Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

cudny

Stary zegar Universal - czyli co mam w domu?

Rekomendowane odpowiedzi

Dlugosc wahadla masz nabite na werku......P 112, od sprezynki do konca. Na tym forum jest opisane WAHADLO zobacz tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób zdjęcie (obecny stan "dołu" wahadła ) - chodzi o możliwości regulacji.

Najlepiej z założoną i zdjętą soczewką :D

Najpierw z założona oczywiście - stan w jakim teraz chodzi z różnica 20 min.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metoda praktyczna jest w tym wypadku dużo lepsza. Wahadło matematyczne czy fizyczne a zegarowe w praktyce maja całkiem spore rozbieżności.

Co znaczy P112 ? W Beckerach bywało różnie - czasem podawano długość od 1/3 sprężynki do końca pręta wahadła, częściej jednak ~ do połowy soczewki wahadła. Tak czy inaczej, wychodzi na to, ze dorobiona zawieszka jest za krótka.

Ty masz tak:

830483.jpeg

A tak wygląda kompletny werk P112 (o ile się nie mylę, rozmiary płyt nie zmieniały się):

8cee4f40deb2e54agen.jpg

Problemem jest jeszcze to, że na 100% nie wiemy, czy samo wahadło (tj jego długość) jest oryginalne. Zakładając ze tak, to na podstawie tych zdjęć, znając rozmiary werku swojego mechanizmu, obliczysz jaką powinna mieć długość zawieszka. "Na oko" brakuje kilku centymetrów. Wariant B - odnaleźć np. na Allegro zegary z takimi werkami i poprosić wystawiających o zmierzenie - może się któryś zgodzi...Póki co możesz przedłużyć długość wahadła sztukując je pomiędzy zawieszką a samym kijem choćby odpowiednio dogiętym drutem.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jasne, mam po prostu za krótką zawieszkę - o ~2cm, bo zmierzyłem. No cóż, fajnie by było dokupić orginalną, ale są cholernie drogie. Będę musiał dorobić jeszcze jedną zawieszkę - jutro sobie wszystko dokładniutko wymierzę i zrobię :D

Dzięki Panowie!

PS: Wahadło jest na 100% orginalne. Długość śrubeczką u dołu wydłużyłem maksymalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dokładnych pomiarach wyszło, że zawieszka musi być dłuższa o 4,5cm. W sumie ma mieć długość 20cm

Postanowiłem przerobić dotychczasową zawieszkę - nawet się nieźle udało.

Jak widać laminat okazał się dobrym materiałem :)

Foto:

902119.jpeg

Właśnie montuje i dam znać czy dobrze chodzi już :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać laminat okazał się dobrym materiałem ;)

Nie rób tego, laminat jest kruchy. Pod ciężarem wahadła lub przy potrąceniu zegara pęknie na karbie, wahadło spadnie i soczewka się zagniecie. Ponadto widełki kotwicy będą gorzej współpracować z szorstką powierzchnią laminatu.

Zainwestu w zawieszkę, taka z epoki (vide post taranta) to 50-80 PLN na giełdzie, od biedy możesz kupić wspólczesną, tańszą. Koszt tej inwestycji to około 3% wartości zegara, bo swoją ?naprawą? na tym forum uznania nie zyskasz.

Masz pięknego katalogowego Beckera z lat 20. w oryginalnym stanie którego można Ci pozazdrościć ? dbaj o niego :)

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie bym zainwestował, ale nie mam gdzie kupić takiej zawieszki ... Na allegro nie ma ...

Podacie mi miejsce w Krakowie, gdzie taką zawieszkę kupię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tą zawieszką raczej się nie popisałeś, ;) ręce opadają.

Tarant posłał Ci wzór oryginalnej i taką trzeba dorobić, nie jest to trudne każdy ślusarz to zrobi że nie wspomnę o zegarmistrzach.

Oryginalnej możesz szukać w Krakowie na giełdzie pod Halą Targową w każdą niedzielę.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko się nie obraź i nie zraź.... Nie odzywałem się, ale czułem, że reakcja będzie taka. "Trwałe półśrodki" są najgorsze. Lepiej było zastosować środek totalnie zastępczy - czyli ów podgięty drut i szukać rozwiązania, którego ten zegar jest wart. Tj. oryginalnej zawieszki lub jej kopii.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ ja dobrze wiem, że to rozwiązanie tymczasowe ;) Poszukam orginalnej zawieszki, a jak nie znajde, to pobawię się w robienie metalowej zawieszki.

Wczoraj zrobiłem tylko na szybkiego, nie chciało mi się bawić w robienie zawieszki metalowej od zera.

A jeśli chodzi o chód zegara to jak na razie odpukać idzie ładnie :)

Co do laminatu to bez przesady - wahadło nie jest jakieś bardzo ciężkie, a laminat wcale nie jest taki kruchy. Dla testu spokojnie może sobie pochodzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.