Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Sign in to follow this  
cytochrom

Moje JLC

Recommended Posts

Brothers In A(lar)ms ;)

h2i8.jpg

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Męska rzecz Tomku. Nowszy nabytek ma kopertę trochę patekowatą ;)

Pozdrawiam

obie koperty w gruncie rzeczy są bardzo podobne jeśli chodzi o wymiary zewnętrzne. Różnicę robi ułożenie szkiełka (bo w obu zegarkach szkło jest takie samo, można je swobodnie wymieniać), no i 871 czyli pomarańczka ma polerowany lekko wystający nad kopertę bezel. Oba były produkowane od 1970 roku, 871 do 1978 z łączną ilością 4940 sztuk a 872 tylko do 1974 roku, wyprodukowano 3543 sztuki.

Pomyśleć, że dziś jednorazowe limitacje miewają większe nakłady :D

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

No , świetna parka .

Polerowany " bezel " w 871 znacząco poprawia prezencję zegara .

Witam,

to i ja sie chcialem pochwalic swoim JLC ......

nie jest to tak wspanialy okaz jak Wasze ale zawsze cos .....

Rok powstanie - podobno 1957 .....

Mechanizm cal. P478/C

post-63827-0-37334500-1374525968.jpg

post-63827-0-63590400-1374525990.jpg

post-63827-0-41465100-1374526066_thumb.jpg

Pozdrawiam

Pawel

Gratuluję kolegom nabytków, wszystkie są piękne:)

Powinnien co prawda isć teraz do nowych nabytków vintage ale myśle iz lepiej mu bedzie z koelgami:)

Jeszcze przed remontem - odebrana wczoraj Baracuda:)

Kolejny święty gral na pólkę

IMAG0063.jpg

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Dawniej marynarze przemycali Atlantyki, dziś jak widać lepsiejsze sztuki. :wacko:

Chyba także tą drogą zdobywasz te święte Grale. :)

Fajny zakup!

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Dawniej marynarze przemycali Atlantyki, dziś jak widać lepsiejsze sztuki. :wacko:

Chyba także tą drogą zdobywasz te święte Grale. :)

Fajny zakup!

Dzięki, strasznie się cieszę, choc roboty bedzie sporo,

co do magi trójmiasta to mocno przereklamowane (jesli chodzi o zegarki), juz nie te czasy

chociaż ciągle wypływają fajne ciekawostki z dawnych czasów, no I jarmark gdzie tez cos można traffic

Jeszcze jedno zdjęcie przed remontem, korony już w drodze, majster umówiony wiec bedzie dobrze

pozdr

Rafal

23.JPG

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

No właśnie! To dominikanie spod habitów je chyba wyciągają  ;)

A paseczek słuszny i do metalu jak ulał. Taki sam,  no może podobny, zapodałem se do seiko z ciemnym obliczem.  :)

Edited by lec

Gratuluję kolegom nabytków, wszystkie są piękne:)

Powinnien co prawda isć teraz do nowych nabytków vintage ale myśle iz lepiej mu bedzie z koelgami:)

Jeszcze przed remontem - odebrana wczoraj Baracuda:)

Kolejny święty gral na pólkę

IMAG0063.jpg

Swego czasu widziałem takie cudo na zatoce i nawet mnie myśl na zakup przeszła.

Co tam w środku siedzi?

Wewnatrz udane I sprawdzone w master marinerach K883

Na rynek amarykański miał nazwę barracuda na Europe plongeur  ( Diver ):)

Jutro koperta jedzie do klubowego kolegi na spa:) korony juz zamówione

czarny pach to oryginalny tropic z 60-tych,

fajna byłaby orginalna branzoletka ale to bedzie trudny temat:)

zegraek ma jedną wade - wielkość 37 na 38:) wiec maluszek

kolejne foty już po remoncie

pozdrawiam

Rafal

Adam Wisniewski - Snerg

Gratuluje nabytkow!

Ale z JLC jest pewien problem. Otoz ta firma miala i dalej ma bardzo, hmm, nazwijmy to "nierowny" poziom designu. Sa zegarki bardzo ladne, sa tez bardzo brzydkie, sa, co najgorsze, zupelnie nijakie.

Zastanawialem sie ostatnio chwile nad garniturowcem, o, takim:

9u16.jpg

Swietny werk (881), ladny stan - poharatane pleksi, ale tarcza w bardzo dobrym stanie, oryginalna koronka, niewytarta koperta. Poszedl zreszta IMO bardzo niedrogo - 920 euro. Ale co z tego, jak zegarek wyglada zupelnie jak Certina (z calym szacunkiem dla Certiny zreszta), lub jakikolwiek z setek innych owczesnych firm - po prostu niczym, ale to zupelnie niczym na zewnatrz sie nie wyroznia. I kiedy porownac do Omegi Constellation pie-pan, zlotego Universala Poleroutera, czy nawet Rolexa w eleganciej kopercie Oyster, to garniturowe JLC odpadaja wg mnie w przedbiegach.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Smerf Maruda!

Te zegary inaczej się starzeją w szufladzie, bo Certine nosił byś na co dzień.

Miejsca jest także na radosną twórczość własną a jak by było brak weny to w ostatecznosci można wkleić fotkę faworyty, lub Zośki z pod szóstki. :-))))))

Gratuluje nabytkow!

Ale z JLC jest pewien problem. Otoz ta firma miala i dalej ma bardzo, hmm, nazwijmy to "nierowny" poziom designu. Sa zegarki bardzo ladne, sa tez bardzo brzydkie, sa, co najgorsze, zupelnie nijakie.

Zastanawialem sie ostatnio chwile nad garniturowcem, o, takim:

9u16.jpg

Swietny werk (881), ladny stan - poharatane pleksi, ale tarcza w bardzo dobrym stanie, oryginalna koronka, niewytarta koperta. Poszedl zreszta IMO bardzo niedrogo - 920 euro.

Niedrogo?Sam nabyłem niedawno JLC na tym samym werku,z perłową tarczą za połowe tej kwoty....... ;)

Pozdrawiam, Marek

@ cook: to zupelnie okazyjnie kupiles(zakladajac, ze koperta ze zlota).

@ lec: ciesze sie, ze wprawilem Cie w dobry humor.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

@ cook: to zupelnie okazyjnie kupiles(zakladajac, ze koperta ze zlota).

Ze :) .Mechanizm piękny...tylko koperta sprawia wrażenie,hm...."delikatnej" ;)

Pozdrawiam, Marek

@zbyszke

Myślę, że Cię nie uraziłem i potraktowałeś to jako żart.  :)

Czasami diabeł mnie syga i coś palnę  :(

A jeśli chodzi o pokazany przez Ciebie zegar, według mnie całe jego piękno tkwi właśnie w prostocie a powagi nadaje znak firmowy i subtelny napis z góry ustalający pozycję czasomierza.   

Edited by lec

Witam,

Ja mam takiego i uważam że trudna sztuka zrobienia prostej elegancji w tym przypadku się udała.
Przeglądałem dużo podobnych modeli i niewiele miało tak bardzo wszystko "na miejscu" jak ten.

post-57115-0-53306900-1354214519.jpg

Piękna sztuka!!! :wub:

I nie wiadomo tylko co i gdzie podziwiać, czy "Piękne Sztuki" czy też "Sztuki Piękne" ????? :D

Szczególnie jak posiadają wszystko "na odpowiednim miejscu". :(  

Edited by lec

Piekny MM,

bardzo ładny z rewelacyjnym werkiem

Zbyszke - MM ma wiele różnych tarcz, jednak był to zegarek masowy I low end :) tzn. dla mas, to czasy przed tapnieciem I firmy sprzedawały tanio duze ilości zegarków - to co szło w niejszej ilości to reverso, memovoxy I futurmatiki - MM z nielicznymi wyjatkami to najbardziej dostepna linia z jlc - dlatego prosty design - miał konkurowac z LOnginesem na tym rynku. Pokazana przeze mnie barracuda tez projektem nie odbiega od wielu diverków z tego okresu, jedyne co to rzadkośc - 1532 sztuki - poprostu nie chwycił - wtedy takich było zatrzesienie - wszystkie compresory, a ludzie kupowali je bardziej użytkowo - tzn. jednak trafiały do tych co nurkują

Co do ceny w złocie to IMO rzadna okazja - normalna cena - ok 1300 -1500 usd, choc czasem  mozna I ciut taniej.

Adam Wisniewski - Snerg

IMGP7955.JPG

OGROMNE DZIEKI DLA STARUSZKA ZA POMOC Z KOPERTĄ

POZDR

rAFAL

Adam Wisniewski - Snerg

Poprostu cudo .... jak wszystko co do tej pory pokazales Rafale ...

IMGP7955.JPG

OGROMNE DZIEKI DLA STARUSZKA ZA POMOC Z KOPERTĄ

POZDR

rAFAL

Jeszcze raz dzieki chociaż czeka go jeszcze serwis już wygląda znośnie. Zreszta serdecznie gratuluje Twojego nabytku - pokaż go tutaj:)

Staruszek strasznie klął na kopertę (ze cieńka, ze dekiel podwójny). Jest to ciekawy zegarek ponieważ trudno uzasadnić logicznie jego wartość na rynku kolekcjonerskim.

JlC WYPUSCIŁO GO NA RYNEK W 1968 (pierwsza sprzedaż) I do 1972 sprzedało 1532 sztuki (wiele memo było znacznie mniej a nie osiagaja takich cen:)). W srodku k883 - ładny werk ale bez przesady - standard dla tej manufaktury - bez kompilacji, alarmu etc. - też nie ma uzasadnienia dla ceny. Wyglad - podobny do wielu superkompresorów z 60tych, z rodzaju tych mniejszych :) bo tylko 37 mm I do tego te pokraczne wielkie korony.

IMO jeden z bardziej przereklamowanych zegarków (cenowo), dla mnie bije go chyba fifty phantoms (tam werk to już generalnie porażka):).

Cieszy strasznie ale po długim polowaniu lekko rozczarował.

pozdrawiam

Rafał

Adam Wisniewski - Snerg