Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ozzie89

Alarm a Repetier minutowy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy działanie repetiera minutowego bardzo różni się od działania alarmu w zegarku mechanicznym/automatycznym?

Repetier działa w momencie przyciśnięcia przycisku, co naciąga jakąś sprężynę? Czy korzysta on z naciągu sprężyny podstawowej? Bo alarm uruchamia się sam w momencie wybicia wyznaczonej godziny. I wtedy energia wybijania pobierana jest z tego co mi się wydaje z głównej sprężyny. Jak to wpływa na żywotność zegarka? Co jeśli będziemy ustawiać alarm co 10 min... czy sprężyna się po chwili wyczerpie i przestanie chcieć wybijać melodie?

Pytanie jest raczej do posiadaczy zegarków z alarmem lub repetierem (co raczej jest u nas niespotykane).

Dlaczego jest taka różnica w cenie repetiera a alarmu skoro sposób działania jest tak podobny?

Dodam że repetier jet moją ulubioną komplikacją, niestety pewnie nigdy na niego mnie nie będzie stać. Wiem że w kwarcach są też repetiery, działają one chyba jednak na innej zasadzie. Mają silniczek? Natomiast zegarki z alarmem są w zasięgu i być może pójdę w tym kierunku, aby mieć namiastkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alarm i repetycja to 2 zupełnie inne sprawy. Alarm w porównaniu do repetycji jest banalną komplikacją.

W przypadku komplikacji alarmu, mechanizm wykorzystuje drugi bęben ze sprężyną, z której energia zostaje użyta do uruchomienia młoteczka w odpowiednim czasie. Specjalnej filozofii tutaj nie ma. Repetycja minutowa to zupełnie inna bajka, niezależnie kiedy użyjesz przycisku, mechanizm wybija aktualny czas z dokładnością do jednej minuty. Godziny w jednym tonie, z reguły kwadranse lub dziesięciominutówki w drugim, i minuty w danym kwadransie w trzecim. Majstersztyk!

Polecam lekturę forum. O alarmach i repetierach jest sporo.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki. A powiedz mi czy repetycja nie ma swojego bębenka, jest naciąg podczas przycisku? Czy alarm też wybija w różnych tonach czy jest to raczej tłuczenie w jedną blazkę?

Tak naprawdę ich największą różnicą jest to, że repetycja wie jaki jest obecnie czas (to chyba jest w tym najbardziej skomplikowane), a alarm uruchamia się w wskazanym momencie ale zawsze odgrywa tą samą melodię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę ich największą różnicą jest to, że repetycja wie jaki jest obecnie czas (to chyba jest w tym najbardziej skomplikowane), a alarm uruchamia się w wskazanym momencie ale zawsze odgrywa tą samą melodię.

I jest to różnica jak między maluchem, a Veyronem - niby obydwa warczą, ale.......... ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi czy repetycja nie ma swojego bębenka, jest naciąg podczas przycisku? Czy alarm też wybija w różnych tonach czy jest to raczej tłuczenie w jedną blazkę?

Osobne bębny do repetycji i chodu były w starszych typach zegarków kieszonkowych, nowsze i zegarki naręczne korzystają z tego samego bębna co chód i z ręcznego naciągu.

Repetycja (kwadransowa, 5-cio minutowa i minutowa) wybijana jest jako prosta melodia na dzwonkach (1700-1820), albo gongach (1780 - obecnie), czasem melodie są bardziej skomplikowane, a repetycja niekiedy posiada też "samowyzwalacz", czyli bije pełne godziny i połówki samoczynnie bez naciągania ręcznego.

Alarm budzika w zasadzie nie wygrywa melodii a tylko wybija jednostajny rytm. Tak naprawdę o różnicach można mówić dopiero gdy zapozna się z budową mechanizmu repetycji i budzika. W necie jest tego sporo.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moglibyście, proszę, podać dwa przykłady zegarków mechanicznych z repetierem i alarmem? Chodzi mi o najtansze, mechaniczne modele z dana komplikacja... Pamiętam że EPOS wypuścił repetiera który widziałem ostatnio, że poszedł na allegro za 30 k, czy są tańsze? ;)

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki, wyjaśniło mi to wszystkie wątpliwości :D Wersja z samowyzwalaczem była by najciekawsza.. tylko w towarzystwie mogła by lekko dziwić ;)

Skoro energia pobierana jest ze sprężyny głównej to czy repetycja diametralnie nie zmniejsza żywotności "baterii" na jednym naciągu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro energia pobierana jest ze sprężyny głównej to czy repetycja diametralnie nie zmniejsza starożytności baterii na jednym naciągu?

Nie, gdyż sprężyna jest do tego dostosowana.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.