Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

@Zasadas

Jestem od niedawna na forum i po raz pierwszy widzę je w kupie.

Kolekcją revelacją :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, wrzucam po kilka zdjęć, postaram się umieścić wszystkie jakie mam. Niemniej jednak muszę Ci powiedzieć, że jest kilku kolegów, którzy maja i liczniejsze i ciekawsze kolekcje Delban.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzina szósta jest inna .

Ta na pierwszym zdjęciu nie ma jednego ucha i wydaje się że i godzina druga też inna w obydwu

No faktycznie różny krój czcionki 6, 4 , 2  :blink: ale mnie w oczy w pierwszej chwili wpadła różnica w napisach

Oto mój murzynek. Jakość zdjęcia nie powala na kolana, bo robiłem je komórką na Wigilii. Niestety, chwilowo to jedyny aparat, jaki mam, ale postaram się później zrobić lepsze zdjęcia.

attachicon.gifmurzynek_1.jpg

No murzynek zacny :)  choć szkoda że tak słabej jakości zdjęcie :( bo się wydaje że było malowane :blink: ale może sie myle

Delbanek powolutku u mnie przybywa więc czas coś pokazać.

Promienista z dawnym, pięknym logiem. :)

attachicon.gifIMG_1963 - Kopia.JPG

No no :) niech cieszy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Cieszę się, że delbanka się kolegom spodobała. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No murzynek zacny :)  choć szkoda że tak słabej jakości zdjęcie :( bo się wydaje że było malowane :blink: ale może sie myle

Czy masz na myśli tarczę, a konkretnie czarne "oczko"?

Przyjrzałem się przed chwilą mojemu zegarkowi i przekopałem przez wątek o oryginalności delban, bo coś mi chodziło po głowie, że ktoś w nim pokazywał takiego murzynka jak mój.

Voila! http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85816-delbana-oryginalna-czy-nie-zapytania-wszelkie/?p=932737

Niestety, jak już pisałem, chwilowo nie mam czym zrobić zdjęcia o lepszej jakości, ale po porównaniu tej (i następnej, wrzuconej przez koleżankę Anię) delbany z moim zegarkiem, jestem na 99,99% pewien, że to jest ten sam model.

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że ten sam model, nie ulega wątpliwości, ale Jurkowi prawdopodobnie chodziło o to, że na podstawie takiej jakości zdjęć trudno ocenić czy tarcza nie była podmalowywana. Ty mając zegarek "w ręku" możesz to o wiele łatwiej ocenić.

Pisałem już wcześniej, że szukam takiego modelu, bo wbrew pozorom nie jest łatwo znaleźć ten model w dobrym stanie.  

Gratuluję jeszcze raz Delbanki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była parę dni temu na alledrogo. Nawet przyczaiłem się na niego ale właśnie wydał mi się pisaneczką i odpuściłem. Poza tym chyba wolałbym z pełnym podmalowaniem pod logiem.

I rzeczywiście jest ładny. :)

Wyskrobane w Tapatalk

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza jest pokryta piękną patyną, czego niestety rzeczywiście nie widać na zdjęciu.

Postaram się pożyczyć od kogoś aparat. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz na myśli tarczę, a konkretnie czarne "oczko"?

Przyjrzałem się przed chwilą mojemu zegarkowi i przekopałem przez wątek o oryginalności delban, bo coś mi chodziło po głowie, że ktoś w nim pokazywał takiego murzynka jak mój.

Voila! http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85816-delbana-oryginalna-czy-nie-zapytania-wszelkie/?p=932737

Niestety, jak już pisałem, chwilowo nie mam czym zrobić zdjęcia o lepszej jakości, ale po porównaniu tej (i następnej, wrzuconej przez koleżankę Anię) delbany z moim zegarkiem, jestem na 99,99% pewien, że to jest ten sam model.

Faktycznie zastanowiło mnie to załamanie w okręgu na wysokości 2 ( ale może to załamanie światła ) oraz 5 na podziałce minutowej jest taka jakaś dziwna , ale i widzę że na Artura fotce ta piątka jest taka sama .

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85816-delbana-oryginalna-czy-nie-zapytania-wszelkie/page-2

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85816-delbana-oryginalna-czy-nie-zapytania-wszelkie/page-3

Ale co by nie było Ślicznotka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Na tym forum jeszcze nie byłem. Chciałem pokazać mój pierwszy szwajcarski zegareczek - poczciwa Delbanka przed wyjściem ;) Czas polować na następne.

post-66877-0-02939000-1420051840_thumb.jpg

Szczęśliwego Nowego Roku.

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbana z fajnymi indeksami na tarczy. Choć tego na zdjęciu nie widać, to prawdopodobnie z ciekawym giloszem. Koperta po renowacji, Wskazówki z fatalnie nałożoną lumą. Wymień wskazówki lub wymień lumę i będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I logo zamalowane na czarno. :(

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że logo nie jest zamalowane. To rodzaj "patyny" , śniedź która pokrywa wystające elementy napisu. Przynajmniej ja mam tak w Recordmasterze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W telefonie oglądałem i może tak to wyglądało. :)

Ale teraz w ogóle nie widzę tej tarczy. ;)

Wyskrobane w Tapatalk

Edyta

O, juz widzę. Tapatalk coś mi nawala. :)

Po dokładnym oglądnięciu jednak bym się przychylił do opinii, że jest zamalowane.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje nam zatem spokojnie poczekać jak @jackie01 odeśpi upojną noc sylwestrową i zajrzy do tego wątku, by dać odpowiedź i wkleić lepsze zdjęcia. (Nawet najgorsi renowatorzy nie zamalowują wypukłych indeksów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz odespane ;) Zdjęcie przekłamuje - logo nie jest zamalowane. Wystające litery sa pokryte patyna i sa koloru miedzi. Lepszego zdjęcia zrobic w tym momencie nie moge.

post-66877-0-73961900-1420113340_thumb.jpg

Edit: Czy to prawda, że wystające indeksy mozna "przeciągnąć" pilnikiem skórzanym aby odzyskały blask ?

Edytowane przez jackie01

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej fotce rzeczywiscie widać, że jest ok. Taka patynka tez ma swój urok.

Ładna :) tylko wskazóweczki do poprawy.

Wyskrobane w Tapatalk

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jackie01

Zdjęcia zamiast ukazać tarczę z pięknym giloszem i to nie tylko po środku tarczy, ale i na obrzeżach to..... Warto pokazywać takie tarcze, bo nie za wiele takich tarcz zachowało się w dobrym stanie. Mam taką, tylko jednokolorową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jackie 01
Fajna Delbanka :) lecz te zdjęcia nie ukazują jej uroku :(

I logo zamalowane na czarno. :(

Fakt dziwnie wygląda :blink:

Sądzę, że logo nie jest zamalowane. To rodzaj "patyny" , śniedź która pokrywa wystające elementy napisu. Przynajmniej ja mam tak w Recordmasterze. 

Może i patynka :ph34r:  albo ktoś jakimś preparatem może lekko zaczernił logo :ph34r: ????? Dopóki nie będzie lepszych zdjęć bez szkiełka to kicha.
A ten kto tą lumę kładł :unsure::wacko: makabra
Mam z podobną tarczą lecz nie w tak świetnym stanie jak jackie01 i logo jest takie

post-48480-0-37312200-1420120024_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie lepszych nie zrobię ;)

post-66877-0-34264400-1420127027_thumb.jpg

post-66877-0-51232400-1420127064_thumb.jpg

Macie pomysl na ta lumę? Kolor, grubość ?

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..." a nie mówiłem" :D że z tarczą i "napisem" Delbana wszystko w porządku. To tylko światło zrobiło nam takiego psikusa. Tarcze giloszowane są trudne do renowacji i mało firm zajmuje się taką działalnością. Poza tym koszt renowacji jest niewspółmiernie wysoki w stosunku do wartości zegarka, a nawet by go przewyższył. Wypełnienie należałoby wymienić na podobne do koloru jasnej części tarczy. (ecru - szary).  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz wszystko widac jak należy.

Piękna tarcza. Super gilosz. :)

Gratuluję nabytku.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za opinie i dyskusje. Powiedzcie mi jeszcze z jakich lat ten egzemplarz może pochodzić (z tego co sie orientuje to lata 50-te)? A może ktoś podrzuci jakiś katalog z Delbankami? ;)

Edytowane przez jackie01

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jackie01

Śliczną tarczę ma twoja delbanka. Sie mi bardzo podobuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za opinie i dyskusje. Powiedzcie mi jeszcze z jakich lat ten egzemplarz może pochodzić (z tego co sie orientuje to lata 50-te)? A może ktoś podrzuci jakiś katalog z Delbankami? ;)

Z Delbanami jest taki problem, że będąc nienumerowane nie dają się jednoznacznie zidentyfikować czasowo. Ten model szacowany jest na lata pięćdziesiąte i sześćdziesiąte. Łatwiej o Delbanę niż o katalog czy nawet jakąś pojedynczą kartę katalogową. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi