Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Yenjay

Seiko MarineMaster 300 z Omega PO XL w tle ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Sumo poszlo w swiat, niestety.

Rozumiem, zastąpiłeś lepszym modelem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wydaje się to naturalną koleją rzeczy, że Sumo idzie w odstawkę (wyjątkiem jest tu Ricardo choć i on mało co już nosi Sumo).

Ja po zakupie MM założyłem Sumo raz i to może na godzinę po czym wskoczyło Seiko MM : )

Co do dokładności to z ciekawości porobiłem kilka miesięcy temu pomiary i mój idzie o około 0,5 sekundy na minus dziennie.

Przez 2 miesiące może 1,5 miesiąca robi około -30 sek.

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie widziałem na " żywo " żadnego z nich, ale już na filmie widać że kwestie stylistyki najogólniej pojętej zdecydownie przemawiają za Omegą.

Proporcje szkła do średnicy zewnętrznej , " szer" bezela , wzorek bransoletki dużo bardziej trafone w PO.

Mam i miałem całe zycie Seiko i w/g mnie słowa " perfekcyjna tandeta " pasują do tej marki jak ulał ./ Przepraszam autora wątku /

To wszystko co widziałem i mam w wydaniu tej marki jest jakieś " miałkie " w sumie nie ma się do czego przyczepić , ale czegoś w tym brak.

Może to kwestia różnic kulturowych i innych wzorców estetycznuch nie wiem - może.

Są też znane marki eurpejskie, których zegarki to w/g mnie bardziej biżuteria niż urządzenia do pomiaru czasu .I to też mi się nie podobają .

W przypadku Seiko nie można tego zarzucić / to nie jest biżuteria /, ale np mam takie Seiko - radio, solar, auto korekta ,tytan, auto relay, szafir - " ajwajwaj ".

I jak założę to na rękę to trudno zobaczyć godzinę i nie przesadzam , ale jeszcze trudniej uwierzyć że to napewno ta , a po paru dniach nie mogę na to patrzeć.

O gustach się nie mówi, ale w końcu istnieją jakieś kanony w muzyce, wzornictwie itd .

No nie wiem ale np bransoletka typu Mesh mi kojarzy się z giełdą samochodową w Słomczynie a czarny pasek z płaskim zegarkiem z " wziętym warszawskim adwokatem w stroju bojowym " .

Z tej alternatywy bliżej mi do " płaskiego "

Raz jeszcze przepraszam autora za swoje dyrdymały i gratuluję zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego seiko5m42: jaki najwyższy model (może być najdroższy) mechaniczny Seiko miałes kiedykolwiek w ręce?

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niech kolega Seiko5m42 poda jakie zegarki teraz nosi ktore sa lepsze od zegarkow mechanicznych Seiko??

" tylko Seiko " Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezwany do odpowiedzi - odpowiadam.

Ja mam 58 lat Seiko miałem przez całe swoje dorosłe życie . nazw tych piewszych nie pamiętam , ale wiem ze jeden z pierwszych nie był okrągły tylko prostokątny złotawy itd.

Potem nastała era kinetików czyli od 5m42 do Premiera 7D56 . Ja nie podważam walorów technicznych Seiko one są perfekcyjnie pomyślane i wykonane .

Kwestionuję ich ogólny wyraz , tendencję stylistyczną i wszelkie walory poza techniczne.

Daleki jestem od gloryfikowania Swiss tylko za ten napis , ale w produkcjach europejskich bywa coś bardziej rasowego , bliższego naszej kulturze naszym wzorcom no nie wiem ale i chyba oczekiwaniom.

W tym mieści się nasza historia, kultura. W Ich zegarkach, samochodach jest Ich historia Ich wzorce.

Mam i będą miał Seiko ,to tak jak Toyota - super auto perfekcyjnie wykonane , trwałe - same plusy ,ale jesli liczymy na coś więcej coś co ma jakiś wyraz coś co ma związek z gustem jakąś prąca umysłową plastyka po troszę artysty to od tego są inne marki.

Bez urazy z Seiko jest podobnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz wiem o co Ci chodzi......na przykladzie aut powiem: za jak juz japonce czy koreanczycy zrobia ladne brylowo auto.....to zawsze dadza do niego jakies skosne swiatla lub cos podobnego ze zaraz poznac ze to od nich :)

" tylko Seiko " Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz japonce czy koreanczycy zrobia ladne brylowo auto.....to zawsze dadza do niego jakies skosne swiatla lub cos podobnego ze zaraz poznac ze to od nich :)

OT! ale mam dokładnie takie samo skojarzenie - dla mnie każdy japoniec wygląda tak samo i ma skośne lampy

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestionuję ich ogólny wyraz , tendencję stylistyczną i wszelkie walory poza techniczne.

Daleki jestem od gloryfikowania Swiss tylko za ten napis , ale w produkcjach europejskich bywa coś bardziej rasowego , bliższego naszej kulturze naszym wzorcom no nie wiem ale i chyba oczekiwaniom.

Coś w tym jest. Słyszałem opinie, że Seiko są takie "seikowate".

Jeśli się przyjrzeć na poszczególne modele począwszy od "piątki" poprzez SARB-y, a skończywszy na Grand Seiko, to moim zdaniem one wszystkie są w tym samym - trochę bez wyrazu - stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że Seiko są "seikowate" to akurat ogromny plus. Jak się spogląda na zegarek od Rolexa, Panerai, JLC, Zenitha, Orisa to od razu widać kto go zmajstrował więc nie widzę w tym nic złego. Ale co do tego, że wszystkie są bez wyrazu to zgodzić się nie mogę. Spójrzcie całościowo na Seiko a nie tylko przez pryzmat tych kilku modeli, które się u nas pokazują. Przecież linie takie jak Prospex, Ananta, Brightz, GS, Galante oferują zupełnie różne style i jest w czym wybierać. Sam kolega sergserg pokazuje co można spotkać w obrębie samych kwarcowych Brightzów. Dlatego zachęcam do lepszego zapoznania się z tematem :)

Lubię zegarki nosić. ////// VVorldVVithoutEnd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że Seiko są "seikowate" to akurat ogromny plus. Jak się spogląda na zegarek od Rolexa, Panerai, JLC, Zenitha, Orisa to od razu widać kto go zmajstrował więc nie widzę w tym nic złego. Ale co do tego, że wszystkie są bez wyrazu to zgodzić się nie mogę. Spójrzcie całościowo na Seiko a nie tylko przez pryzmat tych kilku modeli, które się u nas pokazują. Przecież linie takie jak Prospex, Ananta, Brightz, GS, Galante oferują zupełnie różne style i jest w czym wybierać. Sam kolega sergserg pokazuje co można spotkać w obrębie samych kwarcowych Brightzów. Dlatego zachęcam do lepszego zapoznania się z tematem :)

No tak , ale własnie ten fakt ze w/w mogą być inne i np GS wygląda i reprezentuje już zupełnie inny poziom - niestety cenowy również jest argumentem ,dowodzącym że porafią mierzyć w inne gusta .

Ale oceniajmy przedział do 3000 zł . Za te pieniądze można mieć zupełnie przyzwoity markowy zegarek no powiedzmy europejski. W tej klasie w Seiko mamy zabawkowe naszpikowane bajerami cudo gdzie wymienia się na cyferblacie wszystkie stolice Świata, strefy czasowe ,nazwy nadajników ale dostrzec godzinę zdecydownie ciężko . Przy tym jest to perfekcyjne technicznie i byle jakie estetycznie / w/g mnie /. Taka zabawaczka ,którą w krótkim czasie zamieni się na inną.

Mi się Seiko " odwidziało " a marzenia o GS Sring Drive są tak samo odległe jak pewne marki europejskie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej będę się trzymał tego, że tym bardziej do 3000 w Seiko jest większy wybór niż w zegarkach europejskich w tym przedziale cenowym przynajmniej dla mnie.

Lubię zegarki nosić. ////// VVorldVVithoutEnd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi sie tak wydaje ze jest wiekszy wybor w Seikaczach do 3tys niz w markach swiss.....chocby takie Sumo.....kolega ma jakies zboczenie do kineticow i bateryjek :)

" tylko Seiko " Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niech kolega Seiko5m42 poda jakie zegarki teraz nosi ktore sa lepsze od zegarkow mechanicznych Seiko??

Ja nie wiem które są lepsze , ale widzę które lepiej , " rasowiej ", wyglądają .

Mam dwa Orisy , dwa Hamiltony i Glycinę. W sumie nic takiego , ale np te Orisy wykonanie bajka, albo te Glycine zwyczajny odmierzacz czasu .

Ale tak spojrzeć na to - to widac ze to zegarek nie jakaś tam zabaweczka .

A " darcie szat " na to czy to ma mniejszy czy większy błąd dobowy to fraszka - to zwyczajnie wygląda lepiej to słychać to widać to czuć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za poglądowy filmik . Oczywiście gratuluję Koledze takich pięknych zegarków Dzięki niemu teraz wiem ,że pomimo swojego uroku i wysokiej jakości wykonania muszę jednak wykreślić je ze swojej listy zakupów . Ewoluuje ze swoim pojęciem zegarka idealnego pomału w stronę : lupki z datą , bez mercedesa :) .

Ball, Eterna, JeanRichard 1681, CyS, Glycine, Damasko, ChWard, Epos, Herbelin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawał dobrej pracy wykonany przez Kolegę. Ciekawe porówanie zegarków podobnych a jednak z innej półki cenowej. Takie porównania zawsze dają do myslenia ile w danej marce jest prestiżu i całej tej otoczki marketingowej.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko super ale z tego co mi wiadomo to serwis tylko w japoni ze wzgledu na sposob otwarcia zegarka od wierzchu poprzez szkielko i bezel! Omesia tez fajna zawsze mi sie podobala i sam bym chetnie teraz zamienil moja AT na PO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma najmniejszego problemu ,żeby zegarek otwierany od strony szkiełka serwisować w Polsce.

piszę to na podstawie doświadczeń z serwisem dwóch Seiko Hi-Beat ..obie historie napraw pozytywne..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, również serwisowalem seiko w kopercie monoblok i nie jest to żaden problem. Jedynym problemem może być trudniejsza dostępność części do mechanizmu MM.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielu kolegow tutaj zarzuca mi stronniczosc na korzysc Seiko....

I bardzo dobrze zrobiłeś.

Świetnie pokazałeś MM. A PO każdy, no prawie, może sobie "pomacać". :P

Ja osobiście wybrał bym PO ale mniejszą, ze względu na mój "lichy" nadgarstek.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.