Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Moja pierwsza i najważniejsza Delbana.

delbanadzprewka.jpg

delbanadz6prewka.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krees, w przeciwieństwie do tej malowanki, ta Delbana jest świetna - osobiście poprosiłbym o nieco inne wypełnienie, ale to nie zmienia faktu, że jest bardzo ładna i poszukam takiej - zdecydowanie bardziej podobają mi się murzynki z giloszem od tych gładkich, które z uwagi na ogromną ilość już trochę się przejadły - ocena subiektywna

otworzyłem temat o Atlantic'ach (oryginał czy nie?) analogiczny do Delban gdzie również zapraszam do dyskusji zainteresowanych: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85863-atlantic-oryginalny-czy-nie-zapytania-wszelkie/?do=findComment&comment=932853

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja pierwsza i najważniejsza Delbana.

delbanadzprewka.jpg

delbanadz6prewka.jpg

Bardzo ładna delbana.

Mam pytanie, ponieważ już kilkakrotnie spotkałem podobne wypełnienie wskazówek i zastanawiam się czy to kolejna para po renowacji w tym samym zakładzie, czy może twój zegarmistrz wymienił wskazówki na takie same tylko z wypełnieniem i są one oryginalne.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokażę Wam swoją, od której zacząłem zbieranie - nie jest to pierwsza, która zrobiła na mnie wrażenie, bo tamta leżała na wystawie u jednego starego zegarmistrza (nadal jej jeszcze nie mam) do którego będąc dzieckiem chodziłem i prosiłem o pokazanie; oczywiście dzieciak nie mógł mieć stosownej kwoty, ale zegarmistrz i tak się godził dać przymierzyć

mimo, iż później skierowałem się bardziej do Atlantic'ów to i tak ta jest pierwsza w zbiorze

post-53152-0-80426300-1359904203.jpg

post-53152-0-89976800-1359904210.jpg

post-53152-0-53608700-1359904217.jpg

post-53152-0-95225500-1359904223.jpg

post-53152-0-98045900-1359904236.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna.. to tzw plasterek miodu?

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że Wam się podoba mój murzynek :).

To mój ulubiony zegarek, tuż za nią plasuje się garniturowa rakieta. Co do wskazówek, to prosiłem zegarmistrza o pozostawienie oryginalnych i dodanie wypełnienia (starego już w ogóle nie było). Zapewniał mnie, że tak zrobi i wierzę, iż tak postąpił :). Nie wiem, czemu nie podjął się pomalowania na czerwono grotu sekundnika; mistrz stwierdził, że on takich rzeczy nie robi i już - a to chyba łatwiejsze od wypełnienia wskazówek... Może poproszę w innym zakładzie o pomalowanie tej wskazówki, bo tego mi trochę brakuje do ideału ;).

Jerzyku, Twoja delbana też jest bardzo ładna i faktycznie podobna do mojego zegarka. Od mojej delbany różni się wskazówkami; nie wiem, czy przy indeksach też są pozostałości po lumie o takich kształtach jak w mojej (kółka i prostokąty), bo zdjęcie jest zbyt słabej rozdzielczości, żeby to zauważyć.

Koperta mojej delbany była w jeszcze gorszym stanie niż w Twoim atlanticu http://zegarkiclub.p...owacji-koperty/, stąd decyzja o jej renowacji. Swoją drogą bardzo podobają mi się atlantiki z tamtych czasów (Milano, Worldmaster, Varldsmastarur) i nieco późniejsze - te duże, czarne. Kiedyś rozbuduję moją kolekcję o te modele - przed zakupem na pewno zapytam bardziej doświadczonych kolegów opinię :).

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to już chyba nie plasterek bo ma inną tarczę:

koronka wielgaśna :)

2994593872.jpg

Edytowane przez booggie77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, to inna; ta też jest na mojej liście życzeń, dlatego pomieszały mi się aukcje - za dużo ich obserwuję ;).

O!, tę chciałem dodać:

http://allegro.pl/delbana-rzadka-tarcza-plaster-miodu-i2957851546.html

Przy czym już się zakończyła. Sprzedawca zdaje się ten sam, od którego kupiłaś Recordmastera.

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna.. to tzw plasterek miodu?

plasterek, plasterek - czeka na wymianę szkiełka bo pęknięte i nowe wypełnienie wskazówek, tylko nie chcę tej zazwyczaj stosowanej rażącej zieleni a jakiś odcień tzw. "cielisty", który ponoć krócej oddaje energię świetlną, ale moim zdaniem lepiej się prezentuje w starych zegarkach a to czy krócej czy dłużej to nie ma dla mnie znaczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krees -tak to ten sam sprzedawca. Tutaj też nie było ofert kupna, więc jak coś to pisz do Niego :)

John Time - ta rażąca zieleń jest masakryczna. Taka jak np w "srebrnej linii" hehe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta jest ładna, ale tarcza ma brzydką plamę; wskazówki są do wypełnienia. Poczekam na lepszą okazję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta jest ładna, ale tarcza ma brzydką plamę; wskazówki są do wypełnienia. Poczekam na lepszą okazję.

podzielę się taką bardzo subiektywna opinią - jeśli mam zegarek z brzydkim lub uszkodzonym wypełnieniem to je często usuwam z docelowym zamiarem uzupełniena, ale nie koniecznie jakąś "rażówką"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje zatem duża skaza na tarczy, a tego nie da się ot tak pozbyć; zwłaszcza, że nie wiadomo, co to jest. Mycie tarczy to zawsze ryzykowna sprawa, można więcej zepsuć niż poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie, ja Cię nie namawiam byś go kupił - jeśli nie przemówił do Ciebie od razu to szkoda sie zmuszać - to tylko taka ogólna dygresja na temat wypełnień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, nie posądzałem Cię o takie intencje :).

Powiem tak - gdyby nie ta tarcza, to ta delbanka już byłaby moja. Wskazówki to nie problem, jak napisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro mamy pokazywać to może taka - niestety z jakości fotografii nie jestem zadowolony bo zimą brakuje właściwego światła, ale coś widać

post-53152-0-40261900-1359988406_thumb.jpg

post-53152-0-75259900-1359988414_thumb.jpg

post-53152-0-47969100-1359988422_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna.. Krees, prawda? ;)

Przyjechała dziś do mnie moja Królowa :) fotka na szybko - jutro zrobię przy świetle dziennym. No i szkiełko do wymiany - jak mnie nauczycie zdejmować to będę robić fotki bez szkiełek w takich przypadkach :)

img2310th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważyłem tutaj mojej Delbany, choć kilka nowszych miało podobny "imidż" :)

Moja na bank ma już 20 lat, choć czas (który wskazuje dosyć dokładnie: po 1 dobie różnica wynosi + ~1min, po 2 dobie to już niestety + ~5min) obszedł się z nią łaskawie.

gallery_32019_838_43412.jpg

gallery_32019_838_20799.jpg

Edytowane przez Modsog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tak, boogie, tak, piękna... :) Nawet miałem ją licytować, ale akurat skończyły mi się fundusze :(.

Ta kolegi Modsoga też bardzo ładna. Ta nowsza stylistyka również mi się podoba, choć jednak wolę styl bardziej "vintydżowaty".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna.. Krees, prawda? ;)

Przyjechała dziś do mnie moja Królowa :) fotka na szybko - jutro zrobię przy świetle dziennym. No i szkiełko do wymiany - jak mnie nauczycie zdejmować to będę robić fotki bez szkiełek w takich przypadkach :)

img2310th.jpg

Świetna, nic dodać nic ująć. Jako Delbana na pewno królowa, jako Recordmaster pewnie królewicz :) . Nie jestem zegarmistrzem, a bliżej mi raczej do kowala ( nie obrażając kowali). Po odkręceniu dekielka, odblokowaniu koronki, wyciągnięciu mechanizmu, delikatnie wypycham szkiełko od środka. Montaż w odwrotnej kolejności, ale dla potrzeb analizy, oceny fotka tarczy i mechanizmu poza kopertą wydaje się wystarczająca i z pewnością wyraźna. Dla mnie koperta, choć pewnie za chwilę posypia się na mnie gromy nie stanowi aż tak wielkiej wartości i dopuszczam jej renowację by podnieść wizualną wartość zegarka, co nie wchodzi w grę jeśli mówimy o tarczę i wskazówkach. Staram się by mechanizmy moich zegarków były po przeglądach, czyszczeniu i smarowaniu z przyzwoitą dokładnością chodu.

Jeszcze raz - bardzo ładna "królowa".

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi