tschaya 0 #1 Napisano 19 Marca 2011 Witam forumowiczów.Jestem posiadaczem zegarka Seiko 5 na werku 7S26B. Zegarek kupiłem na allegro, głównie po analizie cen zegarków automatycznych. Ku mojemu zaskoczeniu (nie znałem parametrów tego mechaznizmu a forum odkryłem całkiem niedawno) mechanizm ten od początku wydał mi się mało dokładny. Nie ściągam wogóle zegarka poza kąpielą. Noszę go cały czas nawet do snu. Mój zegarek od początku użytkowania charakteryzuje się dużą niepunktulanością, tzn gubi średnio 30-60 sek/dzień, co wydaje mi się wartością o wiele zawyżoną jak na ten mechanizm. Podczas snu często zegarek trzymam deklem do góry, co podobno powoduje największe opóźnienia. Mam do Was pytanie oparte na moim doświadczeniu. Chciałbym sie upewnić czy mianowicie:a) kupiłem zegarek wadliwy od początku czy też może sam go uszkodziłem. Po ok. 2-3 miesiącach użytkowania zauważyłem że największy tryb w mechaniźmie, patrząc na lewo od balansu jest porysowany. Postaram się zamieścić w miarę dokladne zdjęcie. Są 2 rodzaje rys, i tylko na 1 widocznej części mechanizmu, reszta jest idealna. Pierwsze z nich to mikroskopijne ryski - mają dlugość ok 1 - 1,5 mm i zaczynają się u szczytu ząbków trybu i pokrywają równomiernie cały zewnętrzny pierścień-obwód trybu. Drugi rodzaj rys to poszczególne "rany" - dłuższe rysy wychodzące promieniście do środka aż do ząbków trybu - jest ich w tej chwili ok 25 na trybie i długosci ok 2,5 mm - o dlugosci całego promienia trybu. Oddałem zegarek na gwarancje sprzedawcy, ktory podobno oddał go do serwisu, gdyż zaniepoikoiły mnie w pierwszej kolejności te rysy, które zaczeły wyskakiwać zaraz od pierwszego dnia użytkowania i duża niedokładnośc mechanizmu. Wcześniej miałem tylko zegarek kwarcowy casio, w miare punktualny.Musze przyznać ze zdarzyło mi się uderzyć zegarkiem z kilka razy o futrynę drzwi dopoki nie skrociłem, bransoletki oraz raz zupelnie bezmyślnie pracowałem 5 kg młotem mając zegarek na ręce. Wbijałem metalowe kołki w ziemie , lewą ręką trzymałem kołek a prawą biłem młotem. Cieżka praca i czuje się dość duże wibracje przechodzące z metalu. Sprzedawca powiedział mi, że zegarek został naprawiony oraz to że ekspert orzekł, że musiał spaść z wysokości i że teraz jest ok. Zegarak po rzeczonej naprawie chodzi identycznie jak przed naprawą, a na trybie jest coraz więcej rys. Nie wymieniono elementu ktory był powodem mojego zgloszeia w głónej mierze. Oczywiście od tamtej pory nigdy nie narażałem zegraka na nadmierne przeciążania, tzn ściągałęm go do jakiejś cięzkiej fizycznej pracy związanej z wibracjami i uderzeniami. Na co dzień pracuje jako urzednik wiec ryzyko uszkodzenia lub uderzenia zegarka sa praktycznie zerowe. Proszę o odpowiedż co jest Waszym zdaniem nie tak.Najbardziej martwi mnie fakt wyraźnego zużywania się tej 1 z części, co było głównym motywem domagania sie naprawy. Na innych widocznych częściach mechanizmu nie ma śladu zarysowań czy zużycia. Czy może kupiłem zegrarek z wadą techniczną? A może z z uderzeń zegarka o framuge spowodowało uszkodzenie balansu a fakt "zuzżywania się" opisywanego trybu nie ma wogóle znaczenia? Czy może wystarczy tylko podregulować jego prędkość "in plus"?Jaka jest firmowa niedokłdność tego mechanizmu, słyszałem opinie, że jest to +/- 20 sek/dzień? Proszę o Wasze refleksje. Ten zegarek jest na prawde super. W swojej cenie mechanizm spokojnie bije na głowę ETA 2826-2 w wersji standard. 0 Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 20 Marca 2011 Mam doświadczenie praktyczne z trzema zegarkami na tym werku: dwa się nieco śpieszyły - jakieś 5-7 sekund na dobę. Jedyny, który obecnie czasami noszę, w Monsterze, spóźnia się około 5 sekund na dobę. To są akceptowalne wielkości. Z Twoim zegarkiem jest coś nie w porządku. Twój opis niewiele niestety wyjaśnia. Co do tych rys - jedyne co sobie mogę wyobrazić - to jakieś złe "prowadzenie się" wahnika. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tschaya 0 #3 Napisano 21 Marca 2011 ....także mam problem bo bardzo lubie ten zegarek ale jak na ten mechanizm (7S26B) to chodzi skandalicznie źle. Kupiłem ten zegarek na Allegro także żadnej gwarancji nigdy nie było. Raczej podróbka to nie jest. Postaram się jutro wrzucić zdjęcie werku, żeby znawca się wypowiedział. W każdym razie chyba oddam go do naprawy, problem w tym, że mój zegarmistrz (Pan Stanisław Dobosz - Karmelicka 1) odmowił naprawy twierdząc, że "jest zbyt skomplikowana" Dlatego też proszę o porade do kogo w Krakowie mogłbym oddać go do ekspertyzy/naprawy. 0 Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #4 Napisano 21 Marca 2011 ....Dlatego też proszę o porade do kogo w Krakowie mogłbym oddać go do ekspertyzy/naprawy. W Krakowie czy nie w Krakowie, ten mechanizm powinien naprawić każdy zegarmistrz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tschaya 0 #5 Napisano 23 Marca 2011 Bylem dzis u P. Kowala, ul. Basztowa 18 (w bramie) z tym zegarkiem do regulacji. Generalnie mechanizm nie jest uszkodzony a "rysy: o ktorych pisalem to normalne zużycie trybu(przenoszacego ruch wahnika do sprezyny). Tolerowana niedokladnosc dla tego mechanizmu to +/-20sek/dzien, na ostatnie badanie dokladnosci werku z zegarem dcf wykazalo spoznienie rzedu 45 sek/dzien. Bede badal dokladnosc mechanizmu przez nastepny tydzien, zaczynajac wg porady zegarmistrza dopiero po 2 dobach od regulacji. PO zbadaniu dokladnosci oddaje moja 5 do wymiany szybki i polerowania bo na razie jest ciut odrapana. / Charakterystyczny jest humor mojego nowego zegarmistrza:- Dzień dobry mam problem z moja 5!- Ja też 0 Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #6 Napisano 23 Marca 2011 (...)PO zbadaniu dokladnosci oddaje moja 5 do wymiany szybki i polerowania bo na razie jest ciut odrapana. /(...) Bardzo fajna wersja "piątki". Charakterystyczny jest humor mojego nowego zegarmistrza:- Dzień dobry mam problem z moja 5!- Ja też Miał na myśli uzębienie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4872 #7 Napisano 23 Marca 2011 BMW lub Audi serii 5 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tschaya 0 #8 Napisano 27 Marca 2011 Przestawiłem zegarki na czas letni i od dzis zaczynam badac dokladnosc mojej 5. Zegarmistrz podkrecil go troche na wyrost. Dwie doby bede badal dokladnosc i ide oddac go do regulacji, wymiany szybki i delikatnej polerki. Ciekawe jaki wynik uda sie osagnac? Dla mnie regulacja do +- 20sek/dzien bedzie zadowalajaca. 0 Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
redlo5 0 #9 Napisano 27 Marca 2011 CześćMój Seiko 5 po zakupie wykazywał +11 s na dobę - średnio. Teraz po 7 miesiącach użytkowania dotarł się, tak myślę i potrafi zejść nawet do +10 s na miesiąc. Daje to +0,3 s na dobę średnio. Wiem, że trudno w to uwierzyć ale tak jest. Przy tym w ogóle go nie zdejmuję i nigdy nie był regulowany, czy rozkręcany. Lecz żeby nie było za różowo ma źle założone wskazówki. Minutowa jakieś 5-7 minut do przodu do tego co pokazuje godzinna.Poczekaj jeszcze. Mój po mniej więcej 5 miesiącach chodzenia zaczął być coraz punktualniejszy.pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tschaya 0 #10 Napisano 27 Marca 2011 Poczekaj jeszcze. Mój po mniej więcej 5 miesiącach chodzenia zaczął być coraz punktualniejszy.pozdrawiam Mo nie wiem moj zegarek ma juz ponad 2 lata i tez go nosze caly czas. Od poczatku dzialal tak samo niedokladnie. Tylko, że denerwuje mnie niedokladny chod. Stad zaczalem sie interesowac zakupem innego, nowego sikoraTo niby nic i kazdy mowi ze mechanik albo sie pozni albo spieszy i nic sie nie da z tym zrobic.Uwazam ze skoro nosze zegarek caly czas (sciagam tylko to prysznica) to da sie go wyregulowac w miare dokladnie.Dlatego tez najblizszy tydzien poswiece na badaniu odchylu i w piatek ide do zegarmistrza na kolejna regulacje. 0 Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1kera 2 #11 Napisano 31 Marca 2011 to wszystko nic.. mój potrafi w ciągu roku spóźnić się 18 sec..jestem załamany gdzie ta japońska precyzja... rusek chodzi dokładniej. dodatkowo kiedy pływam - mam wrażenie, że spóżnia się o kolejne zero koma 12 %.... porażka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tschaya 0 #12 Napisano 31 Marca 2011 to wszystko nic.. mój potrafi w ciągu roku spóźnić się 18 sec..jestem załamany gdzie ta japońska precyzja... rusek chodzi dokładniej. dodatkowo kiedy pływam - mam wrażenie, że spóżnia się o kolejne zero koma 12 %.... porażkaTo na pewno nie masz % tylko jakiegos przyzwoitego kwarca Seiko. Poza tym moja 5 została ostatni wyregulowana tak, że robi teraz in + 15 sek/dzien. Jutro odbieram ja od mistrza Piotra Kowala z Basztowej. Bedzie znow doregulowana, z wymieniona szybka i po polerce 0 Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #13 Napisano 1 Kwietnia 2011 @tschaya, a eksperymentowałeś z różnymi pozycjami przy odkładaniu zegarka?7sXX ma tą wadę, że jest dosyć wrażliwy na różne pozycje.Ale czasami taka wada może przerodzić się w zaletę, jeśli znasz swój zegarek.Przykładowo:Monster noszony w ciągu dnia na ręku idzie mi +5sekOdłożony na noc szkiełkiem do góry +5sekOdłożony koronką do góry -6sekGdybym odkładał go na noc szkiełkiem do góry to sumarycznie robiłby +10sek/dobeAle ponieważ znam swój zegarek, to odkładam go koronką do góry i sumarycznie robi mi -1sek/dobeRóżnica porażająca Ponadto nigdy go nie muszę ustawiać, w sensie odkręcania koronki, bo nawet jak mi powiedzmy przez dwa tygodnie, codziennie po jednej sekundzie, cofnie się o te -15sek, to go ze dwa razy odłożę koronką do góry i on sobie "nadgania"Czyli w praktyce robi mi sumarycznie 0 sek/rok (słownie zero). A więc można by humorystycznie powiedzieć, że jest lepszy od kwarca HEQ 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tschaya 0 #14 Napisano 1 Kwietnia 2011 Hej Taktic Masz racje ze 5 może chodzić lepiej niż najlepszy HEQ kwestia pozycji mechanizmu, do tego ma jeszcze duszę. Ale jednym z głównych celów tego posta było zebranie doświadczeń ludzi, którzy użytkują ten werk. Tak aby "udoskonalić" poprzez właściwe użytkowanie i regulowanie to co fabryka dała. Ja np tak kocham moja 5, że nie chce jej wogole ściągać, dlatego opcja dla mnie jest taka regulacja, żeby osiągnąc +- 10 sek/dzien, co uznam za sukces. Kążdy automat chodzi tak jak jego właściciel, dlatego oddałem mój do wymiany porysowanej szybki i lekkiej polerki. Nie cierpie natomiast spóźniania się, z czym walczę obecnie. Nota bene odnieram dziś moją 5 i znowu będe badał chód. Natomiast proszę zainteresowanych, którzy mają Seiko 5 automatic na cal. 7S26B o odpowiedź: a) czy u nich też następuje wyraźne zużycie trybu przekazującego napęd z rotora do sprężyny. Mój zegarmistrz twierdzi, że jest to normalna praca mechnizmu i nie ma się tym co przejmować bo nie wpływa na punktualność. jakie odchyły mają w swoich mechanizmach i własne spostrzeżenia nt. regulacji tego kalibru pozdrawiam Adam 0 Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #15 Napisano 1 Kwietnia 2011 (...)Masz racje ze 5 może chodzić lepiej niż najlepszy HEQ kwestia pozycji mechanizmu, do tego ma jeszcze duszę. (...) primo - nie może ! secundo - duszę to miały żelazka ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
monk 0 #16 Napisano 2 Kwietnia 2011 Ja też posiadam ten werk. Trzeci dzień już. W ciągu dwóch ostatnich dni chciałem sprawdzić dokładność. 36h i przyspieszył o 40 sekund. Myślicie, że wszystko się 'dotrze' i będzie dokładniejszy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tschaya 0 #17 Napisano 4 Kwietnia 2011 Myślicie, że wszystko się 'dotrze' i będzie dokładniejszy?Myślę, że masz go za krótko żeby ferować wyroki. Poczekaj miesiąc, może dwa. Po tym czasie zacznij mierzyć dokładność. Praca tego mechnizmu jest uzależniona od ruchu. Inaczej bedzie chodził noszony tylko w pracy i ściągany na większość doby a inaczej noszony cały czas na ręce z przerwa na codzinny prysznic. 0 Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tschaya 0 #18 Napisano 5 Kwietnia 2011 Hej mój zegarek wrócił z naprawy z nową szybką, polerką i regulowanym mechanizmem. Nie nigłem uwierzyć co pwoiedział mi mój zegarmistrz. Moja komórka namagnesowała włos balansu i przez to najprawdopodobniej od początku źle chodził. Nie spodziewałem się czegoś takiego. Ale najbardziej zdziwała mnie na pocieszenie cena zabiegu 10zł 0 Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #19 Napisano 17 Kwietnia 2011 Ciekawa sprawa z tą komórkową magnesacją- warto wiedzieć takie rzezczy. Mam od 3 miesięcy Seiko 5 SNW55 - po zakupie spieszył około 3 minut na dobę nawet, po gwarancyjnym przeglądzie okazało się ,że teraz robi 3 sek na tydzień - a powodem pierwotnego stanu był ponoć fakt iż zegarek leżał nieużywany przez prawie 24 miesiące. Jest to mój pierwszy zegarek Seiko - bardzo mi odpowiada w codziennej exploatacji - atutem dobra cena i fajne wykonanie, automat w klasycznym designie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tschaya 0 #20 Napisano 11 Maja 2011 Moja 5 chodzi w przedziale -17-20 sek/dzien, czyli poprawa o prawie polowe:) Planuje isc w tym tygodniu do zegarmistrza na kolejna regulacje. Ciekawe ile jeszcze jestem w stanie doregulować? 0 Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pnizin 0 #21 Napisano 19 Czerwca 2011 Witam, ja też jestem szczęśliwym posiadaczem 5 od ok 30 godzin tyle że zupełnie przypadkiem, po prostu miałem mega farta a ktoś przykrą niespodzianke tzn. ktoś zgubił a ja znalazłem ) nóweczka nie była nawet rozpakowana :-) w zamszowym pudełeczku i w kartoniku i w woraczku i w dodatku z kartą gwarancyjna i paragonem :DD A żeby było śmieszniej kilka dni wczesniej kupiłem sobie na alledrogo Casio AW-81D no i po takiej niespodziance jaka mnie spotkała od razu poszedł na sprzedaż 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Encanto 606 #22 Napisano 19 Czerwca 2011 A nie ukradłeś go przypadkiem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #23 Napisano 19 Czerwca 2011 w dodatku z kartą gwarancyjna i paragonem :DDWięc trzeba było dać znać do sklepu, że się odnalazł. Sprzedawca może mieć kontakt z właścicielem. 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość rafori #24 Napisano 20 Czerwca 2011 Polacy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek78a 2 #25 Napisano 24 Czerwca 2011 A ja jestem szczesliwym posiadaczem 5 Aviatora, z 7S26B, wersja Made in Japan.Bez wzgledu na sposob odkladania zegarka na noc, i sposob noszenia wykazuje on u mnie stabilne opoznienie 2s na dobe, z czego jestem zadowolony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach