Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

nuki

casio Ef 550D-1AV - do kosza ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem na jednym z portali aukcyjnych uszkodzony zegarek casio Edifice 550 D, uszkodzenie polegało na odłamaniu koronki /sprzedający w opisie podał że poza odłamaną koronką zegarek jest sprawny/. Z uwagi na fakt iż zegarek był nowy i w dosyć atrakcyjnej cenie zaryzykowałem i zdecydowałem się na zakup. Po otrzymaniu zegarka przesłałem go do serwisu celem naprawy odłamanej koronki. Niestety po kilkunastu dniach otrzymałem od servisu ZIBI ekspertyzę z której wynikało że zegarek wymaga wymiany cyt. mechanizmu, wałka, koronki i uszczelki- całkowity koszt naprawy to 480 zł. I tutaj mam pytanie czy jest sens naprawiać ten zegarek za tą kwotę, trochę mi go szkoda gdyż jak stwierdzili w servisie nie jest podróbą. Ciekaw jestem również w jaki sposób mogło dojść do tak poważnych uszkodzeń, gdyż poza odłamaną koronką nie ma na nim nawet śladów użytkowania - nówka w pudełku z ang.inst.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu.

Nowy kupisz za 560zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki, szkoda że nie ma możliwości tańszej naprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W serwisie są określone wymagania. Mają dać gwarancję, to muszą być pewni, a zegarek swoje dostał, jak koronka odpadła, to niczego nie można być pewnym. Można próbować poza oficjalnym serwisem, na własne ryzyko. Może się okazać, że będzie niedrogo i pomyślnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Zgadza się.Sprawdzenie mechanizmu u zegarmistzra oraz ewentualne dorobienie nowego klucza i założenie koronki to nie sa zbyt duże koszta.Zawsze można spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jest na forum osoba/ złota rączka/ która to spróbowała by przywrócić do życia mojego Edifice.

W chwili obecnej nieruchome są wskazówki sekund dolna tarcza/co jakiś czas wskazówka rusza do przodu/, oraz wskazówki godzin i minut. Lewa tarczka sprawna, wskazówka od stopera również sprawna, pozostałe dwie koronki spr.

Jeżeli chodzi o servis to faktycznie w rozmowie tel ustaliłem że nie naprawiają mechanizmu tylko go wymienią i dlatego taka cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio chyba cos spraprało przy produkcji pewnej parti tego zegarka, na serwis przychodzi dziwnie duzo reklamacji poczawszy od niedoróbek w wykonaniu koperty i bransolety ,poprzez bledy montaz specyficznej tarczy i układu wskazówek ,jak i usterki mechanizmu (zakup oczywiscie głownie w necie w bardzo atrakcyjnej cenie spoza dystrybucji Casio Europa z ograniczoną gwarancja) gdzie cena sugerowana na polske to 895. pln

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo przepraszam, ale tak trudno wpaść na to w serwisie, że Casio nic nie skopało tylko są to zwykłe podróby, które zalały internet. Na chińskich stronach z "replikami" można je kupić od 30$. Oryginały kupione taniej niż sugerowana cena na Polske (ale powyżej 500zł od prywatnych importerów) jakoś nie mają takich niedoróbek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mowimy o podrobkach , a tak z ciekawosci gdzie oferuja ten model za 30 $ na bardzo specyficznym module myota adoptowanym przez casio? no bo nie spotkalem sie z takimi podrobkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy akurat w podróbach za 30$ jest ten sam moduł, ale na pewno wyszła duża partia podrób z identycznym modułem czyli działającym retrograde.

Nie będę podawał linków do takich stron, na tym forum jest to zresztą niedozwolone. Wystarczy wpisac w google ef-550d replica. Wyników na pewno będzie bardzo dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drogi kolego

nie wiem czy małym chinskim rączkom opłacało sie by podrabiac zegarek w 100% ale zrobili to perfekcyjnie tak samo jak np z

BEM-506L? w polsce niektórzy wierza w kartony spadajace z tirów w chinach mowi sie niekontrolowane moce produkcyjne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie podrobili w 100% ponieważ pojawiają sie niedoróbki w wykonaniu koperty, tarczy, bransolety. Sam o tym napisałeś przecież.

Uważasz, że nie ma podrób tego modelu z retrograde? Jeśli tak to zapewniam, że są. Miałem w ręce oryginał i taką podróbę, więc mogłem dokładnie porównać.

Myślisz, że Casio nie ma kontroli produkcji? Co jest bardziej prawdopodobne, "dobre" podróbki (jednak ciągle z wadami), czy wypuszczenie wadliwej serii z fabryki? Chyba to pierwsze. Dlaczego inne modele nie mają takich wadliwych serii, ciekawe? EF-550D jest podrabiane ze względu na duży marketing i reklamy związane z F1. Ta wadliwa seria musiałaby być gigantyczna bo na allegro, a zwłaszcza ebay podrób tego modelu są setki.

Takich bzdur jak spadające kartony nie będe komentował. A niekontrolowane moce produkcyjne to kolejny mit, w który niektórzy naiwnie wierzą. Już widzę jak po godzinach Chińczycy produkują gorsze egzemplarze w tej samej fabryce, kosztujące 1/10 dobrego egzemplarza. To dopiero bajka dla dzieci, którą czytałem nie raz na tym o forum. Tylko, że pisały to osoby, które kupiły ten model za 200zł i liczą, że to tylko gorzej wykonany egzemplarz. Dziwne, że osoba związana z serwisem ma takie poglądy na temat podrób edifice.

Zresztą w serwisie zibi w Lublinie do dzisiaj uważają, że nie ma podrób tych zegarków, więc już chyba nic mnie nie zdziwi w tym kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu wątku, to naprawdę nikt nie może polecić mi jakiegoś dobrego zegarmistrza?

W rejonie mojej miejscowości są dwa zakłady , które to specjalizują się szczególnie wymianach baterii i pasków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ciekawa polemika

no coz jako osoba z branzy ty i ja bo wywnioskowac to mozna z naszej dyskusji,powinna wiedziec ze jest pewna gama produktow ktora miała pewne nazwijmy to problemy ze spelnieniem standardow produktu , nie jest to tajemnica ze produkt to złozonosc pewnych elementow na ktory składa sie zegarek

mozna wymienic tu mechanizm tarcze bransolete calosc skladowa z której mamy produkt zwany zegarkiem.

wyobrazmy sobie teraz model EF-550 ktory ma zle zamontowano wskazowke głowna sekundnika a zegarek jest zmontowany, niestety w wersji z tym modułem nie ma mozliwosci zerowania przyciskami akurat tej wskazówki.trzeba demontowac modół z koperty.

idac dalej jakims dziwnym trafem nity montazowe sa tak jakby za małe i mozesz je wypchnąc leciutko ,naprawiasz taką bransoletke ,dalej na tarczy lata paproch usuwasz go ? sa to ewidentne błedy produkcyjne.

kolego czy widziałeś linie montażowa ja widziałem i uwierz mi ze w szwajcari zasada jest prosta wyrywkowa kontrola 3 szt z 1000 jezeli cos jest nie tak sprawdzana jest nie cała partia i usuwane w niej usterki tylko usuwana przyczyna powstawania wady pozostale w tym przypadku egzemplarze wykorzystywane sa na potrzeby serwisów.nie wydostaja sie na rynek zewnetrzny

ale to było dokładnie 10 lat w stecz.zasada taka sama zarowno w wytwórni wskazowek srubek jak i motowniach całych zegarków

Nie mam bladego pojecia jak dzieje sie to CHRLD, stwierdzam ze pewne ilosci zegarków (nie podróbek) z bledami dostaja sie na rynek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.