Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lechu_wroc

Edycja limitowana STEINHART - dyskusja ogólna, sugestie.

Rekomendowane odpowiedzi

Popełniliście projektowy błąd ze wskazówkami ( obramowania powinny być stalowe dla znacznie lepszej czytelności. Cała reszta super.

No masz rację z tymi wskazówkami trochę nieczytelny przynajmniej na tych zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pisałem przecież, że nie mielismy wyboru chcąc dwie wersje koperty - do czarnego DLC stalowe wskazówki nie pasowałyby w ogóle, a wymogiem było zastosowanie dokładnie tych samych bebechów do obu wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek ...

moim zdanie pasowałyby tak samo jak pasują w czarnym seiko sumo

moim zdaniem to najlepsza limitacja jaka powstała u Steinharta

ciężko napisać mi teraz te słowa bo nie zrobiłem nic przy projekcie (zapisałem się na niego później), ale do pełni szczęścia i perfekcji w moim odczuciu brakuje mi wzoru wskazówek z projektu Kapitan ( w aquarius sekundową od GMT odróżnia prawie tylko kolor - zbyt małe różnice)

niebieski pierścień z podziałką sekund zastąpiłbym identycznym z podziałką GMT (dałoby to drugą strefę czasową)

a skoro GMT jest na bezelu mogą pojawić się rozjazdy (trzeba pilnować pozycji zerowej) (sekundy mogłyby wyznaczać mikroskopijne nacięcia tego pierścienia - myślę, że sekundy nie są aż tak ważne w codziennym życiu)

cały czas myślę o bezelu - jest nietuzinkowy, jest niepowtarzalny, jest wypukły a nie jak w większości zegarków płaski czy rynolit (możliwe, że przez to bardziej podatny na uszkodzenia jeżeli to wybita blacha nieznanej grubości), ale coś mi nie gra z tą białą luminową - być może nie potrafię sobie tego wyobrazić przed obróbką i polerką

wiem, że z zegarka już nie zrezygnuję...

pozdrawiam wszystkich zaangażowanych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim odczuciu,(gdyby kto pytał) to również bezel jest zbyt masywny, w stosunku do powierzchni szkła. Gdybym sie kiedyś wypowiadał(jak sie nie wypowiadałem), zmienilbym proporcje, co nieco. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze raz, dla tych, co nie słuchali:

szerokość bezela nie jest różna od wyjściowego modelu Triton 30ATM - tam też jest po zbóju szeroki. taka uroda. i dobrze nam z tym.

tutaj wrażenie może być potęgowane przez fakt, że a/ bezel niewykończony finalnie, b/ embosowany i "się dzieje więcej".

wskazówki mają połyskliwe obramowanie.

specjalnie w związku z tym dokonywałem inspekcji zegarków DLC i nie pamiętam dokładnie jakie, ale miałem kilka modeli w łapie, które całe czarne - miały czarne wskazówki połyskliwe na czarnym matowym tle i było to w zwykłym dziennym świetle wystarczająco czytelne.

Na zdjęciach z sieci to ni dudu nie wychodzi.

a w nocy wszystkie koty są czarne i liczymy na lumę ;)

Że tak wprawdzie jest obecnie, jak jest, ale nikt nie powiedział, że tak koniecznie być musiało ani że tak zawsze być musi, ten wyścig opętańczy, w którym człowiek, który sobie siądzie i się zagapi, stał się przestępcą wobec epoki swojej, bo nie powinien ani posiedzieć na przyzbie, ani się zagapiać, ani herbatkę wypić spokojnie, tylko zaraz lecieć i coś rozwijać.

Mrożek do Lema AD 1963 (sic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns - w jakim czarnym Seiko Sumo? Sumo nigdy nie występowało w czarnej kopercie, miało czarną i niebieską odmianę tarczy ie bezela jedynie (nie licząc żółtej limitki). Chodziło mi o spasowanie srebrnych wskazówek i czarnej KOPERTY - trudno mi sobie to wyobrazić, a taki "all-black" będzie wyglądał miodnie ;) Żałuję czasami, że czarnucha nie brałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"taki "all-black" będzie wyglądał miodnie Żałuję czasami, że czarnucha nie brałem..."

Lista rezerwowa jeszcze nie jest zamknięta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pożyjemy, zobaczymy

żeby nie było jak z kobietami "ładna miska jeść nie da"

ja osobiście obawiam się DLC z praktycznego punktu widzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem to najlepsza limitacja jaka powstała u Steinharta

Steinhart'y też tak mówią ;)

... jeżeli to wybita blacha nieznanej grubości), ale coś mi nie

Co do blachy, to nie jest wytłoczka, to jest frezowana stal. Dla 66 sztuk nikt nie ponosił by kosztów wykonania mtrycy do bicia wytłoczeń :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednakże zauważam to, o czym ktoś już wspominał - embosowane indeksy na bezelu wyglądają trochę jak "wybite od spodu", nie wiem, czy w końcowym procesie obróbki bezela zostaną jeszcze wyostrzone?

Też odniosłem takie wrażenie. Nie wygląda to zbyt dobrze, mam nadzieję że bezel zostanie jeszcze dopracowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz, zaraz - kolega Bosson kontaktował się wczoraj z Tobą i nie otrzymał żadnej odpowiedzi (do dziś, do rana przynajmniej). Chodziło o zaliczkę, czy wpłacaleś czy nie. Zgłaszał chęć wzięcia numerka już wcześniej (kiedy był wolny, bo odpuściłeś) więc obecnie jest zarezerwowany dla niego. Teraz kwestia przelania równowartości 50EUR dla Ciebie jeśli wpłaciłeś zaliczkę (poprosi Cię o dowód wpłaty). Przykro mi, ale nie mogę pozwolić na takie zamieszanie, wycofywanie się i ponowny powrót po zobaczeniu na przykład fotek.

Równowartość zaliczki wpłynęła na konto. Gratuluję Bossonowi nr 19 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, Bosson trafia zatem na listę :lol: Czekam na potwierdzenie od golo i Ty również Arku trafisz na nią z powrotem :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było, nie było 10 oczek w górę :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chwilowo powiało nudą

więc:

IMGP8770b.jpg

o czymś takim pisałem powyżej jako perfekcyjnym zaprojektowanym aquariusie cool.gifsmile.gif(chodzi mi oczywiście o pierścień GMT i różnicę między wskazówkami)

żeby nam @marcomatin błędów projektowych nie wytykał

ale chyba nie można mieć wszystkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Czas na projektowanie, proponowanie juz minął, wybraliśmy to wspólnie, pewnie większości coś się nie podobało w wybranym projekcie.

Ale tak to jest, kiedy mamy możliwość wpływania na ostateczny kształt zegarka. Ideału nie osiągniemy, bo każdy z nas ma inny gust, postrzeganie kolorów i czort tam wie co jeszcze.

Aquarius to kompromis dla każdego z nas. I to w nim jest też fajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapaliłem i mam wizje -stawiam na 15 maja.(dzień rozpoczęcia dostaw)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ślęża, może ze względu na bezpieczeństwo prawne nie precyzuj, co żeś zapalił :blink:

co do wskazówek: tu przykład, jak dobrze może wyglądać czarne na czarnym - dobre zdjęcia Orisa BC3 w DLC:

http://forums.watchuseek.com/f30/nib-oris-bc3-advanced-black-dlc-455507.html

Nie przeklejam zdjęć, żeby mnie zaACTAkowano :lol:

Że tak wprawdzie jest obecnie, jak jest, ale nikt nie powiedział, że tak koniecznie być musiało ani że tak zawsze być musi, ten wyścig opętańczy, w którym człowiek, który sobie siądzie i się zagapi, stał się przestępcą wobec epoki swojej, bo nie powinien ani posiedzieć na przyzbie, ani się zagapiać, ani herbatkę wypić spokojnie, tylko zaraz lecieć i coś rozwijać.

Mrożek do Lema AD 1963 (sic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xylog - to prawda, kompromisów było duuużo, aż sam się dziwię że wszyscy nadal żyją :blink:

sleza - podziel się, to może objawi mi się jeszcze lepszy termin :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O DLC bym się nie martwił. Nie wiem, ilu z Was ma zegarki w DLC, PVD, etc, ja mam kilka, większość z nich to nurki niemiłosiernie obijane w basenach i morzach i nie ma tragedii. Owszem, jak się zacznie trzaskać po kamieniach, to zniszczy się wszystko, pewnie nawet ceramika.

Jeśli chodzi o wskazówki to jeśli rzeczywiście będą w "czarnym chromie" to nie powinno być źle z czytelnością - w końcu są dość masywne.

Tak czy owak - krytykowanie kwestii projektowych na tym etapie jest mocno niefajne, szczególnie przez osoby nie uczestniczące w zabawie (czasem warto swoje komentarze schować do kieszeni, bo można komuś przykrość zrobić). Był czas na krytykowanie, a nawet kopanie w d*pę. A jeśli coś spieprzyliśmy, to chwała nam za to, bo się staraliśmy, próbowaliśmy, kombinowaliśmy. I zrobiliśmy.

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednakże zauważam to, o czym ktoś już wspominał - embosowane indeksy na bezelu wyglądają trochę jak "wybite od spodu", nie wiem, czy w końcowym procesie obróbki bezela zostaną jeszcze wyostrzone?

Trochę zastanawia mnie też nieco "rozlana", jakby nieostra forma wgłębionych indeksów wypełnionych lumą - może tu też brak jeszcze końcowego szlifu...?

No i oczko z lumą na 12 - imho mocno wystaje i będzie chyba łatwo je upier.... urwać przy jakimś gwałtowniejszym zdarzeniu...

tak tylko wrzucam obserwacje. Nie podzielam obaw związanych ze wskazówkami, mi się podobają (ale co ja tam wiem, ja prosty łoś jestem). Generalnie jestem podekscytowany.

mojego DLC nie oddam!

Mam podobne obawy zwiazane z "nieostrymi" indeksami i "rozlaną lumą", a także wystającą "kropką". Wszystko to wyglądało trochę inaczej w naszym projekcie. Dokładnie tak samo jest ze zbyt grubym i masywnym moim zdaniem sekundnikiem, to też było nie tak w naszym projekcie, sekundnik jest tam dużo zgrabniejszy. Lechu, Łukaszu - czy te kwestie były już poruszane z Gunterem? Myśle, że powinniśmy o to zapytać skoro jest inaczej niż w projekcie. Dzięki z góry.

Jeśli chodzi o wskazówki to jeśli rzeczywiście będą w "czarnym chromie" to nie powinno być źle z czytelnością - w końcu są dość masywne.

Dokładnie, jeżeli wskazówki są chromowane nie będzie problemu ani w wersji stalowej, ani tym bardziej w dlc. W stalowej jeśli spojrzy się pod odpowiednim kątem obramówki wskazówek powinny dawać złudzenie srebrnych.

Tak czy owak - krytykowanie kwestii projektowych na tym etapie jest mocno niefajne, szczególnie przez osoby nie uczestniczące w zabawie (czasem warto swoje komentarze schować do kieszeni, bo można komuś przykrość zrobić). Był czas na krytykowanie, a nawet kopanie w d*pę. A jeśli coś spieprzyliśmy, to chwała nam za to, bo się staraliśmy, próbowaliśmy, kombinowaliśmy. I zrobiliśmy.

I tutaj zgodzę się z całej rozciągłości. Był czas na projektowanie, zmiany i uwagi. Na etapie produkcji krytyka projektu, i to szczególnie przez osoby, które nie uczestniczyły w nim (a do tego nawet nie zainteresowane zakupem zegarka) jest co najmniej nie na miejscu.

Osobiście głosowałem na Leatherbacka, ale jak ktoś wcześniej trafnie napisał, to jest projekt kompromisów. Zapisałem się więc na Aquariusa i bardzo się z tego cieszę, bo zegarek mimo pewnych niedoróbek wygląda naprawdę bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli ktoś z 2 powyższych Panów do mnie pije

to sugeruję wrzucić ma luz

bo po 1 to nie są słowa krytyki, napisałem, że wszystko wyszło bardzo fajnie

po to jest forum, że ma się prawo pisać jakich szczegółów zabrakło do perfekcji

bo robicie zawsze wpisy w podobnej nucie, "przepraszajmy, że oddychamy" i tego oczekujecie od innych

poza tym @stfraw, twoje słowa również można podciągnąć pod słowa krytyki

piszesz o sekundniku, masz projekt z wymiarowaniem technicznym poszczególnych elementów ?

bo ja nie mam i nie wiem na którym etapie powstał błąd

ja walczyłem o koronkę - zależało mi na tym bardzo chociaż może komuś wydawać się bzdurą

tym co podzielili zdanie dziękuję (adres do wysyłki czekolad podam w późniejszym pościetongue.gif)

a co z tymi, którym tak nie pasował dekiel ?

nie zmienił się nic

i nie zmieni się już żaden z elementów zegarka,(chyba, że będzie można zarzucić mu zburzenie fundamentów projektu)

ale wszyscy wiemy, że tak nie jest - wyszedł bardzo dobrze, jak na zegarek tylko i aż z obrazka

więc w/z z tym nadszedł czas na podsumowanie tego co powstało łącznie z bolesną krytyka

jak ktoś chce niech sobie gdybie co by było gdyby - mi to nie przeszkadza

jednak innej drogi już nie ma:

ktoś kupuje (jak ja) lub rezygnuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z koronką to ja zacząłem. Ale z powodu koloru.Wydawał mi się "odpustowy".Nie miałem pojęcia o materiale z którego jest wykonana,później wyszło na jaw,że to glin.Może to nie robi różnicy w jakości po prostu się nie znam ale przegapiłem to w wizualizacji projektu i się zapytałem. Dla mnie niebieska wygląda jak plastikowa i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie osobiście podoba się jak wyszedł. na pewno będzie robił znacznie leprze wrażenie po założeniu na własną rękę:)

nie bez znaczenia jest to, ze jest limitowany wiec, kosztem chocby tego można odpuścić drobne detale.Widzę, ze bedzie dla tych 66 osób, gruby lans na Baltykiem w tym roku ;)

Zodiac Z08801.Victorinox Swiss Army 241340(orange).Tissot Chrono Pr50Navy.

Orient Elite FET0H002B .Magrette Regattare 500M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie wymieniłbym wskazówki sekundową z Apollona, pozostałe z Trytona. Czy można by je zamówić?

Czy bezel będzie miał jeszcze wkładkę? Jest jakiś rant na brzegu bezela którego nie widziałem w projekcie.

post-32398-0-48956700-1327761060_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.