Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lechu_wroc

Edycja limitowana STEINHART - dyskusja ogólna, sugestie.

Rekomendowane odpowiedzi

Szpaństwo, spieszę donieść, co pojawiło się na niemieckim forum:

W zegarkach GMT zidentyfikowany został problem z klinowaniem wskazówki GMT. Problem ten często występuje dopiero po upływie pewnego czasu.

Badania wykazały, że związane to jest z powietrzem (luzem?) znajdującym się pomiędzy kołami zębatymi GMT a tarczą zegarka. ETA zaleca w tym zakresie pewien określony zakres luzu.

W zależności od konstrukcji tarczy w trakcie transportu luz ten może prowadzić do tego, że wskazówka GMT przeskakuje.

Problem został zidentyfikowany teraz i zostanie natychmiast uwzględniony w limitce Tiefsee, co oczywiście należy przyjąć z uznaniem. Niemniej jednak wymaga to drobnych poprawek w konstrukcji tarcz.

Tarcze nie będą wykonywane ponownie. Dodatkowy nakład pracy powinien utrzymać się w uzasadnionych ramach. Organizator limitki zakłada, że na koniec miesiąca będzie po sprawie.

Jeszcze raz: to nie jest problem limitki Tiefsee, ale może wystąpić także w niej.

Należy zatem mieć baczenie i zaadresować temat u Guntera (jak i pozostałe już zidentyfikowane słabostki), żeby mieć spokojny sen, że problem nie wystąpi w ogóle w Aquariusie.

Łoś on niuchniuch mode :D

Że tak wprawdzie jest obecnie, jak jest, ale nikt nie powiedział, że tak koniecznie być musiało ani że tak zawsze być musi, ten wyścig opętańczy, w którym człowiek, który sobie siądzie i się zagapi, stał się przestępcą wobec epoki swojej, bo nie powinien ani posiedzieć na przyzbie, ani się zagapiać, ani herbatkę wypić spokojnie, tylko zaraz lecieć i coś rozwijać.

Mrożek do Lema AD 1963 (sic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łosiu, szacunek. Czujność to podstawa, zwłaszcza gdy chodzi o nasze zegarki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczyna mnie to wszystko powoli przerażać - zegarek nie kosztuje 5zł

i coś średnio rozumiem o co chodzi z tym powietrzem - przecież to nie kręci się z taką prędkością, żeby tworzyła się jakaś poduszka powietrzna

jakim transporcie?

to co dopiero będzie się działo podczas noszenia zegarka na nadgarstku - o ile zębów wtedy przeskoczy jeżeli to wina luzów

ja bubla nie odbiorę jeżeli takie partie będą wysyłane do nas

producenta należy pochwalić za podejście do sprawy, tylko czy nie wychodzi tu brak doświadczenia w konstrkukcji zegarków

dekiel poglądowy/testowy już dotarł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się, że problemy są z producentem tarcz (nie robi ich sam Stenek, tylko zleca). Zarówno przesunięcie osi, które było przyczyną wymiany (części) tarcz w Teifsee, jak i wyżej opisany problem luzu pomiędzy mechanizmem GMT a tarczą właśnie wskazują na to, że to wykonawca tarcz jest partoliński i trzeba mu 5 x popatrzeć na ręce.

Przy czym ja jestem dyletant i szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, gdzie koła zębate GMT mają związek z tarczą :D Ja ino niosę pomoc :D

Dobrze jednak mieć listę baboli wykrytych przez poprzedników i przekazać Gunterowi, że co najmniej tych problemów w Aquariusie nie mamy życzenia obserwować.

Przypominam, że była tam jeszcze kwestia zbyt krótkiego wałka, który nie pozwalał swobodnie operować koronką - ale to wyglądało na problem jednostkowy.

Ktoś pamięta jeszcze coś?

Ktoś tutaj brał udział w rosyjskiej limitce - czy tam były jakieś problemy jakościowe/techniczne (abstrahując od czasu realizacji)?

Że tak wprawdzie jest obecnie, jak jest, ale nikt nie powiedział, że tak koniecznie być musiało ani że tak zawsze być musi, ten wyścig opętańczy, w którym człowiek, który sobie siądzie i się zagapi, stał się przestępcą wobec epoki swojej, bo nie powinien ani posiedzieć na przyzbie, ani się zagapiać, ani herbatkę wypić spokojnie, tylko zaraz lecieć i coś rozwijać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

my już tyle czekamy, że możemy jeszcze poczekać

ale prośba do Pilotów Projektu, aby monitorowali u producenta o ich wyprodukowanie i przetestowanie

a nie poskładać puzzle i zapakować do pudełka, aby tylko wysłać do klienta, żeby były i już

bo jak później przyjdzie nam odsyłać je po 5x w celu usunięcia usterek to odechce nam się tych zegarków

mam nadzieję, że panikuję na wyrost cool.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że podzespoły wykonywane są u poszczególnych podwykonawców nie jest wielką tajemnicą i oczywiście nie tłumaczy producenta w żadnym stopniu. Od tego jest kontrola jakości i ufam że Steinhart działa w tym zakresie dość racjonalnie - przy tych cenach zegarków i materiałach które oferuje wpadek jest naprawdę niewiele, a zdarzają się, niestety, głównie przy limitkach, bo trzeba wdrażać nowe matryce, programować obrabiarki i dlatego nie zawsze wszystko wychodzi za pierwszym razem. Liczę, że nasza partia wyjdzie w 100% zgodnie z założeniami i zwrotów z powodu niedoróbek nie będzie.

Oczywiście będziemy robili co w naszej mocy żeby niedoróbek się ustrzec nawet kosztem dodatkowych kilku tygodni czekania. Przy naszym zakresie modyfikacji błąd może wkraść się właściwie w każdym miejscu - tarcza, dekiel, koperta (bezel). Wszystkie elementy są głęboko zmodyfikowane lub po prostu niestandardowe.

Mimo wszystko byłbym spokojny - mamy asa w postaci Łukasza, który jak wiecie został dystrybutorem Stenka na Polskę. Wierzę, że Gunter się z tym liczy i potraktuje kontrahenta z należytą uwagą, choć limitacja powstaje poza dystrybucją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ze swojej strony proszę o wszelakie "wyniuchane" niedoskonałości. Przekażę je dalej do Pani Ani :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście będziemy robili co w naszej mocy żeby niedoróbek się ustrzec nawet kosztem dodatkowych kilku tygodni czekania.

Zdecydowanie tak.

Mimo, że chciałoby się miec zegareczek jak najszybciej, to jednak jakośc jest sprawą priorytetową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mamy asa w postaci Łukasza, który jak wiecie został dystrybutorem Stenka na Polskę.

asa, Łukasza - się zrymowało cool.gif

a to nie wiedziałem...

pogratuluję, interesu jak dostanę zegarek tak ładny jak na obrazku tongue.gif

ale i tak GRATULUJĘ!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo coś na temat aktualnego etapu produkcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi się...

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nius z forum zza Odry:

rozpoczął się finalny montaż limitki Tiefsee. wysyłka do forumowiczów w przyszłym tygodniu.

będę na nasłuchu B)

Łoś on niuchniuch mode B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz napisałem Pani Ani, że nie dopuszczamy myśli o takich samych babolach jak u Niemców B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz.. a jak oceniasz szanse na realizację do końca roku ? Albo może rzuć jakąś datę, mniej lub bardziej z czapki B)

Przemo;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te, które miały problemy i które są na zdjęciach to jakie to były?

przedfinalne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasz projekt będzie rozsyłany od przyszłego tygodnia?? B)

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rtur, rzeczywiście, wyraziłem się nieprecyzyjnie B)

już poprawiłem. przepraszam, jeśli komuś podgrzałem siedzenie B)

Burns: te, które zostały wysłane wcześniej do forumowiczów (i pojawiły się na forum), a w których przesunięcie tarczy stanowiło dla nich problem, z którym żyć by nie mogli (bo skala tego przesunięcia była różna), mogły zostać odesłane celem poprawki.

Wysłana została zresztą mniejszość (tam były 2 wersje, jedna 300 druga 1000 metrów).

Reszta została wstrzymana celem sprawdzenia i poprawienia babola.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz.. a jak oceniasz szanse na realizację do końca roku ? Albo może rzuć jakąś datę, mniej lub bardziej z czapki :)

Jestem daleki od podawania terminów z czapki, podaję tylko to co wiem :lol:

Póki co napisałem o podanie terminu, choćby z czapki do Pani Ani. Czekam tak samo jak Wy na odpowiedź.

Niestety z praktyki widzę, że dość dużym minusem u Steinharta jest długi okres oczekiwania na odpowiedzi wszelkiego rodzaju :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz.. a jak oceniasz szanse na realizację do końca roku ? Albo może rzuć jakąś datę, mniej lub bardziej z czapki :)

Żart?! :lol: mało śmieszny :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....a miało być na wakacje........które?

oczywiście życzę Wam abyście otrzymali swoje limitki jak najszybciej. I jeszcze jedna kwestia dot. stenka- jestem w stanie zrozumieć odległe terminy, nawał pracy itp.- ale niegdy nie zrozumiem unikania odpowiedzi lub czekania na odpowiedź tydzień, dwa lub dłużej bo "skrzynka milczy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle muszę się z Tobą zgodzić, czekanie na wieści bywa irytujące :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mamy bardzo niewielki wpływ na terminy realizacji :/ Szkoda tylko, że początkowym założeniem było 3 miesiące i wiele osób, w tym ja myślało że rzeczywiście się uda...

Nic to - zaciskamy zęby i czekamy z niecierpliwością na wieści z frontu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym zaczął już zabawę z limitowanym pilotem. Mniej będzie nam się dłużyło :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo bym chciał, ale niestety nie będę mógł pilotować tego projektu jak wcześniej pisałem - na najbliższe miesiące zapowiada mi się niezły młyn i totalny brak czasu - kończę studia i rozpoczynam zaoczną szkołę + zmiana pracy, a jak coś robić to z pełnym zaangażowaniem, na które czas może nie pozwolić.

Łukasz jest w dobrym kontakcie z Gunterem, każdy z Was widział jak wygląda ogarnianie tego na forum więc z pewnością znajdzie się kilku chętnych do pomocy :lol: I oczywiście wstępnie się na pilocika piszę, bo nie posiadam żadnego :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.