Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Staszek jeszcze raz gratulacje z stanu tarczy :) . Zmiana światła i inny zegarek  ( jak sam pisałeś o Moim Longinesie ) Co do gilosza tarczy to chyba jeden z najbardziej  delikatnych i trudnych do przywrócenia do stanu idealnego giloszy. Jak zacznie odchodzić to żadne naprawy ubytków nie wchodzą w rachubę . No chyba że ktoś jest po szkole odnawiania  starych fresków i obrazów.  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla "niezastania" się tematu ;)

Nic nadzwyczajnego... zwykły murzynek, w stanie średnim, ale to mój pierwszy murzynek z białym tłem pod logo.

ic437_IMGP3346---Kopia.JPG

Dekielek standardowy:

bx141_IMGP3347---Kopia.JPG

i Felsa 465N

qq302_IMGP3349---Kopia.JPG

I pytanie:

Ruszać tarczę kartofelkiem? Czy jest łatwo niszcząca się? Próbował ktoś z taką?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jeszcze takiej. Ja bym potraktował ją kartoflem, ryzyko zniszczenia znacznie niższe niż możliwy pozytywny efekt. Gratuluję kolejnej Delbany.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może spróbuję. Dam znać jaki efekt.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć fajny murzynek , Ja czekam na podobny .  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arku fajny murzynek :)
Tarcza w lepszym stanie niż mojej ;):) ale koperta w super stanie 
Co do czyszczenia to niestety nie pamiętam czy Swoją czyściłem czy nie ale można spróbować ,

A ja od 2,07 czekam na dostawę czarnulki , czas oczekiwania jest jakby jechała z chin a nie z Kielc :ph34r:
Także jeśli kupujecie na all....  to SecesjaX odradzam już miałem dwa zapewnienia o wysyłce :wacko:
Nic poczekam jeszcze do końca tygodnia .

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Ja czekałem 10 dni z miejscowości  Dąbie. Z All... W końcu zajrzałem do jego profilu , teraz tam są telefony . Zadzwoniłem a , gość mieszkał w łodzi i nazajutrz dowiózł mi go do domu  osobiście.

Jak już jestem to wrzucę świeżynkę z Anglii dzisiaj doszła w 6 dni . Felsa 456 N . resztki sygnatury na koronce i do wymiany szkiełko , ale to jak zegarmistrz wróci z urlopu i coś nie tak z sekundnikiem chyba nieoryginalny

, ale sami powiecie. Ale powiem szczerze za 120 zł z przesyłką trudno tu coś się żalić i narzekać

post-38106-0-39221200-1437585080_thumb.jpeg

post-38106-0-37702400-1437585098_thumb.jpeg

post-38106-0-69074400-1437585121_thumb.jpeg

post-38106-0-36567600-1437585140_thumb.jpeg

post-38106-0-47988200-1437585157_thumb.jpeg

post-38106-0-01727200-1437585174_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak oceniasz tarczę, bo ze zdjęć trudno jednoznacznie ocenić, na zdjęciach przez szkło wygląda bardzo dobrze. Czy luma na 3 i 6 są tego samego koloru. Na zdjęciu światło zmienia  i widać dwa różne kolory. Jeżeli tarcza nie była odnawiana to będzie super Delbanka. Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzyłem przez lupę chyba ktoś jednak prawdopodobnie odnawiał lumę na wskazówkach i indeksach godzinowych prócz 3 , ale nie wygląda to na świeżą robotę , a na 3 albo odpadło albo zapomniał bo tam na trójkąciku jest szara luma a na innych taka żółtawa

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak już tak dokładnie analizujesz, to czy indeksy godzinowe mają pomalowane boczne powierzchnie na biało tak jak tarcza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aleś teraz przywalił chłopie , musiałem wziąć lupkę x 20 i latarkę - nie nie ma śladu farby na bocznych rantach jeżeli już to pytasz,  wchodząca powoli patynka Wszystkie indeksy połyskują trochę. Szkiełko , w powiększeniu dopiero widać sporą pajęczynę ( faktycznie do wymiany)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełko to pestka, ale cieszę się, że tarcza nie była odnawiana. To model tarczy, który bardzo rzadko spotkać można w dobrym stanie. Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna , a co do sekundnika to jest OK jak i cały zegarek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo byłem pijany, albo ślepy, ale dopiero teraz zauważyłem że środek jest w pionowe pasy. Tym bardziej gratuluję i jeszcze bardziej zazdroszczę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dziś chciałem tu wrzucić stukniętą ciekawostkę . Patrzyłem się na to od paru miesięcy , ale nie tłumaczyłem na polski i zastanawiałem się co to jest ? . Okazało się że to spinki do koszuli  :wacko:  :blink:

O mnie znajomi i rodzina już mówią po cichu że jestem stuknięty z powodu zegarków , ale ciekawy jestem jaki oszołom by to założył do koszuli i garnituru ?  :D  :P  :ph34r:

post-38106-0-00409600-1437739440_thumb.jpg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Ja bym mógł być takim oszołomem! :)

8d1f42a1ca108b4b3f8182f6b3ecc5d5.jpgfaefa658571bac4b366f419de0d396f4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biżuteria industrialna to coraz popularniejsza gałąź tej branży. A w niej również biżuteria z mechanizmów zegarkowych, niestety znalazła swoje miejsce...

Już kiedyś wypowiadałem się na ten temat, ale powtórzę i tu.

Jeśli ktoś tworzy tego typu "dzieła" z części, które nie nadają się już do użytku to ok. Niech tworzy i sprzedaje. Niektóre nawet są ciekawe i przykuwają oko swoją innością. Ale wielokrotnie spotkałem się z ludźmi, którzy skupują masowo stare mechaniczne zegarki, tylko po to żeby wybebeszyć z nich mechanizmy i przerobić je na błyskotki biżuteryjne, resztę wywalając na złom. Dla mnie, jako kolekcjonera zegarków, jest to czyste barbarzyństwo i nie zgadzam się na takie działania!

Cała masa bardzo ciekawych egzemplarzy znika w ten sposób z rynku bezpowrotnie.

Nie podoba mi się to i nie będę przykładał do tego ręki, kupując tego typu biżuterię.

To oczywiście moje prywatne zdanie i możecie się z nim nie zgadzać. ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię odlotowe rzeczy , ale nie do przesady. W kwestii biżuterii  jak wyżej mam poglądy tradycjonalne . Jeżeli chodzi o zdjęcie górne Kolegi Kwiatka to mam wątpliwości czy mężczyzna heteroseksualny włożyłby to na siebie  <_< . Nawet jeżeli byłaby to przeróbka z Patka 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebywała walka o murzynka na portalu , Ja pierwszy raz licytowałem przez telefon i ściągałem na szybko aplikację, bo wiedziałem że z awarii nie zdążę do domu . Wygrała oferta podana wcześniej Mój max . Zadecydował czas , a nie pieniądze  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebywała walka o murzynka na portalu , Ja pierwszy raz licytowałem przez telefon i ściągałem na szybko aplikację, bo wiedziałem że z awarii nie zdążę do domu . Wygrała oferta podana wcześniej Mój max . Zadecydował czas , a nie pieniądze  :)

No niestety pieniądze ja i Arek poszliśmy łeb w łeb czasowo ;):P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe :)

No pięknie. Tylko, że ja nie kasiasty jestem i czatuje na okazje. A koledzy widzę z grubej rusznicy pojechali... Szans najmniejszych bym nie miał :D

Gratulacje dla Sławka :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie proponuję zmowy, ale może między sobą nie warto aż tak bardzo walczyć ;). Delban dla każdego wystarczy  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze się przewidzi. ;)

Jak widzę, że "swój" licytuje, to odpuszczam, ale zauważ, że daliśmy wszyscy na kilka sekund przed końcem :)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... to świadczy tylko pozytywnie o waszych umiejętnościach oceny zegarków, skoro dany egzemplarz budzi zainteresowanie kilku kolekcjonerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie proponuję zmowy, ale może między sobą nie warto aż tak bardzo walczyć ;). Delban dla każdego wystarczy  :D

Nie wiem czy widziałeś ją Staszku , ale mnie urzekły indeksy :):wub:

Nie zawsze się przewidzi. ;)

Jak widzę, że "swój" licytuje, to odpuszczam, ale zauważ, że daliśmy wszyscy na kilka sekund przed końcem :)

Arek co Cię urzekło w niej? Czy to samo co mnie. ;)

post-48480-0-20693700-1437826916_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi