Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dervo

Poljot 23 jewels automatic - czy warto naprawiać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Ostatnio wszedłem w posiadanie starego zegarka po moim dziadku. Nie znam się na tym zupełnie, ale na tarczy wyczytałem Poljot 23 jewels automatic. Stan zegarka jest całkiem dobry (szkiełko tylko porysowane), gorzej natomiast z mechanizmem. Otóż po nakręceniu, zegarek w ciągu doby spóźnił się ponad 2 godziny. Czy da się jeszcze coś z tym zrobić za rozsądne pieniądze? Czy raczej zostawić zegarek wyłącznie jako pamiątkę? Dodam, że opcja własnoręcznego dłubania w zegarku odpada. Jeśli jest sens naprawiania zegarka, byłbym wdzięczny za namiary na godnych polecenia zegarmistrzów w Warszawie. Poniżej zdjęcie zegarka.

post-43685-0-39416200-1320702603_thumb.jpg

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Czarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym jednym zdjęciu ciężko ocenić stan zewnętrzny, ale jeżeli twierdzisz iż jest niezły to sam mechanizm można dostać za grosze.

Jednak zalecam najpierw wizytę u zegarmistrza niech wyceni koszt naprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak radzi Ewas1 udać się do zegarmistrza i dowiedzieć się co i jak , może nic poważnego nie dolega , koperta stalowa , można wypolerować , szkiełko wymienić , fajny pasek i super zegareczek .

a powiem ci jeszcze że ta seria poljotów bardzo mi się podoba , tak że obecnie mam tę wersję co Ty , która chętnie noszę , a model ze srebrna tarczą jest u zegarmistrza i odnawiana jest tarcza .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljot automat( nakręca się podczas noszenia) 23 kamieniowy w bardzo dobrej wersji. Koperta ze stali nierdzewnej (duża zaleta!), po małej polerce będzie błyszczeć, wskazówki i punkty indeksów z lumą (świecą!). Zegarek w tej wersji polecany i poszukiwany, jest po prostu ładny. Spóźnia bo dawno nie był serwisowany, zdecydowanie warto w niego zainwestować, dobrać fajny pasek i będzie super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stan optycznie wydaje się być całkiem niezły, ładne wskazówki, tarcza też klasa. Mechanizm nawet jeżeli wadliwy będzie jest na tyle dostępny na rynku wtórnym czy u zegarmistrzów ,że naprawdę warto przedłużyć mu życie. To bardzo rozchwytywany model, wykonanie jak na sowieta też 1 ligowe. Serwis w zależności od zegarmistrza to od paru dych - wtedy warto - jeżeli wymiana werku to warto poszukać trupka na przekładkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję z odpowiedzi. Natchnęliście mnie optymizmem :)

Zdjęcie rzeczywiście nie najlepsze, ale jak pisaliście, mała polerka, ewentualnie wymiana szkiełka i będzie wyglądał jak nowy. Zegarek kilkanaście lat leżał zakamuflowany.

Teraz mam jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne, że podczas poruszania zegarkiem czuć jak mechanizm w środku się porusza (jakby było trochę zbyt luźno)? Czy może to cecha zegarków, które się nakręcają podczas noszenia? Przepraszam za może banalne pytania, ale wcześniej właściwie nie miałem do czynienia z tego typu zegarkami i zupełnie się na tym nie znam.

I na sam koniec pytanie, czy oddać zegarek do najbliższego zegarmistrza, czy ktoś może polecić kogoś zaufanego w Warszawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dźwięk poruszania mechanizmu związany jest raczej z poruszaniem się wachnika (rotora) odpowiedzialnego za nakręcanie podczas noszenia zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełka nie wymieniaj, chyba że jest popękane, nowe trudno dostać i kosztuje myślę że ponad 20zł, w twoim zegarku jest pleksi i bardzo łatwo można spolerować na "wysoki połysk" ;) i zostanie oryginalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na sam koniec pytanie, czy oddać zegarek do najbliższego zegarmistrza, czy ktoś może polecić kogoś zaufanego w Warszawie?

Pan Jan Duber

http://www.hotfrog.pl/Firmy/Zegarmistrz-Jan-Duber

Możesz śmiało powoływać się na Tomira. Jakbyś się wybierał to pozdrów ode mnie. Niestety ostatnio nie bardzo mam czas by go odwiedzać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

zegarek zaniosłem do zegarmistrza. Niestety Tomirek, za późno napisałeś i zegarek trafił do pana Marka Drzażdżyńskiego na ul Francuskiej 27 (http://zegarmistrz.waw.pl/). Jutro, albo pojutrze ma być diagnoza i wycena, ale wstępnie otrzymałem informację, że powinienem liczyć się z kosztami w granicach 180 zł. Trochę mnie to zaskoczyło. Poczekam jeszcze na konkretną wycenę, bo przyznam, że po Waszych wypowiedziach byłem raczej nastawiony na te kilkadziesiąt złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

180? W tej cenie to możesz kupić takiego NOS nieużywanego z papierami.Masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena delikatnie mówiąc z kosmosu :( Myślę, że za czyszczenie i smarowanie nie powinienes zapłacić więcej jak 60-80zeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też lekko wygięło kiedy przeczytałem 180 PLN. Ktoś chyba coś pomylił lub .... naciągnął to i owo. Całkowicie zgadzam się z kilkudziesięcioma złotymi ... nawet można zacząć od 30 (oczywiście wszystko zależy od miejsca i tego co należy zrobić). 180 złotych to jak za naprawę z dorabianiem ośki lub coś w ten deseń a przy tym Poliocie ... raczej powinny być dostępne części zamienne bez konieczności dorabiania czegokolwiek (a nawet użyję NA PEWNO).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to trochę mi rozjaśniliście sprawę. Może człowiek podając taką kwotę miał na myśli pełną regenerację zegarka. Wprawdzie, jak zaczął oglądać zegarek, napomknął o polerowaniu szkiełka, teleskopach, pasku itp.), ale zaznaczyłem, że na początek chciałbym diagnozę i wycenę naprawy samego mechanizmu. Wspomniał też, że ze względu, na to, iż jest to automatic, to i naprawa będzie droższa. A może chciał mnie nastraszyć tylko. Jutro mam dzwonić, jak on się nie odezwie, więc zobaczę co z tego wyniknie.

Dziękuję za uwagi i pomoc. Oczywiście dam znać, jak będę coś wiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba najpierw odwiedzać forumowych zegarmistrzów. Zdiagnozują i doradzą bez problemu, a wtedy łatwo będzie decyzje podejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego zajrzałem tutaj i bardzo dziękuję za pomoc :( teraz wiem na czym stoję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak inni fachowcy ale jak oddajesz zegarek do p. Janka Dubera polerka koperty, przeczyszczenie czy podmalowanie wskazówek, zrobienie porządku ze szkłem itp. to norma. Jak odbierałem zegarki wiele razy nie chciało mi się wierzyć, że to mój staruszek. Często z pozoru sterany zegarek po SPA u pana Janka wyglądał prawie jak NOS :( No ale to stara szkoła zegarmistrzowska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawa się wyjaśniła. Nie 180 zł, a 150 zł ;) Diagnoza jest następująca (o ile dobrze zrozumiałem wszystko): czyszczenie, nasmarowanie (mechanizm jest zatarty), a że tam są 3 osobne mechanizmy (datownik, automatyczny naciąg i sam zegarek), to cena jest odpowiednio wysoka. Wychodzi na to, że za datownik jest dopłaty 30% do ceny podstawowej i 50 zł za automata. Ale za to w tej cenie w ramach zachęty dostanę teleskopy gratis :)

No dobra, teraz pytanie mam do Ciebie Tomirek. Czy w takiej sytuacji polecasz udać się do wspomnianego przez Ciebie zegarmistrza na Górczewską?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym co ten "zegarmistrz" naopowiadał i ile chce , to podziękuj i oddaj do Tomirkowego zegarmistrza ;)

Tak jak koledzy pisali wcześniej w okolicach 50zł to góra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawa się wyjaśniła. Nie 180 zł, a 150 zł :) Diagnoza jest następująca (o ile dobrze zrozumiałem wszystko): czyszczenie, nasmarowanie (mechanizm jest zatarty), a że tam są 3 osobne mechanizmy (datownik, automatyczny naciąg i sam zegarek), to cena jest odpowiednio wysoka. Wychodzi na to, że za datownik jest dopłaty 30% do ceny podstawowej i 50 zł za automata. Ale za to w tej cenie w ramach zachęty dostanę teleskopy gratis :)

No dobra, teraz pytanie mam do Ciebie Tomirek. Czy w takiej sytuacji polecasz udać się do wspomnianego przez Ciebie zegarmistrza na Górczewską?

trzy mechanizmy powiada...Ja bym zmienił fachowca ;)

Jakbyś się wybierał do pana Janka możesz śmiało powołać się na Tomira od ruskich zegarków. Co prawda dawno nie byłem u niego (kilka zegarków czeka na naprawę) ale na bank mnie pamięta, wszak odświeżył mi ze 150 zegarków :) Zresztą inne osoby z forum tez korzystały z jego usług.

Aha, jakbys jechał na górczewską to zadzwoń wcześniej bo czasami zdarza się, że p. Janek do klienta wyskoczy i lepiej upewnić się czy będzie w zakładzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, w takim razie dziś odbieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Odebrałem dzisiaj swój zegarek od Pana Jana Dubera, poleconego przez Tomirka. Zegarek wygląda jak nowy i działa znakomicie póki co. Cała operacja wraz z polerowaniem szkiełka i paskiem kosztowała 120 zł. Okazało się, że denko było tak zapieczone, że przez 3 doby musiał zażywać kąpieli olejowej, aby dało się je odkręcić. Co ewidentnie wskazuje na to, że poprzedni zegarmistrz rzucił cenę nie zaglądając nawet do zegarka.

Dziękuję za wszystkie pomocne rady i za polecenie sprawdzonego zegarmistrza.

Pozdrawiam

Czarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech Ci się dobrze nosi. Wrzuć parę zdjęć jeśli możesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dysponuję odpowiednim sprzętem, żeby zrobić dobre zdjęcie zegarka, ale poglądowo proszę bardzo.

post-43685-0-96577000-1323031675_thumb.jpg post-43685-0-78620600-1323031686_thumb.jpg

Na fotkach koperta wygląda na konkretnie porysowaną, ale na żywo nie widać tych wszystkich rysek.

PS. Dzisiaj zauważyłem dziwną rzecz. Zegarek leżał przez całą noc na stole. Około południa zerknąłem i chodził idealnie. Natomiast parę minut po 15 wskazywał godzinę 15:40. Przez cały ten czas zegarek był nieruszany. Ustawiłem godzinę, założyłem na rękę i do tej pory znów chodzi idealnie. Dziwna sprawa. Będę go obserwował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.