zasadas 5084 #2701 Napisano 4 Marca 2013 Cały wieczór go czyściłem, przykleiła się do dekielka gąbka, która ze względu na czas rozłożyła się i zaschła na nim. Teraz wygląda tak, jakby był przed chwila wyprodukowany. Nic wartościowego, a cieszy i roztacza swoja tykającą muzykę wokół siebie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #2702 Napisano 6 Marca 2013 Przedwczorajszy nabytek. Dlugo sie naszukalem odpowiednio zachowanego egzemplarza, ale chyba bylo warto. Mechanizm 565, koperta 18k Uploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #2703 Napisano 6 Marca 2013 Bardzo ładny ! Klasa sama w sobie... Gratuluję ! zdecydowanie było warto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2704 Napisano 6 Marca 2013 Gratuluję, pięknego i prestiżowego zegarka. Nic dodać nic ująć, śliczny garniturowiec vintage. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #2705 Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Dzieki Panowie za mile slowa. A oto i rodzinka w calej krasie. Uploaded with ImageShack.us Edytowane 6 Marca 2013 przez maze123 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viki_gte 1219 #2706 Napisano 6 Marca 2013 Piękne.... ładna ta rodzinka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2707 Napisano 6 Marca 2013 Dołączam się do gratulacji - nowy nabytek pasuje do rodzinnego charakteru kolekcji 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2708 Napisano 6 Marca 2013 Omegomaniak, pozytywnie nakręcany gratulowałem singielce, teraz mogę całej rodzince. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2709 Napisano 6 Marca 2013 Dzieki Panowie za mile slowa. A oto i rodzinka w calej krasie. Uploaded with ImageShack.usMam tę samą chorobe[Omega].....gratuluje trzech "Lekarstw" 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #2710 Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) No wlasnie:) a na horyzoncie pojawily sie nastepne medykamenty:) tyle, ze jestem w malym dylemacie: Seamaster Calendar czy Cosmic triple date moonphase. Oczywiscie ten drugi preferowany ale i sporo drozszy:( Edytowane 7 Marca 2013 przez maze123 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2711 Napisano 7 Marca 2013 No wlasnie:) a na horyzoncie pojawily sie nastepne medykamenty:) tyle, ze jestem w malym dylemacie: Seamaster Calendar czy Cosmic triple date moonphase. Oczywiscie ten drugi preferowany ale i sporo drozszy:(Mam Calendara i szczerze Ci p;olecam....swietny model[uzytkuje na co dzień] 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #2712 Napisano 8 Marca 2013 Tak tez chyba zrobie, szczegolne, ze ten Calendar pieknie zachowany. Natomiast cosmic moonphase bedzie musiala jeszcze troche poczekac a dozbieram fundusze:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2713 Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Trochę bez namysłu kupiłem ciekawy zegarek kieszonkowy ale nie za bardzo wiem co to jest!Nazwa na tarczy prawie starta ale jak można przeczytać to Alpina i tyle mechanizm nie sygnowany tylko przy balansie numery 325 i 888,Ciekawi mnie dlaczego wewnątrz koperta jest oksydowana na czarno? Pomyliłem temat!!!! jak przenieść do Nowych nabytków vintage? MOD: Mówisz i masz... Edytowane 8 Marca 2013 przez chronofil 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2714 Napisano 8 Marca 2013 Fajny nabytek - gratulacje.W środku masz 19'' Le Phare cal. 114CC: Le Phare (Le Locle, Schweiz) 114 CC Ø = 42.5 mm (19"') H = mm 15-17 Steine f = 18.000 A/h (2.5 Hz) Gangreserve 32 Std. Kronenaufzug; Schaltrad-Chronograph; Zeigerstellung durch Krone; Zentrale Stoppsekunde; 60-Sekunden-Register auf "9"; 30-Minuten-Register auf "3"; Flach- oder Breguet-Spirale; Mono- oder Bi-Metall.Schraubenunruh; Echappement à ancre à ligne droit; Ankerhemmung; 3 Qualitätsausführungen: D (niedrig), C oder B (extra fein) Savonnette Le Phare Kaliber 114 CC A co do oksydy, to nie wiem - może była cała oksydowana, tylko na zewnatrz sie wytarła i resztę ktoś usunął 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2715 Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Dzięki,i sorry za gapiostwo A możesz mi wyjaśnić do czego służą te dwa sekundniki?skoro jest centralny!zegarek jeszcze nie zrobiony i nie mogę przekonać się organoleptycznie i dlatego głupio sie pytam! Edytowane 8 Marca 2013 przez mechanik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2716 Napisano 8 Marca 2013 Znalazłem stronę z Le Phare,dzięki za wskazanie ,ale to bardziej 114VCC i masz rację z oksydą faktycznie została usunięta z zewnątrz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #2717 Napisano 8 Marca 2013 Dzięki,i sorry za gapiostwo A możesz mi wyjaśnić do czego służą te dwa sekundniki?skoro jest centralny!zegarek jeszcze nie zrobiony i nie mogę przekonać się organoleptycznie i dlatego głupio sie pytam!Bo to jest chronograf. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2718 Napisano 8 Marca 2013 No to wiem ale nie wiem jak to sie używa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #2719 Napisano 8 Marca 2013 No to wiem ale nie wiem jak to sie używaTak jak stopera mechanicznego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2720 Napisano 8 Marca 2013 czyli generalnie to skrzyżowanie zegarka i stopera w jednym mechaniżmie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #2721 Napisano 8 Marca 2013 czyli generalnie to skrzyżowanie zegarka i stopera w jednym mechaniżmie!Tak jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2722 Napisano 8 Marca 2013 Powiedzcie ,warto go reanimować(oś balansu,oś sekundnika,wskazówka godzinowa i wskazówki sekundowe) czy zostawić jako ozdobę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2723 Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Znalazłem stronę z Le Phare,dzięki za wskazanie ,ale to bardziej 114VCC i masz rację z oksydą faktycznie została usunięta z zewnątrz Oczywiście - to mechanizm do odkrytego, czyli 114 VCC - o czym innym myslałem, co inne wkleiłem. Na 6 jest zwykły sekundnik.Wskazówka centralna to licznik sekund stopera, a wskazówka na 12 - licznik minut stopera.Stoper obsługuje się przyciskiem w główce Oczywiscie, że warto i trzeba reanimować.Zegarek, nawet jesli jest "do gablotki" to powinien być sprawny. To ma być coś żywego, a nie mumia Twój egzemplarz całkiem ładnie wygląda. Wskazówki to pikuś - zawsze da się coś sensownego dobrać. Oś balansu - wiadomo, gorsza sprawa, ale daje się dorobić. Myślę, że nawet pod względem ekonomicznym opłaca się go doprowadzić do kwitnacego stanu, bo kieszonki z chrono zawsze trzymają cenę Edytowane 8 Marca 2013 przez chronofil 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #2724 Napisano 8 Marca 2013 OK.w poniedziałek do majstra! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #2725 Napisano 9 Marca 2013 Zgadzam się z Arturem jest ich bardzo mało a Twoja nie jest zła, ośka to nie tragizm ale trzeba sie przy niej namęczyć więc zegarmajster może troszkę krzyknąć , reszta to małe piwo dla dobrego zegarmistrza. Ale warto naprawdę warto choćby w poszczególnych etapach go przewrócić do życia , jeżeli koszty okażą się dość wysokie .Gratuluję bo jeżeli to był zakup z głupia franc jak pisałeś to całkiem niezła decyzja!!!! 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach