Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dariusz79

Odkładanie na noc zegarka w celu spowolnienia werku ... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich . Posiadam certine ds podium automat na werku Eta 2824-2 . Zegarek ma miesiąc , odkłagam go zawsze na noc koronką do góry . standardowo robi +5 s na dobe co uważam i tak za b. dobry wynik . Moje pytanie do doświadczonych kolegów jest takie , czy są jakieś pozycje w których zegarek poprostu zwalnia . Mam nadzieje ze wyraziłem sie w miare jasno . Dziekuje za info .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry werk jest tak skonstruowany, aby takich pozycji nie było :)

A co do 5sek na dobę, to wynik "w granicach" i nie masz co się martwić.

Taki już urok naszych mechaników, że każdy jeden ma swoją odchyłkę, i za to je kochamy :P

Głównie Omega, ale i inne tykadełka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Wszelkie pozycje są dobre, które prowadzą do celu... :P . Nie za bardzo przejmujesz się zegarkiem? Nie mówię byś od razu rabał w nim drewno ale nie przesadzaj też w drugą stronę. To dopracowana technologia, ktora ma ponad 100 lat.

Co do odchyłek to ja mam nie dość, że pojęcie, przynajmniej w swoim mniemaniu :) , to jeszcze narzędzia i chronokomparator do pomiaru, regulacji odchyłek. W używanych przez siebie na co dzień zegarkach nie robię tego. Bo i po co?! Co innego po konserwacji/naprawie. A jak kładę zegarek to tak jak mi się położy. 10s wte 5s wewte... jaka to różnica? Noś, używaj, kup następny, niech sprawia przyjemność a nie tworzy rozterki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem kiedys takie cos, od Rolexa....:))

post-43073-0-04249800-1329684668_thumb.jpg

żarliwy wyznawca systemow korporacyjnych :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geniealne. Ale rozumiem ze zegarki tzw. adjusted nie powinny byc podatne na te zmiany? Tekst wyglada na lata 30-40 chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geniealne. Ale rozumiem ze zegarki tzw. adjusted nie powinny byc podatne na te zmiany? Tekst wyglada na lata 30-40 chyba.

Na znaczne to nie. Ale w granicach kilku sekund - jak najbardziej. A poza tym - które to są te werki adjusted - chyba jednak nie te w zacnej skądinąd Certinie .

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś lubi takie zabawy, to trzeba po prostu wybadać konkretny egzemplarz, bo przecież na dokładność wskazań ma wpływ wiele czynników.

Najprościej wytestować swój zegarek przez porównania z wzorcem i można się bawić. Przez odpowiednie odkładanie zegarka na noc można nieraz kompensować dzienną odchyłkę. Oczywiście w sprawnym zegarku różnice miedzy poszczególnymi położeniami nie powinny być duże

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie, najpierw trzeba zebrac dane, czyli odkladac zegarek w roznych pozycjach i zapisywac odchylki.

Tylko...po co:)) mniemam ze tylko "for fun" :))

Wiekszosc z nas nie ma potrzeby odmierzania czasu z dokladnosciami +/-1s , z reguly spogladamy na zegarek i odczytujemy czas z dosc ogledna dokladnoscia.....Przynajmniej ja tak mam. za to napawam sie zawsze jego urokiem:)

żarliwy wyznawca systemow korporacyjnych :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ubiegłym tygodniu dostałem od syna w prezencie książkę pt.'' Zbiór wiadomości potrzebnych naprawiającemu także i noszącemu zegarek'' wydany przez Andrzeja Masłowskiego w Poznaniu w 1811 roku. (książka reklamowana w rubryce ogłoszenia na naszym Forum) Przytoczę dwa paragrafy z rozdziału pt. ''Niektóre przepisy względem obchodzenia się z Zegarkami''.

1 - '' Gdy właściciel chodzi z zegarkiem nienakręconym tedy kolebanie porusza się i powrotnik obcina ząbki u postępacza, przezto zegarek stawa albo idzie nieregularnie. Kiedy zegarek spokoynie leży lub wisi, nic mu to nieszkodzi wprawdzie, lecz gdyby miał tak leżeć przez rok lub dwa, tedy oliwa w nim wyschnie, więc potrzeba dadż go wychędożyć''

2 - ''Zawsze iest lepiey kiedy zegarek wisi iak leży, bo w pierwszym przypadku ciężary sztuczek na obydwóch osiach spoczywają, leżąc zaś, tylko na iedney''.

Wykorzystaj poradę zawartą w drugim punkcie i zegarek będzie chodził bardo dokładnie.:)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy zegarek spokoynie leży lub wisi, nic mu to nieszkodzi wprawdzie, lecz gdyby miał tak leżeć przez rok lub dwa, tedy oliwa w nim wyschnie, więc potrzeba dadż go wychędożyć''

Uniwersalne motto, zegarkowo- filozoficzne :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy zegarek spokoynie leży lub wisi, nic mu to nieszkodzi wprawdzie, lecz gdyby miał tak leżeć przez rok lub dwa, tedy oliwa w nim wyschnie, więc potrzeba dadż go wychędożyć''

Uniwersalne motto, zegarkowo- filozoficzne :P

Taa... tyle że czas biegnie i wszystko się zmienia, oliwy mamy teraz trwałe syntetyczne, zamiast pochodzenia naturalnego (odzwierzęce), no a słowo "wychędożyć" to raczej dotyczy obecnie mniej czyszczenia, a bardziej relacji damsko męskich. :) Czyli moim zdaniem około rok leżenia nie wymaga obecnie jeszcze interwencji zegarmistrza, a dwa lata... hmm ... to już zależy od klasy zegarka i od tego czym był naoliwiony.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.