Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

waldii

ML pontos chronographe

Rekomendowane odpowiedzi

Ten z białą tarczą jest naprawdę piękny - kolejne marzenie na zegarkowej drodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba są fajne. Najlepiej mieć dwa i zakładać w zależności od nastroju :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych jest też galeria czarnego Pontosika :

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/61098-ml-pontos-chronograph/

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny zegarek...

Niestety po (krótkim) czasie jestem zupełnie odmiennego zdania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety po (krótkim) czasie jestem zupełnie odmiennego zdania...

a co jest powodem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duża strata przy odsprzedaży. Ja też się zraziłem i już drugiego MLa raczej nie kupię, a już napewno nie z salonu. Na znanym portalu te zegarki chodzą o połowie mniej niż w sklepie. Taka już polityka tego producenta, aczkolwiek ładne są to zegarki.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jest tak jak napisał Michał.

Jakiś czas temu była promocja w stanach gdzie ten model kosztował ...700 dolarów...

U nas obecnie dochodzi do 12k :lol: a na alle kupisz za około 5k.

Krótko mówiąc poczułem się "lekko" wy...ny :angry:

Sam zegarek może i ładnie wykonany ale szału nie ma.

Dodatkowo jasny model jest mdły bez jakiegokolwiek mocniejszego akcentu który przyciągałby wzrok.

Odsprzedaż zegarka nie jest łatwa i wiąże się ze sporą stratą.

Krótko - nigdy więcej żadnego MLa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duża strata przy odsprzedaży. Ja też się zraziłem i już drugiego MLa raczej nie kupię, a już napewno nie z salonu. Na znanym portalu te zegarki chodzą o połowie mniej niż w sklepie. Taka już polityka tego producenta, aczkolwiek ładne są to zegarki.

dorzucę coś od siebie.

...

Mam ML Pontos Chronographe od 3 lat, cal. ML 112/3 compt na bazie Valjoux 7750.

Zegarek wykonany jest perfekcyjne, pracuje idealnie...przechowuje go w rotomacie także jest stale w ruchu i trzyma czas bez zarzutu.

Przeszklony dekiel ukazuje mechanizm, piękny zdobiony mechanizm, rotor wykończony pasami genewskimi, mostki zdobione szlifem genewskim po okręgu...robi to naprawdę duże wrażenie.

Zegarek jak dla mnie wykonany idealnie, doskonałej jakości pasek ze skóry krokodyla...co jest nie bez znaczenia, bo mam kilka innych zegarków, m.in Certinę DS 1 LE i oryginalny brązowy pasek jest bardzo ładny ale niestety przeciera się już i traci kolor w miejscach gdzie narażony jest na otarcia.

Więc reasumując, całość oceniam na 6 z koroną :)

Zegarek kosztował te kilka lat wstecz 8 500 zł...pewnie teraz gdybym chciał go teraz sprzedać, jego wartość jest niższa o kilkanaście lub kilkadziesiąt procent...

Większość zegarków zakupionych dziś - jeśli nie są produktem bardzo prestiżowej manufaktury, limitowaną edycją lub nie posiadają super skomplikowanego mechanizmu - tracą na wartości tak jak nowe auto które wyjeżdża z salonu...niestety tak to działa i raczej się to nie zmieni. Zegarek, tym bardziej nowy, w 95% nie jest inwestycją... to tylko kaprys i luksusowy produkt.

tyle, że ja nie mam zamiaru go sprzedawać :)

Służy mi bardzo dobrze, wygląda elegancko i robi świetne wrażenie.

Czego więcej chcieć?

Więc jeśli ktoś zastanawia się nad zakupem zegarka ML, szczególnie tych droższych modeli, to zdecydowanie polecam...na pewno mam do tego zegarka sentyment ale obiektywnie to dobrze i solidnie wykonany czasomierz...gdybym miał ponownie wybór, to dokonałbym dokładnie takiego samego zakupu...w przyszłości chętnie kupiłbym kolejnego ML, najlepiej MasterPiece Regulateur Roue Carree...ale to już spory wydatek...jedyne co może mnie powstrzymać przed zakupem kolejnego produktu tej manufaktury to fakt, że stale poszerzam kolekcję i chciałbym mieć zegarki różnych producentów a wiadomo, że budżet zawsze ogranicza nasze wybory więc nie można mieć wszystkiego...więc jeśli jedynym minusem Pontosa ma być spadek wartości i niższa cena modeli na rynku wtórnym, wydaje mi się, że to oczywiście nie bez znaczenia ale jednak to mało istotny minus dla kogoś, kto kupuje zegarek mechaniczny z myślą aby używać go wiele, wiele lat...a może nawet przekazać swoją kolekcję następnemu pokoleniu :)

pozdrawiam

C,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą perfekcją wykonania to bym nie przesadzał.

Przyzwoicie to i owszem.

Wystarczy porównać go z połowę tańszą obecnie Eterną kontiki FH gdzie ten model MLa startu nie ma...

No może prócz koronki B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy porównać go z połowę tańszą obecnie Eterną kontiki FH gdzie ten model MLa startu nie ma...

Eterna to zacna marka, z dłuższą historią niż ML choć ML ostatnimi laty swoją aktywnością przyćmiewa wiele bardziej znamienitych manufaktur...przymierzam się też do zakupu zegarka tej marki ale z tegorocznej kolekcji skłaniam się bardziej w kierunku Adventica

natomiast co do porównania ML Pontosa i Eterny kontiki FH to wydaje mi się, że to niezbyt dobre porównanie...owszem, użyto podobnych materiałów do produkcji koperty...i na tym się podobieństwo kończy...nie ta klasa mechanizmów...nie to wykończenie...nie ta cena...

nie wiem w czym KonTiki miało by być lepsze>?

http://www.eterna.ch/kontiki/kontiki-four-hands

http://www.mauricelacroix.com/#COLLECTION/PONTOS/CLASSICAL

tu już wchodzimy chyba w bardzo subiektywny wymiar polemiki, bo mnie podoba się zarówno Eterna jak i ML ale w tej konfrontacji ML ma lepszy mechanizm i wykończenie...abstrahując od tego, że zegarki mają nieco inny styl..ML Pontos jest bardziej elegancki a Eterna FH nie jest raczej zegarkiem do garnituru a bardziej do jeansów i sportowej koszuli.

Ja tak przynajmniej uważam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważasz,że MLjest lepiej wykonany i wykończony niż FH?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważasz,że MLjest lepiej wykonany i wykończony niż FH?

Może zanim odpowiem, doprecyzujmy, co rozumiesz pod pojęciem "wykonanie" ?

bo może to mieć zasadnicze znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to nie miejsce na takie dyskusje.

Napisałem co myślę o pontosie po czasie i to wszystko.

A że miło się pisze to zapraszam na PW ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to nie miejsce na takie dyskusje.

Co racja to racja :)

Wątek poświęcony jest ML Pontos Chronographe i takim go pozostawmy.

Dyskutować i przekonywać się można bez końca i to jest właśnie urok tego forum, w gruncie rzeczy chodzi o wymianę poglądów i wiedzy.

A "bohater" tego wątku, czyli Pontos Chrono, jest zegarkiem zdecydowanie dobrym i wartym polecenie...z resztą cała linia jest ciekawa.

Mam go właśnie na nadgarstku i mogę powiedzieć z pełną odpowiedzialnością, że to bardzo atrakcyjny czasomierz.

pozdrawiam!

C,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.