Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

akism

Polityka cenowa omegi(czyt swatch-a)

Rekomendowane odpowiedzi

Tak ,było po rabacie,ale fakt faktem,że za tyle można ją byyło nabyć...Z drugiej strony rolex taż zaszalał z cenami z tego co wiem...I nie chodzi tu o przelicznik..Widocznie korporacje myślą,że ludziom łatwiej zarabia się teraz kasę,ale wg mnie przy obecnej koniunkturze jest wręcz przeciwnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ,było po rabacie,ale fakt faktem,że za tyle można ją byyło nabyć...

Tak, ja to rozumiem, chodzi mi o to, że cena, którą podawałem też była wyjściowa i jeżeli odejmiesz % rabatu, który otrzymałeś przy swojej HV od tej ceny wyjściowej też wyjdzie zupełnie inna kwota. Możesz nabyć nową HV w dniu dzisiejszym spokojnie poniżej 20k :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne..u Kruka 24600zł..czarna na bransolecie.Może widziałes model na pasku?..Można kupić poniżej 20tys na allegro..(jest za 19)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

irekm napisał:

Rolex do teraz nazuca odgornie jaki mozna dac max . upust na swoje zegarki , jakis czas temu wysylali swoich przedstawicieli do AD z "rozkazem " kupienia zegarka po jak najnizszej cenie i jezeli wytargowali wiekszy upust niz byl przewidziany w "ustawie " to takiego dealera czekala bardzo nieprzyjemna rozmowa i kara ktora mogla doprowadzic do odebrania praw AD

W Polsce odgórne narzucanie maksymalnego upustu skończyć się może (i znam osobiście kilka takich przypadków w innych branżach) postępowaniem przed UOKiK z całkiem niesymboliczną karą dla obu stron umowy (głównego dostawcy/importera i dilera)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

irekm napisał:

Rolex do teraz nazuca odgornie jaki mozna dac max . upust na swoje zegarki , jakis czas temu wysylali swoich przedstawicieli do AD z "rozkazem " kupienia zegarka po jak najnizszej cenie i jezeli wytargowali wiekszy upust niz byl przewidziany w "ustawie " to takiego dealera czekala bardzo nieprzyjemna rozmowa i kara ktora mogla doprowadzic do odebrania praw AD

W Polsce odgórne narzucanie maksymalnego upustu skończyć się może (i znam osobiście kilka takich przypadków w innych branżach) postępowaniem przed UOKiK z całkiem niesymboliczną karą dla obu stron umowy (głównego dostawcy/importera i dilera)

...bo Polska to kraj chorych przepisów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie nie rozumiem narzekań w tym wątku :roll:

W wolnorynkowym systemie każda rzecz jest warta tyle, ile potencjalni nabywcy są skłonni za nią zapłacić.

Nie pasuje mi cena Omegi to jej nie kupuję a nie narzekam. To nie chleb, że trzeba kupić żeby przeżyć, to tylko zegarek.

Kupuję japończyka czy nawet chińczyka za promil ceny i czekam, co będzie dalej.

Wystarczyłby rok takiego, zdroworozsądkowego podejścia ze strony PT klientów a ceny tych "luksusowych i prestiżowych" wyrobów Swatch Group poleciałyby na łeb na szyję.

Prawda?

Ale to przecież OMEGA!

LUXUS!

PRESTIŻ!

+10 DO LANSU

itd, itp...płakać, płacić i MIEĆ! :(

PS

Już od dobrych kilkunastu lat przerabiam ten temat kupując nowy samochód.

Mam już piątą Toyotę a trzecią, kupioną nową, w salonie. Chociaż dziś cena nie jest już tak atrakcyjna jak kiedyś w porównaniu do aut europejskich to japońskie auto wciąż broni się jakością, nowoczesnością rozwiązań, wyposażeniem i NIEZAWODNOŚCIĄ, której trudno dorównać europejskim producentom aut.

Już nie pamiętam, kiedy byłem u mechanika, leję i jeżdżę przez 5-6 lat a potem wymieniam na nowe.

Żadna z tych nowych Corolli i Avensisów nigdy mi się nie popsuła, ani razu!

Po cholerę mi rdzewiejący Mercedes?

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczyłby rok takiego, zdroworozsądkowego podejścia ze strony PT klientów a ceny tych "luksusowych i prestiżowych" wyrobów Swatch Group poleciałyby na łeb na szyję.

Prawda?

Raczej nie. W Omedze nie tyle chodzi o zegarek, co symbol posiadania - dlatego tak ważne jest prowadzenie działań budujących prestiż - bez tego byłaby po prostu przewartościowanym zegarkiem. Powszechność zabija prestiż, więc przewrotnie - im mniej osób będzie stać na Omegę, tym dla tego postrzegania prestiżowego - lepiej.

Błędem jest w tej diagnozie wyrywanie Omegi z kontekstu Swatch Group, przecież jak nie za Omegę, to klient zapłaci za inny zegarek - straty nie ma.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat te przepisy na które powołuje się rafgam nie dotyczą tylko Polski ale całej strefy EU i wg mnie z całej masy kretynizmów tworzonych przez rozpasanych urzędasów UE, ten jest bardzo ale to bardzo MĄDRY. Bo cóż to znaczy żeby koncern taki czy inny regulował rynek wg swojego uznania, czemu ma to służyc że AD nie wolno dawac upustu jaki chciałby dac ale nie da bo koncernowi się tak nie podoba......napewno nie służy to Klientowi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie. W Omedze nie tyle chodzi o zegarek, co symbol posiadania - dlatego tak ważne jest prowadzenie działań budujących prestiż - bez tego byłaby po prostu przewartościowanym zegarkiem. Powszechność zabija prestiż, więc przewrotnie - im mniej osób będzie stać na Omegę, tym dla tego postrzegania prestiżowego - lepiej.

Błędem jest w tej diagnozie wyrywanie Omegi z kontekstu Swatch Group, przecież jak nie za Omegę, to klient zapłaci za inny zegarek - straty nie ma.

Czyli wszystko sprowadza się do przekonania tegoż klienta, że nie kupuje zegarka tylko jakieś wyimaginowane wartości dodane.

Sądząc po twoim poście to sprawdza się idealnie :D

Tylko co to ma wspólnego z prestiżem? Ze snobizmem jak najbardziej.

Fakt posiadania drogiego zegarka dodaje jego właścicielowi prestiżu?

Ludzie...

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż,jestem troszkę snobem i nie ukrywam dobrze mi z tym,lubię firmowe gadżety i wolę przeszacowane audi od toyoty mimo,że może jest bardziej awaryjne.Każdy ma swoje podejście do tematu i inaczej postrzega problem.Moja matka do tej pory wspomina jak jako dziecko nie chciałem jeść obiadu i dopiero gdy powiedziała mi,że ziemniaki są z egiptu byłem skłonny usiąsć do stołu :D W racając do tematu to co byś powiedział gdyby toyota,którą kupujesz co 6 lat zwiększała ceny o 30-40%?Omega broni się prestiżem i jakością ,toyota ma może jakość(już nie tą co kiedyś),ale tu rynek szybko zweryfikowałby nowe podejście koncernu..Z obu przypadków większą szansę ma na przetrwanie omega..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby Toyota zaczęła snobować się na jakąs tam "markę z tradycjami" i podnosiła cenę cenę bez uzasadnienia to kupiłbym inny samochód.

Kupuję samochody a nie "prestiż".

PS

Też lubię gadżety.

Nie mam jednak iPhona tylko wypasionego Samsunga bo oferuje więcej i taniej.

Nie mam iMaka tylko samodzielnie złożonego PCta.

Nie mam McBooka tylko notebooka HP dobranego dokładnie według jego zawartości.

Oba komputery mają legalne ale oddzielnie kupione i samodzielnie zinstalowane Windowsy, na PCie jest Seven a na notebooku jeszcze XP.

Wybrałem Windows dlatego, ze daje mi najwięcej za najniższą cenę a dowolnie wyobrażone sobie oprogramowanie znajduje się w sieci kilkoma kliknięciami myszki.

Systemy Apple oferują mi zbyt mało a Linux to problemy ze sprzętem, wiem, bo próbowałem.

Mam tez czytnik ebooków ale nie Kindla, lustrzankę, osprzęt...i kupę innego, fajnego sprzętu.

Ale zawsze kupując długo przyglądam sie parametrom i temu, co dany sprzęt oferuje w swojej cenie i staram się płacić za funkcjonalność, nie za "markę" czy "prestiż" bo to zwykła złuda.

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzrost ceny jest prawdopodobnie związany z pozycjonowaniem brandu, podwyżki są na całym świecie, ma to niewiele wspólnego z kursem złotego do franka. Bardziej chodzi o przesunięcie Omegi z zakresu zegarka dla średniej klasy w górę. Bogaci nie chcą nosić tego, co klasa średnia, a kupują rzeczy nie w oparciu o historię brandu czy inne duperele, ale w oparciu o cenę. Bardzo ważny jest potężny rynek chiński, gdzie cenowo króluje Rolex i on też jest uznawany za top. Chińczycy reprezentują bardzo materialistyczne podejście - jeśli coś jest najdroższe, to znaczy, że jest najlepsze. Omega na tym rynku jest aktualnie na średniej półce, na poziomie Citizena i Seiko. Gospodarka światowa wskazuje, że w Chinach nadal będzie przybywać ludzi bardzo bogatych, stąd sprzedaż zegarków będzie tam stale wzrastać. Dlatego ceny Omegi będą wzrastać na całym świecie, ale wygląda na to, że chodzi o rynek chiński, na którym od lat jest największy wolumen sprzedaży.

I to jest cała tajemnica sprawy, 100% esencji do której nie trzeba dosypywac dupereli w stylu kurs CHF/PLN bo to nie ma żadnego znaczenia....Omega aspiruje znacznie wyżej niż się w tej chwili znajduje a te aspiracje mają odzwierciedlenie w zmieniających sie cennikach. Niestety aspiracje Omegi mają takze niekorzystny wpływ na miłośników Rolka ponieważ Rolek za wszelką cenę nie chce dopuścic aby Omega zrównała się z nimi cenami więc odjezdza w siną dal......cenami oczywiście

Wniosek jeden, Omegę i Rolka kupowc teraz bo za dwa lata to juz naprawdę będe nieosiągalne a przede wszystkim niewarte swoich cen zegarki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat tu nie chodzi o polskie przepisy a UE.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska siłą rzeczy także musi je respektować i z tego co wiem czyni to..Ponoć na rolka ciężko uzyskać jakąś konkretną zniżkę ponieważ salony mają ich zegarki komisowo i gdy zmienia się kolekcja firma wymienia kolekcję na nową ,starą zaś wywozi np do Rumunii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest cała tajemnica sprawy, 100% esencji do której nie trzeba dosypywac dupereli w stylu kurs CHF/PLN bo to nie ma żadnego znaczenia....Omega aspiruje znacznie wyżej niż się w tej chwili znajduje a te aspiracje mają odzwierciedlenie w zmieniających sie cennikach. Niestety aspiracje Omegi mają takze niekorzystny wpływ na miłośników Rolka ponieważ Rolek za wszelką cenę nie chce dopuścic aby Omega zrównała się z nimi cenami więc odjezdza w siną dal......cenami oczywiście

Wniosek jeden, Omegę i Rolka kupowc teraz bo za dwa lata to juz naprawdę będe nieosiągalne a przede wszystkim niewarte swoich cen zegarki!

Wreszcie spotkają się przy Patku i zbankrutują:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Akurat te przepisy na które powołuje się rafgam nie dotyczą tylko Polski ale całej strefy EU i wg mnie z całej masy kretynizmów tworzonych przez rozpasanych urzędasów UE, ten jest bardzo ale to bardzo MĄDRY. Bo cóż to znaczy żeby koncern taki czy inny regulował rynek wg swojego uznania, czemu ma to służyc że AD nie wolno dawac upustu jaki chciałby dac ale nie da bo koncernowi się tak nie podoba......napewno nie służy to Klientowi!

Moim zdaniem ten przepis nie jest dobry. To się tyczy zwłaszcza droższych, bardziej prestiżowych marek. Dawanie zbyt wysokich rabatów działa niekorzystnie na prestiż i postrzeganie marki. Nie stać Cie nie kupujesz, proste.

To nie chleb, a salon/butik to nie dyskont. Moim zdaniem jeśli jestem producentem zegarków X to mam prawo jasno określić w jakiej wysokości rabaty będą udzielane na moje produkty. To co zrobił i robi Rolex podejrzewam, że robią pozostałe drogie marki. Popatrz, że na przykład w jednej z droższych sieciowo firm jubilersko-zegarkowych w Polsce dostajesz kartę platynową, która upoważnia do rabatu 10%, to chyba o czymś świadczy. Może nie mając jej można ugrać więcej przy zakupie droższego zegarka, ale w to wątpię. Sprzedając dwa lata temu omawianą tu markę też mieliśmy z góry narzucone jakie dajemy rabaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby Toyota zaczęła snobować się na jakąs tam "markę z tradycjami" i podnosiła cenę cenę bez uzasadnienia to kupiłbym inny samochód.

W samochodach działania są bardziej przemyślane. Od prestiżu Toyota ma Lexusa, VW ma Audi, Nissan ma Infiniti. W zegarkach Seiko ma Grand Seiko. A Omega...? Nie da się sztucznie pokonać bariery postrzegania. Samo podniesienie cen dla "prestiżu" raczej do niczego nie doprowadzi...patrz ML.

Poza tym prestiżu nie kupuje się wszędobylskim marketingiem i celebrytami jako ambasadorami. Celebryci noszą i drogie i tanie zegarki i mało się tym przyjmują.

To jest dobre dla średniaków. Klasa wyższa broni się i kreuje swój wizerunek inaczej.

ps. Toyotę kupuje się dla siebie, Audi dla sąsiada lub złodzieja" :D

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok rozumiem Cię,ale zrozum też ludzi z innym podejściem...Zegarek też kupujesz tylko po to ,żeby pokazywał czas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ten przepis nie jest dobry. To się tyczy zwłaszcza droższych, bardziej prestiżowych marek. Dawanie zbyt wysokich rabatów działa niekorzystnie na prestiż i postrzeganie marki. Nie stać Cie nie kupujesz, proste.

To nie chleb, a salon/butik to nie dyskont. Moim zdaniem jeśli jestem producentem zegarków X to mam prawo jasno określić w jakiej wysokości rabaty będą udzielane na moje produkty. To co zrobił i robi Rolex podejrzewam, że robią pozostałe drogie marki. Popatrz, że na przykład w jednej z droższych sieciowo firm jubilersko-zegarkowych w Polsce dostajesz kartę platynową, która upoważnia do rabatu 10%, to chyba o czymś świadczy. Może nie mając jej można ugrać więcej przy zakupie droższego zegarka, ale w to wątpię. Sprzedając dwa lata temu omawianą tu markę też mieliśmy z góry narzucone jakie dajemy rabaty.

A dlaczego wątpisz? w sieci APART rabat 15% przy zegarkach drogich jest rzeczą zupełnie powszechną!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

A dlaczego wątpisz? w sieci APART rabat 15% przy zegarkach drogich jest rzeczą zupełnie powszechną!

Możliwe. Znajomy ostatnio poszukiwał drogiego zegarka, który sprzedaje Apart i przy gotówce dostał 12%. Więc chyba nie jest to taki chleb powszedni :D

Wracając do Wojtka Toyoty to wydaje mi się, że tym, czym Omega jest wśród zegarków to Toyota raczej wśród aut nie jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ten przepis nie jest dobry. To się tyczy zwłaszcza droższych, bardziej prestiżowych marek. Dawanie zbyt wysokich rabatów działa niekorzystnie na prestiż i postrzeganie marki.

Komisja Europejska ma inne zdanie. Mamy wolny rynek i dowolność kształtowania cen. Producent/dystrybutor nie może narzucać cen. Mało tego zgodnie z prawem unijnym, jesli otwierasz sklep z zegarkami i chcesz wyposazyć go w zegarki Omega, czy inne, dystrybutor nie ma prawa odmówić Ci sprzedaży. Jeśli powie, że "w taj galerii jest już sklep z Omegą" lub "twój sklep nie spełnia standardów ekspozycyjnych" możesz go pozwać a UOKIK puści go " z torbami".

KE wychodzi z założenia "buduj prestiż jakością, a nie marżami".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe. Znajomy ostatnio poszukiwał drogiego zegarka, który sprzedaje Apart i przy gotówce dostał 12%.

Ostatnio dla kolegi wynegocjowałem rabat na JLC 30% w Aparcie. Zrobiłem to telefonicznie, więc rozdają rabaty , rozdają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok rozumiem Cię,ale zrozum też ludzi z innym podejściem...Zegarek też kupujesz tylko po to ,żeby pokazywał czas?

Skąd...

Kupuję jeśli mi się podoba :)

Jednak gdy kupiłem Eternę Kontiki Four Hands to długo męczył mnie ten zegarek.

Podobał mi się bardzo ale spokoju nie dawało mi poczucie, ze kupiłem coś, co nie jest warte swojej ceny, tak zwyczajnie, porównując parametry i "zawartość".

Jakby nie patrzeć, to równie ładne zegarki z identycznym mechanizmem można kupić znacznie taniej.

Ba, można taniej kupić zegarki i ładniejsze i z lepszymi mechanizmami. Jakkolwiek "uroda" to pojęcie względne to już kwestie techniczne da się porównać bez problemu.

Więc Eternę sprzedałem i mam spokojne sumienie :)

Nadal kupuję, sprzedaję i znów kupuję zegarki ale takie, których nie uważam za przewartościowane.

Taki już dziwak ze mnie :D

PS

Wracając do Wojtka Toyoty to wydaje mi się, że tym, czym Omega jest wśród zegarków to Toyota raczej wśród aut nie jest :D

Dokładnie.

Toyota jest dziś synonimem nowoczesności i niezawodności za przystępną cenę.

Dla mnie to cenniejsze niż snobowanie się na zakup Mercedesa i bieganie po lakiernikach :D

Zauważ, że kiedyś takim synonimem był właśnie Mercedes, gwiazda na masce symbolizowała trwałość, niezawodność i długowieczność produktu.

Co dziś z tego zostało poza tą gwiazdą właśnie?

Prestiż?

Nie, dziękuję.

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dubel.

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ostatnio dla kolegi wynegocjowałem rabat na JLC 30% w Aparcie. Zrobiłem to telefonicznie, więc rozdają rabaty , rozdają.

Będę miał na uwadze i następnym razem poproszę Ciebie o pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.