adzia 0 #1 Napisano 3 Czerwca 2011 Na zakupionum przezemnie zegarze na skrzyni jest napis " August Jensen 1910 18/10 1935" . Znak firmowy HAU znajduje sie na mechaniżmie zegara a na tarczy go nie ma .Czy ktoś wie co może oznaczac ten napis , zegar ma ok 90 lat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 3 Czerwca 2011 Na plecach ? Pewnikiem rzeczony dostał ten zegar na 25 urodziny. Zdjęcia są nie tyle mile widziane, co wprost niezbędne... PS. Nie twórz identycznych tematów w różnych działach, proszę. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adzia 0 #3 Napisano 3 Czerwca 2011 Na plecach ? Pewnikiem rzeczony dostał ten zegar na 25 urodziny. Zdjęcia są nie tyle mile widziane, co wprost niezbędne... PS. Nie twórz identycznych tematów w różnych działach, proszę.25 urodziny obchodziłam 20 lat temu ale to chyba nie ma znaczenia ? Nie ma powodu do irytacji ,po prostu chciałabym wiedziec co może oznaczac ten napis a znajduje się on nie "na plecach" tylko na "brzuchu" i jest to metalowa tabliczka .Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 3 Czerwca 2011 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #5 Napisano 4 Czerwca 2011 Nie ma powodu do irytacji ,po prostu chciałabym wiedziec co może oznaczac ten napis a znajduje się on nie "na plecach" tylko na "brzuchu" i jest to metalowa tabliczka .PozdrawiamDokładnie to samo chciałem powiedzieć: Nie ma powodu do irytacji, po prostu chcielibyśmy wiedzieć jak wyglada ten napis. Mało kto z nas posiada szklaną kulę (moja się akurat gdzieś zapodziała), a wygląd napisu jest bardzo ważny. Jakby np. był napisany odręcznie prosto na desce, to mogły by to być daty napraw zegara wykonane przez zegarmistrza Jensena, natomiast stempel na desce mógłby pochodzić od jakieś firmy składającej zegary, a tak jak w Twoim przypadku napis na metalowej tabliczce to najbardziej prawdopodobnie że, tak jak napisał tarant, może być rocznicowy, ale niekoniecznie... Więc zdjęcie jest konieczne. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intruder6126 0 #6 Napisano 25 Maja 2014 Witam, jest nowa w temacie zegarów nie mam pojęcia o niczym ale niedługo zostanę posiadaczką takiej oto sztuki.(fotki), Czy ktość mógł by mi poradzić i ile mniej więcej bedzie mnie kosztowała regulacja ewentualnie naprawa zegara? Czy da się koreślić wiek tego zegara? Bardzo proszę o odpowiedz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #7 Napisano 26 Maja 2014 Zegar wyprodukowano (z pewnym przybliżeniem) w pierwszym dziesięcioleciu XX wieku. Naprawa będzie zależna od tego, co jest uszkodzone w zegarze, jaki jest stopień zużycia werku, jak ceni się zegarmistrz, gdzie mieszka, jakie ma koszty utrzymania pracowni itp itd... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 305 #8 Napisano 26 Maja 2014 Ładny secesyjny ślązak (niem. Freischwinger). Niepospolita tarcza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach