Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Uratowany przed przetopieniem, tarcza i wskazówki raczej do renowacji

IMG_20251209_094148021_HDR~2.jpg

IMG_20251209_094152331_HDR~2.jpg

IMG_20251209_094217309_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

978979k.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, graver napisał(-a):

Uratowany przed przetopieniem, tarcza i wskazówki raczej do renowacji

IMG_20251209_094148021_HDR~2.jpg

Fajny zegarek. Wskazówki tak, ale co do tarczy nie mam pewności. Jest taka pokusa, żeby przywrócić zegarek do stanu "jak nowy", ale w przypadku tak ładnie spatynowanej tarczy raczej bym to odradzał. To co warto zobić najpierw, to odnowić wskazówki i zobaczyć jak wtedy będą wyglądać. Na tarczy proponuję tylko podczyścić i wypolerować górną powierzchnię indeksów i napisu "Doxa". Można oczywiście wszystko zmyć i dać nowy lakier z kompletną renowacją indeksów ale ryzyko jest takie, że zegarek straci indywidualny charakter, który zyskał w ciągu kilkudziesięciu lat.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, ireo napisał(-a):

Fajny zegarek. Wskazówki tak, ale co do tarczy nie mam pewności. Jest taka pokusa, żeby przywrócić zegarek do stanu "jak nowy", ale w przypadku tak ładnie spatynowanej tarczy raczej bym to odradzał. To co warto zobić najpierw, to odnowić wskazówki i zobaczyć jak wtedy będą wyglądać. Na tarczy proponuję tylko podczyścić i wypolerować górną powierzchnię indeksów i napisu "Doxa". Można oczywiście wszystko zmyć i dać nowy lakier z kompletną renowacją indeksów ale ryzyko jest takie, że zegarek straci indywidualny charakter, który zyskał w ciągu kilkudziesięciu lat.

Wiesz, z tym zegarkiem to było tak że złotnik chciał sobie zostawić ale tarcza mu się  nie podobała bo była ciemna i dał do zegarmistrza on oczyścił, całe szczęście że nie skasował napisów antimagnetique i swiss made ale wyszło mu tak sobie resztki lakieru zeszły i złotnikowi nadal się nie podobała i planował stopić a mechanizm do kosza wyrzucić , przyniósł go mi czy wyczyszczę ale jak mu powiedziałem że trzeba ją odnowić i ile kosztuje to zrezygnował i ja go wycyganiłem za grosze. może faktycznie dam do złocenia wskazówki i przepoleruję delikatnie indeksy i może mnie to zadowoli, sekundnik nie jest oryginalny ale trudno, zegarek sądzę po indeksach minutowych jest chyba z lat 40-tych ale może się mylę. Dziękuję za odpowiedź. 

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, graver napisał(-a):

Wiesz, z tym zegarkiem to było tak że złotnik chciał sobie zostawić ale tarcza mu się  nie podobała bo była ciemna i dał do zegarmistrza on oczyścił, całe szczęście że nie skasował napisów antimagnetique i swiss made ale wyszło mu tak sobie resztki lakieru zeszły i złotnikowi nadal się nie podobała i planował stopić a mechanizm do kosza wyrzucić , przyniósł go mi czy wyczyszczę ale jak mu powiedziałem że trzeba ją odnowić i ile kosztuje to zrezygnował i ja go wycyganiłem za grosze. może faktycznie dam do złocenia wskazówki i przepoleruję delikatnie indeksy i może mnie to zadowoli, sekundnik nie jest oryginalny ale trudno, zegarek sądzę po indeksach minutowych jest chyba z lat 40-tych ale może się mylę. Dziękuję za odpowiedź. 

Aha, to wiele wyjaśnia. Zastanawiałem się skąd mogły się wziąć te jakby zacieki, widoczne najbardziej po lewej stronie. Profesjonalny zegarmistrz raczej by wiedział, że takiej tarczy nie da się "wyczyścić" bez jej uszkodzenia ale cóż, na Forum napisano już tomy o "fachowcach". Znajomość całej historii daje więcej swobody w decyzji co zrobić z tą tarczą, można się zastanowić czy nie przywrócić oryginalnego koloru. Wskazówka sekundowa na pierwszy rzut oka wygląda na późniejszą od całej reszty zegarka o co najmniej 20 lat ale to nie problem, można ją odnowić albo dobrać inną. Oryginalny sekundnik powinien być cieńszy i mieć przeciwwagę w kształcie kropli. Mechanizmu nie widać ale obstawiałbym, że to lata '50 czyli blisko.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, ireo napisał(-a):

Aha, to wiele wyjaśnia. Zastanawiałem się skąd mogły się wziąć te jakby zacieki, widoczne najbardziej po lewej stronie. Profesjonalny zegarmistrz raczej by wiedział, że takiej tarczy nie da się "wyczyścić" bez jej uszkodzenia ale cóż, na Forum napisano już tomy o "fachowcach". Znajomość całej historii daje więcej swobody w decyzji co zrobić z tą tarczą, można się zastanowić czy nie przywrócić oryginalnego koloru. Wskazówka sekundowa na pierwszy rzut oka wygląda na późniejszą od całej reszty zegarka o co najmniej 20 lat ale to nie problem, można ją odnowić albo dobrać inną. Oryginalny sekundnik powinien być cieńszy i mieć przeciwwagę w kształcie kropli. Mechanizmu nie widać ale obstawiałbym, że to lata '50 czyli blisko.

Mechanizm ma podwójny kaliber Eta: 11 1/2, 1147. z nakrywką od góry i dwoma pod tarczą, bez antywstrząsu. Zadzwonię do Głowackich ile by kosztowała renowacja tarczy, kiedyś za odnowienie tarczy do Lanco zapłaciłem 500zł, spróbuję jeszcze wysłać zdjęcie tarczy i wskazówek do Płonki pewnie się przestraszę ceny. sekundnik za krótki i jak napisałeś brak kropli. Spróbuję jeszcze położyć złoto płatkowe na wskazówki i indeksy może mnie to zadowoli na razie😏

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, graver napisał(-a):

spróbuję jeszcze wysłać zdjęcie tarczy i wskazówek do Płonki pewnie się przestraszę ceny

Może jeszcze bardziej terminu. Spodziewałbym się, że u pana Płonki to będzie realnie co najmniej pół roku.

Złoto płatkowe jest niezłe o ile uda się je dobrze położyć, tak żeby później nic się nie ukruszyło w trakcie użytkowania i nie wpadło pod tarczę.

Na razie sam widok ubytków na sekundniku wskazuje na konieczność serwisu, bo obawiam się że drobiny czerwonej farby są już w mechanizmie.  

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie byłoby łatwiej poszukać oryginalnej tarczy z zegarka, który poszedł na przetop? Można trafić w rozsądnych pieniądzach, zwykle razem z werkiem i wskazówkami. Miałem ze dwa takie przypadki.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Walter_87 napisał(-a):

A nie byłoby łatwiej poszukać oryginalnej tarczy z zegarka, który poszedł na przetop? Można trafić w rozsądnych pieniądzach, zwykle razem z werkiem i wskazówkami. Miałem ze dwa takie przypadki.

Żeby jeszcze kołki lutowane były w tych samych miejscach to tak, już myślałem o kupnie grupka z przyzwoitą tarczą.  Nie będę ucinał kołków i przyklejał na taśmę, wolę mieć póki co jak jest oryginalną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie na pewno będą w tym samym miejscu. Kupiłem dwa takie zestawy i już uratowałem jedną Doxę z 1949r. (chromowaną). Najważniejsza jest średnica 

Edytowane przez Walter_87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak będzie najlepiej. Dawca wskazówek i tarczy załatwi sprawę. Może nawet u siebie bym wykopał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się trafi  jakiś dawca to podmienię ale tego nie lubię nikt nie poda średnicy tarczy na naszych portalach, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lubię małe zegarki, więc się skusiłem na UMF-a i Thiela

9yh7.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, graver napisał(-a):

Może się trafi  jakiś dawca to podmienię ale tego nie lubię nikt nie poda średnicy tarczy na naszych portalach, 

Przejdź się po starych zegarmistrzach, może coś wyszperają, choć pewnie inny wzór tarczy, bo ten nie jest zbyt popularny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem fanem żadnych renowacji, ale tak jak kolega pisze można spróbować poszukać u zerarmistrzów, na giełdach staroci, albo miłośników marki Doxa (vintage). W tym przypadku warto.

20251125_151014.jpg

20250829_184837.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Walter_87 napisał(-a):

Przejdź się po starych zegarmistrzach, może coś wyszperają, choć pewnie inny wzór tarczy, bo ten nie jest zbyt popularny :)

Do Walter_87- No i właśnie zauważyłeś różnicę, ja także i taka mi się podoba bo te indeksy minutowe jakimś frezikiem robili czytaj droższa od takich z pod tampona mam rację? SŁAWEK 01,  Jak coś mi się trafi to się zastanowię, wolałbym renowację zrobić i by była oryginalna.

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, graver napisał(-a):

A jaka potrzebna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, leszekw72 napisał(-a):

A jaka potrzebna?

Jak w pierwszym poście moim z napisem antimagnetique pisanym łącznie i jakby miała indeksy minutowe frezowane to było by super, i sekundnik z kropelką długi, średnicę podam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, SLAWEK 01 napisał(-a):

Nie jestem fanem żadnych renowacji, ale tak jak kolega pisze można spróbować poszukać u zerarmistrzów, na giełdach staroci, albo miłośników marki Doxa (vintage). W tym przypadku warto.

20251125_151014.jpg

20250829_184837.jpg

O, jaki ładny zestaw. Jedna ma indeksy nieparzyste, druga parzyste.

Krótki sekundnik tej drugiej bardzo przypomina ten czerwony od @gravera.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta pozłacana to raczej ma malowaną tarczę. Seundniki były też takie proste, bez fasolki na przeciwwadze. Mam dwie złote, właśnie z takimi (ale długimi) sekundnikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, ekskalibur napisał(-a):

Bardziej go widzę na damskim nadgarstku.

A ja na męskim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.12.2025 o 22:49, graver napisał(-a):

Mechanizm ma podwójny kaliber Eta: 11 1/2, 1147. z nakrywką od góry i dwoma pod tarczą, bez antywstrząsu. Zadzwonię do Głowackich ile by kosztowała renowacja tarczy, kiedyś za odnowienie tarczy do Lanco zapłaciłem 500zł, spróbuję jeszcze wysłać zdjęcie tarczy i wskazówek do Płonki pewnie się przestraszę ceny. sekundnik za krótki i jak napisałeś brak kropli. Spróbuję jeszcze położyć złoto płatkowe na wskazówki i indeksy może mnie to zadowoli na razie😏

Drogi Kolego @graver wskazówek i indeksów w zegarkach nie złoci się złotem płatkowym tylko galwanicznie.

Już kiedyś to pokazywałem ale pokaże raz jeszcze :) 

Przyszły do mnie takie

wskaz.thumb.jpeg.1b33183314c0e17a6b54800ec8dea75a.jpeg

Po paru zabiegach były już takie :) :) 

wskazowki.thumb.jpg.61ceca9283aafc95ced4d395fcd49d95.jpg

A tak wyglądają dzień / noc :D :D :D 

Delbana.gif.53abe459a29f5c9f85a019a84c569b2e.gif

Z ulicy Puławskie na Złotą do Głowackich masz niedaleko znacznie bliżej niż do mnie do Gdańska ;) 

A że to tyle kosztuje no cóż dobre płyny do galwanizacji zawierają czyste złoto a złoto ostatnio podrożało.

Pozdrawiam i miłej niedzieli  

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi