Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość McIntosh

Jak to jest z rezerwą chodu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość McIntosh

Producenci często podają przybliżoną wartość rezerwy chodu. Właśnie zastanawiam się jak bardzo jest to wartość przybliżona :). W piątek około godziny 20:00 odłożyłem zegarek na półkę. Przez cały weekend nie miałem go na ręku. Teraz patrzę, a czasomierz dalej odmierza czas. Według deklaracji producenta, zegarek powinien mieć 60 godzin rezerwy chodu. Właśnie mija 65 godzina, a czasomierz dalej działa. Nie zakładam skubańca. Ciekaw jestem kiedy się zatrzyma. A jakie są Wasze doświadczenia ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dodam jeszcze, że we wszystkich zegarkach które do tej pory miałem, rozbieżność ta nie wynosiła więcej niż kilkadziesiąt minut na plus. Nie pamiętam tylko ile wykręcił IWC Portuguese Automatic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja testowałem jakiś czas temu JLC Master Calendar. Ma on wskaźnik rezerwy wyskalowany na 40h, a wg producenta rezerwa wynosi 43 godziny.

Zatrzymał się po 45h z minutami.

A Ty, jaki zegarek teraz sprawdzasz, AP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A Ty, jaki zegarek teraz sprawdzasz, AP?

AP RO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seiko skz247

odłożony do pudelka sobota 23.07 godz. 9.00 rano

dzisiaj rano sprawdzałem godz. 7.00 i dalej śmiga

pozdr

It's not Your music
It's not Your clothes
It's not Your favourite colour
It's Your watch that tells most about who You are!
---------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

W AP są chyba zbyt skromni. Właśnie mija 69 godzina jak zegarek leży na półce. Dalej śmiga... :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oris OP odlozony w piatek o 22:30.dziala do tej pory :) ale chyba padnie w koncu :)

gorzej bylo w Hamiltonie-padal po okolo 35 godzinach-a mial rezerwe 42.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem producenci podają liczbę godzin, gdy zegarek odmierza czas precyzyjnie. Bo w rzeczywistości działa np. 4h dłużej, ale ostatnie np. 3 godziny zegarek mocno przyspiesza, a ostatnią godzinę zwalnia do zera.

Sprawdź Mariusz to uwzględniając zachowanie dokładności.

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze, że Seiko 5 chodził mi dłużej niż podawał producent, ale pod sam koniec strasznie zwalniał i w momencie całkowitego zatrzymania miał już kilkanaście minut opóźnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Czasem producenci podają liczbę godzin, gdy zegarek odmierza czas precyzyjnie. Bo w rzeczywistości działa np. 4h dłużej, ale ostatnie np. 3 godziny zegarek mocno przyspiesza, a ostatnią godzinę zwalnia do zera.

Sprawdź Mariusz to uwzględniając zachowanie dokładności.

Fakt. AP przyspieszył już niczym bolid F1. W ciągu ostatnich 9 godzin zrobił odchyłkę około 18 sekund do przodu. Mnie natomiast ciekawi na ile starczy mu sprężyny w bębnie. Zegarek nadal działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ciekawostkę podam, że niektóre modele FP Journe mają na wskaźniku rezerwy chodu 120h, podczas gdy faktycznie jest to ~160 (!) godzin. Czyli producent nakazuje nakręcić zegarek, gdy wciąż zostało jeszcze 40h, ale mamy pewność, że nie trzeba będzie ustawiać czasu na nowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek dobrze to wyjaśnił- zakładany przez producenta czas, np. 40h to cza w którym gwarantuje on (producent) odmierzanie czasu zgodnie ze specyfikacją (powiedzmy na poziomie +/- 20s). Po tym czasie zegarek może nadal chodzić, ale traci dokładność, bo sprężyna nie zachowuje już swoich właściwości, jest "rozkręcona".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Test RO zakończony. Rezerwy chodu wystarczyło na 75 godzin i 30 minut. Co do powyższych wyjaśnień to wcale nie jest to takie oczywiste. Przy zegarkach z manualnym naciągiem może być zupełnie inaczej. Mój Vacheron Constantin Patrimony Contemporaine na kalibrze 1400 miał 40 minut więcej ponad deklarowaną przez producenta rezerwę chodu. Nie pamiętam jak było z Portuguese Automatic. Miałem też Breguet ale niestety nie zrobiłem testu rezerwy chodu. Ale Artur ma taki zegarek więc może pokusi się o podobny test ? :). Wracając do VC mamy 40 minut ekstra. AP daje ponad 15 godzin !. To dużo. Czyli w kontekście czasomierzy wyposażonych w kaliber 3120 możemy śmiało mówić o 3-dniowej rezerwie chodu. I wcale bym się nie zdziwił gdyby 8-dniowy Panerai wykręcił 9-10 dni, a PA miał 8 dni. Może przetestujecie swoje zegarki ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak jest z dokładnością w ostatnich, "ekstra" godzinach w przypadku Twoich zegarków? Bo to że "idą" nie oznacza, że odmierzają czas poprawnie... 40h podstawowej rezerwy + np. 5h jest ok, ale później zegarek zaczyna wariować więc taki chód jest średnio przydatny, bo po włożeniu go z powrotem na rękę nie mamy ustawionego właściwego czasu :/

PS. Wytrzymałeś kilka dni bez zegarka na ręce?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

PS. Wytrzymałeś kilka dni bez zegarka na ręce?? :)

Spokoooojnie... twardym trzeba być, nie "miętkim" :):).

PS. Mam jeszcze zegarek kieszonkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem citka nurkowego takiego prostego nie pamiętam refki to rezerwa podana przez producenta 38h ale nie działał nigdy dłużej jak 30

Oris średnio 34h ale myślę że to wina małej aktywności noszenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedziałek o 17.00 odłożyłem Omegę Hour Vision. Zegarek zatrzymał się w czwartek o 17.30. Deklarowana przez producenta rezerwa chodu wynosi 60 godzin.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też przychyliłbym sie do opinii, że chodzi o okres, w którym zegarek działa najbardziej precyzyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa tej dokładności to jest jedna rzecz, a druga rzecz, to że ten parametr może się nieco zmieniać w różnych okresach eksploatacji zegarka, np. w zależności od stanu smarów...

Ja myślę, że spora część producentów pragnie sobie zostawić spory margines bezpieczeństwa, żeby uniknąć pretensji/reklamacji. Przecież nawet podstawowa ETA ma zazwyczaj czterdzieści parę godzin rezerwy, a w papierach podaje się takie liczby jak 36, 38 godzin...

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.