Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Julian

Wybór pióra.

Rekomendowane odpowiedzi

Parkera bym nie wziął chodźby mi za darmo dawali. Pilot, MB, Platinum, Montegrappa, Pelikan ewentualnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montegrappa Ducale?Chyba to przytulę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ono stalową stalówkę? ( tak pisze na stronie) wolne żarty... Chyba, że błąd na stronie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie żart, mam to pióro, to stal i pallad :)

post-60090-0-59060700-1516390759_thumb.jpeg

post-60090-0-88598900-1516390785_thumb.jpeg

Bardzo przyjemne pióro, bardzo ładnie zdobiona stalówka i świetnie wypolerowane ziarno, dzieki czemu pisze bardzo lekko. Niestety tez uważam, że stalówka powinna być zlota.

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stalówka ze stali w piórze za taką cenę? Nie kupił bym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie ok 1200 PLN chyba byłoby ciężko kupić coś sensownego ze złotą stalówką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ty opowiadasz. Masa piór w tej cenie i tańszych ma złoto, nie złocenie, złoto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno, tylko czy ja bym chciał je mieć ? Wyraziłem się nieprecyzyjnie, sensownego dla mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to inna sprawa.

W identycznej kasie jest Pilot Falcon.

Za połowę tej ceny mój ulubieniec dziwak, Pilot Capless. I wieeele innych.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właściwie to mialem kupić Falcona. Bardzo ciekawe pióro w dobrej cenie no i nie miałem nigdy Pilota. Bylem zdecydowany, ale okazało sie, ze korpus jest metalowy, a nie z żywicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie Panowie, mam pytanie- dobre pióro powinno być z żywicy, mieć stalówkę że złota, mieć napełnianie tłokowe oraz powinno być zakręcane. Czy zgadzacie się z takim opisem? Zastanawiam się jeszcze z jakiego kraju powinno pochodzić? Od jakiego producenta?

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna reguła. Dobre pióro może być żywiczne, może być metalowe, stalówka generalnie złota, ale też nie reguła, producentów wysokiego poziomu, że tak to ująć, też jest dużo. Legenda - Mont Blanc, Japonia w postaci wspaniałych piór Pilota, ręczne zdobionych Paltinomów, czy piór Sailor.dużo by wymieniać. Japończyki mają to do siebie, że wśród nie pióromaniaków są nieznane i nierozpoznawalne... Coś jak Seiko, kojarzone z piątką, a GS już niekoniecznie... Pilot to samo, kojarzone z piórami szkolnymi.. A gdzie falcon, justus, czy inne rzadkie modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę już tego przerobiłem i chyba najlepsze MB. Mont Blanc Meisterstuck LeGrand to może być wybór na całe życie (akurat wszystko zgodne z opisem pk_kamil :) ).

Pilot ma niestety problemy z atramentami. Dosyć kapryśny pod tym względem. Jak już się trafi odpowiedni, to całkiem przyjemne pióro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem. Piloty muszą mieć dobry atrament. Ale oni mają najlepszy atrament Iroshizuku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę już tego przerobiłem i chyba najlepsze MB. Mont Blanc Meisterstuck LeGrand to może być wybór na całe życie (akurat wszystko zgodne z opisem pk_kamil :) ).

Pilot ma niestety problemy z atramentami. Dosyć kapryśny pod tym względem. Jak już się trafi odpowiedni, to całkiem przyjemne pióro.

Dzięki.

MB niestety kosztują. Ale faktycznie będzie na całe życie.

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie przezyje wlasciciela, ale czy tylko jedno ? Warto miec kilka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i siłą rzeczy tutaj też pasuje:

z8EiRmBh.jpg

Edytowane przez Szymon.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe zestawienie - ten nóż to do ostrzenia stalówki ?

;)

hm... jak się Lama sprawuje w użytkowaniu?

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe zestawienie - ten nóż to do ostrzenia stalówki ?

;)

hm... jak się Lama sprawuje w użytkowaniu?

Bardzo przyjemne pióro. Akurat teraz mam na niej założonego stub-a 1.1 i bardzo fajnie mi się tym pisze. Mam jeszcze M-kę i F-kę, ale najczęściej w tym przypadku piszę stub-em.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo przyjemne pióro. Akurat teraz mam na niej założonego stub-a 1.1 i bardzo fajnie mi się tym pisze. Mam jeszcze M-kę i F-kę, ale najczęściej w tym przypadku piszę stub-em.

Dzięki za info.

Może i ja potestuję różne stalówki do mojego Kaweco? będę musiał jeszcze pomyśleć jakie :)

Lubię klasyczne wzornictwo w tym przypadku (pióra), dlatego kaweco dial bardzo mi przypadł do gustu, tylko coś ze stalówką faktycznie można by pokombinować :):):)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info.

Może i ja potestuję różne stalówki do mojego Kaweco? będę musiał jeszcze pomyśleć jakie :)

Lubię klasyczne wzornictwo w tym przypadku (pióra), dlatego kaweco dial bardzo mi przypadł do gustu, tylko coś ze stalówką faktycznie można by pokombinować :):) :)

Akurat w Lamy wymiana stalówki to jest 10sek :)

W tym Kaweco co mówisz chyba też są sprzedawane same moduły ze stalówką, więc czemu nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi