Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś przestał chwilę padać śnieg ,więc mogłem zaglądnąć na "swój" bazarek ,no i nabyłem znowu parę zegarków.

pierwszy to Royal lata 50-60 niewiele mogłem znaleźć na temat firmy,ale zegarek ciekawy,w pakiecie nabyłem również zegarek Butex ?z ciemnomiedzianą tarczą,ale pięknie wykonanym mechanizmem,tyle z vintage,zegarki jeszcze nie czyszczone,Royal na ładnym chodzie ,Butex coś kuleje,royal%20na%20reku.JPGroyal%20mech.JPGroyal%20prz%C3%B3d.JPGroyal%20z%20boku%20r%C4%99ka.JPGRoyal ma bardzo ładną bransoletę butex%20prz%C3%B3d.JPGbutex%20mech.JPGbutex%20mech%20na%20reku.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię zaglądać na te jak to sie u nas mówi "spermulle"bo znaleźć można ciekawe zegarki i nie tylko,np dzisiaj oprócz tych dwóch kupiłem piękne Citizeny z lat 70-80 i nowe stopery Agaty z 68r z papierami w pudełkach,jeszcze z lakierem na deklu,wziąłem z łakomstwa dwie sztuki a było ich nie mniej jak 50 szt!

Część łupów pójdzie na sprzedaż dla sfinansowania pozostałych zakupów ;) A Butex ma chyba uwaloną oś balansu,muszę poputac mojego zegarmajstra czy będzie to problem.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli Ci się pofelsiło, bo Butex cyka na FELSIE 465 a Royal na 1560

Fajny masz ten bazarek ;)

Ale widzę że Felsa 465 ma incablok a u mnie go niestety nie ma i stąd to uszkodzenie czopu......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiek_k to nie ta omesia co leżakowała u Wojnara?

Oglądałem tam dwie jedna na pasku druga na bransie.

Jeśli tak to daj lepszą fotkę koperty bo miała być odnawiana???

Mam takową - będziesz pan zadowolony!! U mnie to numero uno - fajowa.

Pozdrawiam

Edytowane przez lamwoj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widzę że Felsa 465 ma incablok a u mnie go niestety nie ma i stąd to uszkodzenie czopu......

Tak - Ty masz prawdopodobnie wersję 465N. To popularne werki i występowały w róznych odmianach

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jedna z Wojanrowych Omeg. W Galerii jest jeszcze parę zdjęć gdzie może lepiej widać jak to wyszło. Wiadomo ze fabryka to to nie jest ale jak dla mnie dramatu nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - Ty masz prawdopodobnie wersję 465N. To popularne werki i występowały w róznych odmianach

Nie, kolega ma F465. Zwróć uwagę na zfazowanie mostka przykrywającego bęben ze sprężyną. Ten mostek to zasadnicza różnica między F465 a F465N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, kolega ma F465. Zwróć uwagę na zfazowanie mostka przykrywającego bęben ze sprężyną. Ten mostek to zasadnicza różnica między F465 a F465N.

Bardzo ciekawa dyskusja, faktycznie, zfrezowanie to bardzo wyraźna różnica, zastanawia mnie natomiast różnica w mocowaniu balansu, bo tu mi sie coś nie zgadza ( napewno 465N miało wersj z "shock absorber" czyli ten element mógłby wskazywać na odmienność mechanizmu 465N, chyba, że to składak?) - nie jestem znawca , więc jeśli mógłbyś sie do tego odnieść byłbym zobowiązany

pozdrawiam

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawa dyskusja, faktycznie, zfrezowanie to bardzo wyraźna różnica, zastanawia mnie natomiast różnica w mocowaniu balansu, bo tu mi sie coś nie zgadza ( napewno 465N miało wersj z "shock absorber" czyli ten element mógłby wskazywać na odmienność mechanizmu 465N, chyba, że to składak?) - nie jestem znawca , więc jeśli mógłbyś sie do tego odnieść byłbym zobowiązany

pozdrawiam

Myślę, że półmostek balansu od F465 pasuje do F465N. Mostki też mogą pasować, a więc może to być składak, ale niekoniecznie.

Najlepiej gdy właściciel zegarka odczyta jaki symbol jest pod wieńcem koła balansowego. (Ja mam egzemplarz F465 bez tego oznaczenia pod balansem, oznaczenie jest z drugiej strony płyty, pod tarczą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po

Myślę, że półmostek balansu od F465 pasuje do F465N. Mostki też mogą pasować, a więc może to być składak, ale niekoniecznie.

Najlepiej gdy właściciel zegarka odczyta jaki symbol jest pod wieńcem koła balansowego. (Ja mam egzemplarz F465 bez tego oznaczenia pod balansem, oznaczenie jest z drugiej strony płyty, pod tarczą).

Pod balansem nie ma oznaczenia,a pod tarczą jest F 465!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po

Pod balansem nie ma oznaczenia,a pod tarczą jest F 465!

A więc to jest mechanizm F465. Przypuszczalnie były takie również bez incablocu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, kolejna ciekawa lekcja, tym bardziej, że Felsa to również główny mechanizm Delban z lat 50/60.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak, jak mówicie. To tak popularnr werki, że identyfikuje się od razu, nie zwracając uwagi na niuanse, a po raz kolejny okazuje się, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, a diabeł tkwi w szczegółach ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja pochwalę się ostatnim nabytkiem - kostką.

Nie jestem pewien tylko, co siedzi w środku...

post-35535-0-63450400-1361732235_thumb.jpg

post-35535-0-26498400-1361732244.jpg

post-35535-0-10225900-1361732299_thumb.jpg

Edytowane przez Walter_87

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja pochwalę się ostatnim nabytkiem - kostką.

Nie jestem pewien tylko, co siedzi w środku...

Ładna ta kostka. Gratulacje :)

W środku masz ETĘ 2408

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! :)

Od pewnego czasu szukałem takiego zegarka i w końcu go znalazłem.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! :)

Od pewnego czasu szukałem takiego zegarka i w końcu go znalazłem.

Jest bowiem napisane: "Szukajcie, a znajdziecie" ;)

Miło, jak się udaje zdobyc to, czego się szuka!

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest bowiem napisane: "Szukajcie, a znajdziecie" ;)

Miło, jak się udaje zdobyc to, czego się szuka!

jak Zagłoba prawie panie........

Zegarek fajny-gdzies mam podobny-wiec gbyby co to słuze organami do przeszczepu ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak Zagłoba prawie panie........

Mów mi wuju! :lol:

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie wziąłeś? :blink: Przecież to model wart co najmniej 3 tysiące! :unsure:

A Junghans rzeczywiście super! Chyba zacznę kupować ziemniaki ;)

Jak widać nabyłem tego Royala ,ale nie moge nic znależć na jego temat,ani nawet na goglle nie ma zadnych zdjęć,gdzie szukać?i jak myślicie dawać do renowacji tarcze czy sprzedawać tak jak jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi