Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
cytochrom

Moje JLC

Recommended Posts

Ja bym go w życiu nie kupił, ale oczywiście gratuluję :)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Ja bym go w życiu nie kupił, ale oczywiście gratuluję :)

TO AKURAT TEZ JUZ NAPISAŁEM:)

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

pewnie dlatego ze sa tak rzadko spotykane i nie podobne do zadnych innych robia takie piorunujace wrazenie. Zreszta mnie sie podoba kazde ILC ... to juz chyba choroba.

Swojego pokaze jak pochromuje koperte ... ;-) .... przy Twoich okazach chyba nie bardzo jest czym ...

Jeszcze raz dzieki chociaż czeka go jeszcze serwis już wygląda znośnie. Zreszta serdecznie gratuluje Twojego nabytku - pokaż go tutaj:)

Staruszek strasznie klął na kopertę (ze cieńka, ze dekiel podwójny). Jest to ciekawy zegarek ponieważ trudno uzasadnić logicznie jego wartość na rynku kolekcjonerskim.

JlC WYPUSCIŁO GO NA RYNEK W 1968 (pierwsza sprzedaż) I do 1972 sprzedało 1532 sztuki (wiele memo było znacznie mniej a nie osiagaja takich cen:)). W srodku k883 - ładny werk ale bez przesady - standard dla tej manufaktury - bez kompilacji, alarmu etc. - też nie ma uzasadnienia dla ceny. Wyglad - podobny do wielu superkompresorów z 60tych, z rodzaju tych mniejszych :) bo tylko 37 mm I do tego te pokraczne wielkie korony.

IMO jeden z bardziej przereklamowanych zegarków (cenowo), dla mnie bije go chyba fifty phantoms (tam werk to już generalnie porażka) :).

Cieszy strasznie ale po długim polowaniu lekko rozczarował.

pozdrawiam

Rafał

pewnie dlatego ze sa tak rzadko spotykane i nie podobne do zadnych innych robia takie piorunujace wrazenie. Zreszta mnie sie podoba kazde ILC ... to juz chyba choroba.

Swojego pokaze jak pochromuje koperte ... ;-) .... przy Twoich okazach chyba nie bardzo jest czym ...

zawsze warto

jeszcze zdjęcie po finalnym remoncie - dostał oryginalne korony

IMGP8437.JPG

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Tia pikny! :)

Tylko chyba w Izraelu kupowany ;)

bo jakoś 30 od tyłu się czyta,  :P  :D

chyba, że... B)

Edited by lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Rafale ale on jest bez ramki, a nowych oryginalnych koron gratuluję :rolleyes:

EDIT: ok szkła też nie ma :lol:

Edited by STARUSZEK

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

zdjąłem bo  reflex straszny  a fociłem na sztucznym

korony nie sa nowe to oryginały z epoki ale nie nosy

nówki miały te same wymiary ale gorsze wykończenie

bezel jest obrotowy wiec nie ma kłopotu

pozdr

Rafal

Adam Wisniewski - Snerg

Teraz juz kilka zdjęć końcowych :)

IMGP8582.JPG\

IMGP8641.JPG

IMGP8642.JPG

IMGP8648.JPGIMGP8649.JPGmaster+mariner.jpg

IMGP8623.JPG

Adam Wisniewski - Snerg

Witam,

Podczepiam się pod posta bo kupiłem żonie taki zegareczek

post-66918-0-32537000-1386790916.jpgpost-66918-0-98530000-1386790920.jpg

Jest to LeCoultre z mechanizmem JLC Cal. 490/BW sygnowanym znakami importowymi Vacheron (VXN). Zegarki te były składane w USA, a mechanizm ze względów celnych był opisywany jako unadjusted. W latach 1932-1984 JLC sprzedawał swoje zegarki pod nazwą LeCoultre (od lat 70-tych wypierały je już modele sygnowane JLC), korzystając z licencji importowej Vacheron - firmy działającej w tej samej co JLC grupie Longines-Wittnauer. Mechanizmy produkowane były w Le Sentier, ale nie wiem, gdzie były robione koperty. Czy zegarki składano w amerykańskiej manufakturze LeCoultre, czy w jakiejś innej firmie?

Ten model ma nr ref. 50459 i prawdopodobnie pochodzi z ok. 1955 roku, ale nigdzie nie znalazłem zdjęć ani ogłoszeń dotyczących tego zegarka. Gdzieś był tylko oferowany uszkodzony mechanizm z tarczą. Czy ktoś z Was zna może ten model, labo ma dostęp do jakichś katalogów? Najlepiej amerykańskich.

Ciekawi mnie rzadkość zegarka, która może mieć wpływ na wartość, choć oczywiście najważniejsze jest, ze podoba się żonie. :)

Będę wdzięczny za pomoc w poszerzeniu wiedzy.

post-66918-0-32537000-1386790916.jpg

post-66918-0-98530000-1386790920.jpg

Nic nie dopowiem na temat tego zegarka :( ale jedno jest pewne,są to zegarki z najwyższej pułki -gratuluję nabytku :)

Dzięki. Co do półki, to masz rację w kwestii jakości, ale co do ceny, to raczej średnia w tej klasie. No, chyba że mi się udało...

Zegarek ładny,zacnej manufaktury,lecz bez "szału " w tej marce ....najważniejsze że żonie się podoba :)

P.S napisz do kolegi @cytochrom ,zapewne pomoże Ci odpowiedzieć na nurtujące Cię pytania.

Pozdrawiam, Marek

Mój Lc wreszcie nabrał blasku i teraz mi się podoba :)

Nie raz nad tym JLC kiedy był oferowany do sprzedaży ręka mi wisiała. Czy masz możliwość zrobienia fotek ukazujących detale tarczy? Jak oceniasz jakość przeprowadzonej renowacji w stosunku do oryginału?

Jak klikniesz na fotkę to się powiększa a nie mam czym zrobić lepszych zdjęć.Uważam,że renowacja tarczy wyszła całkiem dobrze i za niezbyt wygórowaną kaskę :)

post-41915-0-51473800-1389454214_thumb.jpg

post-41915-0-85819000-1389454341_thumb.jpg

Guest xylog

A teraz trzeba jeszcze na krótki kurs fotografii zaliczyć.

Bo trzeba !

Bo trzeba !

Lesiu robi gorsze zdjęcia niż moje :D

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Bo trzeba !

A tak się starałem a tu znowu po łapach :D