Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Staszek tak tego recorda wystawia bo chciał jako pierwszy lajka dostać . Więc Mu dałem  :D  :P

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... :D toś mi teraz przydzwonił tym lajkiem. A tak już na "poważnie" to te lajki były już przed zmianą wyglądu forum, czy to nowość. Jestem raczej tradycjonalistą i to w wielu obszarach dlatego jak mi się coś podoba to raczej piszę o tym niż przydzielam znaczek bez możliwości wartościowania i uzasadnienia, ale może najwyższy czas by przestać być tępą konserwą, przynajmniej w sprawie lajków ;)  :D .  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki brąziak na Felsie przyszedł parę dni temu

ecca6df9485f986c8de3348e1b53a128.jpg

Kupiony za niewielkie pieniądze, bo miał być uszkodzony. Ale jakoś ostatnio mam "niefart" :P i wszystkie, które kupuje na części, okazują się być sprawne. Jedynie czyszczenia mechanizmu wymagają. :)

Tej musiałem dołożyć jeszcze koronkę. Wałek był. Koronka jaka jest - każdy widzi. Innych nie mam.

Dostała jeszcze brązowy paseczek i wsio.

3eaa3b843dd692b6b6658497a97944c5.jpg

Tarczę chyba zostawię nieczyszczoną, choć tą dość łatwo by się dało doczyścić. Ale tak chyba wygląda lepiej. Ma swój charakter. Jeszcze się zastanowię...

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było wcześniej lajków . Tylko trzeba się zastanowić za co Je dajemy za - zegarek , czy tekst np, mądry merytoryczny

Czy dla tych lajków Mamy pokazywać wszystkie delbany od nowa , czy od teraz ? 

Co do lajków na FC . Za kwiatuszka dostałem więcej niż za super delbanę i za chrono . Może tutaj będą bardziej miarodajne te punkty

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki brąziak na Felsie przyszedł parę dni temu

Kupiony za niewielkie pieniądze, bo miał być uszkodzony. Ale jakoś ostatnio mam "niefart" :P i wszystkie, które kupuje na części, okazują się być sprawne. Jedynie czyszczenia mechanizmu wymagają. :)

Tej musiałem dołożyć jeszcze koronkę. Wałek był. Koronka jaka jest - każdy widzi. Innych nie mam.

Dostała jeszcze brązowy paseczek i wsio.

Tarczę chyba zostawię nieczyszczoną, choć tą dość łatwo by się dało doczyścić. Ale tak chyba wygląda lepiej. Ma swój charakter. Jeszcze się zastanowię...

Ładnie wygląda , ma klimat .

A co do tego że piszą na aukcji że uszkodzony , to tylko takie zabezpieczenie aby nie napisać sprawny a tu potem idzie negatyw .

Tak gość jest czysty , a kupujący zadowolony :)

Sławku co do FB i grup zegarkowych , to trafiają sie tam także handlarze z ol... , sam jednego namierzyłem po ekspozycji zdjęć ,

który stwierdził jak mu zarzuciłem nieprawdziwy opis , że remontuar pękł w trakcie transportu , już tę sytuacje opisywałem .

FB to FB a nasze forum i naszą grupę starajmy się utrzymywac w jak najlepszej kondycji :);)

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tego że piszą na aukcji że uszkodzony , to tylko takie zabezpieczenie aby nie napisać sprawny a tu potem idzie negatyw .

Tak gość jest czysty , a kupujący zadowolony :)

No tak. Tylko w ten sposób sami zaniżają sobie wartość zegarka. Myślę że często wynika to też z niewiedzy. ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się rzekło , pokazuję  po 8 miesiącach oczekiwania .

Balans miał ułamany jeden czop , lecz długie poszukiwania i pomoc Arka w zakupie (okazało sie  właściwego )
Zaowocowały uruchomieniem :) .

Jedynie w kiepskiej kondycji jest koperta , jak widac na zdjęciach ,  jedno ucho jest rozwalone , któś domowym z=sposobem naprawił to :ph34r::blink:

post-48480-0-33322600-1477833417.jpg
post-48480-0-59859600-1477833432_thumb.jpg
post-48480-0-87727900-1477833436_thumb.jpg
post-48480-0-58391800-1477833443_thumb.jpg
post-48480-0-90115500-1477833447_thumb.jpg
post-48480-0-37911200-1477833459_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurek

Przepiękna rzymianka!!! :wub:

I z tymi wskazówkami wypełnionymi nową lumą prezentuje się doskonale :)

Gratuluję szczerze!

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurek

Przepiękna rzymianka!!! :wub:

I z tymi wskazówkami wypełnionymi nową lumą prezentuje się doskonale :)

Gratuluję szczerze!

Dziękuję

Lecz lumy ja nie wkładałem , taką juz kupiłem , i jeszcze zdradzę że balans który kupiłeś dla mnie pasuje jak ulał i o dziwo mimo że jest troszkę przekoszony , w płaszczyźnie poziomej ( nie dałem rady wiecej wyprostować ) to nawet wykazuje dokładny chód . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super. Cieszę się bardzo. :)

A co tam masz pokrzywione, że musiałeś prostować?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włos w balansie był troszkę pokrzywiony , no może nie tak troszkę końcówka doszła aż do czopa :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne wasze Delbany :) ja sam posiadam jedną, tzw. słoneczną / promienistą. Dawno już marzyłem o Delbanie; ogólnie muszę przyznać że są bardzo staranne wykonane i miło na nie popatrzeć. Nie wykluczam że kiedyś kupię jeszcze jakąś Delbanę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posiadam jedną, tzw. słoneczną / promienistą.

Dawaj ją tu... jak się nie boisz. Rozbierzemy ją do rosołu.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mogę pokazać efekt końcowy tej która poszarzała troszkę z mojej winy :ph34r:
Ale cyka równiutko
post-48480-0-22758700-1478168448_thumb.jpg
post-48480-0-30323700-1478168449_thumb.jpg
post-48480-0-40994600-1478168450_thumb.jpg
post-48480-0-90253200-1478168476_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla Mnie skoro nie lubisz Ich odnawiać wyszło gicio   :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy sposób na wintydżowanie nowych zegarków :D

Opatentuj to Jurek.

Bardzo fajnie wyglada.

Jakoś ostatnio sypnęło tymi tarczami. Pamietam jak kiedyś szukałem Delbany z tym giloszem i dość długo nic nie mogłem trafić. Teraz sam mam kilka (ze trzy kupione w tym półroczu) i u Ciebie Jurek to już kolejna... ;)

Super.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Parę lat temu dostałem po Śp. dziadku Zygmuncie zegarek. Była to DELBANA (na felsie 465N). Okres szkoły i studiów przeleżała w szufladach biurka (niestety luzem, niezabezpieczona), teraz wiem, że był to wielki błąd :( . Jakiś rok temu wpadła mi ponownie w ręce :o , postanowiłem, że reanimuję ją i będę nosił. Okazało się, że szkiełko pobite, wskazówki pokrzywione i bez wypełnienia, złamana ośka koła sekundowego, koperta obdrapana, a tarcza podniszczona :( . Ogólnie była w takim stanie, że nawet zdjęcia nie robiłem (może szkoda). Zaniosłem do zegarmistrza, by reanimował. Częściowo się udało, wskazówki poprostowane ( ale bez wypełnienia), koło sekundnika wymienione, założona wskazówka sekundnika (nie oryginalna oczywiście), dekielek po polerce, mechanizm wyczyszczony i przesmarowany. Co do koperty, to od razu byłem za ponownym chromowaniem (wiem, że się Niektórym narażę :angry: , ale koperta z częściowo zdrapanym chromem wyglądała fatalnie), tarczę chciałem żeby spróbować oczyścić. Jednak po odbiorze za dobrze nie wyglądała, trochę byłem wku... :angry: . No nic zacząłem nosić, ale cały czas mnie ta tarcza irytowała ( nijak pasowała do odnowionej koperty). Pomyślałem o wymianie tarczy i wskazówek. Po kilku miesiącach, ostatniego dnia Jarmarku Św. Dominika wybrałem się na targ staroci.

Jedna z forumowiczek pisała we wcześniejszych postach, że nie było Delban - może tamtego roku. Zacząłem szukać, Delban widziałem multum (i na dawców i dosyć ładnych do oczyszczenia). Chodziłem, przebierałem, porównywałem z moją i nic i nic, aż u jednego ze starszych Panów znalazłem identyczną w lepszym stanie (tarcza i wskazówki), bo koperta też zjechana. I teraz się narażę! Od razu dałem do odnowienia, efekt na fotkach. Zaraz posypią się gromy, ale nie jestem kolekcjonerem i zależało mi na zegarku, żeby mieć na co dzień. Choć przeglądając forum nie wiem, czy nie zapoluję na kilka (murzynek, recordmaster, jakąś damkę dla żonki, no i myślę o jakiejś współczesnej bardziej sportowej). Jedna z fotek to stara tarcza i wskazówki włożone do ubranka od dawcy, reszta to po odnowieniu.

Pozdrawiam wszystkich i proszę o łagodny wymiar kary przy opiniach :D .

Jeszcze parę fotek delbany z Gdańska

i jeszcze parę

post-71604-0-10795200-1478215759_thumb.jpg

post-71604-0-21077200-1478215768_thumb.jpg

post-71604-0-38139400-1478215781_thumb.jpg

post-71604-0-91045200-1478215883_thumb.jpg

post-71604-0-84064000-1478215892.jpg

post-71604-0-68499900-1478215899_thumb.jpg

post-71604-0-51808000-1478215907.jpg

post-71604-0-75230000-1478215989.jpg

post-71604-0-90701700-1478215996_thumb.jpg

post-71604-0-01942400-1478216003.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko pięknie tylko ta koronka  :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooopo piękna , tylko ta koronka .
Jak to ktoś mówił pasuje jak wół do karety :(
I rzadko spotykany gilosz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie żadnych gromów ani kary... ;)

Przede wszystkim serdecznie witamy na forum i w naszym temacie delbanowym. :)

Pokazałeś bardzo ładny model Delbany. 

Zrobiłeś z zegarkiem co uważałeś za stosowne. To jest Twój zegarek i masz prawo zrobić z nim co tylko zechcesz. Najważniejsze, że Tobie się podoba i że odczuwasz radość z jego noszenia. Być może w innym wypadku poszedł by na kolejne lata do szuflady, a może i O ZGROZO! na straty. A tak masz całkiem ładny egzemplarz, który dumnie prezentuje się na Twoim ręku.

W tym wypadku kompletnie nie ma znaczenia co uważają inni. :)

Nie wiem czy wiesz, ale ten rodzaj tarczy ma bliźniaka w postaci "murzynka"

post-75614-0-85762800-1478249056.jpg

Także do roboty i szukaj mu braciszka. ;)

Zapraszamy częściej i czekamy na kolejne Twoje Delbany przynoszące radość...

aaa... tak jak koledzy wcześniej... koniecznie poszukaj mu lepszej koronki. Jeśli nie znajdziesz delbanopodobnej, z grzybkiem, to przynajmniej daj jakąś mniejszą/delikatniejszą.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co by nie powiedzieć to odnowienie ładnie zrobione .
I z tego co widze na tym zdjęciu przed to ta koronka tam była nawet nawet .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I z tego co widze na tym zdjęciu przed to ta koronka tam była nawet nawet .

Kształt ok. Tylko ząbki trzeba by naciąć ;)

I chyba jest już złota zamiast srebrna

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można było ząbki naciąć i pochromować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi