Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Krzywy

Zakupy na mywatcheshub.com

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem SNK809 z MWH. Gdybym "miał pecha" i musiał dopłacić cło (tudzież jakąś inną opłatę) to możecie mi powiedzieć ile orientacyjnie będę musiał dopłacić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. 25% wartości (lwia część to Vat).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za SNK803 dopłaciłem 46 zł

Seiiko SNKE57, Seiko SNK803, Orient Sparta (EV0N002W), Orient Curator (FFD0J004W0), SeaGull 1963, Orient Bambino (SER2400EW0), Parnis Power Reserve Automatic B2, Gerlach RWD-6, Gerlach CWS Sokół 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Czyli w zasadzie ten model opłaca się kupić na znanym portalu aukcyjnym za 230zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz nowy za 230 zł to rzeczywiście się opłaca, aczkolwiek ja najtaniej znalazłem za 290 zł.

Seiiko SNKE57, Seiko SNK803, Orient Sparta (EV0N002W), Orient Curator (FFD0J004W0), SeaGull 1963, Orient Bambino (SER2400EW0), Parnis Power Reserve Automatic B2, Gerlach RWD-6, Gerlach CWS Sokół 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od czasu do czasu pojawiają się po 230 z przesyłką. Chociaż to też zawsze jakieś ryzyko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy jakie, bo snk 803/807/809 nie podrabiają :) zresztą nie tylko ich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli płaciliśmy vat a zegarek przyszedł fabrycznie uszkodzony to mamy cztery wyjścia, żeby go odesłać:

- wydać na przesyłkę i zarządzać zwrotu pieniędzy, zapłaconego vatu nie odzyskamy

jeżeli wymiana na nowy, wolny od wad:

- liczymy na fuksa, że drugi nie trafi na vat.

- płacimy ponownie po raz drugi vat.

- odsyłamy z pomocą agencji celnej, że to rzeczywiście wymiana/naprawa koszty agencji 130zł + wysyłka.

Radzę dobrze się zastanowić tym, którzy podniecają się każdą zaoszczędzoną złotówka. Zakupu międzynarodowe, jeżeli to nie jest Unia mogą być ostrą jazdą. Taki monster, kosztujący 215$ przy kiepskich wiatrach może wzrosnąć do 1100zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje, cenna wiedza. A jak się Twoja sprawa zakończyła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płać i płacz, 4 opcja, bo to był zegarek za~500$.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przyjemniejsze pytanie: co kupiłeś? :)

W przypadku tańszych zegarków, to jednak chyba bardziej by się opłacało zaryzykować ponowne zapłacenie Vat, bo on i tak by się pewnie w tych 130 zetach zamknął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego podałem przykład Monstera, tam vat z cłem to około 180zł (to nie jest ani drogi, ani tani zegarek)

odesłanie pocztexem to +80zł za około 0,5/0,6kg

wysłanie listem w zależności czy pudełko czy nie to około 30-50zł (czy warto jednak oszczędzać)

przy odsyłce to na nas spoczywa odpowiedzialność, że to co nadaliśmy (w przypadku Monstera 650zł, mimo, że uszkodzony) dotrze do nadawcy. 

Zegarek musi przebyć na oko licząc jakieś 14000km - sporo wyzwań i sortowni przed nim.

Jak wygląda i jakim jest Człowiekiem sprzedawca z tamtego krańca Świata - tego nie wiemy.

Wiemy, że musi odebrać i pokwitować zwracany zegarek, musi cechować go uczciwość.

Przesyłka do niego, licząc na oko idzie do 2 tygodni, i wraca drugie tyle.

Miesiąc straconych nerwów i niepewności.

Oczywiście to o czym wspomniałeś to prawda i wszystko zależy od przelicznika w stosunku do wartości tego co kupiliśmy,

która drogę lepiej wybrać - z tego powodu podałem 4, każdy sam musi sobie przeliczyć co mu się lepiej "opłaca". (jakie zabawne słowo; w tym przypadku, raczej najmniej nie opłaca). 

Jednak kosztów nie da się uniknąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też się właśnie przekonuję, że import nie jest zawsze taki łatwy i przyjemny. Kosztów dodatkowych co prawda jeszcze żadnych nie poniosłem, ale czekam już 3 tygodnie i poczekam jeszcze co najmniej tyle samo, bo zegarek już był w PL, ale coś pochrzanili w adresie i poleciał z powrotem do SG. Zastanawiam się, czy całość uda się zamknąć w 45 dniach, co raczej jest średnio prawdopodobne. Na szczęście kontakt że sklepem jest w miarę przyzwoity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy był źle zaadresowany czy raczej nie został dopuszczony do obrotu w EU bo brakowało naklejki CE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie i tak mogło być. Najlepsze jest to, że na trackingu SG Post jest informacja "attemted delivery" i chyba na tej podstawie obsługa sklepu mi napisała, że próbowano mi tę paczkę doręczyć, ale nie było jej komu odebrać:). Tymczasem infolinia PP udzieliła mi info, że nikt nic nie próbował, bo paczka była źle zaadresowana (szczegółów rzecz jasna nie podali).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiadomo jak to jest, jak się chce zaoszczędzić to się wybiera ryzyko :P

zależy też co dla kogo jest priorytetem, jeśli cena i krótsza gwarancja lub jej brak to na allegro zdarzają się różne modele w okazyjnych cenach, oczywiście jeśli ma się pewność, że to nie podróba - warto sprawdzić na chińskich stronach czy jest ten konkretny model w dużo niższej cenie, jak na takim aliexpress go nie będzie to praktycznie można przyjąć, że go nie podrabiają :P 

ogólnie to słyszałem, że teraz dużo zegarków idzie na cło, ale zdarzają się wyjątki i często nawet po naliczeniu VATu wychodzi taniej niż w PL, ale warto by było się upewnić, że zegarek jest objęty międzynarodową gwarancją chociaż wiadomo jak to jest z przedstawicielami poszczególnych marek w Polsce - lubią kombinować byleby nie uznać gwarancji, wtedy trzeba pisać do głównej siedziby żeby zrobili z tym porządek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swój zegarek znalazłem za 170$. na aliexpress był za jakieś 90$ (mogę się mylić, chodzi o rząd wielkości). Uczciwie trzeba przyznać, że różnił się brakiem napisu CITIZEN na tarczy i w opisie nie występowała nazwa firmy. Był tylko identyczny nr modelu i zegarek wyglądał tak samo :)

Czy warto ryzykować Vat? To wszystko zależy od ceny. Większość modeli nad którymi się zastanawiałem nawet po doliczeniu opłat wychodziła i tak znacznie taniej niż w PL. Jednak przy niedużej różnicy bym nie ryzykował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia tego jak duże ryzyko tolerujemy. Jeżeli ktoś chce mieć 99% pewności, że bez żadnych niespodzianek zakupi zegarek to idzie do sklepu stacjonarnego i kupuje. Ktoś inny toleruje ryzyko to kupi w Singapurze licząc się, że może paczka przyjść z cłem + uszkodzonym zegarkiem :)

Ale np. przy SNK807 myślę, że gra jest warta świeczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzałem tu kupić Seiko, ale teraz dostępne są tylko zegarki Casio. Wie ktoś co się stało i czy powróci Seiko? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko chwilowy problem ze stroną sklepu, od czasu do czasu im się to zdarza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiecie moze jaka jest polityka sklepu http://www.watchhubs.com/ jesli chodzi o wpisywanie wartosci towaru? Czy tez zanizaja docelowo by klienci nie mieli dodatkowych oplat ze strony sluzb celnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystacie z wysyłki bez pudełka (NO BOX)? Ma to sens? Celnicy mniej się nimi interesują? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Taka forma wysyłki zmniejsza ryzyko dodatkowych oplat.

Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.