Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Julian

Wybór pióra.

Rekomendowane odpowiedzi

Co to za pióra? Pytam zwłaszcza o te czarne z czerwonym tuszem:)

No właśnie nazwy piór są nimi napisane. To jest Pilot MR znany na innych rynkach (np. amerykańskim) jako Metropolitan.

Mam dokładnie tę wersję

https://wiecznepiora.eu/pl/p/Pioro-wieczne-PILOT-MR-Crocodille/1163

Edytowane przez Szymon.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nareszcie  jest

Sailor PRO GEAR II REALO  stalówka M

długo się zastanawiałem ,przymierzałem do niego....j

jest super

sailor-pro-gear-ii-gold-trim-realo-black

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, pomóżcie. Korzystając z chwili nieuwagi, moja córka wzięła do zabawy moje Lamy, wykrzywiła stalówkę (trudno, kupię nową), odbiła kły na spływaku (może da się naprawić/dokupić i w końcu złamała je na pół. Niby to tanie pióro z ABSu, ale bardzo mi się podobało takie, jakie było, najgorsze, że to była limitka z 2016 roku- Dark Lilac - już nie do dostania. Czy ktoś kleił kiedyś ABS? Naprawiał takie pióro? Co robić? Szukać używanych części?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam dobrych wiadomości, z klejeniem ABS jest krucho. Niby można dostać klej do sklejania, ale z wytrzymałością tego połączenia jest kiepsko. Walczyłem kiedyś z klejeniem zabawek syna. Jak chcesz spróbować to ja kupiłem klej do klejenia ABS w Castorama. Wygląda to jak "kropelka" +butelka z aktywatorem. Najpierw trawisz powierzchnie klejone aktywatorem, pojawia się na nich biały nalot, następnie kleszcza jak zwykłą kropelką. Uwaga przy nakładaniu aktywatora, ten biały nalot nie schodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to był Multibond 431? No i w końcu kleił czy nie? Bo jak jednak słabo, to taki klej to raczej naciąganie a nie klej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nazwy piór są nimi napisane. To jest Pilot MR znany na innych rynkach (np. amerykańskim) jako Metropolitan.

Mam dokładnie tę wersję

https://wiecznepiora.eu/pl/p/Pioro-wieczne-PILOT-MR-Crocodille/1163

Dziękuję bardzo. Pióro wygląda świetnie. A jak się nim pisze? Co tam jest za stalówka? Dużo atramentu pije?

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo. Pióro wygląda świetnie. A jak się nim pisze? Co tam jest za stalówka? Dużo atramentu pije?

To jest stalówka pilota, rozmiar M, ale że to japończyk, to pisze jak europejskie F i mniej więcej tak też pije atrament. Co do zużycia to trudno mi się wypowiadać szczegółowo, bo mam zatankowane jednocześnie nawet 6 piór i piszę nimi na zmianę, więc ciężko mi prowadzić jakiś rejestr.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to był Multibond 431? No i w końcu kleił czy nie? Bo jak jednak słabo, to taki klej to raczej naciąganie a nie klej.

Nie pamiętam nazwy kleju. Co do połączenia to było bardzo słabe. Niby elementy były połączone ale nadawało się to tylko do postawienia na półce a nie do użytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sobie wkleję

BFgB99Yh.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam nazwy kleju. Co do połączenia to było bardzo słabe. Niby elementy były połączone ale nadawało się to tylko do postawienia na półce a nie do użytku.

Stwierdziłem, że zaryzykuję i kupiłem S.O.S. Super klej do plastiku Pattexa. W OBI kosztował około 17pln i w opakowaniu jest normalna tubka z klejem cyjanoakrylowym oraz akrywator w małej hermetycznej puszce, który nakłada się twardym sztyftem. Połączenie okazuje się być w miarę solidne, tj. uznaję, że jak w końcu uruchomię pióro, to będę mógł go używać normalnie w domu bez obaw, że rozpadnie mi się w rękach. Edycja specjalna uratowana, chociaż oczywiście wolałbym nielepione pióro. Może trzeba będzie zaopatrzeć się w kolejne Safari, bo jednak było bardzo uniwersalne, chyba, że możecie polecić coś w podobnym przedziale cenowym, do robienia notatek/zapisków w kalendarzu na codzień, o stonowanym wzornictwie (Safari z czarnymi stalówkami nie kojarzy się z typowym piórem wiecznym), ew. z większym flexem, żeby pobawić się w kaligrafię?

Na okrasę wrzucam dwie próbki z początków zabawy z Safari, później jakś mi przeszło, bo jednak słaby ze mnie grafik.

3ad3da06c9fbd756c31f11d6e2b8f71e.jpg2e1cbf608372c108ee0db80b4ba45110.jpg

Edytowane przez BellaUrsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest stalówka pilota, rozmiar M, ale że to japończyk, to pisze jak europejskie F i mniej więcej tak też pije atrament. Co do zużycia to trudno mi się wypowiadać szczegółowo, bo mam zatankowane jednocześnie nawet 6 piór i piszę nimi na zmianę, więc ciężko mi prowadzić jakiś rejestr.

Dzięki za odpowiedź.

Pytam bo mam Kaweco że stalówka F i wydaje mnie się, że sporo zużywa atramentu;):)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odświeżę, bo podprowadziłem koledze (czywiście za jego zgodą) jeden konwerter fajnego atramentu ;)

zdGeBMwh.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i głupie pytanie, ale znalazłem ciekawe aukcje.

czy można pisać używanym piórem?

"mama zawsze mówiła", żeby nie pożyczać nikomu pióra, więc pytanie czy to dawny mit, czy faktycznie używane pióra będą miały gorsze właściwości i nie ma sensu ich kupować?

nie mówię o najtańszych piórach za 50zł, tylko marki typu CUPLESS, JUSTUS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można .

To mit .

Spodobał się calpess ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odświeżę, bo podprowadziłem koledze (czywiście za jego zgodą) jeden konwerter fajnego atramentu ;)

Co prawda to prawda. Świetny kolor, rzadko spotykany

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem temat, zmieniłem pracę, coś ładnego by się przydało do pisania ;)

Calpess mi służy super . Świetne pióro. Justus jest bardziej elegancki .

Ale oba to piloty, świetna marka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj piloty są super. Ja swoją pilotową perełkę już tu pokazywałem kilkakrotnie zdaje się:

TMgiH6Jh.jpg

A odnośnie pisania używanym piórem, to ta obiegowa mądrość, że nie mnożna, to jest bujda na resorach ;)

Ale tak jak z zegarkami przy kupowaniu używanych piór (zwłaszcza tych starszych) trzeba mieć trochę wiedzy albo zrobić dobry research odnośnie modelu który nas interesuje.

Edytowane przez Szymon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calpess mi służy super . Świetne pióro. Justus jest bardziej elegancki .

muszę pomyśleć ;)

Sailor? co za pióro jakiś czas temu organizowaliśmy :P?

A odnośnie pisania używanym piórem, to ta obiegowa mądrość, że nie mnożna, to jest bujda na resorach ;)

Ale tak jak z zegarkami przy kupowaniu używanych piór (zwłaszcza tych starszych) trzeba mieć trochę wiedzy albo zrobić dobry research odnośnie modelu który nas interesuje.

dobrze zweryfikować ludową mądrość. zobaczymy jak wyjdzie cenowo i czy to się w ogóle opłaca bawić z używką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę pomyśleć ;)

dobrze zweryfikować ludową mądrość. zobaczymy jak wyjdzie cenowo i czy to się w ogóle opłaca bawić z używką.

No zalezy jak trafisz. Czasami da sie trafic okazje a czasami nie. Ale monitorowac warto bo czasami trafiaja sie perelki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę pomyśleć ;)

Platinum to też super pióro .

Ręcznie zdobione są .

Używane, to ja bym polował albo na wysokiego pilota albo na MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platinum to też super pióro .

Ręcznie zdobione są .

Używane, to ja bym polował albo na wysokiego pilota albo na MB

Z MB to niestety jest tak ze jest najwiecej podrobek tej marki. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak mi przyszło dziś do głowy - jest piramida prestiżu dla piór podobna do tej co w zegarkach? Jak jest to proszę o jakiś namiar, podanie marek, etc. Gdzie ewentualnie tego szukać? W ogóle czy warto?

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi