MaroPoz 11 #2226 Napisano 29 Sierpnia (edytowane) Mój najnowszy Gustav nie jest może wybitny pod względem wyglądu czy rozwiązań technicznych, ale w sumie moim fetyszem jest odnawianie skrzynek zegarowych a tutaj było co robić. No i jest mniejsze niż typowa linka. Tarcza 15 cm. Ponieważ w domu wisi już dwadzieścia kilka zegarów to okazuje się, iż rozmiar też ma znaczenie 😊. Ze względu na oświetlenie zdjęcia całego zegara jest nieudana. Jest on o wiele jaśniejszy. Pozostałe zdjęcia zdecydowanie lepiej oddają kolor Chociaż co do tego, że jest to GB nie do końca jestem pewien. Wieszak jest sygnowany natomiast mechanizm nie. Jeśli chodzi o mechanizmy to nie Jestem na tyle biegły by mieć pewność, że jest on na 100% produkcji GB. Elementy tarczy są płaskie a nie wypukłe więc gdzieś tam z tyłu głowy mam że pasuje to do dość niskiego numeru 22xxx. Czy ta numeracja jest adekwatna do zestawienia numerów i dat produkcji dostępnego na naszej stronie? Tutaj prośba do Kolegów z dużo większym doświadczeniem. Czy rzeczywiście jest to mechanizm GB? No i jeszcze jedno pytanie, które nurtuje mnie już po raz kolejny przy skrzyniach którymi się zajmowałem. Parokrotnie już zdarzyło się, iż wieszaki nie były dokręcane wkrętami na samej na samej górze. Skrzynia nie jest wtórna a na plecach nie ma śladu po wkręcie w tym miejscu. Dlatego wnioskuję, że już pierwotnie w fabryce ktoś nie wkręcił tam wkrętu pisze się nie dokręcił wkrętu czy nie dokręcił wkrętu. Co ciekawe już spotkałem się z takimi sytuacjami. Czy to rzeczywiście jest częste? I jeszcze trzecie pytanie. W skrzynce nie ma śladów pionizerach. W miejscu gdzie normalnie byłby przykręcony pionizer to wkręcone … ???... Wygląda jakby w drewno wkręcił ktoś same śluby regulacyjna od pionizera. Nadają dystans od ściany ale nie zapewniają „umocowania” na ścianie. Faktem jest że zegar jest na tyle mały iż nie przechyla się przy otwarciu drzwiczek. Edytowane 29 Sierpnia przez MaroPoz 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3515 #2227 Napisano Niedziela o 11:05 Mam zegar GB z 1861 roku i mechanizm (oprócz ogranicznika kotwicy ma identyczne rozwiązania . Twój jest o 6 lat młodszy, więc niewiele. Co ciekawe brakuje też śruby pod zawieszką 😉. Ps dobierz właściwe wskazówki (minutowa z Junghansa, godzinowa ...? ). Pozdrawiam LK 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 293 #2228 Napisano Poniedziałek o 05:56 (edytowane) W dniu 29.08.2026 o 23:45, MaroPoz napisał(-a): No i jeszcze jedno pytanie, które nurtuje mnie już po raz kolejny przy skrzyniach którymi się zajmowałem. Parokrotnie już zdarzyło się, iż wieszaki nie były dokręcane wkrętami na samej na samej górze. Skrzynia nie jest wtórna a na plecach nie ma śladu po wkręcie w tym miejscu. Dlatego wnioskuję, że już pierwotnie w fabryce ktoś nie wkręcił tam wkrętu pisze się nie dokręcił wkrętu czy nie dokręcił wkrętu. Co ciekawe już spotkałem się z takimi sytuacjami. Czy to rzeczywiście jest częste? Dokładnie tak. Były miejsca na wkręty, ale zdarzało się że nie wszędzie je wkręcano. Edytowane Czwartek o 05:48 przez polimerek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach