Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków ETERNA

Rekomendowane odpowiedzi

A nie boicie się tych manufakturowych werków? ETE czy Sellite naprawi każdy praktycznie zegarmistrz, części są dostępne. Z manufakturową Eterną to chyba tylko do Dolińskiego i czekać kwartał aż części dowiozą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coś podobnego - a na PW skrobnąć się nie dało?

No dało. W końcu kupiłem ten zegarek.  :)

A nie boicie się tych manufakturowych werków? ETE czy Sellite naprawi każdy praktycznie zegarmistrz, części są dostępne. Z manufakturową Eterną to chyba tylko do Dolińskiego i czekać kwartał aż części dowiozą.

Tak to można o każdym zegarku z wyższej półki napisać bez względu na producenta.  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z jednej strony racja. z drugiej w czym Eta czy Sellita jest lepsza od 6R15? myślałem też o chrono Eterny. ale jak znam życie to się na japońcu skończy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dało. W końcu kupiłem ten zegarek.  :)

No to gratki zakupu :).

Tak to można o każdym zegarku z wyższej półki napisać bez względu na producenta.  :rolleyes:

W sumie racja :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca rozumiem określenie "manufakturowych werków".  Przecież mechanizm nowej KonTiki to nadal Sellita SW 200 ( tak podaje Doliński w specyfikacji )

Edytowane przez KRZYSIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KonTiki to można powiedzieć jedna z bazowych serii Eterny. Magia zaczyna się wyżej :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak wole starszą wersje Date w stanach znajdę bez problemu za 600-700 $ a FH to już trzeba trafić i ciężko znaleść za mniej niż 900 $ wyżej bez problemu Choć to nawet o kase nie chodzi po prostu mają coś w sobie niepowtarzalnego a Date tego już nie ma

Sent from my iPhone using Tapatalk30d1160bbcdce614bd8d5fd27cbce089.jpg

Edytowane przez piotrek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniosek z tego taki, że każdemu się co innego podoba. W sumie chyba o to chodzi, żeby było kolorowo :) Jak mówiłem wcześniej starsze KonTiki mają swój urok, ale nie do każdej stylizacji pasują. Mechanicznie to jakby ciągle to samo. O magii raczej nie ma co wspominać, bo to nie ta półka cenowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostaje jeszcze kwestia vatu. 700$ + opłaty wyjdzie ok. 4000zł, za tyle w UE można też znaleźć.

To ceny z podatkiem i free przesyłką na upartego znajdziesz taniej

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca rozumiem określenie "manufakturowych werków".  Przecież mechanizm nowej KonTiki to nadal Sellita SW 200 ( tak podaje Doliński w specyfikacji )

Bo tam jest selita, tylko w topowych Royal KonTiki masz od 2013r in house kaliber 39 lub bazę tego kalibru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jasne, nie zrozumieliśmy się. Myślałem o nowej KonTiki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam uwielbiam Kontiki Date. Czytelna i prosta z elemntami ktorych inne zegarki nie maja. Ja mam czarna z bialymi indeksami ale bardzo chetnie bym zamienil na niebieska albo czarna z pomaranczowymi indeksami . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż Kolego jaką masz wersję dokładnie. Na pewno ktoś się skusi :) Wersja z pomarańczowymi indeksami jest lekko szalona i ma ograniczone zastosowanie moim zdaniem.

Edytowane przez KRZYSIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki.Kupilem go w kwietniu.  Najchetniej to zamienilbym na niebieski.Uwielbiam niebieskie zegarki . Pomaranczowy jest specjalny ale wlasnie dlatego jest taki fajny. 

post-89001-0-36462600-1483522800_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekstra pasek ma ta Kontiki. Wizualnie tarcza z pewnością ciekawsza niż w mojej nowszej wersji ale... mi podeszła bardziej nowa wersja. Dobrze, że jest wybór :)

Jako, że kolega KRZYSIO dopytywał mnie czy warto nabyć oryginalną bransoletę do Kontiki (czy będzie to opłacalne to inna sprawa), wtawiam kilka fotek bransolety. Jest naprawdę ekstra jakość - i te śrubki jak w Omedze :rolleyes:  . Co ciekawe wersja z jasną tarczą ma ogniwa polerowane na krawędziach, wersja z ciemną tarczą matowe.

post-12004-0-84496300-1483543606_thumb.jpg

post-12004-0-15831700-1483543614_thumb.jpg

post-12004-0-58680800-1483543621_thumb.jpg

post-12004-0-64173800-1483543629_thumb.jpg

post-12004-0-74268800-1483543637_thumb.jpg

Edytowane przez Michal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w tym zegarku muszę zapomnieć o bransolecie. Jak zresztą zauważyłeś zakup jest nieopłacalny i skomplikowany. Bransoleta jest bardzo wygodna, ale na skórzanym pasku ten jasny model wygląda dostojniej :) Pomyślę raczej o porządnej zapince, która ułatwi zakładanie i nie zniszczy paska.

Edytowane przez KRZYSIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety zakup nieopłacalny - według chroni najtaniej za 1860 zł heh. Dlatego zawsze lepiej kupic zegarek na bransolecie i dokupić pasek - nawet oryginalny jak sie uprzemy. Zgadzam sie z Tobą ze bardzo pasku wyglada bardzo dobrze - stad niedługo bedzie sie szył do mojej :-) Jak planujesz wymienić zainke na motylek moze chcesz sprzedać sama klamrę od paska :-) ?

Edytowane przez Michal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pożyjemy,  zobaczymy - jak będę go miał w ręku, to pomyślę :) Ja nie wiem skąd oni te ceny biorą. Pasek ten skórzano-kauczukowy też widziałem nowy za 800zł. Moim zdaniem grubo przewartościowane. Porządny pasek markowy można kupić za 200-250zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo zamówić wypasionego gada hand made na tutejszym forum

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J.F: Szymaniak . Jak sie nie myle to eye_lip na tym forum. Ma genialne hand made.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy owak skórzany pasek dobrej jakości trzeba będzie sobie sprawić i porządną zapinkę koniecznie. Bransoleta niestety nie oddaje charakteru tego zegarka, szczególnie do strojów formalnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi