Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bart

oris czy epos?

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

kolega nosi się z zamiarem zakupu zegarka w miarę uniwersalnego i waha się pomiędzy eposem z mechanizmem eta 2824-2 a orisem z mechanizmem sellita - 733, base SW 200. którą etę byście polecali?

pzdr.,

bartek

panerai 000112, omega planet ocean, zenith class elite 680,

oris miles rectangular day date, glashuette (vintage), skx007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli mamy wybierac miedzy mechanizmamy to wg mnie Eta. Selitta jest niestety wadliwym werkiem. Sypia sie kola automatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

kolega nosi się z zamiarem zakupu zegarka w miarę uniwersalnego i waha się pomiędzy eposem z mechanizmem eta 2824-2 a orisem z mechanizmem sellita - 733, base SW 200. którą etę byście polecali?

pzdr.,

bartek

Szczerze mówiąc nie miałem doczynienia do tej pory z żadnym eposem, ale sprzedawalem kiedyś Orisy i muszę przyznać, że są rewelacyjnymi zegarkami, także ogólnie bardzo je polecam i mam nadzieję, że trochę chociaż pomoglem tym postem.

Pozdrawiam serdecznie

MOD EDIT : proszę zapoznać się z regulaminem blokada pisania postów do odwołania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

jesli mamy wybierac miedzy mechanizmamy to wg mnie Eta. Selitta jest niestety wadliwym werkiem. Sypia sie kola automatu.

Oj sypią się SW na tony. Może i teoretycznie ETA jest lepsza, ale pracuję z zegarkami na Sellitach już trochę i nie miałem przyjemności przyjmowania do reklamacji. Możesz podać jakieś konkrety, bo znowu słyszę, że "się sypie", ale to kolejny przykład pisania dla napisania. Mamy na forum kilku użytkowników Orisa - jakoś nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek, kiedykolwiek narzekał. Był ostatni przypadek Oscara Petersona, ale więcej nie kojarzę. Może TIK TAK też coś napisze, bo w swojej ofercie też ma zegarki na tych mechanizmach, czy faktycznie u innych jest tak źle.

Szczerze mówiąc nie miałem doczynienia do tej pory z żadnym eposem, ale sprzedawalem kiedyś Orisy i muszę przyznać, że są rewelacyjnymi zegarkami, także ogólnie bardzo je polecam i mam nadzieję, że trochę chociaż pomoglem tym postem.

Pozdrawiam serdecznie

Kolega to się chyba do bana ciśnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę się wypowiadać na takie tematy, tym bardziej że stoisz jednej stronie barykady, a ja po drugiej . W tym wypadku oczywiście. ;).

A z tym banem to racja, bo bezczelność na całego :D

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym banem to racja...

A w kwestii Epos czy Oris...

Sam się nad tą kwestią zastanawiam, z tego co wiem Oris również ma mechanizmy z Ety,może coś z tych modeli wybrać?

Przymierzałem kilka Eposów i parę Orisów i sam nie umiem wybrać,każdy jest inny na swój sposób,każdy ma swój urok.

Powoli przechylam się jednak do jednego modelu... się zobaczy co z tego wyjdzie.

Moim zdaniem najlepiej przymierzyć i wtedy decydować

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Orisa od roku na SW 200 i nie mam żadnych problemów . Co do wyboru pomiędzy Orisem a Eposem to oczywiście rzecz gustu . Zegarek musi się podobać i tyle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie chcę się wypowiadać na takie tematy, tym bardziej że stoisz jednej stronie barykady, a ja po drugiej . W tym wypadku oczywiście. ;).

Nie bardzo rozumiem jaką barykadę masz na myśli, chodziło mi o to, że też masz zegarki na Sellitach i chciałem żebyś odniósł się do tego co napisał szaton o ich awaryjności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że są bardziej awaryjne niż ETY.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Uważam, że są bardziej awaryjne niż ETY.

Paweł błagam Cię. Takim sposobem to można wszystko napisać. Podaj przykłady w jakich markach, jakie usterki. Konkrety. Chyba, że nie chcesz nie możesz, wtedy rozumiem. Nie chce mi się teraz wyszukiwać Twoich wcześniejszych wypowiedzi odnośnie Sellity, ale były zdecydowanie inne, rozumiem dlaczego. Ja do tej pory spotkałem się z jedną, jedyną usterką SW200. Oczywiście nie piszę o wszystkich markach zegarków. Ja wiem, że te werki w wersji surowej są brzydkie, średnio wyglądają. Słyszałem dwa, trzy razy o usterkach o których pisał szaton, ale nie można uogólniać. Valgranges też się sypie, a to ETA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na mysli zestawienie ETA 2824 z Selittą SW 200. Selitta mimo, że jest lepszy "upgrade" to niestety jeśli producent zegarków nie poprawi usterki to sypią się koła automatu. Więc w tym co napisał szaton jest trochę prawdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście polecam Eposa. Marka prezentuje wprost niewiarygodny stosunek cena/jakość.Jakość wykonania godna o wiele droższych zegarków. Zależy o jaki model Ci chodzi. Ja obracam się w kręgu dużych ciężkich diverów. Epos jest wg. mnie mniej oblatany. Ja z czystym sumieniem polecam eposa. Do orisa też nic nie mam, ale wybieram eposa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Orisa na SW200. Mechanizm pracuje super oraz jest bardzo dokładny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Miałem na mysli zestawienie ETA 2824 z Selittą SW 200. Selitta mimo, że jest lepszy "upgrade" to niestety jeśli producent zegarków nie poprawi usterki to sypią się koła automatu. Więc w tym co napisał szaton jest trochę prawdy.

I do tego właśnie zmierzałem....."poprawi" - to jest sedno. ORIS nie wstawia surówek z Sellity.

Ja mam Orisa na SW200. Mechanizm pracuje super oraz jest bardzo dokładny.

To nie od dziś wiadomo, że Orisowska SW200 jest lepiej wyregulowana od 2824-2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczęśliwym posiadaczem Orisa na ręcznym naciągu. Zegarki są w normalnych cenach, a przy tym bardzo dobrze wykonane. Chodzi mi tu zwłaszcza o samą kopertę. Punktualność bez zarzutu. Moim zdaniem prezentują się lepiej w rzeczywistości niż na monitorze. Jeśli nie musi być to marka szeroko rozpoznawalna w Polsce, to Oris jest OK. Epos na tym forum też cieszy się dobrą opinią. Generalnie, to sugeruj się urodą zegarka. Obie firmy nie powinny Cię zawieść. A każdy mechanizm może się popsuć...

pozdrawiam i życzę trafnego wyboru ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Panowie w tej półce cenowej nie ma znaczenia, czy to będzie Epos, czy Oris, czy cokolwiek podobnego na ETA bądź Sellita. Ma się podobać przede wszystkim. To są zwykłe, proste mechanizmy. Nie ma się nad czym rozpisywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie EPOS...

jak dla mnie ORIS....

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi podoba się model big crown original pointer date z czarną tarczą.Jest tam modyfikowany werk orisa na bazie sw200.Niech ktoś mi powie co konkretnie oris poprawia w tym werku, co jest ulepszone, bo jeśli modyfikacja mechanizmu to tylko machnięcie czerwoną farbą wachnika i regulacja werku no to niestety nie przemawia do mnie taka kombinacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

mi podoba się model big crown original pointer date z czarną tarczą.Jest tam modyfikowany werk orisa na bazie sw200.Niech ktoś mi powie co konkretnie oris poprawia w tym werku, co jest ulepszone, bo jeśli modyfikacja mechanizmu to tylko machnięcie czerwoną farbą wachnika i regulacja werku no to niestety nie przemawia do mnie taka kombinacja

Modyfikacją jest właśnie ten tzw. pointer day. Może i nic wielkiego, ale zawsze coś innego niż standardowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Miałem Orisa, Eposa jeszcze mam. Obie firmy co do jakości wykonania oferują bardzo podobny poziom, choć myślę że Epos ma lepszy stosunek cena/jakość, reszta to już kwestia gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Mam oba. Moim zdaniem jeden kij, który wybierzesz. Wybrałbym ten, który sie bardziej podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.