Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, te sprężyny były jednocześnie ruchomymi obciążnikami.

Śruby służą do mocowania obciążników.

Sam wynalazek jest niezwykle prosty. W dużym skrócie i nie wdając się w szczegóły, można napisać tak: Pracę wahadła stabilizuje bimetal "a" który w zależności od temperatury otoczenia, zmniejsza lub zwiększa czynną długość włosa.

Czyli przy dzisiejszych włosach patent wręcz niepotrzebny,szkodliwy. Pozdrawiam:)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochęśmy już o tym gadali: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/80840-badische-uhrenfabrik/

PS

Nie ma szkodliwych patentów. Szkodliwy jest ich brak, np. dla gospodarki.

Dzięki za odkopanie. Niedługo będzie potrzeba nawigator tematu. Jest noc, zapewne z parę razy , to trzeba przeczytać. Bimetal zgoda,ale czy w końcu jest, czy go nie ma w zegarze Ulana.P. ?

Po obiedzie, doszedłem do wniosku,że bimetal jest w obu przypadkach zrobiony tak samo,czyli podobnie ułożone metale.

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Warto poobserwować wątek w aspekcie podwójnej sygnatury. Nr patentu i co dalej....?

http://mb.nawcc.org/showthread.php?110788-JUF-pendulum-27-numbers

pzdr P.

DRGM 868673/75 Patent  przyznany JUF 27 Marzec  1924 rok na  wahadelko 4 kulkowe (Inverted 4-Ball)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DRGM 868673/75 Patent  przyznany JUF 27 Marzec  1924 rok na  wahadelko 4 kulkowe (Inverted 4-Ball)

A ta druga numeracja? P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ramach porannych przemyśleń.

Natchnęło mnie dzisiaj ,dlaczego rozwiązanie mostu zawieszenia w urządzeniu eksperymentalnym, inaczej V V GB wyglądało tak jak na zdjęciu i nie zastosowano go później, mimo,że sprytne.

post-67478-0-91326500-1392184337_thumb.jpg

To , po prostu, jest idealnym rozwiązaniem do późniejszego testowania, czy doboru włosów do prawidłowej pracy, z tym, czy innym wahadłem.

W produkcji , kiedy już ustalono, jaki włos ma być stosowany, lepszym rozwiązaniem jest zdecydowane, stanowcze mocowanie na śrubę. Posiadacz zegara miał przecież nie grzebać w zegarze, tylko go używać,a od naprawy był zegarmistrz. Tak uważam.

pzdr

p.

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta druga numeracja? P.

Wydaje  mi  sie  ze  jest  uzyty  inny  numerator (patrz  5) pewnie  pozniejszy  dopisek  naprawczy,adaptacyjny  byc  moze  do  innego  zegara.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to jest zegar roczny, który został wyprodukowany ze specjalnym przeznaczeniem dla kobiet.

Na górnej skali kalendarza ustawiasz raz w miesiącu albo okres owulacji, albo okres miesiączkowania.

Wchodząc do sypialni patrzysz na zegar i widzisz, kiedy możesz, a kiedy pościsz. :) 

Dawniej nie było pastylek i innych wynalazków.

Dalej drążę ten temat: czy ta górna skala jest rzeczywiście powiązana/napędzana przez werk? Może jest to tylko taka "przypominajka" gdzie ręcznie nastawia się suwak/znacznik na jakiejś dacie (np urodzin). To by mi pasowało. Na foto nie widać takich szczegółów. Może Dascola się wypowie, bo ma to cudo na półce. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej drążę ten temat: czy ta górna skala jest rzeczywiście powiązana/napędzana przez werk? Może jest to tylko taka "przypominajka" gdzie ręcznie nastawia się suwak/znacznik na jakiejś dacie (np urodzin). To by mi pasowało. Na foto nie widać takich szczegółów. Może Dascola się wypowie, bo ma to cudo na półce. :rolleyes:

Na 100% przypominajka, przeca widać. Ta reszta cyferblatów to też pic na wodę. Do popychania palcem.P

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kienzle 400-day calendar clock

post-22303-0-40626300-1392200844.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifkienzle1.JPG

OOO! Tego się nie spodziewałem. Jak zjem obiad pomyślę, jak to działa. Dzięki za odsłnioęcie tajemnicy.;)P

ps. koło pośrednie do kalendarzy było dorabiane?

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te wskaźniki są na sprzęgłach ciernych, co by poprawić palcem? bo działanie jak widać proste. Pozdrawiam:)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% przypominajka, przeca widać. Ta reszta cyferblatów to też pic na wodę. Do popychania palcem.P

Ty sobie robisz jaja, a ja dalej nie wiem jak jest naprawdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dascola ma go tylko na polce,gorna skala nie ma polaczenia z zegarem mozna tylko paluszkiem przesuwac i ustawiac jak sie chce , mysle ze to takie przypomnienie jak kolega Erzlot napisal. Nie rozbieram raczej zegarow bo nie umiem. Z instrukcja jak to zrobic moge sie podjac :)

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty sobie robisz jaja, a ja dalej nie wiem jak jest naprawdę.

Jakie jaja, góra na pewno bez mechanizmu,a dół jak zapodał WueM.P

Szczerze, nie wierzyłem w ten dół. Jak widać, przegrałbym zakład. czasami trzeba coś rozebrać,żeby się przekonać.

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar z kalendarzem puscilam w ruch i zobaczymy czy zmieni  sie cosik na dolnych tarczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar z kalendarzem puscilam w ruch i zobaczymy czy zmieni  sie cosik na dolnych tarczach.

Właściwie to o północy należy ustawić. Ciekawe, czy wszystko zschynchronizowane.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie jaja, góra na pewno bez mechanizmu,a dół jak zapodał WueM.P

Szczerze, nie wierzyłem w ten dół. Jak widać, przegrałbym zakład. czasami trzeba coś rozebrać,żeby się przekonać.

No coś Ty, dół na pewno ma mechanizm, o tym byłem przekonany. Ale z górną skalą Dziadek mnie zaskoczył, bo nie napisał, że to taki gadżet - albo ze mnie taki ćwok :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coś Ty, dół na pewno ma mechanizm, o tym byłem przekonany. Ale z górną skalą Dziadek mnie zaskoczył, bo nie napisał, że to taki gadżet - albo ze mnie taki ćwok :ph34r:

To nawet nie pytając wiadomo, na dole jest ruch obrotowy,a u góry miałbyś przesuwny z jakimś wybierakiem i zębatką, więc wyobraź sobie ile tego musiałoby tam być i jakie rozwiązane, maszyneria. P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać,ale i tak nie umiem tego rozwiązać jak , to hula, za mostkiem jest tajemnica. Trzeba wiernie czekać.;)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać,ale i tak nie umiem tego rozwiązać jak , to hula, za mostkiem jest tajemnica. Trzeba wiernie czekać.;)P

Widze p. Piotrze , ze Cie wzielo na ten kalendarz. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze p. Piotrze , ze Cie wzielo na ten kalendarz. :D

Nie powiem, mózg rozgrzewam nad przełożeniami i z czego do czego idzie napęd , dobry trening.:)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiem, mózg rozgrzewam nad przełożeniami i z czego do czego idzie napęd , dobry trening.:)P

Chciala bym wiedziec tyle co Ty  i koledzy z forum. Nie przegrzej "zwojow" bo sie przelozy na bol glowy :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, koledzy są mądrzejsi,ale mi coś zakiełkowało. Na 24 obroty koła godzinowego ,raz za pomocą palca zamontowanego w kole dużym obraca się dzień tygodnia i jednocześnie na kole z podziałką dni . Problem jest tylko w naprzemienności,więc paluszkiem lewą skalę trzeba poprawić zgodnie z ilością dni w miesiącu. W celu zgodności ilości dni w tygodniu z ilością dni w miesiącu wsadzony jest zębnik na kole miesięcznym. Chyba tak ta.;)P

Mam zagwozdkę, na 24,a przecież 12x2 więc nie wiem, co z tym palcem, co si tu nie gra.

Gra, przeca, dopiero po 24 godzinach koło pośrednie przerzuci palcem dzień.: EUREKA

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.