Szwardzwald1984 11 #1126 Napisano 28 Października 2016 Becker okazał się junghansem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1127 Napisano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Przedswiateczny czas jednak udalo mnie sie dzis przytargac zegar Gustava beckera. W pieknej bardzo skrzynce gdzie nie brakuje zadnego drewnianego elementu badz zdobienia. Zegar ladny choc moje watpliwosci budza wydluzone wagi oraz plyty mechanizmu?. Nie sadze aby to bylo normalnie praktykowane w fabryce beckera?. Mam na mysli wyglad plyt (te przetarcia)?.Zobaczcie sami. Pozdrawiam R. Edytowane 23 Grudnia 2016 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1128 Napisano 23 Grudnia 2016 Te kręciołki zrobione frezikiem na płycie i przedłużone(ciążone)wagi to "tuning" IMO. Może i dość stary, takie wykończenie płyt było stosowane fabrycznie w latach 20 (np. ATO). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1129 Napisano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Te kręciołki zrobione frezikiem na płycie i przedłużone(ciążone)wagi to "tuning" IMO. Może i dość stary, takie wykończenie płyt było stosowane fabrycznie w latach 20 (np. ATO).Dokladnie tak mysle. Te kreciolki moze uda mi sie usunac. Wagi mam nawet kilka kompletow. Ciesze sie ze wieszak i skrzynka sa takie jakie powinny byc. Nie kombinowane . Dzieki Panie Mlodszy . Kustoszu oczywiscie . Ps. Nie wazne . Edytowane 25 Grudnia 2016 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1130 Napisano 26 Grudnia 2016 Mam takiego o to Beckera z Broumova.Mam pytanie co oznacza litera "R"na tylnej plycie mechanizmu?Dzienkuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1131 Napisano 22 Stycznia 2017 Wytłumaczenie, że litera R to skrót od Rechen - grzebieniowy mechanizm bicia, jest moim zdaniem bez sensu. Wszystkie zegary linkowe Beckera miały grzebieniowy system bicia. W ogóle ilość konstrukcji linkowych z paryskim systemem można chyba policzyć na palcach jednej ręki (no, góra dwóch). Czemu zatem marnować materiał i pracę? No chyba, że to R przybił z własnej inicjatywy ten sam "geniusz", co nabijał w Braunau numery seryjne z błędami. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1132 Napisano 29 Stycznia 2017 Czy takie wskazówki występowały w GB nr 44xxxx. Skrzynia sygnowana pieczątka GB. Wahadło 54 cm tez dziwne.coś ktoś się wypowie? Tyle zdjęć posiadam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1133 Napisano 29 Stycznia 2017 Sądzę, że mogły już wtedy, około 1884 roku, takie być. Soczewka wahadła jest OK, o ile coś można na podstawie takiego zdjęcia powiedzieć. A co Ty w nim dostrzegasz dziwnego? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1134 Napisano 29 Stycznia 2017 Wyżej wychylnik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1135 Napisano 29 Stycznia 2017 No ale to wychylnik jest za wysoko a nie wahadło za długie 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1136 Napisano 21 Marca 2017 Kupiłem taki werk. Patent 433 c.hahlwfg's nie mogę znaleźć informacji na ten temat i czy wogóle jest oryginalny bo racze nie kompletny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1137 Napisano 21 Marca 2017 Jest ok. Szukaj na forum Carl Hahlweg. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1138 Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) No niestety, od tyłu widać, że ktoś poodkręcał półmostki i zapewne usunął niektóre koła. Ale czy to są identyczne werki? Ewidentnie nie...To czego brakuje? Może tylko osi młoteczka?539420 ma numer seryjny Hahlwega 320543093 - 433 o ile dobrze widzę? Edytowane 21 Marca 2017 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1139 Napisano 21 Marca 2017 Jest taka cześć jeszcze. Brak wiatraka bicia tego co widzę. To werk linkowy 433 patent. Przód tył numery zgodne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1140 Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) Ale dałem d... Nie poznałem, że to linkowiec. To przez ten drążek wychwytu z widełkami jak do wahadła rusztowego. Taki też mam. 433 to nie jest numer patentu, tylko własny numer seryjny Hahlwega.Ten ma numer 210. Kompletny czy nie, trafiłeś na drugi ze znanych "publicznie" werków linkowych z tego typu biciem. Edytowane 21 Marca 2017 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1141 Napisano 21 Marca 2017 System bicia tzw cichy ? Może komuś się przyda sam raczej nie dam rady kompletowac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1142 Napisano 21 Marca 2017 Tak. Samo bicie przebiega bardzo cicho, nie ma klapania grzebienia. Natomiast dość głośny jest zalot, który ma miejsce mniej więcej aż 17 minut prze biciem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #1143 Napisano 26 Marca 2017 Dzisiejsza zdobycz GB 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1144 Napisano 15 Kwietnia 2017 We swoich garazowych zbiorach znalazlem sprezynke Gb. W skrzynce od Endlera : ....... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1145 Napisano 15 Kwietnia 2017 Eksmisja , e chyba nie .... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1146 Napisano 15 Kwietnia 2017 Eksmisja , e chyba nie .... Raczej tak . Stan zegara bardzo dobry jak na wiek. Nie mam juz gdzie tego wszystkiego trzymac 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1147 Napisano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Tu jeszcze jeden bidulek.Stan bardzo strychowy Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1148 Napisano 15 Kwietnia 2017 Lubie te bite pieczecie na skrzynkach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1149 Napisano 24 Kwietnia 2017 Dwa Beckery upolowane. Jeden nr 2xxxxx. Drugi po lewej mahoń myślę że na rynek szwedzki nr 12xxxxx skrzynia oryginalna, myślę że ciekawy.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaha 22 #1150 Napisano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Ten mahoń wygląda jak dziecko w powijakach klaszczące łapkami. Takie pierwsze skojarzenie. Ciekawy. Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez jaha 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach