Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kroootki

Odnowione budziki Slava

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za informację o otworku, rzeczywiście to bardzo wiarygodne wytłumaczenie. 

Z jakich lat były mechanizmy przy dekielkach z numerem modelu?

Świetny stan Twojej Drużby, moja ma liczne ślady przebarwień na tarczy, jak Ci zapewne wiadomo, ale dzięki, że chiałeś się jej pozbyć i mogłem ją dostać.  

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie dla znawców tematu. Mam kilka Mirów. Dróżb i Slav z lat pięćdziesiątych, ale jak dotąd pierwszy dekielek z wybitym modelem B18.

Na pierwszy rzut oka, te dekle są wykonane z bardzo twardej stali. Trafiłem na taki - zwykłe druty do zdzierania farby prawie nie zostawiały śladów. To chyba najstarszy sort Mirów itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję szkła do budzika model Slava albo Drużba (słonik). W zamian mogę wysłać szkło z ramka do Globusa, albo Slava z pierścieniową podstawą.

Info proszę na pw.

pusty pierścień i ewentualny przedmiot wymiany. ;)

post-57210-0-26073900-1474268019_thumb.jpg

post-57210-0-83264200-1474268038_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł czegoś w rodzaju tunningowania starych SŁAW, zwłaszcza, że mam sporo niekompletnych budzików, których wygląd przypomina raczej złom niż materiał zegarmistrzowski. Z kilku takich egzemplarzy powstał pierwszy tunningowany budzik SLAVA-t. Myślę o opcji z pokrętłami pomalowanymi na czarno.

post-32080-0-60072100-1475145146_thumb.jpgpost-32080-0-15510000-1475145166_thumb.jpgpost-32080-0-18725400-1475145180_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł czegoś w rodzaju tunningowania starych SŁAW, zwłaszcza, że mam sporo niekompletnych budzików, których wygląd przypomina raczej złom niż materiał zegarmistrzowski. Z kilku takich egzemplarzy powstał pierwszy tunningowany budzik SLAVA-t. Myślę o opcji z pokrętłami pomalowanymi na czarno.

Ja już jakiś czas temu poszedłem trochę inną drogą. Z części budzików SLAVA  zbudowałem "nowy" model budzika. Dwa egzemplarze : niebiesko srebrny i czerwono złoty.

post-42128-0-82814800-1475154605_thumb.jpg

post-42128-0-68853400-1475154621_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już jakiś czas temu poszedłem trochę inną drogą. Z części budzików SLAVA  zbudowałem "nowy" model budzika. Dwa egzemplarze : niebiesko srebrny i czerwono złoty.

Doskonały pomysł. Czy one rzeczywiście dzwonią tymi dzwonkami, czy to atrapy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonały pomysł. Czy one rzeczywiście dzwonią tymi dzwonkami, czy to atrapy?

Dzwonki to atrapy , ale atrapami są też dzwonki w Sławach z dzwonkami plastikowymi oraz w niektórych  rodzajach  metalowej Sławy z dzwonkami. Tu zaznaczam, że gongi użytych dzwonków nie pochodzą od budzików Sława. Oryginalne były według mnie za małe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniejsze niż oryginał. ;)

post-57210-0-54675600-1475168586_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniejsze niż oryginał. ;)

Oryginał, to szybko brudzący się plastik. Jak rozumiem, ten jest malowany. Jaką farbą? I czy jest trwała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Oryginał. Były białe i żółte, przynajmniej takie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało wolnego czasu, ale udało się odświeżyć i kolejny z 1956 roku trafił na półkę.

post-57210-0-44161400-1475411674_thumb.jpg

post-57210-0-91665400-1475411677_thumb.jpg

post-57210-0-80833700-1475411680_thumb.jpg

post-57210-0-10608300-1475411684_thumb.jpg

post-57210-0-72454000-1475411686_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało wolnego czasu, ale udało się odświeżyć i kolejny z 1956 roku trafił na półkę.

Bardzo zacny :) . Ja z kolei odremontowałem biedaka z drewnianą nogą (http://zegarkiclub.pl/forum/topic/61974-odnowione-budziki-slava/page-30?do=findComment&comment=1795191)  Przy okazji zrobiłem mu zdjęcie razem z tuningowanym, ale z czarnymi poktrętłami. Na żywo wygląda dobrze, ale nie sprawdzi się. Spray samochodowy , to za słaba farba do niego.

post-32080-0-17186700-1475424770_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mir super, a tuningowany w czarnej pełnej odsłonie, też ciekawie. Z własnych doświadczeń, lepiej mi wychodzi powłoka czarna ale matowa. Ostatnia Slava była w połysku i nie za bardzo mi się to podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mir super, a tuningowany w czarnej pełnej odsłonie, też ciekawie. Z własnych doświadczeń, lepiej mi wychodzi powłoka czarna ale matowa. Ostatnia Slava była w połysku i nie za bardzo mi się to podoba.

Uważam, że staruszkowi Mirowi się to należało :) . A jak się dobrze zastanowić, to tuningowany budzik, to właściwie multiskładak - nie ma jednoznacznego pochodzenia, więc zaczyna życie od teraz :) .Trochę niedomalowany, ale poprawię. Za bardzo spieszyłem si,ę do obejrzenia efektu końcowego. Coś jak kucharz, który w trakcie gotowania zeżarł cały obiad zanim się dogotował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jeden MIR, tym razem 3-62. Skompletowany z trzech złomów. Zastanawiam się, czy obudowa nie byłaby lepsza, gdyby ją pomalować dodatkowo bezbarwnym lakierem. Nie mam w tym doświadczenia.

post-32080-0-46779600-1475774414_thumb.jpg

post-32080-0-58881000-1475774440_thumb.jpg

Edytowane przez Diabeł Polny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka minutowa nie od tego modelu, godzinowa OK. Moim zdaniem w matowych kolorach tym budzikom lepiej.

Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One (wskazówki) były z różnych Mirów - muszę dołączyć czwartego złoma. To było tak - tarcza, baza, wskazówka i mechanizm dzwonka były z jednego (nie miał nic więcej). Druga wskazówka i mechanizm chodu z drugiego (z rozwalonym balansem), a reszta z trzeciego. Wymienię wskazówkę, dzięki za uwagę. To będzie czwarty budzik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnego. ;) Wskazówki powinny mieć wypełnienie, ale w moim też wypadło.

post-57210-0-63817000-1475778538_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka minutowa nie od tego modelu, godzinowa OK. Moim zdaniem w matowych kolorach tym budzikom lepiej.

Gratulacje.

Moim zdaniem wskazówki godzinowa i minutowa są nie od takiego modelu. W tym modelu, jeżeli ma to być stary Mir, powinny być koloru srebrnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem jeszcze bardziej zniszczonego Mira. Ma takie wskazówki jak Twój. Z zielonym (niekompletnym) wypełnieniem. Ale jednak złote.

Edytowane przez Diabeł Polny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wskazówki godzinowa i minutowa są nie od takiego modelu. W tym modelu, jeżeli ma to być stary Mir, powinny być koloru srebrnego.

Każda uwaga cenna. Masz może jakieś zdjęcie katalogowe. Mam kilka Mirów, które mają złote wskazówki, ale czarnego tylko jednego i być może z czarna tarczą powinny być srebrne. Bardziej niepasująca w moim modelu jest omho osłona przycisku zatrzymania budzenia. Bardziej pasowałaby "łódka".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ona według sugestii Tomasza jest prawidłowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ona według sugestii Tomasza jest prawidłowa.

Tu przykładowe dwa Miry  z takimi czarnymi tarczami jak opisywano wcześniej. Ten "srebrny" prawdopodobnie ma wymienione nóżki, ale taki już trafił do mnie i został.

post-42128-0-34124700-1475854836_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi