Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tubabi

pomóżcie wybrać pralkę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stało się po 7 latach amica padła, muszę więc zakupić coś do prania, kumpel z euroagd zachwalał mi firmę Bosch i Electrolux.

Proszę o pomoc zupełnie nie mam pojęcia co brać a wybór ogromny

cena myślę że do 1200-1400,

z góry dzięki za pomoc.

EDOX C1 DIVER 70157 3 NIN, SEIKO SAMuRAJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha jeszcze w zyciu nie komentowalem pralek ale co tam. U rodzicow w domu od prawie 15 lat byl Ariston i tylko chyba dwa razy przyszedl serwisant jakis wihajster wymienic, uszczelke czy cos, nie pytac co dokladnie bo nie mam pojecia. Poza tym zero problemow do tego roku kiedy, bodajze w sierpniu, cos tam padlo w srodku (elektronika) i serwisant orzekl, ze juz nie produkuja tych czesci i szkoda zachodu z naprawa. 15 lat jak na pralke czesto uzywana to chyba dobry wynik

PS Z ciekawosci zguglowalem i nie ma juz Aristona, jest teraz Hotpoint, a to juz ch.. wie czy to taka sama jakosc

A gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obojętnie jaka pralka, obojętnie jaka firma, byleby miała jak najdłuższą gwarancję - jak wiadomo współczesny sprzęt psuje się miesiąc po upływie terminu gwarancji.

BEKO daje chyba 5 lat gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obojętnie jaka pralka, obojętnie jaka firma, byleby miała jak najdłuższą gwarancję - jak wiadomo współczesny sprzęt psuje się miesiąc po upływie terminu gwarancji.

Dokładnie. Marką się nie sugerować zbytnio. Kupić jedną z najtańszych spełniających warunki...lub tą z najdłuższą gwarancją. To nie ejst obecbnie duży wydatek...okres amortyzacji ( min 6 lat) na pewno solidnie przepracuje :P ...a potem loteria...

Mi wlasnie padlo Cos w Boschu nie grzeje ( ma właśnie ok 6 lat)...naprawa ok 300zl...nowa pralka 800...mam dylemat czy naprawiac :) czy kupic nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwarancja gwarancją ale pranie tez wazne. CO z tego ze bedziesz mial 10 lat gwarancji jak serwis bedzie przyjezdzal co roku i akurat wtedy kiedy bedziesz potrzebował cos uprac? albo co z tego ze bedzie 10 lat jak podczas wirowania bedziesz musial jej pilnowac by nie rozwaliła CI tancząc całej lazienki i budząc przy tym caly dom plus sasiadów z naprzeciwka? :) Trzeba przyjac zalozenie na wstepie : dobra znaczy z dobra gwarancja (teraz za pare groszy mozna dokupic sporo gwarancji ), czy dobra znaczy cicha? czy moze dobra znaczy z wsadem od góry? czy moze moze byc glosna byle by po wirowaniu rzeczy byly praktycznie suche?? nie sprecyzowane pytanie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są jeszcze wyjątki takie jak Miele, to jest produkowane żeby zwyczajnie dzialało a nie popsuło sie po określonym okresie czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, stało się po 7 latach amica padła, muszę więc zakupić coś do prania, kumpel z euroagd zachwalał mi firmę Bosch i Electrolux.

Proszę o pomoc zupełnie nie mam pojęcia co brać a wybór ogromny

cena myślę że do 1200-1400,

z góry dzięki za pomoc.

ja mam od 3 lat bezawaryjnie

http://www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/376267

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obojetnie jaka aby dobrze prała i to jest główny parametr bo gwarancje wszystkie maja 24 miesiace a 5 lub 7 na bemben i obudowe - bebny sa z kwasiaka wiec sie nie zepsuja a obudowa jak ma perforacje to dopiero wymienia

aktualnie od 10 lat mam WHIRLPOOL AWM 8083 zero awarii ale jak zdechnie to kupie LG F1089QD DIRECT DRIVE lub te LG F1203CD bo kiedys ogladałem testy i to jedyne co wszystko wyprały

do czysta

po za tym serwisujesz usterke przez tel :)

jak awaria przykładasz tel kom do pralki i wysyła do serwisu kod usterki fachowiec przybywa i od razu wymienia uszkodzony element

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ja mam 12 lat Zanussiego. Zero problemów. Z drugiej strony jednak - czy nie ma w Polsce forów bardziej ku takim tematom przeznaczonych? Boję się, że zaraz majtki, albo skarpetki będziemy wybierać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seiken niezły kosmos z tym LG, kolega również mówił mi o marce WHIRLPOOL,

główny dylemat to taki: kupić coś tanio ( z zał. że po gwarancji padnie czy np. dołożyc trochę kasy i wierzyć że będzie działać przez 7-10lat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...czy nie ma w Polsce forów bardziej ku takim tematom przeznaczonych?

Prawdę mówiąc, to chyba nie ma :) W dziale "Po godzinach" trudno zabronić tematów o jakiejś tematyce, a niby dlaczego temat o pralkach miałby być gorszy niż temat o komórkach, komputerach czy aparatach fotograficznych?

Wracając do tematu, u mnie jest stosunkowo tani Mastercook (Wrozamet SA) 11 lat bez awarii, więc chyba nie jest aż tak źle z tymi "jednorazówkami" :P

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ja mam 12 lat Zanussiego. Zero problemów. Z drugiej strony jednak - czy nie ma w Polsce forów bardziej ku takim tematom przeznaczonych? Boję się, że zaraz majtki, albo skarpetki będziemy wybierać :)"

pewnie są inne fora, chodziło mi o bezstronną opinie a nie naganianie na konkret markę,

tak na marginesie to chyba nie ma obowiązku czytania i komentowania wszystkich wątków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak zdechnie to kupie LG F1089QD DIRECT DRIVE

No ja mam wlasnie ta pralkę tyle ze 6kg bo zona chciala mniejszą. Pierze super, do tego jest niesamowicie cicha.. wiruje niewiele glosniej od innych w trybie pracy :) a jak zwyczajnie pracuje to buczy jak komputer :P hehe - poki co niecale pol roku i pierze srednio co 3 dni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybierałem pralkę pół roku temu. W założonym budżecie wybrałem pralki z największą ilością pozytywnych komentarzy, a ostatecznie porównałem parametry 3 finalistów (electrolux, candy, mastercook). Nie pamiętam, co dyskwalifikowało candy, ale mastercook odpadł ze względu na ilość i rodzaj programów, bo z opisu wynikało, że standardowe pranie trwa 3h albo dłużej. Ostatecznie wybrałem Electroluxa, który miał masę dobrych opinii i możliwość skracania prawie każdego programu do "prania codziennego" lub "superszybkiego" (a inne pralki miały tylko jeden taki program superszybki). Pominąłem wyświetlacze LCD, z ładowności 6kg zrezygnowałem na rzecz 5,5kg, klasa energetyczna A+ zamiast A++, obroty do 900 i wyszła mi porządna pralka za 900zł, z której jak do tej pory jestem zadowolony - biorąc pod uwagę ilość programów, jakość prania, wibracje, hałas, zużycie wody i prądu itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również doradzam Miele, albo blacha falista, dość cicha, nie ma ruchomych elementów wiec nie ma co sie zepsuć czyli gwarancja nie istotna, zajmuje mało miejsca, a ilość prania zależy tylko od tężyzny fizycznej pracza, a i jeszcze jest dość tania :)

PS Sorry za żart ale nie mogłem sie powstrzymać, a tak na serio to Miele będzie dobrym wyborem.

PAM 005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Prawdę mówiąc, to chyba nie ma :P W dziale "Po godzinach" trudno zabronić tematów o jakiejś tematyce, a niby dlaczego temat o pralkach miałby być gorszy niż temat o komórkach, komputerach czy aparatach fotograficznych?

Wracając do tematu, u mnie jest stosunkowo tani Mastercook (Wrozamet SA) 11 lat bez awarii, więc chyba nie jest aż tak źle z tymi "jednorazówkami" :)

Nie ma :):

Jaką pralkę kupić

Absolutnie masz rację. Takie tematy nie są zakazane na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również doradzam Miele, albo blacha falista, dość cicha, nie ma ruchomych elementów wiec nie ma co sie zepsuć czyli gwarancja nie istotna, zajmuje mało miejsca, a ilość prania zależy tylko od tężyzny fizycznej pracza, a i jeszcze jest dość tania :)

PS Sorry za żart ale nie mogłem sie powstrzymać, a tak na serio to Miele będzie dobrym wyborem.

Tak, Miele to doskonałe wyroby, ale spójrz w pierwszym poście na budżet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, tu już nie chodzi, by pomóc koledze z pierwszego postu, a tylko by "swoje" polecić..

Zadziwia mnie popularność Miele, co wątek o AGD to Miele.

Ciekawe, ilu z polecających ma ten sprzęt, sądząc po wpisach, to pewnie 20%. Udział rynkowy tej marki to pewnie 5%, ciekawe.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, tu już nie chodzi, by pomóc koledze z pierwszego postu, a tylko by "swoje" polecić..

Zadziwia mnie popularność Miele, co wątek o AGD to Miele.

Ciekawe, ilu z polecających ma ten sprzęt, sądząc po wpisach, to pewnie 20%. Udział rynkowy tej marki to pewnie 5%, ciekawe.

Wydaje mi się, że ludzie na tym forum polecający ten sprzęt nie mają interesu w tym, żeby polecić sprzęt AGD akurat tego producenta.

Faktem jest, że w podanym przedziale cenowym można jedynie pomyśleć o używanej pralce ww. producenta albo nowej innych marek.

Faktem jest również, że akurat pralki tej marki są absolutnie wiodące i deklasują konkurencję pod każdym względem (również i cenowym :) )

Poniżej załączam link:

http://www.pro-test.pl/article_article/6067,0/kupujemy+pralk%C4%99_Jak%28%C4%85%29+wybra%C4%87.html

We wszystkich testach konsumenckich niemieckich, francuskich, etc. pralki Miele są na pierwszych miejscach.

Przekazywanie ww. informacji nie świadczy o tym, że ktoś "swoje" poleca, ale może świadczyć o tym, że ktoś w dobrej wierze chce zwrócić uwagę na mniej popularnych producentów.

Niedawno miałem dylemat dot. wyboru odkurzacza. Używając wcześniej Zelmera, zdecydowałem się na Miele. I - jak na razie - stwierdzam, że nie ma sensu porównywać tych marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frania: tania, trwała, ekonomiczna, skuteczna, można prac ciuchy robocze, można w niej nastawić zacier na destylat, no i Teraz Polska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem tylko zauwazyć ,że sprzedawcy a szczególnie Media Mark maja b.nikłe pojecie o sprzecie który posiadaja w sklepie

co jeszcze śmieszniejsze dostaja nagrody za jak najwieksza ilosc sprzedanego najdroższego towaru w kwartale i sa szkoleni jak wciskać "kit" , to sa procedury stosowane we wszystkich sklepach :)

zasada jest jedna - nigdy nie pytaj sprzedawcy co kupić...

Tak samo durne reklamy o stosowaniu Calgonu :P nawet proszek Dosia ma w składzie zmiekczacz i odkamieniacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.

Co ciekawe, pralki Miele we wskazanym teście nie mają żadnego udziału rynkowego.

Po drugie, test pochodzi z roku 2004.... W tym czasie wiele się zmieniło.

Ja osobiście mając do wyboru Miele za 5 kpln+ lub pralki za 1200- 1500 pln bez namysłu odpuściłbym Miele.

Nawet jeśli Miele wytrzymałaby 20 lat bez awarii, to w tym czasie kupiłbym KILKA pralek tańszych:), więc niech się psują...

Bardziej chodzi mi o to, że kolega szukał pralki do 1400 pln, a otrzymał polecenia Miele...

Gdybym wybierał taki sprzęt, to zastanowiłbym się, jakie cechy ma mieć, by spełniać moje wymagania:

- obroty - pewnie im więcej, tym lepiej, ale nie po to, by tak wirować (czy ktoś widział jak wygląda pranie odwirowane z prędkością 1600 1/min?), tylko dlatego, że silnik i łożyska lepsze

- opóźnienie czasowe włączenia - jak ktoś ma np. drugą taryfę

- programy dla małych dzieci - jak ktoś ma ... itd

- szybkie programy - czasami trzeba wyprać coś naprawdę szybko - np. 15 min.

- duży wsad - jak rodzina jest duża, to i 7-8 kg może być potrzebne

- automatyka wagowa - jw. dla dużej pralki na małe pranie

- duży otwór wsadowy, ładowanie od góry, małe rozmiary itp. - jeśli dla kogoś to ma znaczenie

- itp - listę można kontynuować,

a dopiero potem patrzyłbym na ofertę rynkową.

Co do awaryjności, zagadka:

Co jest bardziej awaryjne?

- pralka Miele - sprzedało się np. 1000 szt., zepsuło się 50 szt.

- pralka Whirlpool/Polar - sprzedało się np. 100.000 szt., zepsuło się 1000 szt.

No właśnie..

A potem są tzw. pytania w serwisach (niezależnych) AGD - Panie Zdzisiu, co się bardziej psuje? "No przecież, że Polar" - odpowiada pan Zdzisiu.

(żeby było jasne - mam pralkę innego producenta, niż W/P).

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

To ja może od strony faktycznej. Moja mama prowadzi hurtownię z białym sprzętem AGD. Faktycznie Miele to "prima sort", ale bez przesady. Za tę cenę wolała by kupić 2 pralki Boscha lub jego lepszej odmiany, czyli Siemensa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektrolux, tylko i wyłącznie. Niezawodność, jakość wykonania, cicha praca, wypasione możliwości programowania szczególnie możliwość skracania praktycznie wszystkich programów co znakomicie skutkuje w codziennych szybkich tzw przepierkach. Oraz oczywiście estetyka samego sprzętu. Polecam ELEKTROLUXA. To moja druga pralka tej firmy. Poprzednia wytrzymała codzienne prania dwójki dzieciaków i nasze ciuchy ( duża ilość). Ma ok 9 lat i nadal znakomicie się sprawuje. Nieoszczędzana, niekonserwowana i nieczyszczona. Nowa praleczka śmiga również jak marzenie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.