Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomku80

Jak dobrać odpowiedni włos do roczniaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kolejny zegar w mojej skromnej kolekcji "roczniak" KERN dzisiaj zresztą świeżutko kupiony, niestety ma zerwany włos i brakuje mu dolnej zawieszki.

Moje pytanie jakie "dane" są potrzebne żeby dobrać odpowiedni włos (grubość - długość )?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm naprawdę nikt nie pomoże w tym temacie, dodam zdjęcia może to coś pomoże?

post-36788-0-98691600-1326752461_thumb.jpg

post-36788-0-80169100-1326752491_thumb.jpg

pozdrawiam tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestań na chwilę zajmować się zegarami, a spróbuj poznać forum. Wszystko czego potrzebujesz jest już od dawna napisane.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestań na chwilę zajmować się zegarami, a spróbuj poznać forum. Wszystko czego potrzebujesz jest już od dawna napisane.

Widzę że cięta riposta, forum przeszukałem i nic nie znalazłem! myślałem że można liczyć tu na pomoc w postaci pomocnych odpowiedzi do zadawanych pytań czy próśb! W dzisiejszych czasach ciężko jak widać spotkać ludzi, którzy lubią pomagać a przecież to tak niewiele mam jakąś wiedzę na dany temat czy materiały dziele się tym z tymi którzy o to proszą w końcu to forum, kącik zegarmistrzowski, nie każdy przecież jest omnibusem.

Nie wierze że już ktoś pytał o ten konkretny model zegara, a wystarczy pomoc w udostępnieniu katalogu (wiem że są tu koledzy którzy posiadają taki katalog) aby móc dobrać odpowiednią grubość i długość włosa okazuje się że szybciej można dowiedzieć się takich informacji od ludzi, którzy sprzedają części do tych zegarów w sieci.

Może moje pytanie było trochę źle zadane we wcześniejszym poście ale można przecież początkujących forumowiczów w delikatny sposób pokierować czy pomóc w trochę grzeczniejszy sposób.

Tak jak już wcześniej napisałem dowiedziałem się z innego źródła jaki potrzebuje włos do swojego zegara i jak wygląda brakująca zawieszka wiec zamykam ten wątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że cięta riposta, forum przeszukałem i nic nie znalazłem myślałem że można liczyć tu na pomoc w postaci pomocnych odpowiedzi do zadawanych pytań czy próśb!:)

Nie wierze że już ktoś pytał o ten konkretny model zegara, a wystarczy pomoc w udostępnieniu katalogu (wiem że są tu koledzy którzy posiadają taki katalog) aby móc dobrać odpowiednią grubość i długość włosa okazuje się że szybciej można dowiedzieć się takich informacji od ludzi którzy sprzedają części do tych zegarów w sieci.

Może moje pytanie było trochę źle zadane w w/w poście ale można przecież początkujących forumowiczów w delikatny sposób pokierować.

Tak jak już wyżej napisałem dowiedziałem się z innego źródła jaki potrzebuje włos do swojego zegara wiec zamykam ten wątek.

Otóż, Tomku Obrażalski - Nieszukalski, jest taki zbiór linków, specjalnie przygotowany także i dla Ciebie. W podforum zegary (roczniak to chyba zegar), w podwieszonym temacie o roczniakach (Twój zegar to chyba roczniak). Trzeci od góry link, co zaznaczono, prowadzi do strony - wyszukiwarki części, w tym włosów.

http://zegarkiclub.p...post__p__600269

Trudno natomiast oczekiwać, by ktoś wysłał Ci kopie książek o roczniakach. Ja w każdym razie nie mam upoważnień od wydawców do takiej dystrybucji...:angry:

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż, Tomku Obrażalski - Nieszukalski, jest taki zbiór linków, specjalnie przygotowany także i dla Ciebie. W podforum zegary (roczniak to chyba zegar), w podwieszonym temacie o roczniakach (Twój zegar to chyba roczniak). Trzeci od góry link, co zaznaczono, prowadzi do strony - wyszukiwarki części, w tym włosów.

http://zegarkiclub.p...post__p__600269

Trudno natomiast oczekiwać, by ktoś wysłał Ci kopie książek o roczniakach. Ja w każdym razie nie mam upoważnień od wydawców do takiej dystrybucji...:)

Nikt tu się nie obraża, a zbiór linków przeglądałem ostatnio zarywając pół nocy i nic nie znalazłem co mogło by mi pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A doszedłeś do tego miejsca, gdzie trzeba podać wymiary płyty ?

http://www.anniversa...on=1&response=c

oczywiście ale już później niestety się w tej stronce pogubiłem bo angielski nie jest moją mocną stroną, dlatego liczyłem że może ktoś kto siedzi w roczniakach i zna te zegary dobrze pomoże mi dobrać odpowiedni włos wkleiłem zdjęcia mojego zegara mając nadzieje na pomoc.

Od niedawna fascynuje się zegarami i to są moje początki teraz trafił mi się bardzo ładny egzemplarz niestety z uszkodzonym włosem stąd moje pytania, które dla znawców mogą się wydawać banalne nie wiem może denerwujące, wcześniej zakupione przeze mnie zegary były sprawne dlatego też nie wgłębiałem się w literaturę fachową.

ps. aż strach zadawać pytania :) , moim zdaniem w podwieszonych tematach nie wszystko można znaleźć czego się szuka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz. Jeśli nie podasz wymiarów płyty mechanizmu, nikt Ci nie zdoła pomóc...No chyba że ktoś tu ma habilitację z kernologii i poznaje już po fotce pokazującej tylko taki fragment. Kto wie...jak chcesz - to czekaj.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz. Jeśli nie podasz wymiarów płyty mechanizmu, nikt Ci nie zdoła pomóc...No chyba że ktoś tu ma habilitację z kernologii i poznaje już po fotce pokazującej tylko taki fragment. Kto wie...jak chcesz - to czekaj.

Kolego tarant dziękuje za zainteresowanie tym tematem jak pisałem we wcześniejszym poście znam już grubość i długość włosa, który będzie pasował do mojego zegara z innego źródła bo niestety nikt nie chciał mi na forum wcześniej pomóc i właśnie na podstawie dokładnie tych samych zdjęć sprzedający na allegro włosy do roczniaków udzielił mi takiej informacji, przesłał również w formie PDF fragment z katalogu dokładnie pod mój model zegara ze wszystkimi danymi, zaproponował pomoc w zakupie dolnej zawieszki jak wiadomo bardzo ciężko te części dostać na rynku wtórnym. Dziwi tylko fakt że na forum nikt nie miał ochoty na to aby pomóc początkującemu koledze.

pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz koledze tarant za poświecenie swojego czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Tomku, masz bardzo ładny zegar i widać że w dobrym stanie. Do tego działu dość rzadko zaglądam i nie widziałem tematu. Zrób zdjęcie całej płyty z tyłu włącznie z górną zawieszką, to Ci napiszę jaki powinien być włos, jaka zawieszka włosa i na jakiej wysokości mają być widełki. Mam katalogi w których są zegary roczne wyprodukowane w fabryce Kern. Pozdrawiam

PS. Jak dołączysz zdjęcie to napiszę, ale dopiero wieczorem :)

PS.Widzę że temat nieaktualny, pisząc posta nie widziałem Twojego ostatniego wpisu

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Tomku, masz bardzo ładny zegar i widać że w dobrym stanie. Do tego działu dość rzadko zaglądam i nie widziałem tematu. Zrób zdjęcie całej płyty z tyłu włącznie z górną zawieszką, to Ci napiszę jaki powinien być włos, jaka zawieszka włosa i na jakiej wysokości mają być widełki. Mam katalogi w których są zegary roczne wyprodukowane w fabryce Kern. Pozdrawiam

PS. Jak dołączysz zdjęcie to napiszę, ale dopiero wieczorem :)

PS.Widzę że temat nieaktualny, pisząc posta nie widziałem Twojego ostatniego wpisu

Witam

kolego dziadek tak już wszystko wiadomo grubość włosa to 0.0036" co prawda brak mi jest jeszcze dolnej zawieszki chyba dolnej tak to przekazywał sprzedający teraz tak patrze te zawieszki są do siebie tak podobne że sam już nie wiem czy to w sumie dolna czy górna ?

Dla kolegi dodam zdjęcie z frontu i te ukazujące górną zawieszkę tego zegara bo widzę że kolega z zainteresowaniem podszedł do tematu i mojego problemu

post-36788-0-29225200-1326817267_thumb.jpg

post-36788-0-92404300-1326817285_thumb.jpg

post-36788-0-46071200-1326817328_thumb.jpg

zdjęcia pochodzą z aukcji jeszcze swoich jeszcze nie zdążyłem zrobić gdyż zegar dopiero dziś do mnie dotarł i powiem szczerze że przerósł moje oczekiwania jest naprawdę piękny i w bardzo dobrym stanie.

ps. jeśli kolega mógłby to proszę o potwierdzenie wymiaru grubości i długości włosa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. jeśli kolega mógłby to proszę o potwierdzenie wymiaru grubości i długości włosa

Witam, zegar wygląda jak nowy. Grubość włosa 0,0036'', długość włosa do zawieszki do zawieszki 123 mm, plus to co wchodzi w same zawieszki. Odległość od dolnej zawieszki do widełek 116 mm. Zawieszki i włosy najtaniej kupisz na eBay, ale i tu też prawdopodobnie mają. http://www.timepol.pl/accessories.php I pamiętaj sprawdź w których godzinach hurtownia pracuje. Bo firma jest z tradycjami i z zasadami, jak od 13 do 14 jedzą obiad to wszyscy razem i dziwi do hurtowni są zamknięte i telefonów też nie odbierają.:) Pozdrawiam

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zegar wygląda jak nowy. Grubość włosa 0,0036'', długość włosa do zawieszki do zawieszki 123 mm, plus to co wchodzi w same zawieszki. Odległość od dolnej zawieszki do widełek 116 mm. Zawieszki i włosy najtaniej kupisz na eBay, ale i tu też prawdopodobnie mają. http://www.timepol.pl/accessories.php I pamiętaj sprawdź w których godzinach hurtownia pracuje. Bo firma jest z tradycjami i z zasadami, jak od 13 do 14 jedzą obiad to wszyscy razem i dziwi do hurtowni są zamknięte i telefonów też nie odbierają.:D Pozdrawiam

I to się nazywa fachowa i rzetelna pomoc!:) właśnie czegoś w tym stylu się spodziewałem dziękuje koledze dziadek za potwierdzenie gr. włosa oraz pozostałe dane również link do w/w hurtowni na pewno się przyda.

dziękuje i pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto dodać, że zegar duży ma klosz 14 cm i ok 26 wysokości. Są jeszcze olbrzymy z kloszami 19 i 40 wysokimi ale je też należy traktować jako zegary duże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otrzymujesz sierpniową nagrodę Złotego Szpadla.

post-6402-0-89762400-1408720670_thumb.png

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.