Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

irekm

zegarek z Palladu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,chodzi za mna od pewmego czasu zakup zegarka wykonanego z Palladium .Szukalem jakichs konkrenych informacji na internecie ale nic ciekawego nie moge znalezc .Glownie chodz mi o oppinie dotyczace tego jak jest naprawde w codziennym uzytkowaniu . Kolor metalu bardzo mi sie podoba (mam mala sztabke), znam mniej wiecej jego charakterystyke , ale nigdy tez nie widzialem na wlasne oczy takigo zegarka .I jeszcze jedno nie moge znalezc czy kopert palladowe sa rowniez rodowane ?

Thank you from the mountain

Irek

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Co do samego zegarka nie wypowiem się, natomiast jeśli chodzi o sam materiał, czyli pallad to raczej nie ma sensu go rodować, bo po co? Jak pracowałem w salonie jubilerskim kiedyś to mieliśmy w ofercie obrączki palladowe. Nie rodowało się ich ponieważ sam pallad dodany do złota dawał największy możliwy do osiągnięcia kontrast między złotem żółtym, a białym, a co za tym idzie rodowanie mijało się z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pallad jako takki jest bardzo twardy w porównaniu ze złotem - jedyne minusy widzę w późniejszej polerce, jeśli w jakiś sposób porysowałbyś kopertę np. do platyny są specjalne szczotki i pasty i polerowanie jej jest bardzo męczące.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eye_lip - kiedyś pytałem w salonie o obrączki z białego złota. Polecono mi stop z platyną lub palladem. Na dźwięk słowa platyna i pallad oczy mi się zaświeciły, ale pan jubiler powiedział, że z samego palladu nie robi się obrączek, bo jest zbyt miękki ! Z tego co wiem to do stopu złota z palladem (białe złoto) dodaje sie troche niklu, żeby był bardziej twardy. Choć niektórzy są na nikiel uczuleni.

Omnia mea mecum porto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

eye_lip - kiedyś pytałem w salonie o obrączki z białego złota. Polecono mi stop z platyną lub palladem. Na dźwięk słowa platyna i pallad oczy mi się zaświeciły, ale pan jubiler powiedział, że z samego palladu nie robi się obrączek, bo jest zbyt miękki ! Z tego co wiem to do stopu złota z palladem (białe złoto) dodaje sie troche niklu, żeby był bardziej twardy. Choć niektórzy są na nikiel uczuleni.

U nas w poprzedniej firmie było tak, że albo było złoto z niklem i wtedy dodatkowo się rodowało, albo złoto z palladem. Nie było mieszanek złota, palladu i niklu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie Pallad jest twardszy niz zloto i platyna .

@Sphinx , wlasnie ten zegarek mialem na mysli

Irek

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ten design (mówię o UN Macho) powala...bardzo mi się ta kolekcja podoba. Z mojego punktu widzenia szkoda, że nie ma wersji w stali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.