Master Yoda 2171 #8326 Napisano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Nie przesadzaj:-) ,wyglądem przypomina wojskowe Longinesy z lat 30 ubieglego wieku,jest na 15 kamieniach..no i jest szwajcarski......(napis na mostku),stałe teleskopy,zle dobraną koronkę...To nic?:-) Edytowane 21 Czerwca 2015 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #8327 Napisano 21 Czerwca 2015 @RekiniastyŚwietny stan, gratuluję. Bardzo fajny kształt koronki. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #8328 Napisano 21 Czerwca 2015 też coś pokaże w vintigach, choć nic nie wiem o tym zegarku i jak na razie nikt inny też nie Wygląda efektownie, choć wskazówki nie tworzą kompletu.Jaka to średnica? Jest w stali? Co w nim "siedzi"? Mam podobnego z mocno budżetowym werkiem i innego autentycznego wojaka - ma jakiś opis na deklu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 147 #8329 Napisano 21 Czerwca 2015 wskazówki chyba były odświeżane albo zmieniane, są za nowe do reszty, na deklu ma napisane Nikiel Chrome, i jakiś niewidoczne skrobnięcia igłą literki cyferki, w środku swiss made 15 jewels, wygląda na coś taniego, i jest mały 33,5mm na 39,5mm, wygląda na przedwojenną podróbkę wojskowych pilotów, choć nie wiem jakiej wielkości były np, takie wojskowe zegarki: http://ninanet.net/yp/m3czechs.jpgMam kilka pomysłów co znim zrobić zobaczymy co wyjdzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #8330 Napisano 21 Czerwca 2015 Inspiracja lotniczymi wojakami jest oczywista - te ze zdjęć miały ok. 37-40mm, używali ich np. czescy lotnicy.Wygląda efektownie i po zmianie jednej ze wskazówek (to dwa rodzaje wojskowych) będzie wyglądał jeszcze ładniej . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #8331 Napisano 22 Czerwca 2015 Pochwalę się, gdy dojdzie ...załączając podziękowania dla Roberta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavlitto84 38 #8332 Napisano 22 Czerwca 2015 Pozwólcie proszę że podepnę się z małym pytaniem: znalazłem na Allegro taką kieszonkę, jak widać żaden cud, ale skoro działa to spróbuję wylicytować za jakąś śmieszną kwotę; pytanie brzmi co to w ogóle jest ?? Czy to może ma coś wspólnego z Thielem/Ruhlą ?? Będę wdzięczny za pomoc http://allegro.pl/jakis-zegarek-kieszokowy-sprawny-i5457789877.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #8333 Napisano 22 Czerwca 2015 Licytować można...pytanie tylko po co? To kiepsko zachowany zegarek z lat 30-40 ubiegłego wieku, w dodatku oparty na bardzo ubogim werku. Chyba, że interesują Cię takie anonimowe trupki - wtedy warto się nad nim pochylić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavlitto84 38 #8334 Napisano 22 Czerwca 2015 Licytować można...pytanie tylko po co? To kiepsko zachowany zegarek z lat 30-40 ubiegłego wieku, w dodatku oparty na bardzo ubogim werku.Chyba, że interesują Cię takie anonimowe trupki - wtedy warto się nad nim pochylić No to już znam lata z jakich pochodzi- dzięki a da się coś powiedzieć o firmie, czy raczej jej nazwa pozostanie osnuta pajęczyną tajemnicy ? Staram się zawsze patrzeć na stosunek ceny do jakości, choć to marny zegarek, to jednak z uwagi na wiek oraz to że działa, można się o niego pokusić za jakieś 30 złociszów .. ale to oczywiście moje zdanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #8335 Napisano 22 Czerwca 2015 Oczywiście, można - sam kiedyś zbierałem trupki Ja jednak uważam, że lepiej zapłacić więcej i wyposażyć się w ładny i wartościowy vintage. Na przykład kieszonkową Doxę można upolować już za około 250 złotych. Ale zrób jak chcesz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #8336 Napisano 22 Czerwca 2015 A nawet, przy odrobinie szczęścia dużo, dużo taniej. Nawet na tym forum .Przykład, taka oto Cyma Prima nabyta na bazarku za 80 PLN. Żeby nie było na pusto, nowy nabytek, od Marka Koperta już upatrzona . 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavlitto84 38 #8337 Napisano 22 Czerwca 2015 Oczywiście, można - sam kiedyś zbierałem trupki Ja jednak uważam, że lepiej zapłacić więcej i wyposażyć się w ładny i wartościowy vintage. Na przykład kieszonkową Doxę można upolować już za około 250 złotych.Ale zrób jak chcesz. Ok.. a jaki to może być kraj pochodzenia ? Dla mnie ten zegarek to po prostu ciekawostka, którą można mieć za grosze kolekcjonowanie starych zegarków zacząłem od rusków za 2-3 dychy, dziś wolę dołożyć i kupić ruska czystego, naoliwionego, w ładnym stanie.. może kiedyś skuszę się na jakiegoś szwajcara, ale na razie wpadł mi w oko ten "no name" trupek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavlitto84 38 #8338 Napisano 22 Czerwca 2015 @ mw75 - kapitalna ta Cyma no cóż, będę polował, na ile mój skromny budżet pozwoli na razie z kieszonek mam tylko jedną; Mołnię z lat 70-ych... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #8339 Napisano 22 Czerwca 2015 Dodajmy, że była czysta i naoliwiona . Mołnie? Na lubelskich starociach czasem sąsiedzi zza Buga oferują ciekawsze Mołnie z lat np. 1950. Za ok 60-100 PLN. 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavlitto84 38 #8340 Napisano 22 Czerwca 2015 Gdy ją kupowałem byłem jeszcze na etapie myślenia "byle taniej".. razem z wysyłką dałem 54zł, dewizka w standardzie.. działa, ale lubi się zatrzymać czyszczenie + smarowanie to wydatek 100zł u mojego lokalnego zegarmistrza, a za tyle to można jakiegoś fajnego ruska ustrzelić, więc na razie leży w szkatułce jako eksponat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #8341 Napisano 22 Czerwca 2015 Co do kieszonki z Allegro, to tu masz mniej więcej to samo (widać, że ta sama rodzina werków) i tam Piotr Ratyński wyjaśnia co siedzi w środku:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/121549-kieszonka-jak-budzik/ Teraz co do tego sprzedawcy z Allegro, to to jest facet od złomków, więc dopytaj się dobrze o stan zegarka, jeśli nie chcesz niespodzianek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6410 #8342 Napisano 22 Czerwca 2015 Ponad rok temu nabyłem tę Superę pochodzącą z okresu międzywojennego. Zegarek nie posiadał szkiełka i chodził, jak chciał. Sprzedawca w opisie umieścił informację, że jest pozłacany. Kupiłem go za baaardzo przyzwoite pieniądze. Po jakimś czasie otworzyłem go i... zobaczyłem puncę z wiewiórką Postanowiłem oddać go w dobre ręce celem dokonania przeglądu i dorobienia szkiełka. Dokupiłem pasek na zaczepy i cieszy niezmiernie oczy i nadgarstek. 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #8343 Napisano 22 Czerwca 2015 Klasa! A werk pokażesz? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8344 Napisano 22 Czerwca 2015 No pisał że wiewiórkę znalazł Gratuluję,takie małe "cacuszko" 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 147 #8345 Napisano 22 Czerwca 2015 świetny, od kilku miesięcy rozglądam się na aukcjach za takim prostokątem w stylu art-deco ale takie zegarki to duża rzadkość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #8346 Napisano 22 Czerwca 2015 Wiewiórka to na deklu była ;> A tak z ciekawości, to gdzie można dorobić szkło o nietypowym kształcie? Jaki to mniej więcej koszt? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #8347 Napisano 22 Czerwca 2015 Uwielbiam te przedwojenne kostki! Wyrazy uznania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6410 #8348 Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Bardzo Wam dziękuję. Też szukałem dłuższy czas takiego zegareczka, aż w końcu odnaleźliśmy się. Może nie widać tego na zdjęciach, ale wcale nie jest taki malutki - 23 mm x 35 mm (z uszami), pasek 18 mm. Wiadomo, że w porównaniu do dzisiejszych kostek olbrzymem nie jest, ale śmiało można go nosić nie będąc posądzonym o podprowadzenie czasomierza dziewczynie/żonie/kochance Mam tylko zdjęcie poprzedniego właściciela - werk raczej bez rewelacji, ale przeszedł czyszczenie i smarowanie i ślicznie cyka (mimo to czasami pokazuje humory). Jutro postaram się go otworzyć i zrobić parę zdjęć (wydawało mi się, że gdzieś miałem, ale nie mogę ich znaleźć). Przegląd i dorabianie szkiełka powierzyłem zegarmistrzowi z przejścia podziemnego przy Dworcu Centralnym. Bardzo fajni ludzie. Można pogadać, ponegocjować, pooglądać i poprzymierzać zegarki z gablotki. Koszt dorobienia takiego szkiełka to zdaje się 40 zł. Cena bardzo dobra. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Walter_87 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #8349 Napisano 22 Czerwca 2015 Rozszyfrowałeś co to za werk? A co do tego szkła, to dzięki, przemyślę wizytę z moim Benrusem w takim razie, bo kupiłem i nie noszę, ze względu na fatalnie zrysowane mineralne szkło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buran69 46 #8350 Napisano 23 Czerwca 2015 Ponad rok temu nabyłem tę Superę pochodzącą z okresu międzywojennego. Zegarek nie posiadał szkiełka i chodził, jak chciał. Sprzedawca w opisie umieścił informację, że jest pozłacany. Kupiłem go za baaardzo przyzwoite pieniądze. Po jakimś czasie otworzyłem go i... zobaczyłem puncę z wiewiórką Postanowiłem oddać go w dobre ręce celem dokonania przeglądu i dorobienia szkiełka. Dokupiłem pasek na zaczepy i cieszy niezmiernie oczy i nadgarstek.Powinieneś reklamować,niezgodność towaru z opisem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach