mieć sens.

ale fachowcy od marketingu Invicty pewnie wiedzą coś , czego nie wiemy my,

i dlatego robią to co robią :D

p.s.

sergserg - coto jest RC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sergserg, zielony monster był, więc nie trafiliby :D

A RC to radio control

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. juz kojażę, pewnie piszesz o modelach z Radio Control,

choc jednak nieco inne to fatk że linia podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdziwiło mnie właśnie to że choc sam bardzo wysoko cenię citizena,

to jednak nie jest to najwyzsza półka, z której czerpanie gwarantuje

przynajmniej wizualny sukces,

Oj, chyba kolega mało wie o Citizenie. Półek ci u niego dużo, ale jest to koncern japoński, więc niekoniecznie mechaniczne na tych na samej górze. Napiszę tak, gdyby nie Seiko, to na pewno Citizen opracowałby zegarek kwarcowy :D

Promaster - to owszem, taka średnio-dolna półka Citizena, z której pewnie najbardziej jest znany (zwykle Promaster nie ma napisu Promaster na tarczy).

sergserg, zielony monster był, więc nie trafiliby :)

A RC to radio control

Kojarzyłem, że jakieś były, na pewno żółty, czerwony. Chyba niebieskiego w takim razie brak.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie trzymam pejcza nad tematem postu :D ,

ni też odpowiedzialności nie poczuwam za ów.

Zwróćcie uwagę na specalnie, jakmi się wydaje,

stworzona dla tego modelu gumę z napisam MONSTER,

NO TO NIE WIEM CZY BYM SIĘ NIE SKUSIŁ, co tam 1,5 k USD (czy ile to tam teraz stoi :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, chyba kolega mało wie o Citizenie. Półek ci u niego dużo, ale jest to koncern japoński, więc niekoniecznie mechaniczne na tych na samej górze. Napiszę tak, gdyby nie Seiko, to na pewno Citizen opracowałby zegarek kwarcowy :)

Oj cos tam kojażę :) , citizen to moje początki, piękne dobre czasy na allegro, choc dolar jeszcze tak tani nie był,

za to o podatku prawie nikt wówczas nie słyszał :) .

W swoim pogmatwanym ale wesołym życiu tylko chronomastera nie miałem jeszcze przyjemności sprowadzić.

I choc uważam, że citek robi najlepsze kwarce na swiecie to zdania, że jednak nie jest to najwyższa półka nie zmienię :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba niebieskiego w takim razie brak.

Łukasz, możesz mnie ubiczować, ale to już ostatni raz... :):)

Serg chyba specjalnie mnie podpuszcza... :D

post-30126-0-09476500-1331633542.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A jeszcze inne kolory Monsterów można sobie pooglądać tu:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48072-monstery-nieco-inne/

Łukasz, możesz chłostać... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz, możesz chłostać... :D

Wybacz, u mnie to na to trzeba spełniać dwa warunki

1. trzeba sobie zasłużyć

2. trzeba mieć cycki

:) :)

No dobra a teraz znajdź taka Invictę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I choc uważam, że citek robi najlepsze kwarce na swiecie to zdania, że jednak nie jest to najwyższa półka nie zmienię :) .

Będziesz chyba musiał :D

jeden z powodów, to choćby Citizen The Signature Collection: http://www.citizen-signature.com/# (zegarki składane ręcznie)

mogę takich "powodów" więcej podać :)

A najlepsze kwarce na świecie, to sorry, ale robi Seiko :) choć Citizen wg mnie jest w kilku obszarach lepszy (w zegarkach z termokompensacją, ale Grand Seiko na oczy nie widziałem, żeby to w pełni ocenić - być może tamte kalibry różnią się znacząco od tych, które widziałem z Seiko).

Poza tym jako już ciekawostka, to rynek się troszkę podzielił - Citizen zrezygnował z własnych odpowiedników napędu Kinetic (Eco-Drive Duo) skupiając się na czystych Eco-Drive'ach, które implementuje we wszystkie droższe kalibry. Natomiast u Seiko solary są jakimś dodatkiem, przodują zegarki "kinetyczne" (w tym numer 1, czyli Spring Drive) albo zwykłe bateryjne (za to ze sporym wydłużeniem czasu pracy na okresy 5 a nawet 8 lat).

Serg chyba specjalnie mnie podpuszcza... :)

Wow, niebieskiego to nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekne to Citki Signature.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz chyba musiał :D

jeden z powodów, to choćby Citizen The Signature Collection: http://www.citizen-signature.com/# (zegarki składane ręcznie)

mogę takich "powodów" więcej podać :)

A najlepsze kwarce na świecie, to sorry, ale robi Seiko :) choć Citizen wg mnie jest w kilku obszarach lepszy (w zegarkach z termokompensacją, ale Grand Seiko na oczy nie widziałem, żeby to w pełni ocenić - być może tamte kalibry różnią się znacząco od tych, które widziałem z Seiko).

Poza tym jako już ciekawostka, to rynek się troszkę podzielił - Citizen zrezygnował z własnych odpowiedników napędu Kinetic (Eco-Drive Duo) skupiając się na czystych Eco-Drive'ach, które implementuje we wszystkie droższe kalibry. Natomiast u Seiko solary są jakimś dodatkiem, przodują zegarki "kinetyczne" (w tym numer 1, czyli Spring Drive) albo zwykłe bateryjne (za to ze sporym wydłużeniem czasu pracy na okresy 5 a nawet 8 lat).

Wow, niebieskiego to nie widziałem.

No co ty, na prawdę myślisz, że zmienię zdanie bo pokazałeś zegarki za 1,5k USD :) .

To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że Citek robi najlepsze kwarce i NIC poza tym,

te modele które pokazałeś czy campanola, między innymi dlatego mam takie zdanie na temat citizena,

ale nie próbujmy go porównywać do samej góry,

pisząc o najwyzszej półce, miałem na mysli tą na prawdę najwyższą półkę,

nie kwarcową tylko ogólnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co ty, na prawdę myślisz, że zmienię zdanie bo pokazałeś zegarki za 1,5k USD :) .

To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że Citek robi najlepsze kwarce i NIC poza tym,

te modele które pokazałeś czy campanola, między innymi dlatego mam takie zdanie na temat citizena,

ale nie próbujmy go porównywać do samej góry,

pisząc o najwyzszej półce, miałem na mysli tą na prawdę najwyższą półkę,

nie kwarcową tylko ogólnie.

Mam nadzieję, że zegarki kwarcowe nigdy nie będą tak wyśrubowane cenowo jak mechaniczne. Oby. Nie ma ogólnie "najwyższej półki cenowej", bo inna jest grupa odbiorców obydwu rodzajów zegarków. To tak, jak z fryzjerem, kobiety płacą parokrotnie więcej niż mężczyźni. Czy z różnicy ceny wynika, że faceci dostają gorszą usługę ze średniej półki? :)

Koncerny japońskie stoją, przeciwnie do szwajcarskiego, zegarkiem kwarcowym, w niego inwestują i ten rodzaj zegarka rozwijają. Próba oceny tego przez porównywanie z trendami "szwajcarskimi" to nie jest dobre podejście, bo jak w takim spojrzeniu oceniać wysoko precyzyjne w liczeniu czasu kalibry, albo Seikowego Spring Drive'a? Gdzie wartością główną nie jest tylko estetyka wykonania, tradycja, ale po prostu precyzja mierzenia czasu czy pełna płynność wskazówki (czyli technologiczne osiągnięcia).

Podsumowując, wg mnie nie ma czegoś takiego jak "ogólna półka", gdyby była, to nr 1 za ostatnie 10-lat byłoby Seiko ze Spring Drive'm, bo takiego zegarka wcześniej nie było - jest to zupełnie coś nowego, a nie rodzaj modyfikacji czegoś poprzedniego. A na "kwarcowej półce" Citizen (obok Seiko) jest jednym z dwóch głównych rozgrywających :D

Miałem nadzieję, że zmienisz zdanie o Citizenie jak zobaczysz po prostu pięknie zaprojektowane i wykonane zegarki, ze sporą liczbą komplikacji. Bo ja sam przez ten pryzmat na zegarki patrzę. I jeśli jeszcze do tego nie kosztują masy pieniędzy - to jest to dla mnie argument na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nadzieję, że zmienisz zdanie o Citizenie jak zobaczysz po prostu pięknie zaprojektowane i wykonane zegarki, ze sporą liczbą komplikacji. Bo ja sam przez ten pryzmat na zegarki patrzę. I jeśli jeszcze do tego nie kosztują masy pieniędzy - to jest to dla mnie argument na plus.

nie wiem co miałbym zmieniać, chwilę wyżej napisałem, że robia najlepsze kwarce na świecie,

lepszego zdania chyba nie mozna mieć.

Nie zapętlajmy się w temacie, przeciez nie będziesz tutaj udawadniał, że citek to szczyt piramidy.

Robi piękne zegarki, przewineło sie przez moje łapy wiele wyjątkowych okazów,

ale nie uważam aby była to firma, którą opłacało by się podrabiać,

a juz na pewno nie modele za 200 USD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez nie będziesz tutaj udawadniał, że citek to szczyt piramidy.

Owszem, nie będę, bo rzecz nie w tym. Jakoś każdy logicznie myślący człowiek nie wrzuca w porównaniu motoryzacyjnym autobusu i samochodu osobowego oraz czołgu. Ponieważ za takową osobę się uważam, tak nie wrzucam do porównania zegarkowego czasomierzy mechanicznych i kwarcowych. Z prostej przyczyny - inne kryteria, inne sposoby produkcji/technologie, inne przeznaczenie.

nie uważam aby była to firma, którą opłacało by się podrabiać,

a juz na pewno nie modele za 200 USD

Citizen nie ma w asortymencie białego Nighthawk'a, więc to nie podróbka ale "inspiracja". Natomiast to już wygląda na czystą podróbkę:

61mCr%2BxE8ZL._AA1000_.jpg

Natomiast ciężko podrabiać droższe modele Citizena, bo jest to bariera technologiczna - zwykły kwarc w środek już nie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.