Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Recommended Posts

6 godzin temu, Artur74 napisał(-a):

Za dużo czasu na wątku powoduje takie konsekwencje 😀

20250218_153224.jpg

Gratuluję jeszcze raz. Świetny. 

3 godziny temu, MasterMind napisał(-a):

@Jan jest dokładnie tak jak piszesz. Można pokusić się, że może coś od Certiny albo Tissot, ale to jednak półka niżej (i cenowo i według mnie jakościowo). Tudor BB58 jest niekwestionowanie lepszy (i o wiele droższy), więc zostają nam chyba tylko flagowe divery, chociażby od Longines i TAGa. Przy czym nowy Aquaracer ma 42mm średnicy i zupełnie inne proporcje, więc porównanie jest naciągane, cenowo natomiast... 16650zł, czyli jednak bliżej Black Bay.  W zasadzie głównym konkurentem pozostaje więc Hydroconquest 39mm za 9100zł  (werk L888 z 72h rezerwą chodu). No chyba, że pójdziemy w bardziej mikrobrandowe klimaty i zestawimy jeszcze jakiegoś Christophera Warda C60 Atoll 300 (40mm). Wtedy mikrobrand wygrywa. Po prostu jak się nad tym zastanowić, to w tej "jakości" i w tym przedziale cenowym za dużo ciekawych opcji nie ma (tym bardziej takich, które mają interesujący, albo "kultowy" design).

Dokładnie się z Tobą zgadzam. Tzn Orisy trochę lepiej wykonane natomiast Christopher Ward trochę taki microbrand ale wygrywa mimo wszystko bo jakościowo nie ustępuje. Mam dw c60 300, Orisa Aquisa, Certine ds nowsza a i Hydro mierzyłem kilka razy i tutaj CW wygrywa. Potem Oris 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

6 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Gratuluję jeszcze raz. Świetny. 

Dokładnie się z Tobą zgadzam. Tzn Orisy trochę lepiej wykonane natomiast Christopher Ward trochę taki microbrand ale wygrywa mimo wszystko bo jakościowo nie ustępuje. Mam dw c60 300, Orisa Aquisa, Certine ds nowsza a i Hydro mierzyłem kilka razy i tutaj CW wygrywa. Potem Oris 😀

Dzięki bardzo 😀

12 godzin temu, MasterMind napisał(-a):

tylko design koperty jest za prosty

w Vulcainie jest lepiej  , są fazki i ładne zakrzywione uszy .

Vulcain-Skindiver-Nautique-Side-1.jpg

Osobiscie uwazam ze w swojej retro stylistyce Oris 65 jest jednym z najlepszych wyborow do 10K PLN, konkurowac z nim moze jedynie z mikro marek Vulcain Skindiver, Serica 5303. Z duzych marek to Mido 39 czy Tribute, Alpina Heritage Diver oraz Longines Legend Diver.  

Natomiast jesli zmienimy stylistyke to mamy micro jak ChW czy NTH (juz nie istnieje ale jakosciowo sa to genialne zegarki).  

Pomijam swiat neo vintage czy vintage, bo tutaj mozna znalezc cos lepszego, natomiast to odrebna kategoria, bo mozna kupic cos wyjatkowego, jak i mozna stracic swoje pieniadze na zakup jak i potem na serwis. 

Edited by DawidM86

58 minut temu, DawidM86 napisał(-a):

konkurowac z nim moze jedynie z mikro marek Vulcain Skindiver

sama marka Vulcain jest starsza od Orisa i Tudora  , została reaktywowana przez nowych właścicieli  , wydaje mi się że nie można jej nazwać mikro ale mogę się mylić 😉 

2 hours ago, gszydlowsky said:

sama marka Vulcain jest starsza od Orisa i Tudora  , została reaktywowana przez nowych właścicieli  , wydaje mi się że nie można jej nazwać mikro ale mogę się mylić 😉 

Vulcain jako rodowita marka istniała do 1999 roku. Później była w rekach różnych funduszy inwestycyjnych.

W 2015 roku należała do Excellence Holdings, właściciela sieci detalicznej Les Ambassadeurs, z ostateczną własnością kończącą się przy saudyjskiej rodzinie Al-Rayes. W 2017 roku nazwa Vulcain została przejęta przez luksemburską grupę inwestycyjną Promobe Sa (która cztery lata wcześniej kupiła również włoską markę zegarków Anonimo), a Carla Duarte jest CEO firm Vulcain i Anonimo.

Natomiast nie jest jasne czy częścią przejęcia jest też historyczne “know how” Vulcain czy tylko sama nazwa etc. Biorąc pod uwagę jakie mechanizmy są w tych zegarkach, mam pewne wątpliwości.

Z pewnością robią bardzo ładne zegarki wzorowanej na historycznych modelach. Natomiast brakuje mi trochę koherentności w ich ofercie. Póki co to wyglada, ładujemy tam, co mamy na magazynach. Tak, nie jest to mikro brand, tutaj sie poprawiam. 

Edited by DawidM86

6 godzin temu, dudak napisał(-a):

A u mnie dzisiaj 65 w najmniejszym rozmiarze.
Fajne to ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Była a czasami jeszcze się trafi nowy/nieużywany egzemplarz wersja 36mm z bezelem z brązu 😃

W dniu 18.02.2025 o 15:35, Artur74 napisał(-a):

Za dużo czasu na wątku powoduje takie konsekwencje 😀

20250218_153224.jpg

No piękny, chyba gdzieś podobny ostatnio widziałem ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

7 godzin temu, BARTOLO napisał(-a):

W tym wątku mnie jeszcze nie było, a zegarek jest za mną już prawie 2 lata .

20250221_083232.jpg

20250221_083853.jpg

Ładny jest. To jeden z tych, które raz na jakiś czas zaczynają za mną chodzić. Jak oceniasz go po dwóch latach? Jak wygląda sprawa z trzymaniem czasu? Pytam, bo zaraz po tym, jak wyszedł było o nim trochę głośno, a teraz jakoś mniej się o nim mówi. Właściwie lwia część filmów na yt, które są mu poświęcone ma po kilka lat. Ciekaw jest „długodystansowej” opinii.

Pozdrawiam 

On 2/21/2025 at 4:24 PM, MacSen said:

Ładny jest. To jeden z tych, które raz na jakiś czas zaczynają za mną chodzić. Jak oceniasz go po dwóch latach? Jak wygląda sprawa z trzymaniem czasu? Pytam, bo zaraz po tym, jak wyszedł było o nim trochę głośno, a teraz jakoś mniej się o nim mówi. Właściwie lwia część filmów na yt, które są mu poświęcone ma po kilka lat. Ciekaw jest „długodystansowej” opinii.

Pozdrawiam 

Dzięki. 

Bardzo lubię ten zegarek. 

Ma dla mnie sentymentalną wartość - prezent rocznicowy 🙂.

Bardzo wygodnie się nosi, wręcz nie czuć go na nadgarstku.  Rozmiar jak dla mnie idealny.

Czas trzyma naprawdę dobrze. W okresie 5 dni odchylka na poziomie 12-15 sek.

Długa rezerwa hodu pozwala mi na swobodne rotowanie zegarkami, bez potrzeby nakręcania.

Minus z mojej strony dla paska. Niestety skóra, z której jest wykonany jest delikatna i wrażliwa na wodę i słońce.

Odbarwienia, plamki widoczne były po kilku dniach. Nie jest to problem ( nikt do tej pory na to nie zwrócił uwagi ), ale dla mnie jest to zauważalne.

Planuję zamówić nowy pasek od JFS😎.

Polecam tego Orisa.

Ładna tarcza, ale "dupka " również.

Mało popularny i dla mnie wyjatkowy.

20250222_162021.jpg

A już się zastanawiałem, czy go nie sprzedać ;)

IMG_9018r.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

2 godziny temu, BARTOLO napisał(-a):

Dzięki. 

Bardzo lubię ten zegarek. 

Ma dla mnie sentymentalną wartość - prezent rocznicowy 🙂.

Bardzo wygodnie się nosi, wręcz nie czuć go na nadgarstku.  Rozmiar jak dla mnie idealny.

Czas trzyma naprawdę dobrze. W okresie 5 dni odchylka na poziomie 12-15 sek.

Długa rezerwa hodu pozwala mi na swobodne rotowanie zegarkami, bez potrzeby nakręcania.

Minus z mojej strony dla paska. Niestety skóra, z której jest wykonany jest delikatna i wrażliwa na wodę i słońce.

Odbarwienia, plamki widoczne były po kilku dniach. Nie jest to problem ( nikt do tej pory na to nie zwrócił uwagi ), ale dla mnie jest to zauważalne.

Planuję zamówić nowy pasek od JFS😎.

Polecam tego Orisa.

Ładna tarcza, ale "dupka " również.

Mało popularny i dla mnie wyjatkowy.

20250222_162021.jpg

Dzięki za podzielenie się wrażeniami :)