Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

luks

Pobied kilka...

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnego pięknego dnia postanowiłem zrobić porządki i przekładając zegareczki z szuflady do szuflady z jednego pudełka do drugiego i zdziwiony tym ile tego wszystkiego nazbierało się, postanowiłem aby pobiedy wyłuskane z głębin szafy ujrzały światło dzienne.Tym sposobem zajęły zaszczytne miejsce na stojaczkach niestety o zgrozo kosztem błoni. Postanowiłem zaprezentować małą rodzinkę pobied, pierwsza co prawda jest rakieta ale okolicznościowa więc jak najbardziej na miejscu.

img2216r.jpg

img2223df.jpg

img2224k.jpg

img2225w.jpg

img2226c.jpg

img2227qo.jpg

img2228d.jpg

img2229g.jpg

img2230vq.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ładny zbiór B)

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Łoł, palców u rąk i nóg zabrakło do zliczenia tego zbioru. Gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporawo B). A do tego jest tu kilka bardzo ciekawych egzemplarzy!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne Pobiedki B) A ile sztuk pochodzi z lat 40-tych lub wczesnych 50-tych? Bo tak na oko, to co najmniej dwie takie widzę B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna "zwycięska" kolekcja, gratuluję B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super!

Jeszcze kilka i mozna nosic inny na kazdy tydzien roku ;- )

After a long day, Telehubis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze kilka by się znalazło B) najstarsze to te 4 na pierwszym planie początek lat 50 (52rok najstarsza datowana jeśli dobrze pamiętam te są rodem z Czystopola i z 1 moskiewskiej, jest duża rozmaitość bo gdyby spojrzeć na mechanizmy to będą z 1 moskiewskiej jak i 2 też, petrodworzowej jest parę, no i tej od zimów maslenikowej(czy jakoś tak) na nowszym mechanizmie 2602,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te staruszki szczególnie ładne.Gratki!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły zbiorek, współczuję nakręcania :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW - ta z okazji 50-lecia to nie jest rakieta??? I co to ma za sekundnik?!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Chylę czoła! Tyle fajnych pobiedek w jednym miejscu... gratulacje. Sam na stare radzieckie modele poluję...a teraz już wiem, kto to wszystko wykupuje ;-) - luks i Hans!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, pmwas też. Troszkę :P

pobkol.jpg

Od lewej w górnym rzędzie ZiM z 1-51 (!) (niestety koperta późniejsza, ale tarcza idealna), Kirow biały z lumą chyba '53, Kirow czarny z Lumą '51, 2 Kirowy z '49, ZiM z '52, dwa Czystopole z '53, '54, Kirow z '54, ZiM z '56 i PCzZ. Przetrzebione po wyprzedaży, ale "śmietanka" została :lol:

Najfajniejszy (choć w nieoryginalnej kopercie)jest chyba ZiM 1-51, chyba nawet lepszy od kirowa 2-49. czemu? Bo ma niemal idealną tarczę, a przy tym jeśli dane z neta sa prawdziwe i ZiM faktycznie rozpoczął produkcję Pabied w '51r, to ten, o nr 01365 może być jednym z pierwszych mechanizmów, które opuściły ta fabrykę :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajne, nie da się ukryć :lol: u mnie coś takiego z pobied

dsc02112m.jpg

+ druga z "kredensu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta TTK-1 ma mechanizm sygnowany TTK-1? Bo takie sa najfajniejsze :lol:

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bystrzaki faktycznie pierwsza to rakieta na mechanizmie 2601(mam nadzieję że nie pomyliłem z 2609) można powiedzieć taka wersja limitowana, żołnierz radziecki z dzieckiem symbolizuje zwycięstwo a sekundnik ma nietypowy bo z kołem zębatym - takie koło sekundowe na wskazówce.

img2133c.jpg

jeśli chodzi o wykupywanie wszystkiego jak to ujął kolega to może być tylko jedna osoba, wszyscy wiemy kto i ja nią bynajmniej nie jestem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, to musi być 2609 (tzn jeden z nich), najpewniej 2609NA. 2601 z definicji nie miałby sekundnika :lol:. BTW - cóż to za patent z tym kołem zębatym?!!!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu element imitujący koło zębate(jak w mechanizmie, tylko to koło jest bardzo delikatne i przy tym giętkie)został osadzony na wskazówce sekundowej(widać również klejenia) i wraz z ruchem sekundnika sunie po obwodzie tarczy taka złota gwiazda, od taki fajny bajer na cześć 50 lat pobiedy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 lat POBIEDY - 50 lat Zwycięstwa w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej(pocz 1941), raczej nie 50 lat zegarków Pobieda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety kolega corn ma racje - dzięki wielkie, sprawdziłem nad napisem 50 lat widnieje pięcioramienna gwiazda ze skrzyżowaną szablą i karabinem a wewnątrz gwiazdy sierp i młot jest to Order Wojny Ojczyźnianej, teraz wiem że zegarek upamiętnia 50 lecie zwycięstwa(pobieda to przecież zwycięstwo - wcześniej tak nie kombinowałem) a zwycięstwem w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej idąc za wikipedią jest maj 1945 (data kapitulacji Niemiec i zakończenia II wojny światowej w Europie) Czyli można założyć, że zegarek wykonano w 1995 roku, czego to się człowiek nie dowie z forum. Ja dla zegarka cały czas obstawiałem datę powstania na 96r a to ze względu rozpoczęcia produkcji pobiedy w I Moskiewskiej Fabryce Zegarków. No cóż teraz pozostaje mi już tylko usunąć zegarek z półki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luks masz tam kilka perełek z lat 50-tych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...zaledwie kilka a to najstarsza i jedna z lepiej zachowanych sygnowana na 52 rok, wrzucę fotkę mechanizmu może nic szczególnego ale dla mnie miód

imgpobieda.jpg

img2231ts.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wczesnych Czystopoli bardzo często się nie spotyka, są o wiele rzadsze,niż 1MCzZ z tego rocznika. Do tego stan wygląda na piękny!!! Uzupełnij mu śrubki mocujące mechanizm w kopercie, bo zgubił po drodze :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nieco młodsza siostra Czystopolowej pobiedy Phila na netgrafiku, którą chciałem mieć od pierwszego wejrzenia, gdybym jeszcze umiał taką ładna fotkę strzelić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.