Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Burns

Pomysł na: - Edycja limitowana 2012

Zegarek sięgający gwiazd  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

A Doxa robi limitowane wersje swoich zegarków na zamówienie 20-50 osób?

Abstrahując od cen-jaką chcielibyśmy limitację-swatcha czy pateka? Może kiedyś zrobi nam coś Patek może Omega może JLC...na ten czas jednak raczej kierowałbym wzrok ku gwiazdom i szukał z roku na rok coraz wyżej. Chciałbym wydać raz na jakiś czas może większą kwotę ale na coś co z dumą oddam w spadku dziecku zamiast wydać 2-5 tysięcy na chwilowy kaprys , że marek nie wspomnę. Widziałem Vulcaina ,dotykałem,mierzyłem,słuchałem! -są piękne,mają duszę, są warte byśmy mieli je na nadgarstku co jakiś czas...drogo? Może?! Ale albo się kocha albo tylko lubi-tu chyba jednak kochamy tik-taki ;)

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc nie mam pewności. W związku z tym wysłałem zapytanie do Doxy, czy wypuszczają limitacje na indywidualne zamówienia i jak tylko odpowiedzą podzielę się tą informacją.

Abstrahując od cen-jaką chcielibyśmy limitację-swatcha czy pateka? Może kiedyś zrobi nam coś Patek może Omega może JLC...na ten czas jednak raczej kierowałbym wzrok ku gwiazdom i szukał z roku na rok coraz wyżej. Chciałbym wydać raz na jakiś czas może większą kwotę ale na coś co z dumą oddam w spadku dziecku zamiast wydać 2-5 tysięcy na chwilowy kaprys , że marek nie wspomnę. Widziałem Vulcaina ,dotykałem,mierzyłem,słuchałem! -są piękne,mają duszę, są warte byśmy mieli je na nadgarstku co jakiś czas...drogo? Może?! Ale albo się kocha albo tylko lubi-tu chyba jednak kochamy tik-taki ;)

Vulcainy bez wątpienia pięknymi zegarkami są, jakkolwiek miarą miłości do tik-taków nie jest na pewno to ile za nie zapłacimy, ale to co nas w nich ujmuje. Prawdziwa miłość wymierna wszakże nie jest :) Pewnie, że cieszyłbym się z klubowej Omegi, jednak IMHO w idei klubowego zegarka niebagatelną rolę odgrywa też jego dostępność dla klubowiczów, a nie czarujmy się - nie dla każdego wydanie 5k jest "chwilowym kaprysem". Po to przecież wypuszcza się zegarek klubowy, aby klubowicze oglądali go na swoich nadgarstkach, nie na zdjęciach. Wyjątkowości zaś nie nada mu ani napis "Patek Philippe" na tarczy, ani kwota na metce, tylko wspólny wysiłek włożony w jego wybór, długie dyskusje nad wyglądem, nadanie mu tej indywidualności, która sprawi, że każdy z nas będzie miał poczucie, że ten zegarek jest po części dziełem jego i dla niego. I taki czasomierz bez krępacji dam synowi, nawet jeśli będzie to "tylko" Doxa. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1

a ta Doxa też by ładnie podeszła na kosmos

mnie natomiast interesuje zaplecze - czy czytają to forum osoby, które mogą wnieść unikatowość od wspomnianej strony "kosmicznej"

właśnie rodzi mi się kolejna myśl w głowie:

nie mamy agencji kosmicznej

ale mamy http://www.kopernik.org.pl/

myślę, że może właśnie tam, można by znaleźć wsparcie wybitnych ludzi nauki

no i sam Mikołaj Kopernik jako edycja limitowana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co Ci ludzie z Kopernika mają wnieść? Projekt, materiały? i kto i za to zapłaci, przy mega budżetowym projekcie. Limitka na 2011 jest zegarkiem budżetowym, więc ta na następny rok już nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co Ci ludzie z Kopernika mają wnieść? Projekt, materiały? i kto i za to zapłaci, przy mega budżetowym projekcie. Limitka na 2011 jest zegarkiem budżetowym, więc ta na następny rok już nie będzie.

wąskie spojrzenie tylko od strony zegarmistrzostwa

a mi chodzi o kogoś kto to będzie sygnować

kogoś kto nada projektowi prestiż i unikatowość

bo wypasiony zegarek za 5tys Euro mogę kupić sobie sam i pójść do złotnika z prośbą o grawer "Copernikus", ale nie tędy droga

poza tym jeżeli zostanie wyłoniony promotor/sponsor projektu on sam również może czerpać korzyści z limitowanego zegarka co może znacząco wpłynąć na koszty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Frederique Constant ?

LE Chopin zrobili cool.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, pomysł jest zdecydowanie interesujący i warto go pociągnąć dalej. Myślę, że najrozsądniej jest ustalić pułap cenowy, a później rozglądac się za producentem.

Myślę, że skoro ma to być wyjątkowy zegarek, budżet rzędu 3-4k $ nie będzie przegięciem, jednak to moje spojrzenie, a potrzebujemy jeszcze co najmniej 25-30 chętnych, zatem może niech zainteresowani określą pułap kwotowo, abyśmy byli w stanie zakreślić jakieś granice i przejść do kolejnego etapu - doboru producenta i precyzowania pomysłu na limitację.

I'm timeless like a broken watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje zrobić ankietę z różnymi przedziałami cenowymi. Wówczas przekonamy się w jakim zakresie cenowym jest największe zainteresowanie takim zegarkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W odpowiedzi na mojego maila z pytaniem czy Doxa byłaby skłonna zrealizować zamówienie na limitację około 40 sztuk, bazującą na modelu 622.10.101.10 (czyli tym, którego zdjęcie zamieściłem kilka postów wyżej) dostałem taką oto odpowiedź od konsultantki o, uroczym skądinąd, imieniu Claudine:

"Thank you for your e-mail and your interest in our marvellous brand DOXA. Unfortunately 40 pieces of model 622.10.101.10 are no more available". :)

Odpowiedź taka zamyka chyba kwestię Doxy jako jednego z ewentualnych kandydatów do wykonania limitacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena Doxa? (ok znalazłem = ~4tys.)

spróbuję później przerobić temat na ankietę ew. założę nowy

jeszcze jedno z mojej strony

dla mnie zegarek musi mieć min. WR100 i zakręcane koronki/koronkę i zdaje sobie sprawę, że jego design nie będzie nawiązywał do nurka

dodatkowo opcja zakupu z paskiem i bransoletą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stowa, Glycine, Steinhart, były zegarkami budżetowymi, nie czyszczącymi kieszeni, więc sprawiedliwie by było zorganizować teraz zegarek klubowy z wyższej troche półeczki, tak uważam. Jak będziesz robił ankietę, to możesz to uwzględnić. Zresztą zrób jak uważasz, w końcu to Ty jesteś organizatorem :)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej strony poparcie dla pomysłu Michała, wyrażonego w poprzednim poście. Z drugiej strony trzeba zbadać ilu chętnych byłoby na zegarek powyżej "budżetowego" pułapu cenowego.

I'm timeless like a broken watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysłodawcą!

ale jak przyjdzie co do czego będę czynnie udzielał się

ankietę zrobić z przedziałami cenowymi to pikuś

pytanie brzmi jak większe grono ludzie zapatruje się na coś z serii "kosmos"

a jeśli powiedzą TAK to uważam, że w takim zegarku na tarczy powinno coś się zmieniać

pora dnia czy perpetual calendar - i tu zaczynają się schody cenowe

szkoda(tak mi się wydaje), że japońskie firmy nie są otwarte na LE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej strony poparcie dla pomysłu Michała, wyrażonego w poprzednim poście. Z drugiej strony trzeba zbadać ilu chętnych byłoby na zegarek powyżej "budżetowego" pułapu cenowego.

Może po prostu zróbmy wątek ilu chętnych chce wydać powiedzmy te 8 tysięcy na prawie przyklepany temat Vulcaina? No chyba, że zaczniemy wszystko od początku :)......

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O którym dokładnie Vulcainie mówimy? O tym z miastami na tarczy?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klubowa limitacja miała dotyczyć Vulcaina Nauticala - pięknym , nieco retro ,nurku. Ale nie widzę problemu abyśmy porozmawiali o innym modelu- żeby jednak zacząć rozmowy musimy uzbierać 25 osób a wtedy mamy na coś szanse. Cloisonne jest z tego co widzę tylko w złocie więc może być problem . Ale jest przecież kultowy President czy inne modele. Zacznijmy od listy

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klubowa limitacja miała dotyczyć Vulcaina Nauticala - pięknym , nieco retro ,nurku.

z przeróbką na wersję Moon jak u Omeg'i - czy nie tędy droga ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z przeróbką na wersję Moon jak u Omeg'i - czy nie tędy droga ?

Mieliśmy mieć na pewno swój kolor tarczy - z tego co wiem mowa była o czymś wakacyjnym - żółtym czy pomarańczowym. Innych szczegółów nie znam, ale można się przecież postarać i zrobić coś na tarczy "naszego"

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się wydaje, że zegarek bazowy jest bardzo dobrym podłożem wyjściowym na coś takiego, żeby nie powiedzieć, że ma w sobie bardziej pierwiastek z odległej galaktyki niż z głębin

jeżeli jednak będzie to kolejny nuras!!! do tego żółty i wakacyjny to ja odpadam - nie ujmując nic samemu modelowi Vulcain Nauticala - mi osobiście przypomina również świetnego Longines legend diver

a oczywiście fajnie mieć zegarek/Moon/Mars/Copernikus czy jak tam chcecie z takimi parametrami WR i konstrukcją jak omawiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypominam, że na tym etapie powinniśmy szukać chętnych do wydania 8 ,a może i więcej, tyś. na jedyny klubowy zegarek AD 2012! Jedyny. Żeby się znowu projekty nie rozjechały jak w roku ubiegłym.Największy klub zegarkowy w Polsce a nie było 50 chętnych na zegarek klubowy! Za to 66 chętnych na projekt równoległy pojawiło się w oka mgnieniu. Dlatego projekty równoległe powinny mieć pewną fazę przesunięcia względem głównego projektu. I skoro forum to ma swoją nazwę logo przede wszystkim chciałbym ten projekt zrealizować. Więc proszę wszystkich chętnych o deklarację-drogiego, wyjątkowego, ekskluzywnego zegarka klubowego. Palec pod budkę :)

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypominam, że na tym etapie powinniśmy szukać chętnych do wydania 8 ,a może i więcej, tyś. na jedyny klubowy zegarek AD 2012! Jedyny. Żeby się znowu projekty nie rozjechały jak w roku ubiegłym.Największy klub zegarkowy w Polsce a nie było 50 chętnych na zegarek klubowy! Za to 66 chętnych na projekt równoległy pojawiło się w oka mgnieniu. Dlatego projekty równoległe powinny mieć pewną fazę przesunięcia względem głównego projektu. I skoro forum to ma swoją nazwę logo przede wszystkim chciałbym ten projekt zrealizować. Więc proszę wszystkich chętnych o deklarację-drogiego, wyjątkowego, ekskluzywnego zegarka klubowego. Palec pod budkę :)

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Naprawdę myślisz, że brak chętnych na zegarek klubowy spowodowany był "projektem równoległym"?

A może:

1. cena

2. typ zegarka - np. "nie-diver"

3. projekt

4. marka

Jeśli chcesz przesuwać inne projekty - tańsze, bardziej dostępne - bo powstaje projekt zegarka "drogiego, wyjątkowego, ekskluzywnego zegarka klubowego" - to trochę bez sensu.

Przecież tu nie będzie konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę wydać 8K lub wiecej. To nie jest problem, ale zagark musi być ciekawy i raczej nie Vulcain. Dlatego myślę, że jeżeli ma być ankieta co do ceny, to równolegle trzeba by podać chociaż kilka marek w obrębie których będziemy się poruszać. Bo na swoim przykładzie powiem, że 8-10K czy więcej to akurat nie jest problem. Decydują inne względy - marka, typ no i oczywiście sam projekt jaki się "urodzi".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za Vulcain

Cloisonne lub President fajna sprawa

a co mozna dostac ciekawego za 2000 eur ?

i dlaczego Vulcain jest nie ciekawy z wlasnym mechanizmem super sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak zrobimy ankietę z pytaniem w jakiej cenie powinien być zegarek klubowy to zapomnijcie, że wygra jakaś opcja powyżej 3-4 tys.

Na dodatek większość osób, która będzie głosowała i tak potem go nie kupi. Nie wiem w czyim geście jest podjęcie decyzji żeby spróbować w roku 2012 z budżetem min.8-10 tys. zł

Ale żeby sprawdzić czy zbierze się taka ilość chętnych trzeba wiedzieć jakie marki są skłonne nam wyprodukować limitke.

Znając możliwości może się okazać, że nawet niektórzy chętni na limitke z mniejszym budżetem mogą się mocno nastawić i sprzedać swoje cudeńka żeby uzyskać to jedyny wyjątkowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.