Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, orlos440 napisał(-a):

Moim zdaniem certyfikat COSC to ściema. Mam kilka zegarków bez niego i są super dokładne. Pierwszy z brzegu to Certina DS Action Diver 40,5 który po 3 tygodniach ma odchyłkę w granicach +2 sek, a inne COSC już +15 i to takie w cenie X10 tej Certiny, którą absolutnie polubiłem, między innymi z tego właśnie powodu. A jeśli chodzi o Longines to niestety obecnie są produkty nie warte swojej ceny. Kupiłem ostatnio Longines Dolce Vita która po tygodniu się zepsuła. Naprawa objęła wymianę mechanizmu, wskazówek i oczywiście uszczelek i jakichs innych pierdół. W sumie tydzień noszenia i 1,5 miesiąca czekania na naprawę.  Nie polecam.

Idąc tym tropem to divers 200 to też ściema. COSC to nie tylko fabryczna regulacja ale też sam mechanizm "jest na lepszych częściach". Pewnie, zdarza się trafić "zwykły" automat, który robi +1 sek.  Jednak po pierwsze nie wiadomo czy po roku też będzie miał taką odchyłkę a do tego temperatura, pozycja noszenia, izochronizm to wszystko ma wpływ na dokładność. COSC daje jakąś pewność, że zegarek utrzymuje dokładność uwzględniając powyższe :) 

Inna sprawa, że tak jak norma ISO 6425 dla wodoszczelnosci tak samo certyfikat COSC będzie podbijał cenę zegarka dla końcowego użytkownika. Osobiście płacąc za zegarek >10k oczekiwał bym jednak raczej kilku sek/doba :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Apetyt rośnie w miarę jedzenia, a Daniel bardzo szybko przerobił kuchnie świata.

@Dnlaie na zdjęciu z powyższego postu brakuje DolceVity. I pomyśleć, że jeszcze 9 miesięcy temu miałeś taką ciekawą kolekcję Longinesa. Jeszcze raz gratuluję drogi i realizacji celu. Longinesów nie masz, a kolekcja nadal świetna (i prawie kompletna).

Dwie popularne marki to jeszcze nie "kuchnie świata". "Drogi i celu" też w tej kolekcji na razie nie widzę, poza wymianą kilku Longinesów na Rolexy. 

Nie znaczy że to źle, ani że w ogóle musi być jakiś "cel", po prostu za wcześnie na takie porównania. 

234235537_Collectingwatches_tu.JPG.466a250de36514e6ef52082324c5a134.JPG

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, orlos440 napisał(-a):

Moim zdaniem certyfikat COSC to ściema. Mam kilka zegarków bez niego i są super dokładne. Pierwszy z brzegu to Certina DS Action Diver 40,5 który po 3 tygodniach ma odchyłkę w granicach +2 sek, a inne COSC już +15 i to takie w cenie X10 tej Certiny, którą absolutnie polubiłem, między innymi z tego właśnie powodu. A jeśli chodzi o Longines to niestety obecnie są produkty nie warte swojej ceny. Kupiłem ostatnio Longines Dolce Vita która po tygodniu się zepsuła. Naprawa objęła wymianę mechanizmu, wskazówek i oczywiście uszczelek i jakichs innych pierdół. W sumie tydzień noszenia i 1,5 miesiąca czekania na naprawę.  Nie polecam.

Rozumiem troche frustracje - lata temu kupujac swoj pierwszy zegarek z COSC liczylem na mega dokladnosc i troche rozczarowalem sie.

Nadal pracuje w widelkach COSC ale mialem zegarki bez COSC, ktore wcale mniej dokladnie nie byly - ale z czasem przyszlo zrozumienie tematu.

COSC certyfikuje mechanizmy przed montazem w kopercie, w trakcie ktorego werk moze troche sie niestety "ruszyc" - to po pierwsze.

Po drugie COSC to mechanizm w najwyzszej specyfikacji, ktory bedzie wyjatkowo stabilny pozycyjnie, ktory bedzie chodzil stabilnie bez wzgledu na naciag sprezyny.

To sa zalety, o ktorych warto pamietac. A finalnie ile warty jest certyfikat COSC - coz, Muhle Glashutte czy Laco (mechanizmy Top) reguluja do - 0 / + 8 s na dobe wiec ciasniej niz COSC.

Dodatkowo ja nie znosze pozniacych sie zegarkow, wole zawsze takie, ktore sie spiesza - bo raz, ze nigdzie sie nigdy nie spoznie a dwa, ze zawsze latwiej zatrzymac raz na tydzien mechanizm na chwile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzam, czy polubimy się z tą bransoletą na tym zegarku.

IMG_2468.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 hours ago, mykacz said:

Marzył mi się jako element kolekcji dobry i stosunkowo tani vintage.

Z racji przyoszczędzenia budżetu po zakupie używanej Carrery, dokonanego przed kilkoma tygodniami, oto jest mój nowy nabytek:

Longines Conquest Automatic, model z lat 60-tych ubiegłego wieku. 

Zegarek w bardzo dobrym stanie mechanicznym. Sprzedający doradził tego Longinesa, ze względu na jakość mechanizmu i za to mu dziękuję. Caliber Longines 291, 24 kamienie i 45 godzinna rezerwa chodu. Zaskakuje mnie dokładność chodu, która po dwóch i pół dnia noszenia wynosi + 1 sekunda na dobę 🤯. I to bez certyfikacji chronometru.

Przepięknie wyprofilowane uszy, sprawiające na żywo wrażenie odchodzących na zewnątrz oraz posrebrzana tarcza, kupiły mnie praktycznie od razu.

Zegarek zadbany, ze śladami użytkowania typowymi dla zegarków vintage, widocznymi jedynie przy bliższym spojrzeniu, w trakcie noszenia praktycznie niezauważalne.

Wszystkie elementy koperty oryginalne i nie polerowane. Oryginalne szkiełko, koronka, dekielek ze wszystkimi danymi producenta. Pasek w bdb stanie, czarny, skórzany, nieoryginalny. 

Na razie noszę codziennie, ale będzie przyoszczędzony na specjalne okazje. 

To mój trzeci automat w kolekcji. 

😁

782715657_ZdjcieWhatsApp2025-09-24o15_45.53_79446e3a.thumb.jpg.f13cbcde1e0db0362b260c96f58eb4cc.jpg 26699219_ZdjcieWhatsApp2025-09-24o15_46.10_54f24eef.thumb.jpg.76ac6b607d329e0e5252018bf5bb03e9.jpg

Piękny!

Gratuluje i niech sie dobrze nosi i nie spóźnia.. 

16 hours ago, evilym said:

Trudno mi się nie zgodzić 😉

Na pasku sailcloth czy skórzanym fajnie leży do koszuli. Na bransolecie czy innych casualowo-sportowych paskach pasuje do codziennych ciuchów.

Niebieski też fajny, jak ktoś chce bardziej na sportowo. 

Zielony nie moja bajka. Tytanowy musiałbym zobaczyć na żywo.

Poluję na 39 w czarnej kolorystyce, do przymiarki.

Mierzyłem tytana i miałem nieodparte wrażenie, że bransa jest za lekka do tej koperty i zegarek był żle zbalansowany na ręku, ale to może był efekt niedopasowanej bransolety do mojego nadgastka.

Ciekwae czy w butiku Linginesa w SCC je mają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Sisqo napisał(-a):

Jak to w "Nie ma mocnych" mówi listonosz widzący Annę Dymną w seksownej sukni ślubnej: "Dla mnie bomba". ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Sisqo napisał(-a):

IMG_2468.jpg

3 minuty temu, Edmund Exley napisał(-a):

Jak to w "Nie ma mocnych" mówi listonosz widzący Annę Dymną w seksownej sukni ślubnej: "Dla mnie bomba". ;) 

Dla mnie też bomba🤩pasuje, zajefajne połączenie...

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka nowość od LONGINES pojawiła się na stronie producenta. Klasyka:)

ULTRA CHRON CLASSIC, L2.937.4.72.6, automatyczny zegarek rozm. 37 i 40mm. 5atm. stał szlachetna 52 h rezerwy chodu.

Screenshot_20250925_080251_Chrome.thumb.jpg.e6ee0f7466b7e4f4b1c60d7376c083d8.jpg

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi