Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

magik122

Rolex Oyster koronka serwis?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry jestem tutaj nowy, posiadam zegarek Rolex oyster precision just date z roku 1978 -79 model 6694. Kiedy nakręcałem zegarek i chciałem ustawić datę lekko wyc. koronkę ale ku mojemu zaskoczeniu wyszła cała wraz z osią( nie wiem jak fachowo się to określa, przepraszam) teraz już nie mogę ustawić godziny a nawet daty w moim rolku ale jeszcze mogę go nakręcić, prosze o poradę czy to poważna usterka czy coś zrobiłem źle czy mogę sam naprawić czy już najwyższy czas oddać do serwisu tylko do jakiego i ile takie serwis może odemnie średnio chcieć. Dodam iż jestem z lublina. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry jestem tutaj nowy, posiadam zegarek Rolex oyster precision just date z roku 1978 -79 model 6694. Kiedy nakręcałem zegarek i chciałem ustawić datę lekko wyc. koronkę ale ku mojemu zaskoczeniu wyszła cała wraz z osią( nie wiem jak fachowo się to określa, przepraszam) teraz już nie mogę ustawić godziny a nawet daty w moim rolku ale jeszcze mogę go nakręcić, prosze o poradę czy to poważna usterka czy coś zrobiłem źle czy mogę sam naprawić czy już najwyższy czas oddać do serwisu tylko do jakiego i ile takie serwis może odemnie średnio chcieć. Dodam iż jestem z lublina. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Drogi kolego z "lublina"

Z reguły w Rolexach ot tak sobie nie wychodzą koronki wraz z całymi osiami. Przynajmniej tych prawdziwych. Jeżeli pokażesz wiec zdjęcia swojego zegarka, albo przynajmniej napiszesz jaka jest jego historia i w jakich okolicznościach się u ciebie znalazł (czy dostałeś np. w spadku, lub też kupiłeś (jeśli to nie tajemnica - za ile) to na pewno znajdzie się ktoś kto ci udzieli poszukiwanych przez Ciebie informacji.

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi kolego z "lublina"

Z reguły w Rolexach ot tak sobie nie wychodzą koronki wraz z całymi osiami. Przynajmniej tych prawdziwych. Jeżeli pokażesz wiec zdjęcia swojego zegarka, albo przynajmniej napiszesz jaka jest jego historia i w jakich okolicznościach się u ciebie znalazł (czy dostałeś np. w spadku, lub też kupiłeś (jeśli to nie tajemnica - za ile) to na pewno znajdzie się ktoś kto ci udzieli poszukiwanych przez Ciebie informacji.

Drogi kolego!

Dziękuje za odpowiedź, postaram się zdjęcia dołączyć jutro co mogę powiedzieć to zegarek zakupiłem za ładnych parę tyś i jak już napisałem nie jest to nowy tylko ma już ładnych parę latek (nie bawię się w podróby i nie jest to mój jedyny zegarek), pełny kpl z wyceną ze sklepu jubilerskiego i potwierdzeniem ze jest prawdziwy dodam iż wszystko działało normalnie ale co ma cena to usterki nie mogę znaleść tu łącznika...z tego sklepu dostałem także info że naprawią usterkę koszt ponad 1 tys i tu pytanie czy nie jest to za drogo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na odległosć to raczej trudno jednoznacznie stwierdzić, co się stało. Być może wystarczy tylko włożyć z powrotem wałek i zamocować. W takim wypadku to drobiazg i kazdy zegarmistrz zrobi ci to za grosze

Czy to jest taki werk?

rolwerk.jpg

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest taki werk?

A skąd ma to wiedzieć ? Przecież dekielek mu jeszcze nie odpadł ;)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem (a nie widziałem mechanizmu bo zdjęć nie dołączyłeś i nie wiem dokładnie jak wygląda ten mechanizm) wałek z koronka jest mocowany na śrubkę lub mocowanie , rozwiązanie jak w Omegach gdzie przy wciśnięciu igłą lub czym ostrym można swobodnie wyciągnąć wałek, ewentualnie luzując śrubkę o 2-3 obroty. Możliwe że poluzowała się śrubka i najpierw trzeba ją odkręcić a następnie wsuwając wałem z koronka na miejsce i dokręcić śrubkę. Jednak uwaga nieumiejętne wkładanie wałka może się zakończyć źle nie wolno wciskać na siłę lecz z wyczuciem.To błahostka dla każdego zegarmistrza nie powinieneś ponieść żadnych kosztów jeżeli już to kilka złotych, więc jeżeli nigdy tego nie robiłeś lepiej nie grzebać i zostawić dla fachowca.

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem (a nie widziałem mechanizmu bo zdjęć nie dołączyłeś i nie wiem dokładnie jak wygląda ten mechanizm) wałek z koronka jest mocowany na śrubkę lub mocowanie , rozwiązanie jak w Omegach gdzie przy wciśnięciu igłą lub czym ostrym można swobodnie wyciągnąć wałek, ewentualnie luzując śrubkę o 2-3 obroty. Możliwe że poluzowała się śrubka i najpierw trzeba ją odkręcić a następnie wsuwając wałem z koronka na miejsce i dokręcić śrubkę. Jednak uwaga nieumiejętne wkładanie wałka może się zakończyć źle nie wolno wciskać na siłę lecz z wyczuciem.To błahostka dla każdego zegarmistrza nie powinieneś ponieść żadnych kosztów jeżeli już to kilka złotych, więc jeżeli nigdy tego nie robiłeś lepiej nie grzebać i zostawić dla fachowca.

Witam, wow chciałbym podziękować za szybką odpowiedź poniżej kilka fotek i koronki jak już pisałem nakręcić zegarek mogę codziennie ale ustawić daty i godziny nie ;)

Do Chronofil nie otwierałem zegarka albowiem nie posiadam odpowiednich narzędzi ale chyba takowe zakupię jak to tylko śrubka ? albowiem działało wcześniej wszystko niewiem czy to może wina tej śrubki czy uszczelki.

Jeszcze raz wielkie dzięki za każdą odpowiedź!

post-34357-0-29929100-1293974027_thumb.jpg

post-34357-0-93363000-1293974121_thumb.jpg

post-34357-0-11506100-1293974129_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wow chciałbym podziękować za szybką odpowiedź poniżej kilka fotek i koronki jak już pisałem nakręcić zegarek mogę codziennie ale ustawić daty i godziny nie :)

Do Chronofil nie otwierałem zegarka albowiem nie posiadam odpowiednich narzędzi ale chyba takowe zakupię jak to tylko śrubka ? albowiem działało wcześniej wszystko niewiem czy to może wina tej śrubki czy uszczelki.

Jeszcze raz wielkie dzięki za każdą odpowiedź!

O kurna dekielek odkręcić w tym modelu to będzie nie lada wyzwanie, chodzi o to żeby zrobić to tak aby nie zostawić śladów własnej ingerencji. Dobra wiadomość jest taka że wałek wygląda na cały więc na pewno nie "pęknoł" ;). Druga wiadomość miałem ostatnio taki sam przypadek w Doksie automacie i zegarmistrz powiedział, że musiał coś poprawić aby nie wypadała znowu. Więc trudno powiedzieć. To może być śrubka źle dokręcona i z czasem przy wyciąganiu i wkładaniu wałka się poluzowała, może wystarczyć jej dokręcenie, ale może to też być inna przyczyna i wtedy bez interwencji zegarmajstra nie da rady......

Poczekaj co powiedzą bardizej doświadczeni od mnie :D

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten rolex to orginal? bo cos tak bidnie wyglada a moze to wina fotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten rolex to orginal? bo cos tak bidnie wyglada a moze to wina fotek

Drogi użytkowniku Arturfifa jak byś przeczytał moje wcześniejsze posty to byś wiedział że Tak a wina może być po stronie fotek nie jestem zawodowym fotografem po kompresji może uciekło tu czy tam kilka pikseli, ale nie założyłem tego postu aby pytać się o jego historię org., tylko o problem z koronką jeśli maiałeś podobny problem lub wiesz jak naprawić czy może wiesz przykładowy koszt naprawy, czy może wiesz co jest tego przyczyną to proszę podziel się wiedzą. Dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja proponuję wizytę u zegarmistrza, który ma klucze do "rolki". To chyba najtańsze rozwiązanie. Chyba że naprawdę chcesz kupić klucz, ale to wydatek od 500 zł w górę. Bez klucza nie pozwól otwierać zegara, może się udać ale prawdopodobnie zostaną ślady na deklu.

PS. Jeżeli jesteś z Kielc i okolic pisz na PW, mam komplet kluczy ;)

Zegarki kwarcowe to maszynki do odmierzannia czasu a nie prawdziwe zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 zegarek do otwarcia specjalnym kluczem

2 proba dokrecenia srubki blokujacej walek

3 jak to niepomoze to tarcza do zdjecia i troche roboty dla zegarmistrza + ewentualna wymiana jakiegos elementu w mechanizmie nastawczym , jezeli tarcza mialaby byc zdejmowana odrazu zalecilbym niejako przy okazji kompletne czyszczenie i smarowanie mechanizmu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 zegarek do otwarcia specjalnym kluczem

2 proba dokrecenia srubki blokujacej walek

3 jak to niepomoze to tarcza do zdjecia i troche roboty dla zegarmistrza + ewentualna wymiana jakiegos elementu w mechanizmie nastawczym , jezeli tarcza mialaby byc zdejmowana odrazu zalecilbym niejako przy okazji kompletne czyszczenie i smarowanie mechanizmu

Dziękuje za odpowiedź

1. Klucze uda mi się mam nadzieje uzyskać w ciągu kilku tyg. ;)

2. Postaram się dokręcić śrubkę która blokuje zamek jeśli ten zabieg nie pomoże oddam zegarek do zegarmistrza bo nie chcę więcej przy nim grzebać.

3. W którą stronę patrząć od drugiego mojego zdjęcia mam próbować odkręcić dekiel czy w stronę koronki czy w przeciwną ??? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedź

1. Klucze uda mi się mam nadzieje uzyskać w ciągu kilku tyg. ;)

2. Postaram się dokręcić śrubkę która blokuje zamek jeśli ten zabieg nie pomoże oddam zegarek do zegarmistrza bo nie chcę więcej przy nim grzebać.

3. W którą stronę patrząć od drugiego mojego zdjęcia mam próbować odkręcić dekiel czy w stronę koronki czy w przeciwną ??? :)

Dekiel możesz spróbować odkręcić "kulą" z taśmy samoprzylepnej (scotch). Jeśli nie jest mocno dokręcony to może się udać.

Dekiel ma gwint "prawy" odkręcasz go counterclockwise.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel możesz spróbować odkręcić "kulą" z taśmy samoprzylepnej (scotch). Jeśli nie jest mocno dokręcony to może się udać.

Dekiel ma gwint "prawy" odkręcasz go counterclockwise.

Hej dzięki za odpowiedź ale przed chwilką próbowałem odkręcić jak mi radziłeś "przylepcem" (taki nie wiem jak się to nazywa kwadrat z mocną gumą klejącą gdzie można doczepić z drugiej strony takie taśmy wąskie samozamykające) ale zakręcone na maxa!!! aż pod lupą jeśli się nie mylę widać uszczelkę z jednej strony kto tak zakręcił, w mojej kolekcji mam omegę i po serwisie aż tak mocno nie była zakręcona, więc nie będę grzebał i poczekam na odpowiednie narzędzia lub zaniosę go do zegarmistrza wybór najlepszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponwnie i od razu duży plus dla użytkownika Chronofil tak mam taki sam werk środek ;) udało mi się otworzyć poniżej zdjęcia

post-34357-0-43573400-1294001019_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponwnie i od razu duży plus dla użytkownika Chronofil tak mam taki sam werk środek ;) udało mi się otworzyć poniżej zdjęcia

taśmą czy rurhakiem ? :)

-----

są drobne różnice w tych mechanizmach, system antywstrząsowy balansu oraz regulator efektywnej długości włosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do Zegarmistrza znawcy:

W jakiej pozycji koronki mam dokręcić srubę czy w pozycji:

1) zakręconej koronki

2) koronki ust daty i godziny

3) nakręcania

Wielkie dzięki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taśmą czy rurhakiem ? :)

-----

są drobne różnice w tych mechanizmach, system antywstrząsowy balansu oraz regulator efektywnej długości włosa.

No tak widać odrazu że nie jestem znawcą :D czego nie kryłem od początku superwygląda na to iż moja wersja jest starsza 79rok , a czym otworzyłem taśmą nie dało rady - rurhakiem ;) teraz poszukuję odp na powyższe pytania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem ani zegarmistrzem ani znawcą, ale dokręcałbym w poz. 3.

A czy ten wkręt jest w ogóle luźny i wymaga dokręcenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA Panowie działa działa po dokręceniu śrubki działą wow o k...... kurde ale jestem szczęśliwy :) jak dziecko tak ajkbym wygrał na loteri zaoszczędziłem sporo kasy już piwo stawiam wow działa działa:):D:) Zrobione przez zielonego ale chyba miałem więcej szczęscia ;)

Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI WAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem ani zegarmistrzem ani znawcą, ale dokręcałbym w poz. 3.

A czy ten wkręt jest w ogóle luźny i wymaga dokręcenia ?

Już piszę dokręciłem w pozycji 3 wg mojego postu, śrubka wyglądała na luźną i na początku dokręciłem za mocno nawet nie mogłem wyc. następnie poluzowałem nie dużo i się udało ale nie zrobił bym tego bez Waszej pomocy Dziękuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i gitara ;)

Ciekaw jestem tylko, czy jeslibyś wysłał tym artystom, którzy w ciemno wycenili koszt usługi na ponad 1000zł to czy mieliby na tyle tupetu, zeby Cie tak skasować. Możeliwe, że usłyszałbyś, że "przecie, Panie, to rolex, to naprawa kosztuje, bo to, Panie specjalne przyrządy i części jakie drogie" :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz wydaje mi się że równo by mnie przycieli bo było by tak jak mówisz bo rolex ;) ale dzięki wielkie obyło się bez i kasa siedzi w kieszeni mam jeszcze pytanie czym można i jak wyczyścić branzoletę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.