Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomkyw

Po czym poznać orginał podróbkę

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki pytanie, propozycję. Może udałoby się w jednym miejscu stworzyć wątek zbiorczy opisujące jak powinien wyglądać oryginał danego modelu, na co zwrócić uwagę przy zakupie oraz po czym poznać podróbkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki pytanie, propozycję. Może udałoby się w jednym miejscu stworzyć wątek zbiorczy opisujące jak powinien wyglądać oryginał danego modelu, na co zwrócić uwagę przy zakupie oraz po czym poznać podróbkę?

I pewnie wydrukowałbyś to i chodził na zakupy zegarkowe mając wydruk pod pachą? Tyle tylko, że pod pachą to by się Tobie nie zmieściło (może na jakimś wózku). :lol: Jak wyobrażasz sobie opisanie tutaj na forum milionów zegarków, które na dodatek wyczerpałoby temat podróbek? Już teraz na forum mamy ogrom materiałów o podróbkach (wystarczy użyć opcji "wyszukiwanie"), a nie jest to nawet ułamek wiedzy...

Jedyny sposób, żeby nie dać się oszukać, to jest osobiste posiadanie wiedzy jak wygląda oryginał, który zamierzamy kupić, a nie z czyjegoś opisu. Na forum możemy jedynie pomóc ocenić, czy jakiś konkretny zegarek jest oryginalny, ale ze zdjęć to i tak na 100% się tego zrobić nie da, chyba że mamy do czynienia z ohydną podróbą, która nie ma nic wspólnego z oryginałem. Ale taką podróbę, to może sobie odróżnić od oryginału każdy, nawet nie posiadający specjalistycznej wiedzy, jednak prawdziwym zagrożeniem są podróbki czy składaki, bardzo podobne do oryginału, niektóre są tak wykonane, że nawet fachowcy maja z nimi kłopoty (np. Rolex'y).

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można jeszcze przeanalizować źródło pochodzenia: zegarek otrzymany od wujka lub starszego pana z Niemiec, kupiony pod marketem od "paniekierowniku" czy też znaleziony na plaży w Italii to z pewnością fake.

Pozdrawiam

TomeK (Teston)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jak pisze Piotr, to awykonalne, trzeba by encyklopedię zacząć pisać...

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...chyba że mamy do czynienia z ohydną podróbą, która nie ma nic wspólnego z oryginałem. Ale taką podróbę, to może sobie odróżnić od oryginału każdy, nawet nie posiadający specjalistycznej wiedzy, jednak prawdziwym zagrożeniem są podróbki czy składaki, bardzo podobne do oryginału, niektóre są tak wykonane, że nawet fachowcy maja z nimi kłopoty (np. Rolex'y).

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Panem Piotrem i odnieść do powyższej wypowiedzi. Nie uważam pomysłu kolegi Tomykwa za całkowicie chybiony. Oczywistym jest dla mnie jako zegarkowego laika, że nie da się stworzyć uniwersalnego klucza, ale moglibyśmy (powinienem sprecyzować: doświadczeni użytkownicy, korzystając ze swojego wolnego czasu i dobrych chęci, mogliby)się pokusić o przygotowanie prostej, np. 10-punktowej, listy cech niepożądanych,a tym samym odsiać część najbardziej oczywistych podróbek. To co jest oczywiste dla mnie, osoby bez doświadczenia, dla moich kolegów już oczywiste być nie musi, bo prawdziwego Rolexa/Omegi/itp nigdy z bliska nie widzieli. Byłyby to wskazówki, których duża ilość pozwalałaby na wskazanie, że zegarek z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością jest podróbką. Może zaoszczędziłoby to trochę czasu, a ci najbardziej zdeterminowani przestaliby zadawać oczywiste pytania (np. "po czym to poznaliście?") skupiając się na zrobieniu dobrych zdjęć i otwarciu dekla? Kilka przykładów,które przychodzą mi do głowy:

-> zegarek pochodzi z niepewnego źródła (wujek, plaża, itd) i nie posiada pudełka i dokumentów

-> został nabyty za cenę nieporównywalnie mniejszą niż używane modele sprzedawane w internecie (i tu np. link do chrono24)

-> nie odpowiada oczywistym danym (np. Rolex Date pozbawiony funkcji daty; zegarek, który powinien być mechaniczny,a którego wskazówka porusza się skokowo)

-> pytający mogą odwołać się do strony internetowej, gdzie mogą sprawdzić:

- czy nazwa zegarka odpowiada rzeczywistości (Brajtlink)

- sprawdzić czy taki model występuje, a jeśli tak, to czy odpowiada opisowi (przeszklony dekiel, różnice w kolorach, itp)

- porównać zdjęcia w wysokiej jakości, które bardziej wprawnym obserwatorom, nawet laikom zegarkowym, pozwoli wychwycić różnice, tu można podać czego należy szukać: rożne odstępy tarczek chrono, niewłaściwe kolory dat, nieprawidłowe czcionki, zlewające się litery, itp

- może dla najbardziej zaawansowanych - zasugerowanie porównania wyglądu mechanizmów, o ile są widoczne przez dekiel

Co Wy na to?

"The only thing in the world worse than a fake Rolex is a real one" J. Clarkson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się że taka lista nie ma większego sensu (pomijając trudność z wypunktowaniem ale powiedzmy że można to jakoś zrobić) bo 90% zadających te pytania to jednopostowcy logujący się w tym konkretnym celu którzy nie zadadzą sobie "trudu" żeby owe kompendium przeczytać.Imho robota na marne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram wypowiedź kolegi Piotra, że jednak własna wiedza nie zastąpi żadnego grubego tomu spisanych wiadomości jak ustrzec się nabycia podróbki i jak ona (ta podróbka) ewentualnie miała by wyglądać. Planując zakup powinniśmy przygotować się merytorycznie, bo nie wyobrażam sobie że można kupować zegarek na ,,chybił- trafił", lub co ewentualnie w danej chwili zachwyci uwagę kupującego. Dopiero póżniej przychodzi refleksja czy pieniądze nie poleciały w przysłowiowe błoto. ;)

,,Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec? (George Carlin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie że nie ma mozliwosci stworzyc kompetydium wiedzy na temat podróbek wszystkich zegarków świata,ale ziarnko do ziarnka. widziałem tutaj posty ze często podrabiane sa Tissoty Certiny czemu od nich nie zacząć? Na poczatku postu mozna dodawac liste dodanych zegarków- z czasem nie byłoby 50 zapytania czy ten zegarek jest oryginalny, bo odpowiedź będzie w poście.Myślę że na poczatek moznaby wkleic fotki oryginału opisać go w kilku zdaniach. Następnie napisać jakie cechy charakteryzują podróbke i co piraci naczęściej w danym zegarku psują. To tylko propozycja ale skoro Forumowicze wola pełno rozsianych wątków to trudno. Pytanie czy poszedłbym z wydrukowanym materiałem na temat interesujacego mnie zegarka do sklepu na zakupy, oczywiście że tak.

bogdancz napisał:

"Popieram wypowiedź kolegi Piotra, że jednak własna wiedza nie zastąpi żadnego grubego tomu spisanych wiadomości jak ustrzec się nabycia podróbki i jak ona (ta podróbka) ewentualnie miała by wyglądać. Planując zakup powinniśmy przygotować się merytorycznie, bo nie wyobrażam sobie że można kupować zegarek na ,,chybił- trafił", lub co ewentualnie w danej chwili zachwyci uwagę kupującego. Dopiero póżniej przychodzi refleksja czy pieniądze nie poleciały w przysłowiowe błoto. ;)"

No własnie taki wątek zdecydowanie pomógłby w przygotowaniach o których piszesz, bo watpię aby ktos znajacy materie przyjechał do kupującego i poszedł z nim na zakupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie że nie ma mozliwosci stworzyc kompetydium wiedzy na temat podróbek wszystkich zegarków świata,ale ziarnko do ziarnka. widziałem tutaj posty ze często podrabiane sa Tissoty Certiny czemu od nich nie zacząć? Na poczatku postu mozna dodawac liste dodanych zegarków- z czasem nie byłoby 50 zapytania czy ten zegarek jest oryginalny, bo odpowiedź będzie w poście. [...]

Piszesz, że nie ma możliwości stworzyć kompendium na temat podróbek, a zaraz poniżej piszesz, że takie kompemdium można by zacząć tworzyć od "Tissoty Certiny". Chyba jestem jakiś gapkowaty, bo nie mogę zrozumieć jaki jest sens tworzenia czegoś czego nie ma możliwości stworzyć? ;)

doświadczeni użytkownicy, korzystając ze swojego wolnego czasu i dobrych chęci, mogliby)się pokusić o przygotowanie prostej, np. 10-punktowej, listy cech niepożądanych,a tym samym odsiać część najbardziej oczywistych podróbek. [...] Byłyby to wskazówki, których duża ilość pozwalałaby na wskazanie, że zegarek z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością jest podróbką.

Co Wy na to?

Taa... Jakby rozpoznawanie podróbek było takie proste, że 10-cio punktowa lista pozwoliłaby je odróżnić od oryginału, to już dawno nie byłoby podróbek. Nikt na świecie nie napisał jeszcze Elementarza antypodróbkowego z tej prostej przyczyny, że tych punktów musiałoby być o wiele, wiele, wiele więcej niż liter. Na temat samych podróbek Rolexa napisano kilka książek i nakręcono filmy, a i tak co jakis czas fachowcy są zaskakiwani jakimiś nowinkami w tym temacie...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz, że nie ma możliwości stworzyć kompendium na temat podróbek, a zaraz poniżej piszesz, że takie kompemdium można by zacząć tworzyć od "Tissoty Certiny". Chyba jestem jakiś gapkowaty, bo nie mogę zrozumieć jaki jest sens tworzenia czegoś czego nie ma możliwości stworzyć? ;)

Łapiesz mnie za słówka, ale wszyscy wiemy że to forum i chwała mu za to takim kompendium wiedzy już jest chodzi tylko aby ta cała wiedze zorproszona zebrac do tak zwanej "kupy" ;-)

Taa... Jakby rozpoznawanie podróbek było takie proste, że 10-cio punktowa lista pozwoliłaby je odróżnić od oryginału, to już dawno nie byłoby podróbek. Nikt na świecie nie napisał jeszcze Elementarza antypodróbkowego z tej prostej przyczyny, że tych punktów musiałoby być o wiele, wiele, wiele więcej niż liter. Na temat samych podróbek Rolexa napisano kilka książek i nakręcono filmy, a i tak co jakis czas fachowcy są zaskakiwani jakimiś nowinkami w tym temacie...

Mogę sie tylko domyslać jak trudno jest wykryc super podróbki,mnie bardziej chodzi o zegarki które pojawiaja sie na allegro, dla Was znawców tematu taki zegarek jest tandeta i ewidentna podróbka, ale dla mnie laika juz nie koniecznie także wyeliminowanie wtopy dzieki waszej wiedzy byłoby łatwiejsze gdybym wsparł swe poszukiwania informacjami z takiego wątku jak byc moze jednak tutaj powstanie.

ps:Forumowicze/ki jak czytałem prośby o okreslenie autentyczności radzą sobie opierając się na zdjeciach z allegro więc są mozliwości opisania tych ewidentnych przypadków ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że się nie zrozumieliśmy. Nie napisałem nigdzie, że chcę w 10 punktach wyczerpać tę tematykę, bo obaj wiemy, że jest to niemożliwe. W moim zamierzeniu lista miałaby być raczej zespołem czynników absolutnie dyskwalifikujących oraz bazą podstawowej wiedzy jak sprawdzić samemu oryginalność zegarka. Zgodzi się Pan chyba ze mną, że gros zegarków (wyrobów zegarkopodobnych) prezentowanych w tym dziale to podróbki rozpoznawalne na pierwszy albo drugi rzut oka. Sam interesuję się zegarkami od kilku lat i dopiero przeglądając regularnie forum zrozumiałem jakich technik używa się by poznać podróbki. Część spraw jest prostych i możemy odwołać się do inteligencji osób zaglądających na forum po raz pierwszy ze swoim nowo nabytym zegarkiem, a w stosunku do tych mniej rozgarniętych lub bardziej upartych możemy zastosować politykę bezlitosnej walki przy pomocy faktów. W końcu, a myślę, że nie jest to wyłącznie moja opinia, osoby te w większości zaglądają tu by dowiedzieć się co tak prawdę mają lub chcą nabyć a nie by bawić starych wyjadaczy swoimi pytaniami. Proszę zwrócić uwagę, że co jakiś czas pojawiają się posty "kupiłem/mam zegarek - jak poznać czy jest oryginalny?"

Tworząc taką prostą listę możemy sprawę troszkę ułatwić i zamiast rozpisywać się i odpowiadać za każdym razem na irytujące trochę zapytania "czy aby na pewno/po czym to poznaliście/może jeszcze ktoś się wypowie" wystarczy, że odsyłamy kogoś do punktu 3., 4. i 6. listy i kończymy w ten sposób niczego nie wnoszącą dyskusję. Przykład:

- Znalazłem zegarek Roleks, złoty chyba i ma napisane Słiss Made na boku.

- Odp. Podróbka, zob. punkt 1 (literówki w napisach)

albo

- Mam zegarek po pradziadku Rolex Submarine kwarcowy i nie mogę takiego znaleźć na stronie Rolexa

- Odp. Podróbka, Rolex nie produkuje kwarcowych Submarinerów, zob. punkt 2 (zegarek nie spełnia wymogów zgodności z danymi producenta)

Dopiero w kolejnym kroku, jeśli ktoś mniej lub bardziej uważnie sprawdził pod tym kątem swój zegarek lub sprawa jest mnie oczywista i nadal nie ma pewności, powinien wstawić zdjęcia. W tym miejscu można np. zastrzec jakie zdjęcia należy wykonać, by forumowicze ocenili zegarek - często bowiem ktoś robi jedną fotkę tak rozmazaną i nieostrą, że trudno ocenić czy znajduje się na niej zegarek. Mam nadzieję, że w ten sposób uwaga użytkowników zostałaby skupiona na tych trudniejszych przypadkach czyli zegarkach vintage albo podróbkach współczesnych zegarków o lepszej jakości wykonania.

Przyznam, że gdybym poszukiwał samodzielnie informacji z dziedziny o której nie mam pojęcia, ucieszyłoby mnie znalezienie poradnika mówiącego w kilku zdaniach na co zwrócić uwagę a kiedy (i z czym!) zwrócić się do mądrzejszych ode mnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łapiesz mnie za słówka, ale wszyscy wiemy że to forum i chwała mu za to takim kompendium wiedzy już jest chodzi tylko aby ta cała wiedze zorproszona zebrac do tak zwanej "kupy" ;-)

Do kupy to znaczy co, zestawienie według alfabetu, czy jak? Przecież to wszystko jest tu w "kupie", wystarczy wpisać nazwę zegarka w wyszukiwajkę i jeżeli dany zegarek był oceniany to mamy od razu wynik, a jeżeli nie to piszemy nowy temat... i tyle. Nie widzę potrzeby zestawianie tego co tu już jest do jakiejś "kupy", bo to sporo pracy, a ułatwienie niewielkie.

A forum miana kompendium na pewno nigdy nie dogoni, bo kompendium jest to pełny zasób wiedzy, a fałszerze zegarków przecież nie stoją w miejscu, tylko stale ulepszają swoje metody...

Mogę sie tylko domyslać jak trudno jest wykryc super podróbki,mnie bardziej chodzi o zegarki które pojawiaja sie na allegro, dla Was znawców tematu taki zegarek jest tandeta i ewidentna podróbka, ale dla mnie laika juz nie koniecznie także wyeliminowanie wtopy dzieki waszej wiedzy byłoby łatwiejsze gdybym wsparł swe poszukiwania informacjami z takiego wątku jak byc moze jednak tutaj powstanie.ps:Forumowicze/ki jak czytałem prośby o okreslenie autentyczności radzą sobie opierając się na zdjeciach z allegro więc są mozliwości opisania tych ewidentnych przypadków ...

Jeżeli podróbka jest ewidentna, a ktoś tego nie widzi, to poprostu nie wie jak wygląda oryginał i tutaj dla mnie kończy się cała dyskusja. Mogę ja podjąć dopiero wtedy, gdy delikwent zapozna się już samodzielnie z wyglądem oryginału i będzie nadal miał wątpliwości, ale wtedy to taka podróbka na pewno nie będzie już ewidentna.

Wiedzy o tym jak wygląda oryginał nie zastąpią żadne wątki, opisy czy porównania, one mogą ja tylko wspomóc.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że gdybym poszukiwał samodzielnie informacji z dziedziny o której nie mam pojęcia, ucieszyłoby mnie znalezienie poradnika mówiącego w kilku zdaniach na co zwrócić uwagę a kiedy (i z czym!) zwrócić się do mądrzejszych ode mnie.

Wiedzy o tym jak wygląda oryginał nie zastąpią żadne wątki, opisy, porównania, czy zwracanie się do mądrzejszych. Na dodatek nie ma takiego mądrego zegarkomaniaka, który wie wszystko i nigdy nie dał się nabrać.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal uważam, że mówimy o tym samym a mimo to nasze argumenty się rozmijają. Odrzuca Pan fakt, że osoby umieszczające posty z zapytaniami nie mają w domu oryginalnego egzemplarza w celu porównania, niezależnie od tego czy mówimy o rowerze, zegarku, piórze czy sportowej kurtce. Robią to, co większość ludzi w tej sytuacji, a więc kierują się do olbrzymiego zasobu wiedzy - internetu. Jak sam Pan pisze, "mogą ją [tę wiedzę] tylko wspomóc" - i właśnie o tym były moje posty. Pokażmy tym, którzy chcą się dowiedzieć na co maja zwrócić uwagę, bo to jest istotą problemu. Pokażmy im na co spojrzeć krytycznym okiem. Tylko tyle i aż tyle.

EDIT: Myślę, że potrafię odpowiedzieć na jedno Pana pytanie: "w czym jest trudność, żeby się z tym zegarkiem zapoznał przed zakupem?". Trudność nie polega na tym by się z nim zapoznał, ale w jaki sposób definiujemy zapoznanie. Częstym wątkiem na forum jest tzw. kultura zegarkowa, która w naszym społeczeństwie nie jest na zbyt wysokim poziomie. Proszę się postawić w sytuacji takiego pytającego. Jeśli nie wiem prawie nic o zegarkach to Roleks za 1500 zł może mi się wydawać okazją, a dla znawcy to oczywisty sygnał, że na 99% mamy do czynienia z podróbką. Jeśli ktoś zadaje sobie trud by odwiedzić nasze forum to kilka takich oczywistych faktów możemy mu wypunktować. Podam przykład z własnego życia: podobają mi się pióra ale nie mam zbyt wielkiej wiedzy na ich temat. Do niedawna nie wiedziałem jakie są średnie ceny ani jak poznać podróbkę Montblanca, nawet jeśli miałem ją w ręku a przed sobą komputer z internetem. Zwyczajne nie wiedziałem czego szukać i na co zwrócić uwagę, ale dzięki jednemu z zagranicznych for już wiem. Nie stałem się od tego znawcą, ale masowej podróbkowej chińszczyzny już nie kupię. A do użytkowników zwrócę się, gdy znajdę moje wymarzone pióro za 60% a nie 6% ceny polskiego sklepu.

Dodam, że jeśli ktoś wyrazi zainteresowanie to zarys takiego krótkiego poradnika mogę w najbliższych dniach przygotować i przedstawić do oceny pozostałych użytkowników.

Pozdrawiam

Mod. edit.

Na forum przyjęto że zwracamy się do siebie na Ty (ewentualnie kolego), czyli po imieniu czy nicku, więc spokojnie mozesz opuścić to Pan, bo czuję się zaraz jak stary zramolały pryk...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem bronią przeciw "podrópkom" powinna być niewiara w okazje. Oferta zegarka za połowę ceny (albo i lepiej) powinna zapalać czerwone światło - bo jaki sprzedawca ma interes w sprzedaży zegarka pochodzącego z legalnego źródła sporo poniżej ceny?

Poza tym wystarczy otworzyć pierwszą lepszą stronę z tzw. replikami (choćby replica area) i zerknąć np. na Tissoty, z których każdy kosztuje $259 niezależnie od modelu!

Zresztą sprawa jest szersza, bo nie chodzi tylko o zegarki ale o każdy towar. Nieuczciwi sprzedawcy bazują na tym, że ludzie zaślepieni niską ceną przestają myśleć. A tego myślenia nie zastąpi żaden spis czy poradnik. Po prostu niesamowite okazje się nie zdarzają, rzeczy wartościowe kosztują tyle, ile powinny, a te co kosztują dziwnie mało - zwykle są bez wartości.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal uważam, że mówimy o tym samym a mimo to nasze argumenty się rozmijają. Odrzuca Pan fakt, że osoby umieszczające posty z zapytaniami nie mają w domu oryginalnego egzemplarza w celu porównania, niezależnie od tego czy mówimy o rowerze, zegarku, piórze czy sportowej kurtce.

No tak, a Tobie się wydaje, że ja mam te wszystkie egzemplarze w domu i je sobie porównuje tak? My tu chyba nie mówimy raczej o kimś kto chce znać wszystkie zegarki, tylko o człowieku, który chce kupić sobie zegarek, a nie ma zupełnie pojęcia jak on wygląda więc w czym jest trudność, żeby się z tym zegarkiem zapoznał przed zakupem?

Myślisz że ja mam taka wiedzę o zegarkach z czytania czyiś opisów, że wskazówka jest za krótka itp?

No tak nazbierały mi się same pytania...

Myślę, że potrafię odpowiedzieć na jedno Pana pytanie: "w czym jest trudność, żeby się z tym zegarkiem zapoznał przed zakupem?". Trudność nie polega na tym by się z nim zapoznał, ale w jaki sposób definiujemy zapoznanie.

Taa... Ale dla mnie jest nie do pomyślenia, żeby ktoś poszedł na rynek kupować szczypiorek i kupił trawę bo nie wiedział jak on wygląda. Może przesadziłem, z tym porównaniem , ale zasady kupowania są proste i takie same przy szczypiorku jak i przy zegarkach:

1. Musisz dobrze wiedzieć jak powinno wyglądać to co kupujesz.

2. Jak masz jakiekolwiek wątpliwości, to interpretuj je na niekorzyść sprzedającego i nie kupuj.

3. Jeżeli coś wygląda na niebywałą okazję, to na pewno taką okazją nie jest.

4. Zdrowy rozsądek potrafi zastąpić każdą wiedzę, ale żadna wiedza nie zastąpi zdrowego rozsądku

I to moim zdaniem zupełnie wystarczy.

Proszę się postawić w sytuacji takiego pytającego. Jeśli nie wiem prawie nic o zegarkach to Roleks za 1500 zł może mi się wydawać okazją, a dla znawcy to oczywisty sygnał, że na 99% mamy do czynienia z podróbką. Jeśli ktoś zadaje sobie trud by odwiedzić nasze forum to kilka takich oczywistych faktów możemy mu wypunktować. Podam przykład z własnego życia: podobają mi się pióra ale nie mam zbyt wielkiej wiedzy na ich temat. Do niedawna nie wiedziałem jakie są średnie ceny ani jak poznać podróbkę Montblanca, nawet jeśli miałem ją w ręku a przed sobą komputer z internetem. Zwyczajne nie wiedziałem czego szukać i na co zwrócić uwagę, ale dzięki jednemu z zagranicznych for już wiem. Nie stałem się od tego znawcą, ale masowej podróbkowej chińszczyzny już nie kupię. A do użytkowników zwrócę się, gdy znajdę moje wymarzone pióro za 60% a nie 6% ceny polskiego sklepu.

Postawiłem się. I powiem tak, w życiu nie kupię okazyjnie Rolexa nawet drogiego, bo moja niemała zegarkowa wiedza jest tu za "cienka", żeby się nie dać oszukać, a co dopiero taniego. Nie dociera do mnie żaden argument, który chociaż w niewielkim procencie tłumaczyłby, chęć zakupu na przykład pióra Montblanca, pomimo że nie mam zielonego pojęcia jak ono ma wyglądać. Postąpiłeś rozsądnie, dowiedziałeś się o tym konkretnym piórze i teraz możesz je kupić, ale nawet z tą wiedzą którą zdobyłeś na zagranicznym forum, gdy nie zastosujesz się do punktów które podałem wyżej to i tak masz duże szanse na "wtopę", bo podróbki piór to temat równie szeroki jak podróbki zegarków...

EDIT: Dodam, że jeśli ktoś wyrazi zainteresowanie to zarys takiego krótkiego poradnika mogę w najbliższych dniach przygotować i przedstawić do oceny pozostałych użytkowników.

Ja wyrażam.

Ale nadal twierdzę, że nie ma takich kilku, kilkunastu cech dobrej podróbki zegarka, których znajomość pozwoliłyby uniknąć jej zakupu, jest ich o wiele wiecej i na dodatek przy kazdym modelu zegarka są najczęściej inne . A kiepską podróbkę to odrózni nawet laik, zapoznawszy się przed zakupem z wyglądem oryginału (w tym przypadku wystarczą nawet zdjecia).

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kupy to znaczy co, zestawienie według alfabetu, czy jak? Przecież to wszystko jest tu w "kupie", wystarczy wpisać nazwę zegarka w wyszukiwajkę i jeżeli dany zegarek był oceniany to mamy od razu wynik, a jeżeli nie to piszemy nowy temat... i tyle. Nie widzę potrzeby zestawianie tego co tu już jest do jakiejś "kupy", bo to sporo pracy, a ułatwienie niewielkie.

A forum miana kompendium na pewno nigdy nie dogoni, bo kompendium jest to pełny zasób wiedzy, a fałszerze zegarków przecież nie stoją w miejscu, tylko stale ulepszają swoje metody...

Jeżeli podróbka jest ewidentna, a ktoś tego nie widzi, to poprostu nie wie jak wygląda oryginał i tutaj dla mnie kończy się cała dyskusja. Mogę ja podjąć dopiero wtedy, gdy delikwent zapozna się już samodzielnie z wyglądem oryginału i będzie nadal miał wątpliwości, ale wtedy to taka podróbka na pewno nie będzie już ewidentna.

Wiedzy o tym jak wygląda oryginał nie zastąpią żadne wątki, opisy czy porównania, one mogą ja tylko wspomóc.

Mnie nie chodzi o zegarki które kosztuja `100000 wzwyż tylko o zegarki popularne do 5000. Myslę że żadnemu fałszerzowi nie opłaca super podrabiać Tissota za 2500.

Skad niby mam wiedziec jak wyglada oryginał, mam pojechać do fabryki, przecież w sklepie firmowym moze tez trafic sie nieuczciwy sprzedawca. Poza tym moze osoby które widza sens w zebraniu w jednym miejscu porad i opisów na temat ewidentnych podróbek i wygladu oryginałów zamieszcza od czasu do czasu taki opis w tym miejscu, a Ci z Państwa którzy nie widza sensu i tak nic nie napiszą więc po co cały czas przekonywac o bezsensie tej koncepcji, nie musi dołaczac sie do tej incjatywy.

Serdeczne podziekowanie dla Górala za wsparcie koncepcji dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad niby mam wiedziec jak wyglada oryginał, mam pojechać do fabryki, przecież w sklepie firmowym moze tez trafic sie nieuczciwy sprzedawca.

A skąd niby inni wiedzą, myślisz że ja jeżdżę do fabryki? No i niestety w fabryce tez może być jakiś nieuczciwy pracownik... ;) ale nie można mieć braku zaufania do wszystkich. Myślę, że kupując w profesjonalnym sklepie nie musisz wiedzieć jak wygląda zegarek, który chcesz kupić (gwarancje, faktury, paragony...), ja mówię tutaj o zakupach okazyjnych czy aukcyjnych z drugiej ręki.

Poza tym moze osoby które widza sens w zebraniu w jednym miejscu porad i opisów na temat ewidentnych podróbek i wygladu oryginałów zamieszcza od czasu do czasu taki opis w tym miejscu [...]

Ale przecież nikt tutaj nie zabrania otwarcia takiego wątku, ale zadałeś pytanie więc odpowiadam na nie zgodnie z tym o czym jestem święcie przekonany.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieuczciwi sprzedawcy bazują na tym, że ludzie zaślepieni niską ceną przestają myśleć.

Zaślepienie jest, to fakt. Czasami mi się wydaje, że ludzie kupowaliby banknoty 100 złotowe, gdyby na allegro sprzedawali je za 50 zł, i mało kto zastanawiałby się czy to przypadkiem nie jest podejrzane ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslę że żadnemu fałszerzowi nie opłaca super podrabiać Tissota za 2500.

Prawdopodobnie przeoczyłeś, napisałem wyżej, że możesz nabyć replikę dowolnego Tissota w cenie $259, czyli jakieś niecałe 700zł. W sprzedaży hurtowej (czyli prosto z Chin) to równie dobrze może być połowa tej ceny albo i mniej. Jeśli potem taki pseudo-sprzedawca sprzeda super-okazję-Tissota-wartego-2500 za 1000zł, to ma na tym niezły zarobek.

Poza tym nie sądzę, żeby ktoś podrabiał pojedynczy zegarek ręcznie ślęcząc nad nim x czasu, myślę, że to się robi metodą taśmową. Po prostu produkcja tanich zegarków, które mają maksymalnie wyglądem przypominać oryginał, z jakimś najtańszym mechanizmem wewnątrz.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie przeoczyłeś, napisałem wyżej, że możesz nabyć replikę dowolnego Tissota w cenie $259, czyli jakieś niecałe 700zł. W sprzedaży hurtowej (czyli prosto z Chin) to równie dobrze może być połowa tej ceny albo i mniej. Jeśli potem taki pseudo-sprzedawca sprzeda super-okazję-Tissota-wartego-2500 za 1000zł, to ma na tym niezły zarobek.

Poza tym nie sądzę, żeby ktoś podrabiał pojedynczy zegarek ręcznie ślęcząc nad nim x czasu, myślę, że to się robi metodą taśmową. Po prostu produkcja tanich zegarków, które mają maksymalnie wyglądem przypominać oryginał, z jakimś najtańszym mechanizmem wewnątrz.

Jesli cena jest niska to jest prawie pewne ze to podróba gorzej jesli ktos liczy na łosia(zawsze ktos taki sie znajdzie) i sprzedaje np 200-300 taniej i ten wątek miałby ustrzec przed takimi sytuacjami a przynajmniej pomóc zweryfikować orginalnośc zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z obietnicą złożoną koledze Piotrowi (dziwnie to brzmi kiedy się tak zwracam, może dlatego, że osoba podpisana imieniem i nazwiskiem i ze zdjęciem w awatarze jest mniej anonimowa niż pozostali użytkownicy :lol: ) przedstawiam projekt artykułu/poradnika. Proszę traktować to jako wersję wstępną. Chętnie wysłucham głosów krytycznych co do zawartości merytorycznej i językowej (późno to pisałem i miałem mało czasu więc mogą się trafić jakieś nieścisłości). Grupą docelową do której miałby trafić ten poradnik są osoby zupełnie niezorientowane, którym chciałem wskazać sposób w jaki mogą szukać informacji nt. zegarków. Zdaję sobie sprawę z faktu, że będzie zawsze spora grupa leniwych, którzy od razu stawią swój post, ale myślę, że warto tego typu informację na forum gdzieś zawiesić (a leniwych czasem odesłać do gotowych odpowiedzi). W tekście oryginalnym (word) niektóre elementy są podkreślone lub wytłuszczone, ale można to poprawić później (teraz łóżko wzywa).

Tytuł: Przeczytaj zanim zapytasz! Jak samemu ocenić zegarek i jak umieścić zapytanie

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że łatwiej jest podważyć autentyczność niż ją udowodnić. Niektóre podrabiane zegarki może ocenić nawet laik, mający do dyspozycji odpowiedni materiał porównawczy. Pomocą mogą służyć również forumowicze, jednak zanim zwrócisz się do nich, postaraj się samodzielnie ocenić swój zegarek. Jeśli zastosujesz się do pierwszych czterech punktów i nadal będziesz miał poważne wątpliwości, przejdź do pkt. 5. Zastosowanie się do niego pomoże innym użytkownikom ocenić Twój zegarek i zaoszczędzi Twój i ich czas. A jeśli Twój zegarek okazał się być podróbką ? nie załamuj się, to nie koniec świata. O tym co robić dalej przeczytasz w pkt. 5B.

Ten krótki poradnik ma na celu pomóc Ci samodzielnie dokonać pierwszych oględzin zegarka oraz podpowie na co zwracać uwagę. Stosując ją musisz postarać się być obiektywny, także wobec siebie, jeśli zegarek już posiadasz. Niezgodność z którymś punktem listy najczęściej nie przesądza w pełni, że zegarek jest podróbką, lecz im więcej niezgodności tym większe prawdopodobieństwo, że tak właśnie jest. Największy nacisk został położony na ocenę zegarków szwajcarskich i stosunkowo nowych, gdyż to one są najczęściej podrabiane, ale nie oznacza to, że ogranicza się wyłącznie do nich. Pewne trudności mogą wystąpić zastosowaniu poradnika do zegarków starych (mających kilkadziesiąt lat), i oferowanych na portalach aukcyjnych (których nie masz w ręku i polegasz na zdjęciach zamieszczonych przez sprzedającego), ale z pewnością nie zaszkodzi jeśli przejrzysz je i spróbujesz ocenić swój zegarek pod kątem podanych kryteriów.

Pamiętaj, że stuprocentową gwarancje autentyczności może dać Ci wyłącznie autoryzowany zegarmistrz po otwarciu zegarka i oględzinach mechanizmu!!

1 Co mam w ręku?/Co chcę kupić?

Szukając informacji powinieneś jako klucz wyszukiwania zastosować nazwę producenta oraz linię, której nazwa bardzo często znajduje się na tarczy (np. Omega Speedmaster, Rolex Submariner). W ramach jednej linii występuje zwykle kilka podobnych do siebie wersji danego zegarka. Mogą się delikatnie różnić między sobą. Staraj się odnaleźć ten, który wygląda identycznie, a jeśli to Ci się nie uda ? ten który w ramach linii jest najbardziej zbliżony wyglądem. Pomocne będą w tym strony producentów, na których znajdziesz zdjęcia oryginalnych zegarków (często w doskonałej rozdzielczości), strony autoryzowanych przedstawicieli oraz portale specjalizujące się w handlu zegarkami (np. chrono24.com) i chwila cierpliwości. W dalszej kolejności przydatna może stać się okazać lupa lub szkło powiększające.

2 Pochodzenie zegarka

To absolutnie najważniejszy punkt. Jeśli posiadasz zegarek, co do którego autentyczności masz wątpliwości, w pierwszej kolejności zastanów się jakie jest jego pochodzenie. Czy znalazłeś go, został Ci podarowany przez bliską albo obcą osobę? A może chcesz kupić okazyjnie zegarek od znajomego bądź na portalu aukcyjnym? Zastanów się nad:

- ceną ? oryginalne zegarki szwajcarskie uchodzą za drogie i często jest to prawdą. Kosztują zwykle od kilku do kilkuset tysięcy złotych (nowe ale i używane). Możesz znaleźć orientacyjne ceny korzystając ze stron niektórych polskich przedstawicieli (nowe) lub portalu zegarkowego chrono24.com (nowe i używane)

- dokumentacją ? każdy zegarek szwajcarski ma numer seryjny, a fabrykę opuścił zaopatrzony w dokumentację (dokumenty sprzedaży, kartę gwarancyjną, instrukcję, często innego typu dokumenty, np. poświadczające dokładność chodu) oraz pudełko, często bardzo eleganckie.

Porównując ceny pomyśl o takim zegarku jak o drogim samochodzie. Jak często zdarza się, by ktoś podarował albo chciał Ci sprzedać (prawie) nieużywany luksusowy samochód, bez dokumentów, za 5% lub 10% ceny salonowej, tylko dlatego, że znudził mu się po jednej przejażdżce? Jak często ludzie gubią zegarki, szczególnie złote lub wysadzane diamentami? Jeśli cena Twojego zegarka jest wielokrotnie niższa niż tych które znalazłeś, nie ma nigdzie numerów seryjnych, jest oferowany bez jakichkolwiek dokumentów, gwarancji czy pudełka, to niemal na pewno jest to podróbka.

3 Zgodność z opisem producenta

Jeśli odnalazłeś swój zegarek na stronie producenta a jego pochodzenie wydaje się dobrze udokumentowane przejdź do szczegółów. Porównaj swój zegarek do opisu przedstawianego przez producenta. Korzystając z nich możesz sprawdzić wygląd, wymiary, rodzaj mechanizmu, miejsce umieszczenie numerów seryjnych. W pierwszej kolejności skup się na sposobnie działania wskazówek. Jeśli wg fabryki zegarek jest mechaniczny (źródłem energii jest sprężyna) tj. wyposażony w mechanizm automatyczny (automatic/automatic wound) lub z ręcznym naciągiem (hand wound) to jego wskazówka powinna płynąć po tarczy (w rzeczywistości robi ona malutkie skoki kilka razy na sekundę). Wskazówka przeskakująca co sekundę oznacza, że mechanizm jest kwarcowy (źródłem energii jest bateria). Jeśli występuje sprzeczność między tym co podaje producent, a tym jak zachowuje się Twój zegarek, to prawdopodobnie jest to podróbka. Pamiętaj, że czasami w ramach jednej linii występują podobne do siebie zegarki mechaniczne i kwarcowe, ale zwykle w ostatnim przypadku potwierdza to napis na tarczy (quartz). Jeśli możesz odczytac numer seryjny, spróbuj wpisać go w wyszukiwarce ? producenci podróbek używają tylko jednego numeru i jeśli w wynikach zobaczysz strony sprzedające tzw. repliki, to Twój zegarek niemal na pewno jest podróbką. Zwróć ponadto uwagę na:

- materiał ? stal, złoto, platyna. Zastanów się czy zegarek odpowiada opisowi i cenie (zegarki złote i platynowe są oczywiście wielokrotnie droższe niż ich stalowe odpowiedniki)

- funkcje ? wiele zegarków potrafi więcej niż tylko standardowe podawanie godziny i minuty. Wszystkie dodatkowe tarcze/przyciski/wskazania w jakie wyposażony jest zegarek muszą działać, w oryginalnych zegarkach to nigdy nie są atrapy. Jeśli Twój zegarek wg producenta wyposażony jest np. w datę (zwłaszcza jeśli nazywa się Date) to musi tę funkcję posiadać. Jeśli zegarek jest wyposażony w stoper, to dodatkowe tarcze i wskazówki nie zostały tam umieszczone dla ozdoby. Producenci podróbek często omijają to i np. malują dodatkowe wskazówki lub też zmieniają funkcję (zamiast stopera mamy wskazanie daty z dniami miesiąca wypisanymi na okręgu)

- dekiel (tył) zegarka ? jeśli producent podaje, że dekiel jest przeszklony by można było obejrzeć mechanizm to tak właśnie powinno być. Producenci podróbek często nie umieszczają tego elementu.

4 Jakość wykonania

Zegarki szwajcarskie oraz japońskie słyną z wysokiej jakości wykonania. Obejrzyj dokładnie swój zegarek. Jeśli na stosunkowo nowym zegarku widać wyraźne ślady używania:

- głębokie rysy, przebarwienia, rdzę albo nalot,

- szkiełko jest silnie porysowane, pęknięte

- elementy zegarka są słabo spasowane, luźne, odpadają

to najprawdopodobniej masz/chcesz nabyć podróbkę.

Porównaj jakość wykonania swojego zegarka do zdjęć oryginalnych zegarków na stronie producenta. Musisz starać się zwrócić uwagę na detale, ich umiejscowienie i kolory. Jeśli:

- widać, że zegarek różni się od oryginalnego kształtem, układem tarczy, widać ewidentne błędy w pisowni (Roleks zamiast Rolex, Braitling zamiast Breitling)

- detale są wykonane niechlujnie (np. napisy są wykonane niedbale, wskazówki i inne elementy tarczy mają troszkę inny kształt, są krzywe, mają inne kolory lub nierówne krawędzie)

To najpewniej masz do czynienia z podróbką.

Jeśli Twój zegarek jest wyposażony w przeszklony dekiel to najłatwiej jest porównać mechanizm do zdjęć producenta. Mechanizm zawsze zdradza pochodzenie zegarka, podróbki nigdy nie posiadają identycznego mechanizmu jak oryginał. Zwróć uwagę na jego wygląd, sposób zdobienia, jakie napisy zostały na nim umieszczone i gdzie, jakie jest rozmieszczenie poszczególnych elementów i jakość wykonania. Wszelkie odstępstwa mocno świadczą na niekorzyść Twojego zegarka.

5 Ocena forumowiczów

Jeśli nadal masz wątpliwości możesz zwrócić się do użytkowników forum. Postaraj się umieścić swój post wedle następującego wzoru:

- jako tytuł postu podaj nazwę producenta i modelu zegarka ? to pozwoli przyciągnąć uwagę ekspertów specjalizujących się w zegarkach poszczególnych producentów

- wstaw krótki opis, zawierający informacje, które udało Ci się zebrać, przede wszystkim pochodzenie, cenę zakupu lub cenę wywoławczą i informację o dokumentach. Jeśli zapytanie dotyczy aukcji, być może kontaktowałeś się ze sprzedawcą i masz jakieś informacje, które nie pojawiają się w opisie?

- zawsze dołączaj zdjęcia do zapytania, bez nich określenie oryginalności jest niemożliwe. Staraj się wykonać kilka zdjęć, skupiając się na tarczy i deklu zegarka. Jeśli masz możliwość to wykonaj zdjęcie mechanizmu zegarka. Zdjęcia muszą być ostre i w wystarczająco dobrej rozdzielczości, by można było na ich podstawie dostrzec szczegóły wykonania tarczy i/lub mechanizmu.

Na tej podstawie użytkownicy z pewnością pomogą Ci ocenić zegarek. Musisz im zaufać, to znawcy tematu. Jeśli kilkoro z nich mówi z absolutną pewnością, że mamy do czynienia z podróbką, to tak jest i dodatkowe pytania ?czy aby na pewno?? niczego nie zmienią. Jeśli chcesz mieć 100% pewności musisz udać się do autoryzowanego zegarmistrza, który oceni zegarek (co w razie wątpliwości zaproponują Ci również użytkownicy forum).

5B Co jeśli mój zegarek jest podróbką? Co to jest replika? Czy to jest coś warte?

Wiele osób daje się nabrać oszustom i kupuje podrobione zegarki, często nazywane replikami. Słowo replika jest nadużywane ? w rzeczywistości replika to wyprodukowana przez producenta (lub na jego licencji) reedycja jego własnego produktu, w tym przypadku np. wypuszczenie limitowanej wersji zegarka z 1960 r. Zegarki oferowane w Internecie za ułamek ceny oryginału i mające go imitować to chińskie podróbki, a producenci w Szwajcarii nie mają z nimi nic wspólnego. Nie łudź się, ten proceder jest nielegalny, tak samo jak podrabianie np. odzieży czy drukowanie fałszywych płyt CD. Co wtedy? Przede wszystkim nie nosić! Noszenie podróbki jest:-

- niezdrowe ? są one wykonane najczęściej z bardzo kiepskiej jakości materiałów, przez co mogą wywoływać uczulenia

- nieekonomiczne ? podróbki z racji jakości mogą kiepsko wskazywać czas, prawdopodobnie dość szybko odmówią dalszej pracy, nie mają gwarancji i są w zasadzie nie do naprawienia, wydane na nie pieniądze wyrzucisz w błoto

- niepoważne ? pamiętaj, że wiele osób zna się na zegarkach i stracisz w ich oczach nosząc podróbkę. Lepiej jest kupić zegarek oryginalny na który możesz sobie pozwolić, niż nosić podróbkę zegarka na który Cię nie stać.

- nielegalne ? w niektórych krajach możesz zostać aresztowany jeśli będziesz miał przy sobie podrobione produkty. Konsekwencje grożą Ci także jeśli będziesz próbował odsprzedać podrobiony zegarek.

Często padają pytania ile warta jest podróbka. Niestety, jest warta tylko tyle, ile możesz za nią dostać w skupie złomu. Ale nie trać ducha, jeśli chcesz mieć oryginalny zegarek to znalazłeś się na właściwym forum. Użytkownicy z pewnością pomogą Ci wybrać coś w dowolnej grupie cenowej, możesz też skorzystać z funkcji ?szukaj? i dowiedzieć się jakie zegarki były już na forum polecane. Zapraszamy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z obietnicą złożoną koledze Piotrowi [...] przedstawiam projekt artykułu/poradnika.

No muszę zacząć od jednej, ale jak się okazuje podstawowej kwestii - nie mogliśmy się porozumieć, bo mówiliśmy o dwóch rożnych rzeczach. :lol:

Twój tekst jest dobrze napisany i na pewno przyda się (wystarczy trochę odchudzić) niejednemu zadającemu tu pytanie o autentyczność zegarka, ale z tematem tego wątku to on ma niewiele wspólnego. Kolega Tomkyw chciałby zrobić zestawienie " Po czym poznać oryginał podróbkę" opisujące jak powinien wyglądać oryginał danego modelu i ja odnosiłem do tego wszystkie swoje wypowiedzi. Natomiast Ty napisałeś poradnik "Jak samemu ocenić zegarek" .

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze napisany tekst. Szczególnie podoba mi się punkt 5b - myślę, że powinien być podklejony jako osobny temat - rzeczowe i konkretne wypunktowanie wad podróbek :lol:

Obawiam się jednak, że problemu osób pytających o oryginalność zegarka tekst ten nie rozwiąże. Dlaczego? ponieważ punkty opisane przez Ciebie wymagają stosunkowo "dużego" nakładu pracy własnej.

Wiele osób pytających o podróbki zwyczajnie nie szuka nigdzie aż tak dokładnych informacji o zegarku i to nie z powodu tego, że nie wiedzą gdzie szukać. Często zdarza się też, że nawet jeśli ktoś przeglądnął stronkę Rolex'a to dalej upiera się, że jego zegarek: nie jest byle jak wykonany/może jest jakimś wyjątkiem/jest bardzo podobny do oryginału itp. itd. Pamiętam tematy z ewidentnymi podróbami, w których koledzy zamieszczali zdjęcia oryginalnych Rolex'ów czy Brajtków, a autor wątku z pełnym przekonaniem pisał - "super! mój jest taki sam" :D

Twój tekst może być naprawdę pomocny, ale jest to raczej poradnik dla początkującego miłośnika zegarków, który nie wie od czego zacząć, niż instrukcja "jak odróżnić podróbę" ;)

Co oczywiście nie zmienia faktu, że to kawał dobrej pracy z Twojej strony :D

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.