Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lvk4s

Zakręcanie koronkę ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem NY0040-09E na Miyota 8203. W związku z tym ,że jest to mój pierwszy diver mam pytanie o koronkę. Zakręcanie wasze cudeńka na co dzień ? Czy tylko jak przewidujecie bliższy kontakt z wodą ? Jestem ciekaw okresu szczelności w jednym jak i drugim przypadku .

Dzięki z góry za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze zakrecam.odkrecona koronka to szansa na uszkodenie jej.w koncu odstaje deko od koperty.zreszta po to jest ta mozliwosc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem ... że gwinty lubią się wycierać od za częstego zakręcania odkręcania ... przynajmniej w tych tańszych zegarkach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Zakręcanie wasze cudeńka na co dzień ? Czy tylko jak przewidujecie bliższy kontakt z wodą ? Jestem ciekaw okresu szczelności w jednym jak i drugim przypadku .

Dzięki z góry za odpowiedź

Dziwne pytanie, to tak jakbyś się zapytał, czy zapinam rozporek, tylko wtedy gdy jestem pewien, że nie pójdę się już tego dnia wysikać...

Jimi Jump co do wycierania się gwintu, to zapewne masz rację, ale tą czynność trzeba byłoby powtarzać codziennie przez kilka lat. Bardzo żałuję, że tego samego zdania co Ty nie była firma Aviator, która zaprojektowała Sturmovika z ręcznym naciągiem i zakręcaną koronką ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek na ręce = koronka zakręcona.

Jak już pisał kolega luki - w momencie gdy mamy zegarek na ręce z odkręconą koronką istnieje większe prawdopodobieństwo jej uszkodzenia niż podczas jej zakręcanie - nawet codziennego ( chyba, że robimy to na siłę )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie spokój Panowie jesteśmy tu też po to żeby pomagać a nie od razu dowalać koledze! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zakręcając koronki narażasz mechanikę na większe ryzyko nie tylko przy kontakcie z wilgocią, ale także przez zapylenie kurzem/piaskiem, szczególnie przebywając np... w Egipcie ;)

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo często noszę starą amfibię "beczkę" (ma jakieś 30 lat) - werk o naciągu manualnym a koronka zawsze zakręcona - tyle tylko, ze jej nie dociągam "na siłę" przy codziennej eksploatacji. Sprawdzam i poprawiam przed spodziwanym kontaktem z wodą. Puki co na basenie daje radę ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zakręcam.... raz nawet tak zakręciłem, że.... odpadła:( wina definitywnie producenta bo jakoś wyjątkowo nie eksploatowałem koronki, nie mniej jednak policzyli mi za usługe bo uznali ją jako szkodę mechaniczną.... żenada... nawet Dolińscy powiedzieli, że to była wina producenta.... ale cóż... Ciężka jest miłość fanatyka zegarków. ;) ale jaka piękna!! A o tym Panowie wiecie najlepiej....:lol::D;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakręcać z wyczuciem. To jest gwint, bardzo mały o małym skoku i średnicy podziałowej. Nie wolno na chama kręcić zwłaszcza w początkowej fazie.

Ja zakręcam, bo teoretycznie istnieje ryzyko dostania się wilgoci z powietrza do wnętrza zegarka. Skoro konstruktor przewidział, to trzeba zakręcać :)

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.