Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Konrad_Wawa

Ile zegarek traci na wartości?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ponieważ jestem świeży w temacie zegarków i nie wiem na jak długo będzie trwała moja pasja :blink: to mam pytanie odnośnie wartości używanych zegarków. Jeżeli kupię w sklepie Certinę za powiedzmy 1300 zł, to za ile realne mogę ją sprzedać po roku lub dwóch latach? Oczywiście zakładając, że zegarek będzie w bardzo dobrym stanie, a nie jakiś poniszczony.

Do niedawna miałem Casio Bem-304 kupiony w ubiegłym roku na Allegro za 300zł, sprzedałem go (zresztą również na Allegro) za 150zł. Czy podobnie jest z bardziej wartościowymi zegarkami (takimi jak wspomniana wyżej Certina)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo tak. Na lokatę się raczej nie nadaje.

------------

Oczywiście dużo zależy od modelu, od tego czy kwarcok czy mechanik itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większością zegarków jest tak samo. Na lokatę długoterminową nadaje się może Rolex, bo on trzyma cenę, ale trzeba trafić z modelem i to zawsze ryzykowne przedsięwzięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście dużo zależy od modelu, od tego czy kwarcok czy mechanik itp...

No właśnie - kwarcowe pomimo, że dokładniejsze to uchodzą za "bezduszne"

więc rozumiem, że jest to ciężej zbywalny ( w razie czego ) zegarek ?

Bo ostatnio kupiłem Omega Geneve Megaquartz 32 na ebay

i zastanawiam się na ile to bezpieczny do zbycia ( w razie czego ) model ?

Czy kwarcowe są z definicji na cenzurowanym ? Nawet Omega ?

Pytanie czysto poglądowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie większość zegarków nowych , kupionych w salonie , podobnie jak samochody , traci od razu około 20-30% przy próbie odsprzedaży.

Ale jak zawsze są wyjątki czyli zegarki , które nie tylko nie tracą , ale mogą być dobrą inwestycją . Są to niektóre modele Patka ( część z nich już w chwili debiutu jest droższa niż cena katalogowa) , część limitowanych edycji Panerai , rzadkie i kolekcjonerskie VC i inne.

Aby inwestować w zegarki ( np niektóre modele Rolex Daytona typu Paul Newman , Medical Dial , Spirit of Japan i inne ) dziś są w cenie około 100 000 euro , podczas gdy "zwykła" Daytona kosztuje 7600 euro, pierwsze Panerai to ponad 40 000 euro ) należy po prostu mieć głeboką wiedzę w temacie lub niebywałe szczęście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zegarkami nowymi sprawa jest jasna - jak opisal Darek.

Ale jak kupujesz uzywany i trafi Ci sie okazja to mozesz po chwili odsprzedac z zyskiem, nie mowiac o odsprzedazy po roku. Pytanie czy kupujesz nowe w salonie czy jestes poszukiwaczem na rynku wtornym. Prosty przyklad - jak Ci sie uda kupic Omege PO za np. 6K PLN to za kilka lat nie stracisz na niej - wprost przeciwnie, jesli o nia bedziesz dbal to moze Ci sie zwrocic z nawiazka.

Kolejny dobry przyklad - zakup NOS-a. Mozesz kupic tanio a potem mozesz odsprzedac komus kto jest wielbicielem tej marki na przyklad...

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dysponujesz 1,3k pln i nie chcesz stracić to ja szukałbym zegarka vintage w dobrym stanie - oczywiście jest ryzyko wynikające z aktualnej mody na daną firmę czy model, ale tutaj są realne szanse, ze zegarek nic nie straci na wartości (pomijając pogorszenie stanu zachowania). Jesli chcesz zegarek nosić to nie szukaj NOSów - wraz z pierwszą ryską stracą ten status i tym samym wartośc rynkowa spadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosty przyklad - jak Ci sie uda kupic Omege PO za np. 6K PLN to za kilka lat nie stracisz na niej - wprost przeciwnie, jesli o nia bedziesz dbal to moze Ci sie zwrocic z nawiazka.

Bylbym ostrozniejszy z takimi wrozbami. W przypadku takich zegarkow wiele zalezy od mody, ktora popycha popyt.

Na modnego do niedawna Paneraia nie ma juz w tej chwili wielkiego cisnienia, a kupujac 3 lata temu 20 sztuk Seiko Samuraia / Monstera dzis zarobilbys przynajmniej 100% inwestycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.