Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

P.kowalski

Nowy Tissot z lat 50????

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na forum, mam 23 lata, zegarkami interesuję się zaledwie od paru tygodni.

Zaciekawiła mnie pewna aukcja na allegro, gdzie gościu o nicku starsplash sprzedaje w mej ocenie przepięknego nowego Tissota z lat pięćdziesiątych. http://allegro.pl/jedyny-taki-nowy-zegarek-tissot-lata-50-te-i2053835231.html

CZY WYDAJE SIĘ WAM ŻE JEST TO PODRóBA??? A jeżeli nie to czy waszym zdaniem wart jest swojej ceny.

Postanowiłem zapytać o parę rzecz, mianowicie:

- dokumenty potwierdzające jego autentyczność i fakt iż jest nieużywany

- model z jakim mechanizmem

- poprosiłem o zdjęcie mechanizmu

- Kto wcześniej był posiadaczem zegarka, gdzie leżał

Pytania tak jak się spodziewałem pozostały bez odpowiedzi.

Jak dla mnie sprzedający który nie komunikuje się z potencjalnym nabywcą nie jest wiarygodny.

Subiektywnie wydaje mi się że nie jest to orginalny nowy 60 letni Tissot.

Pozdrawiam Przemek

post-46035-0-15795900-1327154030_thumb.jpg

post-46035-0-72147400-1327154037_thumb.jpg

post-46035-0-54769500-1327154047_thumb.jpg

post-46035-0-35764400-1327154065_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opisie napisał "WIĘCEJ INFORMACJI, ZDJĘĆ NA MAILA" więc teoretycznie chęć komunikacji jest. Może po prostu od czasu zadania przez Ciebie pytania nie usiadł przed komputerem? W końcu jest weekend... Sam zegarek w mojej ocenie oryginalny, a sprzedawca wygląda na jakiegoś kolekcjonera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od strony tarczy wygląda na oryginał, pięknie zachowany

Bez komercyjnych www :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że mi również bardzo się podoba ten zegarek.

Zwróćcie uwagę na inne aukcje sprzedawcy - nei wnikałem w szczegóły, ale naprawdę fajne zegarki sprzedaje.

Czy ktoś z "forumowiczów" miał okazję kupować coś od tego sprzedawcy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak żeby zamknąć temat i dopowiedzieć różne rzeczy.

Zwracam honor, starsplash odpisał:D

Otrzymałem zdjęcie mechanizmu.

Dla mnie przy zakupie nie używanego 60 letniego zegarka, ma znaczenie czy pochodzi: od dziadka, innego kolekcjonera, został nabyty przy likwidacji sklepu, czy kupiony 60 lat tamu i do tej pory przechowywany. Dostałem informacje, że dokumenty się nie zachowały, a to gdzie leżał i w jaki sposób został kupiony nie ma znaczenia i powiedzmy że leżał w szufladzie.

A tak w ogóle to Tissot jest przepiękny(nie dziw że nie osiągnał ceny minimalnej), a starsplash ma ciekawe okazy, jak np. takie cudeńko http://allegro.pl/zegarek-omega-lata-30-te-038-i2068114605.html

pozdrawiam

post-46035-0-51079500-1327306724_thumb.jpg

post-46035-0-34117800-1327306730_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie dostepnych zdjec sklanialbym sie do oceny, ze oba zegarki (tzn. Tissot i Omega) maja tarcze po renowacji.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie dostepnych zdjec sklanialbym sie do oceny, ze oba zegarki (tzn. Tissot i Omega) maja tarcze po renowacji.

Też mi się tak wydaje.

Ponadto tissot ma raczej zmienioną koronkę - ta wygląda na tani zamiennik. Szkiełko też wydaje się nieoryginalne. Powinno mieć trochę inny profil.

Ale to tylko zdjęcia, które mogą przekłamywać

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ten zegarek jest po renowacji, to została ona wykonana bardzo profesjonalnie.

Jeśli faktycznie przeleżał 60 lat w jakiejś szufladzie, to by oznaczało że nigdy nie był otwierany (no bo po co?). W takim razie pytanie co ze smarami? 60 lat temu nie były stosowane smary syntetyczne, tylko odzwierzęce. Więc co po 60 latach? Smar jest w stanie rozkładu?

Diagnoza: trzeba szybko mechanizm rozebrać na drobne i poddać gruntownej kąpieli. Przy tej operacji zapadnie rzeczywista diagnoza. Zegarmistrz powinien się zorientować, czy zegarek był przez te lata używany, czy nie.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawia mnie, że Atlantiki, które tam wystawia mają nieadekwatnie dobre w porównaniu z kopertami - tarcze. I to właściwie jednego modelu. Albo wzeszła nowa gwiazda renowacji tarcz, albo jakieś trafienie tarcz nos-owych. Innego wytłumaczenia nie mam...

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantiki (za wyj. tego zielonego) są malowane.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ta omega z czarnym pierścieniem na tarczy jest kozacka!!!

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.