Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

adzia

Zegar HAU

Rekomendowane odpowiedzi

Na zakupionum przezemnie zegarze na skrzyni jest napis " August Jensen 1910 18/10 1935" . Znak firmowy HAU znajduje sie na mechaniżmie zegara a na tarczy go nie ma .Czy ktoś wie co może oznaczac ten napis , zegar ma ok 90 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plecach ? Pewnikiem rzeczony dostał ten zegar na 25 urodziny.

Zdjęcia są nie tyle mile widziane, co wprost niezbędne...

PS. Nie twórz identycznych tematów w różnych działach, proszę.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plecach ? Pewnikiem rzeczony dostał ten zegar na 25 urodziny.

Zdjęcia są nie tyle mile widziane, co wprost niezbędne...

PS. Nie twórz identycznych tematów w różnych działach, proszę.

25 urodziny obchodziłam 20 lat temu ale to chyba nie ma znaczenia ? Nie ma powodu do irytacji ,po prostu chciałabym wiedziec co może oznaczac ten napis a znajduje się on nie "na plecach" tylko na "brzuchu" i jest to metalowa tabliczka .Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-6402-0-38383000-1331847026.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma powodu do irytacji ,po prostu chciałabym wiedziec co może oznaczac ten napis a znajduje się on nie "na plecach" tylko na "brzuchu" i jest to metalowa tabliczka .Pozdrawiam

Dokładnie to samo chciałem powiedzieć:

Nie ma powodu do irytacji, po prostu chcielibyśmy wiedzieć jak wyglada ten napis. Mało kto z nas posiada szklaną kulę (moja się akurat gdzieś zapodziała), a wygląd napisu jest bardzo ważny. Jakby np. był napisany odręcznie prosto na desce, to mogły by to być daty napraw zegara wykonane przez zegarmistrza Jensena, natomiast stempel na desce mógłby pochodzić od jakieś firmy składającej zegary, a tak jak w Twoim przypadku napis na metalowej tabliczce to najbardziej prawdopodobnie że, tak jak napisał tarant, może być rocznicowy, ale niekoniecznie... Więc zdjęcie jest konieczne.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jest nowa w temacie zegarów nie mam pojęcia o niczym ale niedługo zostanę posiadaczką takiej oto sztuki.(fotki), Czy ktość mógł by mi poradzić i ile mniej więcej bedzie mnie kosztowała regulacja ewentualnie naprawa zegara?  Czy da się koreślić wiek tego zegara? Bardzo proszę o odpowiedz.

post-72130-0-16670000-1401057259_thumb.jpg

post-72130-0-41977100-1401057265_thumb.jpg

post-72130-0-02992200-1401057271_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar wyprodukowano (z pewnym przybliżeniem) w pierwszym dziesięcioleciu XX wieku. Naprawa będzie zależna od tego, co jest uszkodzone w zegarze, jaki jest stopień zużycia werku, jak ceni się zegarmistrz, gdzie mieszka, jakie ma koszty utrzymania pracowni itp itd...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny secesyjny ślązak (niem. Freischwinger). Niepospolita tarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.