Gość Angelo #6876 Napisano 2 Stycznia 2015 bardzo fajny!! super stan...grtuluje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buczo 1931 #6877 Napisano 2 Stycznia 2015 Klasyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #6878 Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Klasyk I dlatego taki ładny Edytowane 2 Stycznia 2015 przez loituma 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #6879 Napisano 2 Stycznia 2015 Niestety przestrzelli mnie z ceną i to sporo - mam już kilka patriotyków ale jak widzę jakiś na allegro to coś we mnie wzbiera - tutaj jednak cena poszybowała - licytujący docenili walory historyczne nie mówiąc o pięknie zachowanym zegarku i motywie - szczęście że sprzedający nie wypolerował zegarka przed sprzedażą - ktoś się będzie cieszył szkoda że nie ja http://allegro.pl/patriotyczny-zegarek-kieszonkowy-z-dewizka-srebro-i4927758385.html#tabsAnchor 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #6880 Napisano 2 Stycznia 2015 Jaki tam mógł być mechanizm? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #6881 Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) We wszystkich które mam są cylinderki - mechanizmy słabe - zegarki te pochodzą z okresu zaraz po powstaniu styczniowym 1864 i późniejszeMam ich 7sztuk wszystkie sprawne po pełnych serwisach ale dokładnością jakąś wielką nie grzeszą jednak nie o to w nich chodzi - dla mnie wystarczy jak takie eksponaty cykają A w tym z aukcji zgodnie z tym co na wenętrznym deklu jakiś kluczykowy 6 kamieniowy cylinderek Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #6882 Napisano 2 Stycznia 2015 Bardzo mi się podoba taka filozofia jeśli chodzi o zegarki "patriotyczne". Dzięki za informację. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość lamhub #6883 Napisano 3 Stycznia 2015 No faktycznie cenna bardzo wysoka , aczkolwiek zegarek pod względem wyglądu jedyny w swoim rodzaju 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #6884 Napisano 3 Stycznia 2015 Taki kalkulatorek: Cecha wyróżniająca to szkło o podwójnej optyce 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #6885 Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) No faktycznie cenna bardzo wysoka , aczkolwiek zegarek pod względem wyglądu jedyny w swoim rodzaju Wysoka ...nie wysoka .... ostatnie jakie się kończyły na allegro w granicach 1400-1800złTrzeba pamiętać że takie zegarki były używane w okresach żałoby narodowej podczas powstań i zaborów - tęsknota za wolnością sprawiała że było zapotrzebowanie na takie symbole a prawdziwych patriotów wtedy nie brakowałoCzęsto zabraniano nawet rozmawiania,pisania i uczenia sie w ojczystym języku - posiadanie takich przedmiotów jak zegarki , sygnety , pierścienie wpinki i przypinki , brosze , dewizki i breloki niejednokrotnie kończyły się śmiercią dla ich właścicielaWarto o tym poczytać bo to kawał naszej histori Edytowane 3 Stycznia 2015 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #6886 Napisano 3 Stycznia 2015 Extra kalkulatorek!Jak toto działa? Wyskrobane w Tapatalk 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lewy1 3 #6887 Napisano 3 Stycznia 2015 Pewnie jak suwak logarytmiczny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #6888 Napisano 3 Stycznia 2015 Tez tak myśle, ale moze siedzi tam jakiś szczątek mechaniki? 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #6889 Napisano 3 Stycznia 2015 Temat o jedno kamieniwcach juz byl ale moich tu jeszcze nie bylo I pytanko do znawcow kieszonek trafila sie taka kieszonka srebrna troche nie typowa bo ma 7,6cm Czy ktos mogl by cos mi napisac o nim moze juz sie spotkal z takim gigantem. I czemu robili takie wielkie kieszonki czy tez panowala moda na duze zegarki 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #6890 Napisano 3 Stycznia 2015 Faktycznie gigant mój największy waltham ma 70mm ale ośmiodniowy...... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #6891 Napisano 3 Stycznia 2015 Ten niestety nie jest osmiodniowy. I potrzebuje nowych wskazowek minutowej i godzinowej! Ale pewnie nie bedzie latwo je zdobyc! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #6892 Napisano 3 Stycznia 2015 Kieszonka kieszonką.... Ale te ze zdjęcia zbiorczego... Cóż to?! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #6893 Napisano 3 Stycznia 2015 Kieszonka kieszonką.... Ale te ze zdjęcia zbiorczego... Cóż to?! Zegarki z mechanizmem kolkowym z jednym kamieniem na balansie! Cykaja jak swierszcze na polanie Ale sa pocieszne bo to niby takie chrono 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #6894 Napisano 3 Stycznia 2015 Pokaż kilka z tych mechanizmów, nie zbyt często są tu pokazywane. Większość uważa je za małowartościowe, ale z punktu widzenia kolekcjonerskiego stanowią dość ciekawa grupę. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #6895 Napisano 3 Stycznia 2015 Ja bym zaś poprosił o lepsze fotki całych zegarków, choć werki też chętnie oblukam. To EB tam siedzi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #6896 Napisano 3 Stycznia 2015 Pare zdjec na szybko przy slabym swietle ale i tak widac cudaki Wszystkie maja te same mechanizmy wiec nie bede robil kazdego z osobna 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #6897 Napisano 3 Stycznia 2015 Dzięki, wszystkie te mechanizmy są bardzo podobne, chociaż produkowane przez różne firmy. (nie chciałem pisać manufaktury, bo jakoś mi to nie pasuje) 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #6898 Napisano 3 Stycznia 2015 Pewnie i tak bo jest troche ich roznych wersji moje sa wszystkie takie same i wedlug mnie jest to jedna z ciekawszych wersji niby driver z chrono :D 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #6899 Napisano 3 Stycznia 2015 Ja czekam na odbiór od majstra podobnego twora - ale u mnie dla niespodzianki 15 kamieniowy mechanizm i nawet ma zdobienia (pasy)- dostał już nowe szkło przeszedł lekką polerkę majster wstawi nową sprężynę naciągu i poprawi przyciski bo się zacinałyJak wróci to wkleje zdjęcia po spa - na razie przed serwisem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #6900 Napisano 3 Stycznia 2015 Uu to faktycznie full wypas mechanizmy podobne tyle, ze twój po tuningu! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach