Ulan 4 #1 Napisano 26 Lutego 2011 Czolem,Gdy go kupilem byl swiecacy od lakieru( oczywiscie po wyczyszczeniu )nie na chodzie - brudny i u-tykajacy, bez wskazowek..... Odwazniki i bloczki obecne. Potrzebowal opieki By ulan65 at 2011-02-26 No Name, mechanizm podobny do GResch. By ulan65 at 2011-02-26 Zauwazylem w nim nutke wiedenska .... i tego sie trzymalem. By ulan65 at 2011-02-26By ulan65 at 2011-02-26By ulan65 at 2011-02-26 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2 Napisano 26 Lutego 2011 To się napracowałeś Jak dla mnie to gzyms i korona są za ciężkie, ale może się mylę 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #3 Napisano 8 Marca 2011 Się spóźniłem....ale jako "ojcowi* sukcesu" to mi wolno. Wskazówki do brody - zaiste komplett. * ojcu ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #4 Napisano 9 Marca 2011 Wskazówki do brody - zaiste komplet.Zamierzony efekt Ojcow sukcesu. Jak go zobaczylem, od razu wiedzialem ze musze powtorzyc te "koraliki" i dopiero dalem korone - zreszta w tym wzorowalem sie na podobnym z netu.Nawet chcialem jeszcze ja rozbudowac... BTW: Jest tez Matka sukcesu - osoba, ktora to wykonala - a ktorej serdecznie dziekuje - i mam nadzieje ze to czyta .(Jak znam siebie - swoja ulanska dusze - bedzie wiecej takich przypadkow ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #5 Napisano 9 Marca 2011 No muszę Ci pogratulować. Przywróciłeś światu kolejny zegar. Doskonała robota. Kotwica wychwytu z regulowanymi paletami czy jak w Reschach bez? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #6 Napisano 12 Marca 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #7 Napisano 25 Kwietnia 2011 Witam, Nastepny przypadek w temacie ulanskie fantazje - G Resch nr mech: 242675, co odpowiada ok 1896. Przed:By ulan65 at 2011-04-25 Brakowalo:korony, sterczynek, kilku listew w roznych miejscach, kolumny. Skrzynia miejscami byla bardzo zjedzona.Wahadlo nie pasowalo, mechanizm - do dorobienia jedna os.To tak w skrocie :) Tak wyszlo:By ulan65 at 2011-04-25By ulan65 at 2011-04-25By ulan65 at 2011-04-25 By ulan65 at 2011-04-25 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #8 Napisano 25 Kwietnia 2011 Brakowalo:korony, sterczynek, kilku listew w roznych miejscach, kolumny. Skrzynia miejscami byla bardzo zjedzona.Wahadlo nie pasowalo, mechanizm - do dorobienia jedna os.To tak w skrocie :) Tak wyszlo: Witam,Dla mnie cudnie wprost 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #9 Napisano 28 Kwietnia 2011 Szkoda że nie dałeś znać. Przesłałbym ci dokładne wymiary i wygląd korony. Mam Rescha z oryginalną półokrągłą koroną. Ale dobrze to zaprojektowałeś. Masz dobre oko i nosa do Reschy bez dwóch zdań Jeśli tylko mogę to ten "zwornik" w koronie powinien być moim zdaniem krótszy (patrzę teraz na tego mojego Rescha).Ale poza tym jest ok. Czy dobrze widzę, robiłeś nowe drzwiczki czy udało ci się ocalić stare? No i chyba część elementów to brzoza nie orzech. Gratuluję bo do Reschy mam szczególny sentyment za ten ich konserwatyzm i konsekwencję w produkcji mechanizmów i charakterystyczną stylistykę skrzyń którą można poznać na kilometr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #10 Napisano 28 Kwietnia 2011 Korona - juz nie pamietam co chcialem , gdzies widzialem wzor podobnej. Zwornik dalem taki dlugi bo chcialem aby zlamal linie podstawy oraz wystawal troche w nawiazaniu do tych bocznych postumentow. Dzwiczki zostaly orginalne - tylko ten zjedziony dol lewo wymieniony.Wszystkie listwy i te elementy luzem sa w zegarze, dorabiane tylko to czego brakowalo. Przydaloby sie jeszcze wahadlo od Rescha - moze byc nawet inny numer - jeszcze pewnie dobiore. Dzieki za opinie, Greg. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #11 Napisano 3 Czerwca 2011 Odrabiam zaleglosci i uzupelniam braki : By ulan65 at 2011-06-03 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #12 Napisano 3 Czerwca 2011 któż umie tak fantazjować jak Ulan i w dodatku chomikować to i owo. ciekawe jaki zegar bedzie następnym wyzwaniem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #13 Napisano 27 Czerwca 2011 któż umie tak fantazjować jak Ulan i w dodatku chomikować to i owo. ciekawe jaki zegar bedzie następnym wyzwaniem Jest tego troche, kilka projektow, ktore ciagne rownolegle - odpowiem tajemniczo.... Np.....z tych, kolek ktore pojawily sie w tym poscie:http://zegarkiclub.p...ji-mechanizmow/Probuje sklecic cos sensownego. A pochodza one od tego mechanizmuBy ulan65 at 2011-02-27By ulan65 at 2011-02-27By ulan65 at 2011-02-27(zdjecia pochodza jeszcze z przed czyszczenia) Tarcza zwykla 18-stka dzielona nie miala srodka - byl wstawiony kawalek bialego plastku - ale sie doczekala.Poniewz trudno jest znalezc porcelanke o takich wymiarach, znalazlem zastepcze rozwiazanie i poprosilem kolege ( Janie - chyba moge tak napisac) o wykonanie srodka z blachy mosieznej, i calosc juz przypomina ...tarcze ( Jan- DZIEKUJE)By ulan65 at 2011-06-27 Wskazowki byly o wzorze; eklektyk, za duze i wspolczesne zrobine chyba z blachy od puszek po Coca Coli ( sugeruje wzor USA, do szybkiego montazu, mozna znalezsc na Ebay-u).Do stylu rasowego wiedenczyka, ponnadto w skrzyni Biedermejer te beda lepiej pasowac:By ulan65 at 2011-06-27 Coz, mechanika cala przygotowana i w oczekiwaniu na skrzynie, moze zajme sie innym projektem. CD oczywiscie nastapi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #14 Napisano 28 Czerwca 2011 < 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #15 Napisano 28 Czerwca 2011 A z czego to wypełnienie ? Z tej puszki w tle ? To jakiś akryl ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #16 Napisano 28 Czerwca 2011 Emulsyjna farba. Jak odparuje troche wody to zostaje pasta. Swietnie sie naklada, latwo szlifuje i poleruje.Malowanie - pisak permanent.Latwy i tani sposob - i zawsze jak cos sie nie uda - mozna wykruszyc i zaczac od nowa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #17 Napisano 29 Czerwca 2011 Świetny pomysł! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #18 Napisano 29 Czerwca 2011 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #19 Napisano 30 Czerwca 2011 A teraz pytanie, jaka ta farba emulsyjna, taka jak do malowania ścian? chętnie wypróbuję gdyż mam dwa malutkie ubytki w kieszonkowym Roskopie a na nową tarczę nie mam co specjalnie liczyć,Ja rowniez i jeszcze raz. Pomysl z farba jest od Kaido, ktory robi nia wlasnie kieszonki. Farba emulsyjna nie starzeje sie i z czasem utrzymuje ten sam kolor. Nastepny wychylnik po obrobieniu pilnikiem polerowalem kawalkiem metalu. Powstala bardzo swiecaca powierzchnia, blysk podobny do porcelanki.Malowanie jest dosc trudne - szczegolnie w odniesieniu do grubosci linii - na zdjeciu powyzej bylo latwo, bo linia gruba oraz czarny jest czarny i kolor pisaka zlewa sie z tlem.Ta masa emulsyjna jest porowata wiec malunek wnika gleboko i sie rozlewa, mozna sprobowac po nalozeniu emulsji zrobic impregnacje lakierem do paznokci.Tego jeszcze nie probowalem... Wogole to sie zastanawialem - nawet to probowalem ale nie zabardzo wyszlo ( nie przylozylem sie) - lagodzic pekniecia wloskowe na tarczach przez mycie w rozcieczonej farbie emulsyjnej. Dokladnie umyc tarcze w detergentach, wysyczyc i wtedy przeplukac w emulsji, wyszyszyc i zetrzec pozostalosci emulsji z porcelanki. Moze zadzialac, Bede probowal. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #20 Napisano 18 Lipca 2011 < 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #21 Napisano 20 Lipca 2011 Jacku,budzik fantastyczny, a robota pierwsza klasa! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #22 Napisano 5 Września 2011 GB z ok 1902 roku doczekal sie na swoja kolej.Po latach zostal sie tylko tors, za to orginalny bo z pieczecia. By ulan65 at 2011-09-05 Mechanizm po odswiezeniu i regulacjiBy ulan65 at 2011-09-05By ulan65 at 2011-09-05 I eklektyk jak sie patrzy:By ulan65 at 2011-09-05 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #23 Napisano 5 Września 2011 GB z ok 1902 roku doczekal sie na swoja kolej.Po latach zostal sie tylko tors, za to orginalny bo z pieczecia. Napracowałeś się trochę z tym zegarem, wyszło bardzo ładnie (piękne słoje forniru) Ładny zegar i kolejny uratowany Skrzynka powinna wyglądać mniej więcej tak ( jakbyś coś chciał zmienić) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #24 Napisano 5 Września 2011 Skrzynia w zasadniczym kształcie była tłuczona przez blisko 30 lat, koron było pewnie kilkadziesiąt do wyboru... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #25 Napisano 5 Września 2011 Jestem ciekaw jak zapadła decyzja o tym wzorze korony ..... ( parę wzorów przecież jest) Może Ulanska fantazja..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach