Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł B.

Luminor Panerai - czy oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

i kto tu teraz ma racje?? ;):rolleyes:

" tylko Seiko " Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam cienia wątpliwości co do oryginalności tego zegarka. Tylko piątka, fiddy, 111, 177 i 288 zostały podrobione na tyle dobrze, że odróżnienie dobrej podróby od oryginału wymaga naprawdę wprawnego oka. Natomiast wszystkie widoczne na zdjęciach elementy tego 201/A wyglądają dokładnie tak, jak powinny. Zegarek jest po prostu styrany i brudy w stopniu przekraczającym wszelkie granice higieny czy dobrego smaku. Ale nie nosi choćby jednego znamienia podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie bardzo kumam co ma pasek do rzeczy. Jeśli zegarek ma faktycznie tyle lat i jest oryginalny to chyba nie myślisz, że przez 15 lat był noszony na 1 oryginalnym pasku. Zegarek może być fejkiem z, pasek może być OK.

Dla mnie koperta nie wygląda OK, bo jest jakby skorodowana, a to jest raczej niemożliwe jeśli piszemy o oryginale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tak. Podróbka na pasku za 1,5 tysiąca euro... :rolleyes: Koperta jest brudna, ja tam nie widzę żadnej korozji. Podróbki, nawet te zupełnie beznadziejne robi się z 316L. Zakładam, że gdyby ktoś wysilił się, by zrobić podróbę wyglądająca 100% jak oryginał, jak w tym przypadku, to też postarałby się o stal nierdzewną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest po prostu styrany i brudy w stopniu przekraczającym wszelkie granice higieny czy dobrego smaku.

Jeśli ktoś wrzuca zdjęcie wyflejtuszonego zegarka, z "domalowaną" rdzą, to niech nie oczekuje prawidłowej odpowiedzi. Minimum szacunku dla pytanych wymaga żeby się dobrze przygotować do zadania pytania.

Zakładam, że gdyby ktoś wysilił się, by zrobić podróbę wyglądająca 100% jak oryginał, jak w tym przypadku, to też postarałby się o stal nierdzewną...

Zakładaj że wytwórca podróbki, chce ją zrobić a. jak najtaniej, b. wygląd go interesuje tylko w chwili sprzedaży, guzik go obchodzi jak podróbka będzie wyglądać za 10 czy 15 lat, może ulec nawet biodegradacji :rolleyes:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzucanie autorytatywnych, ale zdawkowych i pozbawionych argumentów odpowiedzi w temacie, o którym nie ma się nawet bladego pojęcia jest za to przejawem pełni szacunku dla pytającego...? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jałowa dyskusja - nie ma zdjęć werku, na zdjęciach nie widać, czy to korozja czy brud, poczekałbym na więcej szczegółów, zamiast się kłócić.

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz sporo informacji o oryginalnych modelach z tego okresu, możesz porównać ze swoim zegarkiem:

link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na Panerai dobrze, ale różnice są jak najbardziej widoczne w tych dwóch zegarkach. Różnica jest jeszcze w literze "A" na deklu w nazwie. Kreska jest nisko, a w większości (we wszystkich?) modeli była ona raczej na środku z tego co pamiętam.

Jestem bardzo ciekawy co się okaże w tym przypadku, ale mimo wszystko obstawiam podróbkę :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym deklem (z tarczą również) to nie do końca musi tak być, podobnie z literą A.

Dekiel z zegarka lepiej wytrzymuje porównanie z tym poniżej. Bez otwarcia mechanizmu raczej nie da się rozstrzygnąć :rolleyes:

post-15646-0-17890300-1331856453.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otworza.....a tam bedzie jakis asian unitas i bedzie pozamiatane :rolleyes:

ten temat urasta powoli do zagadki XXI wieku.....co tam siedzi w srodku ;)

" tylko Seiko " Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz od dawna pytanie o autentyczność mnie zaciekawiło :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładał się nie będę, ale życzę posiadaczowi, żeby to był oryginał, po pierwsze dlatego, że miałby naprawdę mega, mega rarytas (zegarków z tej serii powstało bodajże tylko 677), a po drugie dlatego, że to pierwszy od dawna przypadek nie w stylu "pomóżcie, znalazłem rolexa na strychu".

Krystek, mnie też to bardzo ciekawi :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściciel tego zegarka nie napisał tak na prawdę skąd ma ten zegarek. Wspomniał tylko, że od 15 lat. No ale jakoś ten zegarek musiał pojawić się w jego życiu. :rolleyes:

Ja również życzę by był to oryginał i czekam z niecierpliwością na zdjęcia mechanizmu.

Pozdrawiam,

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęć mechanizmu raczej się nie doczekamy a szkoda bo gdyby to był oryginał to mielibyśmy strzała jednego na 3 lata. Pamiętacie taki poprzedni?

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzucanie autorytatywnych, ale zdawkowych i pozbawionych argumentów odpowiedzi w temacie, o którym nie ma się nawet bladego pojęcia jest za to przejawem pełni szacunku dla pytającego...? :rolleyes:

A o jakim "bladym pojęciu" Ty mówisz? Oryginał nie powinien korodować i tyle, koniec, kropka... nie trzeba mieć żadnego "pojęcia" żeby o tym wiedzieć.

Co to są "autorytatywne i zdawkowe" odpowiedzi Twoim zdaniem? Przeczytaj jeszcze raz, uważnie moją pierwszą wypowiedź. Daję wyraźną sugestię, że to co widać na zdjęciu jest niepokojące. To nie jest nic autorytatywnego, tylko wyraźna wskazówka dla Pytającego żeby to sprawdził dokładnie i na żywo. My na tych zdjęciach tego nie rozstrzygniemy, natomiast Pytający ma ten zegarek przed sobą i bardzo prostą czynność do wykonania. Wystarczy mu szkło powiększające i pół minuty czasu. Nie musi być wybitnym fachowcem, żeby odróżnić czy jest to zwykłe zabrudzenie, czy korozja.

Czyli co? Jeżeli mówię Autorowi "sprawdź czy to nie korozja", to oznacza że nie mam do Niego szacunku?

Paranoja!

Jeszcze raz potwierdza się stare powiedzenie, że nie warto pomagać. Z całą pewnością zostaniesz za to ukarany.

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że pytający nie ma tego zegark przed sobą, tylko ktoś inny ma 300 km od niego :rolleyes:

Stąd problem z rozwiązaniem problemu ;)

Może autor poprosi tę osobę, aby udała się do zegarmistrza z prośbą o otworzenie zegarka i pstryknie przy okazji kilka fotek?

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie rzecz w tym, że nie mam tego zegarka przed sobą, co pisałem we wcześniejszych postach.

Mam nadzieję, że zamieszczę na forum zdjęcie mechanizmu i dokładniejsze tych zabrudzeń/korozji ale nie potrafię powiedzieć kiedy.

Sam jestem ogromnie ciekawy.

Pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostszym narzedziem do otwarcia takiego dekla jest gumowa pileczka - taka jak do zabawy dla dzieci lub dla psa.

Rozumiem, że dekielek jest odkręcany tak? Jeśli tak to w którą stronę należy odkręcać .. zgodnie z ruchem zegara czy odwrotnie.

Być może zadaję oczywiste pytania ... ale moja przygoda z ZEGARKAMI zaczęła się dopiero parę dni temu i wcześniej nie miałem do czynienia z markami lepszymi niż Perfekt czy Q&Q :rolleyes: a tam odkręcanych dekli nie ma z tego co wiem ;)

Dziękuję za poprzednie posty

i czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam,

Paweł B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może autor poprosi tę osobę, aby udała się do zegarmistrza z prośbą o otworzenie zegarka i pstryknie przy okazji kilka fotek?

Myślałem kilka dni temu, że nie będzie to potrzebne ale teraz widzę po burzliwej dyskusji, że bez takiej wizyty chyba się nie obejdzie.

Jak przed momentem pisałem postaram się zamieścić fotki mechanizmu i zabrudzeń/korozji ale nie potrafię powiedzieć kiedy.

Pozdrawiam,

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel odkrecamy w kierunku przeciwnym do wskazowek zegara dociskajac mocno gumowa pileczke.

otworza.....a tam bedzie jakis asian unitas i bedzie pozamiatane :rolleyes:

Oj,chyba przeceniasz swoje mozliwosci i nie doceniasz chinczykow.Azjatycki unitas jest nie do odroznienia od szwajcarskiego, jesli maja te same wykonczenia, czesto nawet trzymajac obydwa w reku.Najskuteczniejszym sposobem na odroznienie jest spojrzenie na mocowanie palet w kotwicy - chinskie kopie szwajcarskich mechanizmow czesto maja tam o wiele wiecej kleju niz szwajcarskie (co nie zmienia w jakikolwiek sposob wlasciwosci mechanizmu - po prostu tak robia).Mam obydwa mechanizmy i gwarantuje Ci,ze rozpoznanie nie byloby takie proste.Chyba,ze zastosowaliby inne zdobienia.

Powiem wiecej,czasem Chinczycy stawiaja punce ETY na swoich kopiach szwajcarskich werkow tej firmy.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszemy tu o modelu pre vendome czyli chińskie unitasy raczej wtedy nie miały super wykończenia.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz,to moze byc podroba z przed paru dni jesli juz idziemy tym tokiem myslenia- podrabiaja pre-vendome nawet dzis.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.