Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w zasadzie jednozegarkowcem, więc dbam o niego tak że każda rysa mnie wkur... za ;)

Uderzenia nie było i wcześniej wskazówka godzinowa nie miała luzów.

Jeżeli piszesz, że od kręcenia luzy nie powstają to mam nadzieję, że będzie OK, jeżeli to nie jest jakaś większa usterka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba ze nic nie robisz tylko kręcisz :)

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Jestem w zasadzie jednozegarkowcem, więc dbam o niego tak że każda rysa mnie wkur... za ;)

Uderzenia nie było i wcześniej wskazówka godzinowa nie miała luzów.

Jeżeli piszesz, że od kręcenia luzy nie powstają to mam nadzieję, że będzie OK, jeżeli to nie jest jakaś większa usterka.

A ja mam inny pomysł. Lupka do ręki i można bezinwazyjnie sprawdzić czy kołnierz wskazówki godzinowej dobrze centruje i nie ociera o brzeg otworu w tarczy. Co do kręcenia to racja. Musiał byś cały dzień kręcić codziennie przez 2 lata :) chyba załapałem o co chodzi z tym edytowaniem :)

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się mocno pomęczę z ustawieniem wskazówek to potem cały czas jest OK

2c9cb320e1170b381d8a4a85b0ee098b.jpg

Edytowane przez Mizu80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tam tyle elementów mechanicznych, zegarek już trochę masz, nie wiem skąd te dziwy, że coś mogło się zepsuć (poluzować, wytrzeć, wyłamać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam tylko czy to normalne czy lecieć do serwisu. Zobaczymy co Omega odpisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpisze...ze do serwisu zapraszają :)

Na odległość raczej innej informacji nie uzyskasz.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję udać się do salonu z zegarkami tej firmy i sobie porównać samemu.

Po drugie ogaranięty zegarmistrz, jak mu wyraźnie zaznaczysz, że zegarek jest na gwarancji i prosisz o nie otwieranie a o ocenę przy pomocy lupy, też może wydać jakiś wstępny werdykt.

Jeżeli powyższe rady zawiodą, tak jak @cook napisał - tylko serwis.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego w 8500/9300 jest tak trudno ruszyć wskazówki z miejsca ? moim zdaniem trzeba użyć całkiem sporo siły, żeby przestawiać czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mizu80: Problem z luźnymi wskazówkami jest znany: http://forums.watchuseek.com/f20/misaligned-hour-hand-bothering-you-no-759384.html

Generalnie poszukaj sobie na WUS i Omegaforums po frazie "8500 hands misaligned", szczególnie posty użytkownika Archer który jest zegarmistrzem i serwisuje również Omegi. Nie mogę teraz znaleźć tego wątku, ale pisał gdzieś że Omega wysłała do serwisów instrukcję jak ten problem diagnozować. Trzeba kilkukrotnie ustawić koronkę w pozycji regulacji czasu i bez ruszania wskazówkami wcisnąć ją ponownie do pozycji 0. Jeżeli po kilkunastu takich próbach wskazówki się rozjadą to znaczy że mamy ten problem. Nie wymieniałem go w wadach mechanizmu bo to jest związane z mocowaniem wskazówek a nie samych mechanizmem.

Ten "brown wear" i wskazówki to chyba jedyne problemy powtarzalne diagnozowane w zegarkach na 8500/9300.

Dokładnie to samo pisałem-złe mocowanie,osadzenie wskazówek...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nicon

Z tego co zrozumiałem to ten test jest właśnie do zdiagnozowania "brown wear" i wymaga wymiany całego bębna ze sprężyną.

A co do luźnych wskazówek to wygląda na to że to normalne jest? Tak jak krzywy bezel w większości ceramicznych PO?

Tak jak pisałem już gdzieś wcześniej poobserwuję jeszcze w dłuższym okresie czasu po ustawieniu godziny, bo wydaję mi się że po kilku dniach mniej więcej samo się wyrównuje.

No to może teraz łatwiejsze pytanie :)

Dlaczego data przeskakuje o różnych porach? U mnie np. o 00:06:25, 00:08:05 - a więcej nie sprawdzałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to samo pisałem-złe mocowanie,osadzenie wskazówek...

Zgodziłbym się z Tobą gdyby to było od samego początku a nie po dwóch latach.

Dobra, starczy na dzisiaj, już ponabijałem postów :)

Idę do domu.

Edytowane przez Mizu80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ma ewidentny feler ale ani iloscia postow, ani sila woli nikt go nie naprawi bez otwierania. Jedyne co kolega moze zrobic to pokrecic sobie wskazowkami do przodu i do tylu ale zdaje sie, ze to nie pomaga.  Nawet jak ktos postawi tu trafna diagnoze to i tak go nie naprawi. Jest na na gwarancji wiec "bez obawien" o koszty powinien zajac sie tym serwis :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Zapytaj sprzedawcę jaka pieczątka będzie na karcie gwarancyjnej. Następnie sprawdź na stronie Omegi czy ten sklep jest na ich liście autoryzowanych sprzedawców. Jeśli ich nie ma lub sprzedawca nie wie jaka będzie/jest pieczątka to odpuść sobie u niego zakup bo nie będziesz miał w tym przypadku 4-letniej gwarancji Omegi, a jedynie 2-letnią gwarancję sprzedawcy. Jak coś się stanie z zegarkiem, to sprzedawca po pierwsze nie ma dostępu do części Omegi (od jakiegoś czasu dostęp mają tylko autoryzowane serwisy) a po drugie będzie próbował naprawić zegarek nie wiadomo jakimi częściami i nie wiadomo u jakiego zegarmistrza.

Taki właśnie przypadek miałem z seiko :( jakiś " fachowiec" porysował szkło a ślizgajacy się wałek  (nie można było ustawić daty ani godziny) naprawił metodą przygniemy trochę i złapie :( a wracając do tematu sprzedawca ma 2 typy gwarancji 2 lub 4 letnią. Tak ma w opisie na stronie i aukcjach trzeba sprawdzić przed zakupem jaki rodzaj gwarancji zegarek posiada. Przy Omedze pisze 4 lata. O pieczątkę nie pytałem. Tzn jak dzwoniłem tydzień temu z zapytaniem o termin dostawy i procedurę np reklamacji czy naprawy to dowiedziałem się ze będzie podbita gwarancja międzynarodowa przez sklep zagraniczny. Gdyby (odpukać) coś się podziało to mam zadzwonić do SG i podać dane zegarka i popobno serwis wysyła kuriera do mnie

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xpovoc dobrze ci radzi, bo z czesciami jest ciezko. Butik, jak juz pojdziesz, to nawet teleskopow orginalnych nie sprzeda. Maja zakaz, przynajmniej w Angli i zmiana paska tylko u nich (skorzane maja dluzsze teleskopy niz bransoleta).

@cook: dzieki za porade z cape cod. Biorac przyklad z kolegow w watku doprowadzilem zapiecie do stanu uzywalnosci :D. Najpierw spolerowalem cape cod, zeby sie cale blyszczalo. Po osiagnieciu tego celu uzylem papieru sciernego, 180Fine ma napisane z boku. Wyglada jak nowe. Do bransolety ten papier scierny tez sie nadaje :D

post-68673-0-64281800-1447424501_thumb.jpg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu juz po skonczonym spa :)

Powodzenia w zakupie, bo zegarek jest naprawde urokliwy.

post-68673-0-42999300-1447425258_thumb.jpg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cook: dzieki za porade z cape cod. Biorac przyklad z kolegow w watku doprowadzilem zapiecie do stanu uzywalnosci :D. Najpierw spolerowalem cape cod, zeby sie cale blyszczalo. Po osiagnieciu tego celu uzylem papieru sciernego, 180Fine ma napisane z boku. Wyglada jak nowe. Do bransolety ten papier scierny tez sie nadaje :D

Zastanawiam się po co polerowałeś cape codem jeśli później użyłeś papieru ściernego :unsure: ?

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się po co polerowałeś cape codem jeśli później użyłeś papieru ściernego :unsure: ?

mialem na zapieciu rysy w roznym kierunku i probe szczotkowania gabka do mycia naszyn. Wygladalo to bardzo nieladnie. Zrobilem najpierw cape cod, zeby wyrownac to co popsulem wczesniej i zebym mial w miare jednolita powierzchnie do szczotkowania. Sprawdzilo sie, bo bylo mi o wiele latwiej wyszczotkowac w jednym kierunku i nalozyc rownomiernej glebokosci rysy. Jak skonczylem to tez przejechalem sie raz po calej powierzchni cape code, aby metal nabral polysku i zniewlowal zbyt mocne pociagniecia papierem sciernym.

Zrodlo: https://rwg.cc/topic/103632-how-to-restore-maintain-a-brushedsatin-finish

A to do polerki: http://blog.breitlingsource.com/2008/12/28/your-watch-polishing-arsenal-polished-finishes/

Edytowane przez stateless

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linki, fajnie wyszły te Rolki po spa :)

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się tylko czy sensowne jest takie spa zapięcia bransolety ,jeśli po pierwszym dniu użytkowania powstaną kolejne ryski:)

Tisell Klub Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linki, fajnie wyszły te Rolki po spa :)

A Ty w Rolexie ...:);)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ty w Rolexie ... :);)

Najważniejsze, że wiemy o co chodzi :D

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się tylko czy sensowne jest takie spa zapięcia bransolety ,jeśli po pierwszym dniu użytkowania powstaną kolejne ryski:)

przez pol roku zadnej ryski nie zlapalem. Dopiero jak bylem na plazy to od piasku. Zalezy jak uzytkujesz zegarek :)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi